Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Отварям тук тема за частния български сателит, понеже добре охраненият админ Жоро на форума обслужващ частните търговски интереси на приятелския му кръг от дърти инженери, занимаващи се с продажба на приемници и антени, трие мнения и банва почти всеки който пише нещо за булсатския спътник. Направо по сталински образец е решил човекът диктатор, че на неговия форум дума не може да се издума относно булсат. Явно богаташите от Стара Загора са успели да го мотивират да налага пълно затъмнение относно неуредиците им.
Та така, тука на свобода да ви покажа как става мултифийда около позицията на 1.9°E , въпреки че още не са успели от лятото до сега да пуснат дори и един телевизионен канал нашенците. Има само сигнал на 3 честоти от няколко дена. Ето едната:

bulsat.jpg

 

Значи на антена Триакс 110 см съм сложил вляво LNB за 4.8°E, към който съм прикрепил с лепенка и пластмасова скоба тънкия конвертор за 1.9°E ( този в средата ). Вдясно е за 5°W за французите. Получава се, че ако искам да сложа и за 0.8°W, ще трябва и той да е тънък. А както всички знаем, на 0.8°W и на 4.8°E има канали на PowerVu за зяпане. Та ако банките не принудят нашенците да си продадат сателита, да речем поради липса на пари за плащане на огромния заем за него, някъде през 2018г като пуснат най-накрая каналите в ХД на български на новата позиция  1.9°E, тогава ще ви стане много интересно мултифийд да правите с антената с която гледате от Булсат.

multistream33.jpg

Запишете си адреса на тази страница, тука ще можете да прочетете забранени неща на оня сайт на търговците.  

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Админ там е Ники. Жоро е модератор. И мен ме баннаха два пъти по две седмици за две мнения в темата все едно е дошъл края на света... Иначе мултифийда е лесен(разбира се, не с антената, която дават от Булсатком...). Въпросът е да има програми на спътника...

Редактирано от ncl (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А аз отдавна не пиша там поради такива причини...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

койти гледа телевизия бре нонстоп реклами .

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 часа, ncl написа:

... мултифийда е лесен(разбира се, не с антената, която дават от Булсатком...). 

Зависи къде си за мултифийда и какво можеш да гледаш. Аз от 4,8°E на 11881 H гледам без пари няколко шведски канала , които са на Videoguard. Ето на този канал http://www.kunskapskanalen.se/ дават с оригнално аудио на английски разни документални филми.
Виж тука лъчът до къде стига, аз съм в зоната където препоръчват 120 см антена. Значи не върви да слагам тънък конвертор 4,8°E , защото иначе като се начумери и почернее небето и става на квадратчета картинката.

high_astra-4a_nordic_ku_band_beam_M.jpg

Освен това, понякога сателитите си пречат, та колкото по-прецизно е настроен LNB да не лови лошия страничен сигнал, толкова по-малко ядове ще има. Да не забравяме че на 3°E са гърците с десетина канала, които също стават за гледане без пари на BISS, та си трябва сериозно отношение към мултифийда.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нека първо пуснат каналите. Иначе на теория слагаш 1,9 център и от двете страни 4,8 и 0,8 и каквото излезе - такова. Това за България. За мен бих направил една 80-ка с 1,9 и 4,8.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С цел избягване на разочарования, за мултифийд се ползва антена от поне 1 метър, защото колкото е по-голяма, толкова повече място има между конверторите. Има в България евтини еднометрови антени по магазините. И се купува дисек с поне осем входа към един изход, а не се взима със само 4 входа. 
Ето вижте на снимката как плътно са се допрели металните халки на конверторите. Ако се опитате да ги наредите така че да гледате спътници на разстояние от само 3 градуса един от друг, на 80 см антена, няма да има място да са един до друг дори и да ползвате с най-тънките облъчватели. А ако ги качите един върху друг, тогава няма да ловят сигнала, ха ха ха ...
Няма да има точно никаква нужда конверторът за 1,9°E да е в центъра, защото сигналът от този нов сателит ще е много силен на територията на България. Спокойно можете да го изместите от центъра, например с цел да ви се хване на пръчката и сателитът на позиция 9°W , по който има спорт за без пари. От 2°Е до 9°W са само 11 градуса и между тях може да се сложи и 5°W за италиански спортни канали от мултистрийм безплатно. 
Разликата от старата позиция на 39°Е и новата на 1,9°E е в това, че около новата има интересни сателити с възможност за гледане на много безплатни канали, например на ключета в емулатора.
Всъщност, може спокойно да се наредят от 9°W чак до 13°Е тънки и нормални LNB.
Другото важно нещо за което трябва да се мисли предварително като се почва да се прави мултифийд, е да не забравяте че имате вкъщи жена и поне едно дете, които ще искат и те да гледат безплатно разни канали от сателитите. Например жена ми гледа от 3 сателита китайски канали без пари на един телевизор. Синчето гледа на френски и на английски канали от няколко сателита на друг телевизор. А пък аз, като най-лаком и нахален зяпам от цели 15 сателита.
Е, за да може да става тази работа всеки вкъщи да си гледа от който си иска сателит, без да трябва да се съобразява че някой бил гледал от друг сателит в това време, се предвижда колко конвертори с 4 изхода да се купят, колко с 2 изхода и колко може да са само с по 1. Един LNB от който излизат 4 кабела, позволява на 4 човека да гледат едновременно от същия сателит всеки от различен транспондер ( честота и поляризация ). Когато искате да гледате един канал пък да записвате друг, пак върши работа четворен или двоен LNB.
Всичко това дето го описвам е само за хора, които нямат нищо против да гледат безплатно многоооооо канали от небето. Другите които държат да плащат абонамент на кабеларката и не искат да купуват повече от един телевизор, могат спокойно да не четат тази тема и да са щастливи.

Една майка на съученик на синнчето ми се оплака че нямала белгийска телевизия с френската ѝ кабеларка, липсвали ѝ белгийските предавания и се мъчи от интернет да ги зяпа. Значи тя живее на френска територия, ама до белгийската граница, но не е разбрала , че във Францата ефирно има 30 безплатни канал в ХД качество и плаща абонамент на кабеларка там. Аз не я съветвах да не плаща на френската кабераката, само ѝ казах да сложи една малка антена от 20 на 10 см зад телевизора и да си ги гледа 6-те белгийски канала безплатно, а също и 3 холандски. 
Ей, има си сума ти народ, дето си иска да си плати за това дето го има безплатно и това си е. Не можеш да излезеш на глава с такиви люде, те си искат да си плащат, щото така им е по-добре на душата някак си. 

 

edinmetar.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Объркал си 9W с 9E. Иначе на 80 см. спокойно се правят комбинации през 3 градуса като 13/16, 16/19, 42/45 и други.

Редактирано от ncl (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами да, аз като не гледам мачове и се обърквам между десетките сателите, къде какво има.
Извинявам се !
Значи знам че имаше назапад интересно, едното е мултистрийма на 12,5°W а на другия има английски на BISS май бяха, но забарвих точно кой сателит, понеже ги имам много повече от 28Е.
На 12,5°W е и най-стабилният донгъл за приемниците Atlas 200 HD , които могат да работят и без да са свързани към интрнет, безплатният шеринг слиза от небето от този сателит, а програмите се гледат от 13Е и 19 Е.

Недей да ги будалкаш да си купуват 80 сантиметрови паници, щото после ще викат че не става. Когато единият от двата съседни е много силен, тогава той може да е изместен от точната му позиция по рейката и пак да си работи. Но на това му се вика компромис и не си заслужава човек да се мъчи с 80 см при положение че има 100 см за съвсем малко повече стинки.

А и има и турски говорящи в родината, та те ще искат да гледат и от 7Е и от 9Е, което ни прави само 2 градуса между тях.

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Почнаха да пускат кналите свободно, например този:

slon.jpg

 

даже е с висок битрейт като за СД

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Днес добавих на мултифийда с Българиясат и LNB за сателита на 0.8°W, понеже нали там пуснаха българско аудио за дискавърито което е ХД. 
Реденето на мултифийд е детска игра, особено с антена като сивата вдясно. Но за по-добри резултати е за препоръчване като лявата Триакс 110.

nov_LNB.jpg

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В началото когато пуснах темата един съфорумец ме пита на лична поща как се прави ето това:

aabulsat.jpg

 

Ами например в Уиндоус се ползва програмата WinSCP с която се отварят папките от 
/etc/tuxbox/
 и там се клика на файла satellites.xml и направо в него се копира следния текст:

<satellites>
    <sat name="BulgariaSat 1 (1.9E)" flags="0" position="19">
        <transponder frequency="12303000" symbol_rate="30000000" polarization="0" fec_inner="2" system="1" modulation="2"/>
        <transponder frequency="12380000" symbol_rate="30000000" polarization="0" fec_inner="2" system="1" modulation="2"/>
        <transponder frequency="12456000" symbol_rate="30000000" polarization="0" fec_inner="2" system="1" modulation="2"/>
    </sat>

преди първия сателит от списъка и се клика върху иконката представена със синя дискета, за да се запамени в приемника. После рестартирате примника и готово, има го и Българиясат, който обаче трябва да го дабавите в настройките на тунера на коя позиция го слaгате в дисека ви. При мен е на LNB 14 - защото имам дисек с 16 входа. Ако не го добавите в настройките на тунера ви, няма да се показва като тръгнете да търсите ръчно канали. Така е при мен на Енигма2 в приемника Vu+ Zero.
За сега толкова, като ги пуснат всичките транспондери, пак ще пишa, ако не ме мързи.
 

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един запалянковец ме подсети днес че и на 7°E има доста спорт на Feeds честотите, та май мултифийда се очертава да е 13°E, 9°E, 7°E, 4.9°E, 1.9°E, 0.8°W с център 4.9°E. Като 2 от шесте LNB могат да не са качени на собствен държач, а прикрепени към съседен конвертор, за да се пести оскъдното място на по 2° градуса разстояние.
Ето ви един спортен постоянен канал, да си настроите прецизно по него 7°E.
12558 V 4035 - Fox Sports Europe HD 
F 00010100 00 16знакаБЕЗпразно
F 00010100 01 16знакаБЕЗпразно

otbor.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На сайтовете за сателитни антени ви говорят в метри, а всъщност същинската антена е само милиметри. Ето на снимката вдясно на няколко милиметра от дъното на металния цилиндър ( вълновод ) е вертикалното парченцето метална тел от няколко мм само. То е същинската антена за вертикалната поляризация. А за хоризонталната е другото вляво, което не се вижда цялостно.
Да бе пичове, антената е вътре във конвертора - LNB.
А чиниите и тавите от по 65 см или 80 см или 120 см, са само едни рефлектори, които концентрират вълните пристигащи от сателита, да уцелят отвора на металния цилиндър.
Показвам ви снимката за да си прецените какъв модел тънки конвертори да си накупите за мултифийда. 
Този по-светлият модел вляво не е разглобен, другият по-дебелият сивият съм го отворил и съм го сложил и до неотворена бройка да видите пропорционално как са му частите. Бялата призма отпред е от пластмаса някаква.
Значи като отидете в магазина да си купувате първата антена за мултифийд, искате да ви продадат една която да е поне 98 см висока и искате тънки конвертори и като този най-вляво. Можете да ги съчетавате и с по-дебелия модел и също и с нормалните LNB с широките чашки отпред ( облъчватели ). Ако продавачът няма от най-тънките конвертори, но има евтина 110 см антена, купете си я само нея и идете да търсите при друг продавач тънки LNB. Трябва да си предвидите поне един тънък за резервен, за да ви е много по-лесно после като почнете да променяте положението им по пръчката, щото ви е дошъл друг акъл, или са пуснали на някой сателит нови канали за гледане, та искате и него да го ловите. От нормалните също е добре да си имате един резервен, даже и да е от най-евтините.
Хвърлете и едно око на съседната ми тема за кодировките PowerVu и другите, да ви стане по-лесно ясно какви ще са ви нуждите от конвертори - бройки, дебелина, с по колко изхода да са и т.н. 
Ако имате хубава съседка, предвидете поне един коневертор с 4 изхода, да ѝ пуснете един кабел до нейния телевизор, да погледа душицата. Тамън ще си има повод да ви покани да влизате при нея, па може и да ви почерпи нещо. По-късно винаги можете да го прережете кабела, ако не са ви се уредили нещата със съседката, така както ви се е искало на вас.

dvata_LNB.jpg

 

vvv

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Днес Българиясат почна да ми пречи на транспондера за безплатните дискавърита и анимал планет и т.н. от 0.8°W на честота 12303.
И на двата сателита е същата и от двата сигналът е силен и се различава по поляризацията, единият е на хоризонтална, а другият е на вертикална. 
Кофти номер правят нашенците да пускат на същата честота, която е там от сумати време на съседния сателит.
Сега по сред зима, трябва да въртя конвертора и да пробвам докато намаля достатъчно влиянието на Българиясат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понеже вчера някой пусна тема да пита как се настройва антена от един сателит на съседен друг, това ме подсети да ви представя тук следните държачи:

skobisat.jpg


По-лошите са пластмасовите, имат по-малко ход и са по-ограничени откъм прецизно настройване. Те си вършат работа когато няма по-добри като металните. 
А сивите метални позволяват да се ориентира по-добре страничния конвертор LNB съм центъра на антената, доближават се по-близо конверторите при тях и също се разтягат по-далече да са, спрямо черните. 
Добрите търговци на антени ще ги познаете по това дали имат от металните държачи, които понеже са по-тънки могат да бъдат сложени едновременно от двете страни на централния LNB, ако той е от дългошиестите. Един път слагате скобата преди централната халка и втори път зад нея и стават три сателита, лесно бързо и най-вече без да плащате на пишман майстори те да ви правят мултифийда. 
От продавачите такива съвети най-вероятно няма да получите, защото те искат пари да изкарват и да дойдат да ви инсталират те мултифийда и да ви приберат париците, па после ако нещо не работи добре, пак да ги викнете и пак пари ще искат.
На българските форуми за сателити често ще се опитват да ви заблуждават, понеже там е свърталище на печалбари търсещи наивни новобранци.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И сега дойде време да ви ги покажа монтирани двата металните.
От ляво на дясно 39Е - 45Е - 51,5Е
виждате че има място да се мушне един от тънките на позиция 42Е, ако му се гледат на някого мачове от турския сателит.

nov3.JPG

-

Има и LNB конвертори с малко по-малки чашки ( облъчватели) и могат и те да се ползват при нужда.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.