Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

смяна на pcb платка на хард диск

Featured Replies

Здравейте.

Имам старичък SATA хард диск със счупена пластмаса на платката, така че кабелът за данните не може да се задържи. В ebay намерих същата платка. Знам, че има модели хардове, при които механичната замяна е достатъчна, но има и такива, при които трябва са се смнят и чипове. Моделът на моя хард е HDS722516VLSA80 (Hitachi). Някой може ли да ми каже кой от двата варианта е моя случай или поне откъде мога да проверя това?

Блгодаря

преди 3 часа, Milena Maladenova написа:

Здравейте.

Имам старичък SATA хард диск със счупена пластмаса на платката, така че кабелът за данните не може да се задържи. В ebay намерих същата платка. Знам, че има модели хардове, при които механичната замяна е достатъчна, но има и такива, при които трябва са се смнят и чипове. Моделът на моя хард е HDS722516VLSA80 (Hitachi). Някой може ли да ми каже кой от двата варианта е моя случай или поне откъде мога да проверя това?

Блгодаря

Механичната смяна не е достатъчна.

• Автор
преди 7 часа, plamen_petrov_80 написа:

Каква е целта?

Да се извадят данните от диска или да се поправи диска?

Иска ми се да оправя диска. Данните са ми важни, но бих ги рискувала.

преди 12 часа, Milena Maladenova написа:

Иска ми се да оправя диска. Данните са ми важни, но бих ги рискувала.

Според мен данните са пъти по ценни от стойността на този диск.

Също така стойността на извличане на данните е по-висока от стойността на нов по-голям диск.

Подредете си приоритетите и преценете кое е важно за Вас.

Може да покажете как точно е счупен интерфейса на диска и дали не е по-логично да се оправи той.

преди 12 часа, П.Петров написа:

Защо? Какво е нужно още да се направи?

Има записи на плочата които са служебната зона на диска. В платката има един основен изпълним код в главния процесор. Отделно има еепром в който са указани границите на служебната зона. Възможно е да има още един еепром с патчове(допълнение) към основния код записан в процесора. 

Всички тези елементи са свързани по между си. Ако на един от тях контролната сума не съвпада с това което е записано в другите диска дори няма да стартира. Дори и да се получи съвпадение в тези контролни суми , служебната зона  никога не е записана на едно и също място на диска.

• Автор
преди 20 часа, plamen_petrov_80 написа:

Според мен данните са пъти по ценни от стойността на този диск.

Също така стойността на извличане на данните е по-висока от стойността на нов по-голям диск.

Подредете си приоритетите и преценете кое е важно за Вас.

Може да покажете как точно е счупен интерфейса на диска и дали не е по-логично да се оправи той.

Голяма част от данните имам и на друго място, макар и не така подредени. Идеята ми беше, ако може за 40-тина лева да купя нова платка и да я сменя. Счупена е пластмасовата пластинка, която придържа кабела и трудно става контакт, защото всичко се клати.

20180306_100052 HDD_.jpg

Запоява се един сата кабел към стърчащите пинове и си смъквате всичко. Не ви трябва нова платка.

Или с някое по-здраво лепило се залепя за постоянно. Толкова ли е ценен този диск, какъв му е капацитета?

160GB.лепилото не е най добрата идея. Конектора е от материал подобен на бакелита. Много трудно ще се залепи.

Зависи, може да направиш и нещо като кофраж и да налееш там смола. Варианти много, само да ти се занимава и да ти се удава. Може и да се сложат с нагряване допълнителни парченца метал/пластмаса в/покрай пластмасата отстрани и те да служат един вид като кофраж, вариант е и със запояване, както каза @Samo.

• 3 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.