Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Операционната система не е намерена - ViewSonic NetBook Computer

Featured Replies

Здравейте!

Имам нужда от помощ за любимото ми малко лаптопче ViewSonic. Моделът е VS 13323. Имам го още от времето, когато бях студентка. С други думи - старичък е, а и няма CD Drive.

Свалях един филм от Арена БГ, а в същото време синът ми гледаше филмче. Не знам дали е инало вирус, прикачен към филма или синът ми е натиснал нещо и след това е затворил капакът, но когато го отворих и натиснах старт бутона лаптопчето започна да "бибика" за секунди, мониторът беше тъмно син и имаше съобщение, че Операционната система не е намерена. Сега, когато го пусна си "бибика", уиндоуса не стартира, на монитора има логото на ViewSonic (три папагала), логото на Phoenix, логото на Intel и Press F2 for Setup, F3 for Recovery, F10 for Boot Menu. Опитах да резетна BIOS без да се отваря дъното и без флашка, но по средата, където се очаква, че трябва да въведа Current Password, ме връща отново при логото на фирмите и ефовете.

По едно време се показа следното съобщение:

CPU = 1 Processors Detected

Intel (R) Atom (TM) CPUN455 @ 1.66GHz (символът може да не е точно кльомба, но аз го оприличавам на него).

No TPM or TPM has problem

1014M System RAM Passed

512 KB L2 Cache

System BIOS shadowed

Video BIOS shadowed

Mouse initialized

ERROR

0271: Check data and time setting

WARNING

0251: System CMOS checksum bad - Default configuration used

Press <F1> to resume, <F2> to Setup

Може ли да ми обясните, какво означава това, моля? Имам много информация на лаптопчето и ми се иска да вярвам, че харда е " жив".

Благодаря предварително на всеки, който напише коментар!

Пробвайте следното - като се появи това съобщение:

преди 13 минути, Деси Л. написа:

...

0271: Check data and time setting
WARNING
0251: System CMOS checksum bad - Default configuration used
Press <F1> to resume, <F2> to Setup

Натиснете F2, като влезе в настройки, натиснете F5, ако пита за потвърждение, натиснете Y, после намерее, къде се настройва дата/час и ги настройте.
Изберете Boot менюто, после със стрелките изберете Boot order и задайте Hard disk (или Internal hard disk)
Сега натиснете F10 и потвърдете с Y.

Ще трябва да се смени батерийка на CMOS (около 2лв + стойността на манипулацията в сервиз) - най-вероятно проблемът е от нея.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Много, много благодаря!

Ще направя това, което ми препоръчахте.

Хубав следобед!

И пишете за резултата - какъвто и да е той. Ако трябва допълнително да съдействаме.

• Автор

Успях да сменя дата и час, но когато отворих Boot Menu, в него всичките Boot priority orders от 1 до 8 са празни. Под тях в Excluded from boot order има следното: "Legacy Network Card" и "Bootable Add-on Cards". За съжаление не намирам Hard disk. 

Прилича на умрял/умиращ хард, ако се сложи флашка в някое юсб  и се вижда в това меню, може да се пробва с жива инсталация на флашка. В началото споменавате за бибикане - по  точно ........колко и какви(къси/дълги)?

Диска е изгорял ,щом машинката е стара е напълно нормално

преди 36 минути, hayduk22 написа:

ако се сложи флашка,...

която трябва да е зареждаща, за да се вижда в менюто за избор на реда на зареждане.

• Автор

Благодаря за коментарите!

Искрено се надявам хардът да се "спаси".

" Бибикането" е късо и е за по-малко от минута. А относно флашката, нямам зареждаща флашка. Ако мога да кача конкретните програми за това, определено ще се опитам да направя зареждаща флашка. Но, ако прецените, че това не може да се направи от мен, като човек не много наясно с технологиите, ще си купя нов хард. Старият ще го "нацелувам за сбогом" само около стотина пъти и сигурно ще съжалявам за изгубената информация поне една година.

Не бързай да го отписваш. Ако има друга машина, на която да се направи зареждаща флашка, лесно може може да стане.

• Автор

Това звучи обнадеждаващо. Благодаря!

Имаме настолен компютър, но друг лаптоп нямаме. 

Да кажа с малко закъснение по тази тема моето мнение , може да е полезно и на други които ще я четата .

1 Биос  - загубил настройки

2. Биос - не намира хард диск

Тези две установени дефектации водят до мисълта или за токов удар или някаква близка причина .

За какви флашки се говори тук след като биос не намира харда ????? Може би има мисъл че биос не го намира но видиш ли ОС ще го види ?

Практически стъпки .

1. Демонтиране на харда и закачването му като външен на друга работеща система и проверка за неговото състояние

2. Ако по случайност харда е ок ,то тогава следва пълно разглобяване на лаптопа , отстраняване на батерията на биос, задържане на минута натиснат бутона за стартиране /за ресет на биоса / , сглобяване и монтиране на харда .

Ако не се вижда в биоса харда , се търси повреда в конектора към дъното за същия на първо време .

Ако биос отново не го вижда /часа и датите / нямат нищо общо с това биос дали вижда или не устройствата , то тогава трябва да се направи флаш на самия биос .

От тук на сетне всяко друго действие у дома от човек който не е вътре в материята може да доведе системата до ..... кофата .

Поздрави и успях !

преди 17 минути, PC doctor написа:

За какви флашки се говори тук

За да се установи нивото на проблема.

• Автор

Благодаря на всички!

Супер сте! Много се радвам, че ми отделихте внимание.

Поздрави!

преди 5 часа, PC doctor написа:

Да кажа с малко закъснение по тази тема моето мнение , може да е полезно и на други които ще я четата .

1 Биос  - загубил настройки

2. Биос - не намира хард диск

Тези две установени дефектации водят до мисълта или за токов удар или някаква близка причина .

Стара батерия да действа като много силен кондензатор?

бат начо - стара батерия не може да е яко кондензатор , но първо никъде е се споменава това да се е случило по време на ползване на системата на батерия , и 2-ро , токов удар може да се получи и на батерия , стига ти да не разбираш под  токов удар единствено 380 в. от трите фази .Как може да стане токов удар за системата дори когато се използва на батерия и има внезапно гасене и пускане на същата тази ситема , довеждайки до състояние на повреда по контролери , дискови устройства и биос чипове - може да се разровиш и прочетеш , информация бол . Ясно е че не си виждал такива неща практически щом задаваш въпроса .

Колегата Exa - и с флашката кой точно проблем ще се установи ? Този че не разпознава харда или какво точно . Биоса точно и категорично е показал проблема - няма хард . Дали е самия хард или конектор или на биос ниво , не виждам начин с зареждаща или квато и да било флашка да се установи с точност . Метода една по една изключване на възможностите е най-категоричния в конкретния случай .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.