Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на усилвател

Featured Replies

Здравейте,

от доста време се канех и най-после се реших и аз да навлизам в дебрите на добрия звук :). Колоните на които съм се спрял са Tannoy Mercury m3, на 8 ома. За тях четох, че за да извядят бас, трябва усилвателя да е по мощен/басов? Търся най-вече чистота и качество на звука. От това, което изчетох се разбира, че усилвателите е за предпочитане да са от по-старите и с транзистори. Така че моля за съвет , спрял съм се на следните:

- Marantz PM72

- Onkyo Integra A-8850

- Marantz PM 6005 или 6006 - тези са от по-новите и мисля са с интегрални схеми, дали си заслужават?

- Denon някакъв, но не успях да харесам точен тип

- Harman-Kardon HK3390 - с вграден тунер, дали би пречило това на качеството?

Приемам и всякакви други предложения, както и за колоните ако си заслужава, мерси предварително.

А защо си се спрял точно на тези колони?

Какъв бас ще извадят колоните, зависи единствено от качеството и големината /диаметра/ на нискочестотния им говорител. Няма такова понятие по-басов усилвател. Всеки по-качествен усилвател /стига да не е китайски боклук/ е в състояние да възпроизведе от 1-2 херца до 100 килохерца.

преди 5 часа, andreygg написа:

Всеки по-качествен усилвател /стига да не е китайски боклук/ е в състояние да възпроизведе от 1-2 херца до 100 килохерца.

Не ги правят до 100 килохерца. Нито усилвателите, нито тонколоните. Макс до 30. И без това не можеш да ги чуеш тези 100 килохерца дори и да имаш говорители които могат да ги възпроизведат.

За да не си чешем езиците. Това е усилвател за кола на Сони от далечната 1995 година. Там пише честотен обхват от 5 Hz до 100 kHz.

IMG_20180101_100309.jpg

smiley18.gif

Е, и?... Sony винаги са имали навика да впечатляват с написани на хартия характеристики, които в реалността (почти) не са от значение. Така зарибяват неразбиращите. Вижда го някой това, и си казва: "Ехаа, голяма работа!"

Реално значението на този надпис е, че усилвателят може да усили сигнал с такива честоти - ако се намери кой да му го подаде! Първо, ти няма откъде да вземеш музика, която да има в себе си над 20 kHz! Няма откъде да я намериш, няма и носители и възпроизвеждащи устройства, които да я подадат на усилвателя. И второ - никой не чува такива честоти! Хората да не сме прилепи (освен Батман, разбира се :D )?... 

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Има песни, които имат честоти до 30kHz. Дали ще можеш да чуеш нещо зависи от възрастта ти. Едва ли човек над 20 години може да чуе честота от 20kHz, но ако е от 13 до 16 години има вероятно да чуе нещо. 

Широкана честотна лента гарантира, че във звуковия диапазон 20 херца  20 к.херца усилвателя ще е с линейна характеристика. То е ясно, че 5 херца или 100к.херца няма кой на ги чуе.

Не, не гарантира. Де да беше толкова просто. 

Вярно е, че по принцип изкривяванията са в двата края на ЧХ, и е добре да се режат. Но линейността зависи много повече от схемата на усилвателя, и от качеството на елементите. 

Ще оставя това на дядо Стефчо да го обясни по-подробно, ако реши да пише в темата. Той е по-компетентен, а на мен не ми се навлиза в теории.

• Автор

Честинта нова година! Мерси за отговорите, но по същество може ли все пак мнения кой да избера?

Относно колоните, харесаха ми как звучат, а и се вместват в бюджета, който имам за момента ;)

Редактирано от cool_cool (преглед на промените)

• Автор
на 12/31/2017 в 17:34, Agentpat™ написа:

А защо си се спрял точно на тези колони?

Ок какво друго би предложил до 500 лв втора употреба?

преди 4 минути, cool_cool написа:

Ок какво друго би предложил до 500 лв втора употреба?

Лично аз няма какъв друг заместител да ти предложа. Ако са запазени и звукът им ти харесва ги вземай, защото това са наистина много добри колони за домашно Hi-Fi.

на ‎1‎/‎1‎/‎2018 в 14:18, RudeBoy написа:

Не, не гарантира. Де да беше толкова просто. 

Вярно е, че по принцип изкривяванията са в двата края на ЧХ, и е добре да се режат. Но линейността зависи много повече от схемата на усилвателя, и от качеството на елементите. 

Ще оставя това на дядо Стефчо да го обясни по-подробно, ако реши да пише в темата. Той е по-компетентен, а на мен не ми се навлиза в теории.

Хайде бе!

Моля, без коментари от рода "И аз не знам как е, ама и така не е!".

И после да молим "дядо" да обяснява кое как е.

на ‎1‎.‎1‎.‎2018‎ г. в 13:05, Stoyannnov написа:

Има песни, които имат честоти до 30kHz. Дали ще можеш да чуеш нещо зависи от възрастта ти. Едва ли човек над 20 години може да чуе честота от 20kHz, но ако е от 13 до 16 години има вероятно да чуе нещо. 

не съм медицински експерт и да, при тест не ги чувам, но в едно музикално изпълнение, това са честотите, които определят усещането за естественост на звученето

на ‎12‎/‎31‎/‎2017 в 16:00, cool_cool написа:

Здравейте,

от доста време се канех и най-после се реших и аз да навлизам в дебрите на добрия звук :). Колоните на които съм се спрял са Tannoy Mercury m3, на 8 ома. За тях четох, че за да извядят бас, трябва усилвателя да е по мощен/басов? Търся най-вече чистота и качество на звука. От това, което изчетох се разбира, че усилвателите е за предпочитане да са от по-старите и с транзистори. Така че моля за съвет , спрял съм се на следните:

- Marantz PM72

- Onkyo Integra A-8850

- Marantz PM 6005 или 6006 - тези са от по-новите и мисля са с интегрални схеми, дали си заслужават?

- Denon някакъв, но не успях да харесам точен тип

- Harman-Kardon HK3390 - с вграден тунер, дали би пречило това на качеството?

Приемам и всякакви други предложения, както и за колоните ако си заслужава, мерси предварително.

Колоните са добри въпреки, че не знам дали няма да ти малеят на мощност.

Този усилвател - Denon PMA-680R мисля, че ще върши перфектна работа с тях. Ако си от София мога да ти кажа къде може да го чуеш на място и да си го вземеш. Малко параметри -  Мощност: 2×70 W при 8 ома / 2×100 W при 4 ома; Честотен обхват: 20Hz to 20kHz; ТХИ: 0.008%; Входна чувствителност: 0.2mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line); Съотношение сигнал/шум: 75dB (MC), 94dB (MM), 107dB (line); Корекции: Bass: ±8dB (100Hz); Treble: ±8dB (10kHz); Loudness: +7dB(100Hz) +6dB(10kHz); Subsonic Filter: 16Hz, -12 dB/OCT; Тегло: 7.3кг

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.