Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Речник на автомобилните термини

Featured Replies

Здравейте! Търся преводи на определени автомобилни части. Ако може да ми препоръчате някакъв руски - български речник на автомобилните термини, може и английски - български речник. 

Благодаря предварително! 

Ами например тоя онлайн речник:

http://www.rechnik-bg.com/index_ru.php?word=D182D0B5D185D0BDD0B8D187D0B5D181D0BAD0B8

Иначе навремето учехме технически руски в университета, но в момента не мога да се сетя за учебник.

Ето, намирам и нещо старичко:

http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=555435&title=Руско-български технически речник

Вярно, отпреди 60 години, но автомобилите са от доста по-отдавна. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор
преди 5 часа, bildera_ написа:

Ами например тоя онлайн речник:

http://www.rechnik-bg.com/index_ru.php?word=D182D0B5D185D0BDD0B8D187D0B5D181D0BAD0B8

Иначе навремето учехме технически руски в университета, но в момента не мога да се сетя за учебник.

Ето, намирам и нещо старичко:

http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=555435&title=Руско-български технически речник

Вярно, отпреди 60 години, но автомобилите са от доста по-отдавна. 

Благодаря за линковете, но предпочитам нещо безплатно или онлайн. rechnik-bg го знам, но не ми върши работа.

Това са някой примери на който искам да знам превода им на български "Шкив насоса охлаждающей жидкости", "Ролик обводной" или на английски  "Water Pump Pulley", "Idler Roller", "Spring Puller" или "Tyre Changer"

преди 43 минути, Blue_Hulk написа:

Благодаря за линковете, но предпочитам нещо безплатно или онлайн. rechnik-bg го знам, но не ми върши работа.

Това са някой примери на който искам да знам превода им на български "Шкив насоса охлаждающей жидкости", "Ролик обводной" или на английски  "Water Pump Pulley", "Idler Roller", "Spring Puller" или "Tyre Changer"

Ами Google  преводача ще ти го преведе долу горе. После с някой речник ще си преведеш и шкив. Ще си преведеш и насос, ако не знаеш какво е. Аз си го превеждам така - ремъчна шайба на водната помпа или нещо подобно, защото честно казано и на български не знам наименованието. Визуално си го представям какво е. Май бе ролка на полубългарски и това трябва да е ролката, която се върти от ремъка и която е свързана с водната помпа. А ако тръгнеш да превеждаш Ролик обводной, ето какво намираш за "ролик" - Вращающаяся часть механизма в виде небольшого цилиндра, катушки ( спец. ).  Катушка е бобина, но не знам ти от кой контекст си извадил това словосъчетанието. Друго значение е валяк, някакъв малък цилиндър, който се върти. А обводной се превежда като байпас, тоест, нещо което шунтира. Не знам каква е тая ролка ( валяк, цилиндър), но явно се ползва за байпас, тоест за освобождаване на някакво напрежение. 

А не ти ли е по-лесно с картинки? Просто пишеш словосъчетанието и гледаш изображенията. Глей кво ми излиза за "Обводной ролик":

2017-08-01%2022%2035%2049.jpg

Ако си разпознаваш джаджата, значи си открил значението. Давай така и с другите непознати. Друго не мога ти помогна, щото за последно учих ДВГ и устройство на автомобила през 1989, а 1990 държах изпит. 

ПП: Това търсене го научих от една бивша. Много е добро, ако не знаеш какво точно търсиш. 

ПП2: Да, сега зацепих българското наименование - обтяжна ролка. Хаха. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.