Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте, предлагам на вниманието ви един интересен ефект на синжиреният фонтан. Изгледайте видеото, всеки може да осъществи този интересен ефект в къщи, като се снабди със топчесто синжирче от тези дето се ползват за връзки на тапите за умивалниците. Та този ефект как се обяснява от физиката, по конкретно каква сила тласка синжира нагоре, така че да се вдига доста над нивото на съда в който е поставен синжира. Ефекта наподобява много на воден фонтан. Някои физици смятат че при този ефект се нарушава равенство на инертна и гравитационна маса .

Ето и видео - клипът, със самият ефект.

https://www.youtube.com/watch?v=jvpD9sxJxCk

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Shit! Работата не е добре...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

днешните физици физици ли са едно време кви  физици имаше

 всичко се се случва поради инерцията

 това не е синджир а топчета свързани с едно с друго

 когато се набере инерция и скорост, топчетата  се сгъват и докосват като правят полу окръжност  и си  намират най прекия път към земята  без съпротивление .

 

New_Bitmap_Image_6.jpg

прегледай видеото на забавен каданс 0.25

колкото стартовата позиция е в далечна точка t2   толкова и височината е по- голяма .

 ще интересне друг експеримент   100 метра сиджир не намотан  върху преграда 

New_Bitmap_Image_7.jpg

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

според мен задната част ще се  вдигне във въздуха и деректно ще премине  от другата страна и ще падне 

 със съответната приложена сила в предната част 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това си е синджир, само че на топчета, а не на пръстени, не знам дали ще се получи ефекта със синджир на пръстени, примерно с такова бижутерийно синжирче дето се носят на вратовете, ситно синжирче, трябва да пробвам. Вярно е че инерцията е виновна за полученият фонтан. Но от принципа за равенството на инертната и гравитационна маса, следва че колкото е по тежък един предмет, толкова и по голяма е силата с която земята го претегля, от друга страна колкото е по тежък един предмет той е с по голяма маса, толкова и по голяма сила е необходима за да се придвижи предметът от покой в движение, по формулата на Нютон F=m.a .  Инерцията или импулса на едно движещо се тяло е равна на P=m.v  но от формулата на Нютон F=m.a следва че ускорението ""а"" на едно тяло е обратнопропорционално на неговата маса в покой  ""m"" и пропорционално на силата с която се действа на тялото ""F"". Когато участък от синжира с маса ""м"" пада увличайки и придавайки инерция на онази част от синжира с маса на покой ""м"" която се издига и прави фонтан, действа със сила F на увличащата се част, то увличащата се част ще противодейства със сила F' на падащата част. Ако инерционната и гравитационната маса са свързани със равенството I=G според мен не би трябвало да се наблюдава фонтан, но понеже масата на падащата част от синжира постоянно расте, ще наделява със сила на противопоставящата се сила от масата на покой на тази част от синжира която се издига нагоре,скоростта на която ще е по висока отколкото скоростта на частта от синжира който пада. Това са мои разсъждения, може и да греша.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

забравяш центробежната сила при движение по крива, а точно тя изхвърля синджирчето

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.