Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за прехвърляне на имот

Featured Replies

Здравейте.

Интересува ме каква е процедурата за прехвърляне на недвижимо имущество(къща + двор и др.). Принципно "ние" сме се разбрали с "тях" за цената, но - трябва ли да се прави нова данъчна оценка? Направихме някои значителни подобрения - изолация, улуци, баня и др. - да не се окаже, че ще бъдем фактически "наказани"(финансово) за това? Освен това - какви такси има да се плащат, от какво се определят и кой следва да ги плаща?

ходи при нотариус на  100к имущество  1к лев се плаща мисля .

преди 58 минути, sten90 написа:

Направихме някои значителни подобрения - изолация, улуци, баня и др. - да не се окаже, че ще бъдем фактически "наказани"(финансово) за това?

това си го знаете само вие че сте направили подобрения

за някой подобрения  за други влошения .

• Автор

Да разбирам ли, че таксата е обвързана с цената на имуществото? Може да звучи глупаво, но - тази такса кой именно я плаща - който купува или който продава?

Да прочетеш закона за нотариусите, нещо?
Такса за удостоверяване на материален интерес се плаща като процент върху стойността на същия.
Това се плаща както вие се уговорите.
А ти, Стен90 не беше ли трол в политическия раздел случайно?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

нотариуса ще каже най точно това му е работата

• Автор
преди 31 минути, simtech написа:

Да прочетеш закона за нотариусите, нещо?
Такса за удостоверяване на материален интерес се плаща като процент върху стойността на същия.
Това се плаща както вие се уговорите.
А ти, Стен90 не беше ли трол в политическия раздел случайно?

Не хранете форумните тролове! Хаир няма да видите!

П.П. Между другото - от последния път, когато влизах тук пак са правени някакви "подобрения" и пак ми е изчезнала снимката за аватара(няма и да се занимавам да я връщам) - някой да не си помисли нещо друго. :) 

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

нотариуса ще каже най точно това му е работата

Нотариусът може да събира само таксите, определени в закона.

на 24.07.2017 г. в 19:23, sten90 написа:

Здравейте.

Интересува ме каква е процедурата за прехвърляне на недвижимо имущество(къща + двор и др.). Принципно "ние" сме се разбрали с "тях" за цената, но - трябва ли да се прави нова данъчна оценка? Направихме някои значителни подобрения - изолация, улуци, баня и др. - да не се окаже, че ще бъдем фактически "наказани"(финансово) за това? Освен това - какви такси има да се плащат, от какво се определят и кой следва да ги плаща?

Какво значи прехвърляне?Ако е покупко-продажба ти трябва:

1 Скица на имота /важи 6 месеца-календатни  от 01.01до 30.06 и 01.07 до 31.12/

2.Данъчна оценка/оценката по която си плащаш данъците,тя не зависи от това какви подобрения си правил ,има я в нотар.акт/

3.Нотариален акт

4. Документ за платен данък на имота

Всички тези документи се вадят от продавача. Таксите ,които заплащат са по договаряне между купувач и продавач. Обикновено е за сметка на купувача,но не е задължително. Заплащането е по банкова сметка и нотариусът зада завери сделката ще я поиска.Хубаво е да се направи проверка от купувача за утежнения/кредити/ на имота в агенцията по вписвания

Редактирано от bigiadri (преглед на промените)

преди 10 часа, simtech написа:

Нотариусът може да събира само таксите, определени в закона.

ако можеше само това

значи е безмислен

и може да бъде заменен от гише  за лесно плащане .

преди 1 час, bigiadri написа:

.Хубаво е да се направи проверка от купувача за утежнения/кредити/ на имота в агенцията по вписвания

това е работа на нотариуса .

как ще ти завери нотариуса сделка ако не е проверил  дали не е ипотекирана

шити говорите 

ипотикирам си жилището  взимам един кредит

и ходя да го продавам на някой

и нотариуса  издава  нотариален акт на новия собственик и аз в сърбия на кебачета

не знам в кви скапани градове жевеете .

на 25.07.2017 г. в 7:32, Yvan Sergeev написа:

ако можеше само това

значи е безмислен

и може да бъде заменен от гише  за лесно плащане .

това е работа на нотариуса .

как ще ти завери нотариуса сделка ако не е проверил  дали не е ипотекирана

шити говорите 

ипотикирам си жилището  взимам един кредит

и ходя да го продавам на някой

и нотариуса  издава  нотариален акт на новия собственик и аз в сърбия на кебачета

не знам в кви скапани градове жевеете .

Не заблуждавай човека!!!Нотариусът не е задължен да прави проверка за ипотека! Може да извършва такава услуга срещу заплащане , а може и да не го прави!Купувачът го прави ако иска. Ако ползва брокер ,той го прави. Аз съм купувал имот с ипотека и тук нотариусът няма никакво отношение , това е споразумение купувач/ продавач.Ако се прави предвалителен договор ,което е редно за да се подготвят документите и да се даде начало на сделката ,имам предвид капаро , купувачът прави проверка за утежнения  и в договорът се опоменава ,че ако се извърши ипотека на имотът след предварителния договор, продавачът НОСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ

те така сигурно са изчезнали парите от ктб  у сърбия >...  ама пазаржик кво да очакваш ..

бъркате пазаржишките адвокaти  с нотариуси .

Цитат

Нотариус (от латински Notarius ‘notārius‘), съгласно Закона за нотариусите и нотариалната дейност, е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в законите нотариални действия и е вписано в регистъра на Нотариалната камара.

Нотариусът лично извършва нотариални и други предвидени от закона действия. Районът му на действие съвпада с района на съответния районен съд.

Цитат

Нотариусът на Европейския континент е специално лице, отговарящо на определени критерии и условия. На тези лица съответната държава е делегирала извършването на специфични дейности, функции и услуги, в областта на гражданския оборот и гражданскоправните обществени отношения, с цел постигане на висока правна сигурност в отношенията между частните субекти (физически и юридически лица).

и как ще стане   тази висока правна сигурнуст 

ако се препродаде на 10 човека  ипотеката е вид  продажба- залог 

досега да са фалирали всички банки 

всеки щеше да ипотекира и да продава

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

на 25.07.2017 г. в 8:30, Yvan Sergeev написа:

...всеки щеше да ипотекира и да продава...

Да не мислиш , че това не става? Няма да споря! Съветът ми е , КОЙТО НЕ Е ПРАВИЛ ИМОТНИ СДЕЛКИ ,ДА ПОЛЗВА УСЛУГИТЕ НА  БРОКЕР ИЛИ АДВОКАТ!

преди 1 час, bigiadri написа:

Да не мислиш , че това не става? Няма да споря! Съветът ми е , КОЙТО НЕ Е ПРАВИЛ ИМОТНИ СДЕЛКИ ,ДА ПОЛЗВА УСЛУГИТЕ НА  БРОКЕР ИЛИ АДВОКАТ!

адвоката  взима само едната страна и ако не е подготвен някакъв псевдо адвокат   като нищо може да те измамят дори направо той да те  измами

на брокера работата  му е  да те прецака и да  ти продаде  някакъв имот и е от страната на продаващия щото има изгода от продажбата с него трябва да се пазариш да ти свали цената.

у пазаржик много сте задръстени .

Щом сме започнали да се обиждаме , мога да кажа като имам предвид по-горните писания ,че В ПЕРНИК ИМА МНОГО РАЖДЯСАЛИ ВИНКЕЛИ!

• Автор

Препирните не са от полза за никого и поне на мен ми правят лошо впечатление.

Не съм правил имотни сделки. В този случай идеята е да си откупим останалите 50% от другия наследник.

Онова за скица на имота не го знаех - в общината ли се прави по принцип?

Скицата се изготвя от кадастъра към общината. Е това , че ще правите сделка с близък е добре  и значително облекчават нещата. Може да се споразумеете без да имате притеснения. Ако сте много близки има и друга форма на придобиване на имот -дарение, мисля че там условията са по-леки и такси данъци и др са по-малки .Не съм правил сделка дарение /имам около 40 имотни сделки от 2003 до сега/ и трябва да ползваш  адвокат  за консултация/само/.Ако сте придобили имота по наследство и се води на починал собственик , трябва от ЕСГРОН  да извадите свидетелство за наследство. При покупко-продажба има също ограничения ,може да се продава без сделката да се счита за търговия и да се декларира -трябва имотът да се притежава повече от 3 години.

И аз споделям мнението ти , че тук не е място да се обиждаме и глупаво да спорим.

Редактирано от bigiadri (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.