Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


От години гледам разни модели в тоя ценови диапазон, но в един момент трябва да купувам...вероятно около Коледа, когато може и някое намаление да се появи. Общо взето всеки производител си има по 1-2 модела в тоя диапазон, има си модели всяка година, но аз искам да си взема към днешна дата телевизор, модел 2017. Знам, че някои излизат около Коледа и се водят модели 2018, но...тогава ще му мисля. Та какво според вас е важното за един телевизор, струващ 2500 лева или максимум 2800-2900? Според мен на пръв прочит ми трябват всякакви интерфейси. Не искам да пренебрегевам нищо. Зарибиха ме и гласови команди на български език при едно Сони. Какво мислите за тях и как по принцип действат при телевизорите? Като при колите ли е, щото моята кола от 2011-та е с гласови команди, но на английски. Действа с натискане на бутон. Тогава спира всякаква музика и чака команди. При телевизорите така ли е? Ако е така, не мисля, че е удобно, макар че ако нацеля бутона в тъмного, ще е удобно. Това сони 2500 лева го гледам в ТП. Искаше ми се и 3D,  ама гледам, производителите зарязват 3D,  та и аз може да го зарежа. Заради едно 3D  не искам стар модел. Задължително да е последен модел.  И още нещо ме гложди. Всеки производител си има изчисления за "херците", без никаква логика. Там как стои въпроса и доколко са важни, щото сегашния ми Шарп за 330 лева, модел 2016, е зле при спортни предавания. Искам да не ми се размазва примерно топката или автомобилите като се движат, респективно рекламите, покрай които минават. Дразни ме и сякаш ми се повдига нещо от вътре и ще повърна. Затова питам, какво е значението на това опресняване. Ходих, гледах телевизори, но картината ми изглежда еднаква, щото и пускат все някакви рекламни клипчета на папагали и изгледи. Ама мен това не ме интересува, а как е при спортни предавания, щото вземам телевизора за спорт, не за филми. Филмите е ясно, че зависят от оператора и качеството на компресията, ако има таква. Също и от годината на производство. Там и да искам идеала, няма как да стане. Само че при едно директно предаване на Formula 1  е различно, както и на един футболен мач.  И не искам предложения - вземи си тоя модел от 2015-та, защото посмъртно няма да взема модел 2015.  Друго, което искам, е да има доста добър звук, без да давам излишни пари за допълнително озвучение. Гледам има модели с озвучение от Harman/kardon  и честно казано, Шарпа ми е с такова и е доста по-добро от другото ми LG , струващо 100 лева повече.  Обаче и там въпросителна...кое точно е най-доброто озвучение? 

 

Щеше ми се OLED, ама за година и нещо цените стигнаха само до 3800-3900 лева, а такива пари засега не ми се дават. Надявах се да паднат малко за година, но реално нищо не е паднало. Само дето вече почти всички производители предлагат OLED. Преди бяха само LG.

 

А ако никой не ми даде съвети, ще търся сам решение на проблемите си. Засега имам време. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

OLED го остави на страна, шанса за изгорял пиксел е по - голям от колкото при LCD/LED а гаранцията важи ако имаш определен брой изгорели пиксели в някаква област. Т.е. ако имаш 5-6 изгорели пиксела разхвърлени по ТВ, ще си го ползваш така.

Гласовите команди за мен са глупост, особено както се предлагат в момента, с бутон на дистанционното. То докато натисна бутона и докато кажа на ТВ някаква команда, просто ще си сменя канала с дистанционното.

Относно Hz, там е трудно да разбереш реалните Hz на телевизора. Всеки производител си измисля някакви цифри вече. Иначе поне 100Hz за да се гледа добре съдържание с високо качество. Само че ще трябва да се чете допълнителна информация за моделите, но предполагам че няма телевизор за 2000+ лв който да е с 50Hz панел :) 

Конкретни модели ще ти предложат колегите, предполагам :)

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, TheDarkAngelOfHope написа:

То докато натисна бутона и докато кажа на ТВ някаква команда, просто ще си сменя канала с дистанционното.

То и при колата ми е така, но примерно вечер като легна и не мога да нацеля бутоните, а примерно съм се сетил че не съм настроил будилника на телевизора, предполагам ще е удобно само с един бутон и извикване на менюто за настройка на времето. Ако има такава опция де, защото предполагам не всичко може да се управлява с глас. Сега ми е мъка като в тъмното се сетя, че не съм си настроил времето. Почвам да търся бутони и става една... а те в тъмното всички си приличат. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 17.10.2017 г. в 0:53, Julian Clark написа:

Пич , извинявай ,но телевизор не се купува около Коледа, когато цените са наблъскани и се чисти боклука от рафтовете за идване на БАШ новичките технологии още на 1 януари.

Е, аз точно на Коледа си купих телевизора, макар че ми го докараха на 27-ми. Набарах добра оферта точно по Коледа. Сега гледам цените са 300-400 лева отгоре. Вече два месеца е при мен и общо взето добих всякакви впечатления - позитивни и негативни. А това за 1 януари изобщо не е вярно и могат да го потвърдят хора, които се занимават с това. Чистка всъщност има около Велик ден, не около Коледа. Новите модели доколкото гледам новините за тях, вече не се появяват на 1 януари. Примерно телевизора дето си взех, се появи на изложение през лятото на 2017-та и бе на пазара мисля септември. Поне от тогава гледам оферти в Технополис на баснословно висока цена. Положителното от цялата работа е, че успях да намеря много добър телевизор на доста добра цена...поне за тоя клас. Взех го за 2936 лева.  Не казах за кой телевизор става въпрос. Е, пак се натресох на Филипс, след като преди 3-4 години си купих и монитор Филипс, а преди 15 години пак имах един CRT  Филипс. Моделът е PUS9002  и става въпрос за OLED  телевизор от по-нисък клас, макар че е относително това, понеже за Филипс това е едва втория OLED,  а третият трябва да излезе тая година, ако вече не се е появил де. Не съм следил. Защо взех тоя? Първо, заради мнения и в тая тема, че е по-добре OLED. ОК. Второ, попрочетох някои ревюта и общо взето останах доволен от написаното за тоя модел. Най-вече, щото ползва втора генерация на OLED  матрица от LG  с някои разлики в картината, дължащи се и на новия хардуер. Но като погледнах цените, тоя струваше 2936 лева с доставка, а останалите OLED  на LG  над 3300-3500 лева. QLED на Самсунг  също не видях под 3200 лева. Отидох в ТП, огледах OLED  и QLED. Прецених, че OLED  се вижда по-добре под ъгъл, а това бе достатъчно. Почти де, щото и намерих OLED  на по-ниска цена, макар че това си остана единствената оферта и до ден днешен. Обаче останах неподготвен като отидох да го взема от офиса на куриера. Огромен бе, тежеше над 20 килограма, навън валеше дъжд, а аз бях сам и се чудех как да го занеса в колата. Е, занесох го под мишница, но ми се откъсна лявата ръка и ме боля два месеца :P След това обаче дойде истинския проблем. Фиестата се оказа доста къса за дължината на телевизора, та се наложи да мръдна предната седалка максимално напред и не само това. Повдигнах и облегалката и почти на 90 градуса. Познайте как карах, щото съм и висок метър и 85. Все пак багажника се затвори без проблем и не се наложи да карам с отворен багажник под дъжда.  Това бяха най-ужасните ми 3 километра с тая кола. Добре поне, че воланът и се регулира и в дълбочина и във височина, та не бе чак такъв проблем за ръцете. За краката обаче бе доста голям проблем...ама добре че и имам симулатор в къщи, та съм свикнал на него педалите да са доста близо до мен като карам.

 

Сега малко за качествата на телевизора, ако някой прочете тая тема и се зачуди за какво иде реч. Самият екран е тънък 4 мм, с пластмасата 5 мм. Направо имам чувството, че ще се счупи. Голям страх брах докато го сглобя и вдигна на мястото му. Иначе самата дебелина е по-голяма, защото там има и чарколяци + високоговорители. Мисля са 3, като по средата е субуфера...на който само името е такова. Като цяло съм разочарован от звука, макар че за телевизор мисля си е средна работа. Стойката на телевизора заема едва две трети от дължината, а не както при други телевизори ( а и при предния OLED  на Филипс) почти цялата дължина. Това позволява да се постави на по-тясна мебел, каквато е и при мен. Честно казано, не се бях замислял за това, докато не прочетох едно ревю. Ако стойката бе голяма, нямаше как да го поместя там, където исках и трябваше да купувам нова мебел. Телевизора изглежда стабилен на мястото си, въпреки много тънкия екран.  

 

Да погледнем и картината. Стандартните настройки са си откровено зле, както при всеки Телевизор или монитор Филипс. Трябва калибровка. И понеже няма как да я направя без уреди, взех готови настройки от хора, които се занимават специално с това. Получи се отлично. Та препоръката ми е да потърсите настройки в интернет, дори да не си вземете точно тоя телевизор, а който и да е друг. В случая нещата се усложняват от многото настройки налични за картината. Затова най-добре наготово от специалистите. Аз и за тия работи все говоря из форума - не трябва да се приема едно към едно картината в магазина, макар много хора да препоръчват точно това - да отидеш и да гледаш. Така не става. Става само да се видят ъглите на видимост, както и цветовете дали се променят. Другото е грешка.  Настройките на картината имат 3 запаметени възможности - персонална настройка, ден и нощ. Лично аз се насочих само към ден и нощ и си ги меня. Отделно си има настройки за HDR. И като казах HDR, то тоя телевизор има само HDR 10. Хубавото обаче е друго. има и HLG  HDR, което за непознатите означава, че могат да се гледат и телевизионни предавания с HDR  качество, а не само запаметен сигнал!!! Слагам 3 удивителни, щото ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОПЦИЯ ЗА НОВИЯ ВИ ТЕЛЕВИЗОР! Без HLG  не вземайте, щото вече има и такива канали - HDR HLG, които са с HDR  качество. Много, ама много различно дори от качеството на 4K  каналите! Просто място за сравнение няма. Който веднъж гледа такава телевизия, ще забрави за всякакви други 4К канали, да не говорим за HD. Засега доколкото знам, BBC  имат подобно излъчване във Великобритания, а при моя оператор има TravelXP, който е направо с ненормално качество. Затова HLG  задължителна опция с оглед на бъдещето.  Да спомена и за HD  каналите. Напълно задоволително апроксимиране, дори телевизора да се гледа от 2 метра. Все пак зависи и от качеството на сигнала. Например олимпиадата си се вижда страхотно по БНТ HD. Същото важи и за БТВ. Като цяло HD  каналите си се виждат много добре и не дават повод да се купува чист HD  телевизор вместо 4K. Още повече, че телевизора се ползва не само за гледане на телевизия, а примерно и на клипове от You Tube. Там вече имаме и 4K  качество, макар че за целта трябва кабелна връзка, че през Wi-Fi  идеално върви само 1440p.  сигнал. Което пак си е добре. Малко по-зле се вижда Нова, но както има един лаф - повредата не е във вашия телевизор. От гледането на футболни мачове съм доволен. Напълно задоволително се движи топката. И ако картината е идеална или почти идеална, то ме дразнят някои други неща. Мислех си, че след като процесорът на телевизора е с 25% по-бърз от предходния, поне смяната на каналите ще е бърза. Но не. Забавянето при смяна на каналите е като при телевизора ми Шарп за 330 лева. Освен това дистанционното е толкова чувствително, че съвсем малко по-вече да се задържи пръста на копчето за превъртане или на което да е друго копче, може да се сменят по 7-8 канала наведнъж, без дори да забележиш. И ако смяната на числата е бърза, то появата на самата картина е ужасно бавна. Ако човек няма нерви, по-добре да не си играе да превърта каналите един след друг, а директно да се насочи към това, което иска да гледа. Като цяло новите дистанционни управления на Филипс са най-слабото им място. Самото дистанционно е почти симетрично и в тъмното трудно се определя кой е предния му край, кой задния. Лично аз го определям по прозорчето за инфрачервените лъчи, но трудна работа. Иначе материалите, от които е изработено, са да кажем добри. Особено ме кефи страничната му част от лъскава пластмаса. Като пластмасата в дръжката на вратата в колата ми. Обаче горната и долна части на дистанционното, макар да са от гумиран материал отдолу и грапава пластмаса отгоре, нещо не ми допадат и пръстите ми се плъзгат по бутоните. Дистанционното е с клавиатура от задната страна, клоето се и оказа проблем. Тя се включва автоматично със жироскоп, след като дистанционното се завърти. Проблемът е, че ако съм в леглото и държа дистанционното с дясна ръка, обърнато леко надолу, то се включва клавиатурата, а не бутоните за управление на телевизора! Свиква се, но дразни постоянно. Подредбата на бутоните в горната част според мен е зле направена. Числата за каналите се падат под дланта в долната част на дистанционното, а не отгоре, както би било логично. Това в тъмното е кофти. Отделно самите бутони са толкова плитки, че почти не се напипват и трудно се разграничават един от друг.  Абе...не съм доволен от това дистанционно, затова и често ползвам таблета си за дистанционно. Там изборът на канали е по-лесен, информацията за тях по-достъпна. Дистанционното има и още един бутон, който е най-лесен за намиране( бял с червен надпис) и напипване - тоя на Netflix. За жалост самият канал е с доста лош машинен превод и то не за всички филми. Затова и си изгледах пробния период и не продължих. Като оправят субтитрите, тогава. Но явно това няма да стане. И последно за дистанционното. Малките надписи  под иконките на бутоните не се виждат под ъгъл.  Виждат се само иконките и трябва да се сещам коя какво означаваше. Причината е, че основата е сива, а надписите малко по-светло сиви. Не знам кой е измислил тая глупост. Толкова за дистанционното. 

Минавам към Ambilight  на Филипс, който представлява редица от светодиоди в три от страните на телевизора. Фоново осветление, което изглежда добре не само в тъмното, а и денем. Но нощем успокоява очите при угасена лампа. От комунизма още ми е известно, че не е добре да се гледа телевизор в тъмна стая. Е, тук има фон, който може да играе ролята и на разширена картина. Има много ефекти - следване на картина, на звук, на цвят, на приложение. Хубаво е, че има и опция за настройка на контраста, наситеността, цвета на стената и куп други настройки, някои от които не знам и за какво се отнасят. Лошото е, че повечето от допълнителните настройки се намират не в често използваните настройки, които се появяват с натискане на бутон, а в подменю, където се намират "всички настройки". Това не би било чак такъв проблем, но когато се отвори това подменю, цялата картина изчезва, оставайки само звука. Специално за Ambilight  това означава, че не може бързо да се настрои контраста, което е лошо. щото в зависимост от осветлението ми се ще да променям и контраста. Трябва да се ровя в подменюта, което често ме отказва и си карам на някакъв среден контраст. Е, поне може да се изключи почти директно Ambilight. 

 

SMART  функционалността на телевизора за мен е задоволителна. You Tube, браузер, приложения...това с Android 6. Уж чакаме ъпдейт, ама да видим. Свързаността с таблета, фотоапарата и PC  е добра. Особено с You Tube  няма проблеми, което е много готино, щото си бъзикам таблета или PC и като искам си пускам веднага на телевизора. Отделно си пускам и филми от браузера на таблета или PC. като цяло 1440p  през Wi Fi  не е никакъв проблем с моя рутер за 25 лева, чийто сигнал отслабва още на 2 метра разстояние и на комшиите сигнала по-силен :). Но и него ще сменя някой ден. Абе...преродих се с You Tube. Понякога телевизията остава на много заден план.  Да добавя и за гласовите команди, които  обаче могат да се ползват само за търсене на видеоклипове, филми, радиостанции, не и за команди към телевизора. Успокоителното е, че разпознаването на диалекта е почти перфектно...но това си е нормално по принцип. 

Интерфейсите на телевизора се леко ограничени. Явно, защото това не е върхов модел. Има само 2 USB  и 4 HDMI. Определено USB  не стигат. На едното съм включил външен хард диск, на другото флашка. Наложи се да купя HDD, защото за да се записват програми, трябват минимум 128 МБ място. А това с флашка няма как да стане.И понеже в момента ползвам тая флашка за гледане на филми (не съм се занимавал още да свържа настолното PC  с телевизора чрез сървър), то тая флашка е точно под CI  модула и достъпът до нея е труден. По-точно трудно се вади, защото CI картата пречи, а самата флашка е долепена до екрана и не може да се хване за да се измъкне безпроблемно. Някой ден ще откъртя нещо.  

 

И нещо дразнещо за OLED  телевизорите. Има опасност от запомняне на изображение, което почва да стои постоянно. Затова през няколко часа работа се появява съобщение за изчистване на запомнено изображение. Само веднъж видях такова на син фон, но се изчисти след изключване на телевизора и малък престой. Но чета, че на някои им се е появило логото на Нова. Аз затова и не гледам Нова почти ;) Гледам да сменям каналите по-често, да не се задържам на един часове. Не знам доколко е опасна тая ситуация за живота на OLED, но предпочитам да внимавам.  И накрая последния недостатък. Колкото и смешно да звучи - НЯМА БУДИЛНИК!!!

 

Това общо взето на кратко мога да кажа, без да задълбавам повече примерно в разните настройки, които наистина са много.  Доволен съм от избора за парите. Голям плюс е това HLG HDR. Не предполагах, че такова нещо може да съществува при живо предаване. Който намери телевизора под 3000, няма да съжалява, освен ако не ползва телевизора за будилник като мен :P . Поне към тоя момент. 

 

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има ли смисъл да търся матрица за Самсунг 32  или нов да купувам ? 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 7.03.2018 г. в 13:25, Паоли написа:

Има ли смисъл да търся матрица за Самсунг 32  или нов да купувам ? 

Личното ми мнение е, че новият телевизор е по-добрия избор. Предполагам, че Самсунга ти не е толкова нов модел. Но все пак би трябвало да зависи и от това, какво търсиш. Доколкото съм чувал, смяната на такива части изобщо не е евтина. Да не говорим, че и едва ли има в България точната част за твоя телевизор. Навремето исках да си сменя ТХО-то на един монитор Филипс, който таман бе направил 2 години и му бе изтекла гаранцията, но монитора стоя в сервиза няколко седмици, а накрая техника ми каза, че ремонта щял да струва половината от цената на монитора. А и такава част нямаше в България или поне в моя град. Същата работа и с един стар фотоапарат Сони, дето миналата година занесох в сервиза на Сони и се оказа, че няма налично едно пластмасово колелце, което се износва и обектива не може да се покаже. Взех си фотоапарата и си купих нов. Изобщо...ремонта на днешната техника не е като ремонта по време на комунизма, дето всеки малко запознат можеше да си запои кондензатор или резистор, а за по-големите ремонти при кварталния майстор. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.