Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поредната тема за нова конфигурация висок клас

Featured Replies

Здравейте. Наскоро отново се запалих по PC gaming-ът след доста време прекарано пред конзола. А и добрият, стар Lenovo Y500 започна да се задъхва дори на минимални настройки. Затова реших да си сглобя нещо ново.

Бюджетът ми е до 4000 за самото PC. Монитор и пероферия ще избирам отделно.

Разгледах последните страници във форума и най-вече тази тема:

но исканията на колегата, звучат несериозно. Поне в моите очи. Затова се надявам на малко по-умерени мнения.

Системата ще се ползва за игри и писане на код, но нека не се заблуждаваме, код мога да си пиша и на Леновото.

Все още не се колебая между 4k 60FPS и 1080p120+FPS. като че ли клоня към второто, но искам да видя 120Hz на живо, защото признавам си, не съм.

Искам Интелска платформа. Нямам аргументи за това, но съм предубеден срещу АМД, въпреки че мой приятел има Ryzen 1700X, който е страхотен.

Нямам амбиции за овърклок, но след някоя и друга година може да размисля. Нека приемем че не искам.

Ето какво измислих до момента. Моля, критикувайте ме и обяснявайте колко съм тъп. Последния път, когато си сглабях компютър, конкуренция му беше Playstation 2.

CPU        i7 8700
https://desktop.bg/desktop_cpus-intel-Core_i7_sixcores-intel_core_i78700

MB        MSI Z370 GAMING PLUS
https://desktop.bg/motherboards-asrock-Z370-msi_z370_gaming_plus

Доста евтино решение, знам и ме притеснява. Но на пръв поглед покрива нуждите ми. Не държа на Z-серия. Еквивалентна Н-серия също ще ми свърши работа, особено ако забележите нещо излишно в тази.

GPU        Asus GeForce TURBO GTX1080-8G
https://desktop.bg/desktop_video_cards-nvidia-GeForce_GTX_1080-asus_geforce_turbo_gtx10808g

Нямам абсолютно никаква представа каква е разликата между производителите, освен базовата честота, на която са клокнати картите. Това не е фактор при избора. Много ми се иска да мина на 1080Ti, стига математиката в края на темата да излезе.

Тук, искам да уточня че нямам намерение да ползвам SLI. В момента съм с 2 видео карти и почти няма игри, при които да се възползвам от тях. Възможно е това да се промени, но предипочитам да имам 1 добър видео ускорител.

RAM        16GB DDR4 2400MHz Kingston HyperX FURY Black
https://desktop.bg/desktop_rams-kingston-16gb_ddr4_2400mhz_kingston_hyperx_fury_black

Със сигурност има по-оптимален избор. Не държа да свети. Притеснявах се че 2400MHz ще доведат до bottleneck на някой от другите компоненти, но четох по темата и видях че всичко над тази честота е извън стандарта и е въпрос на късмет дали ще тръгне изобщо. Има доста клипове, където в момента, в който се активира XMP всичко умира. Предпочитам да не се притеснявам за това.

Power supply    be quiet! PURE POWER 10 | 700W CM
https://desktop.bg/desktop_power_supplies-be_quiet-be_quiet_pure_power_10_700w_cm_BN279

Поредното нещо, за което имам притеснение. Ползвах калкулатор за, уж, най-лошия случай и той ми показа 480W.

https://outervision.com/b/9s91Ba

50% толеранс до 700, мисля е добър компромис. Освен това се побира в кутията.

HDD        2TB 7200rpm Toshiba P300
https://desktop.bg/desktop_harddrives-toshiba-HDWD120UZSVA_AV

2ТБ, 7200 оборота на Тошиба. Тук не очаквам проблеми.

Case         NZXT Phantom 530 Black
https://desktop.bg/desktop_cases-nzxt-nzxt_phantom_530_black

Не може да ми е по-безразлично как ще изглежда кутията. Ако някой предложи мърчандайз кутия на Покемон, която ще побере всичко, за 20 лева, съм склонен да го обмисля.

CPU cooler    be quiet! PURE ROCK SLIM
https://desktop.bg/desktop_coolers-be_quiet-be_quiet_pure_rock_slim

Това предложение е чисто налучкване. Съвместимо е с процесора, само това знам. Склонен съм да обмисля и течно охлаждане, но предпочитам въздушно, дори да е малко шумно.

Останалите пари да 4000 ще инвестирам в SSD.

Предложенията са от desktop.bg, но не държа да пазарувам от там. Просто имат богат каталог и като цяло съм доволен от обслюжването на laptop.bg. Ще търся частита, на които се спра 1 по 1.

Този сайт също ми привлече вниманието http://computer-store.bg

заради възможността да не платя ДДС. Ако някой има впечатления от него, ще се радвам да ги сподели, въпреки че за магазините ще правя отделно проучване.

Наливаш пари, но избираш К процесор, който в бъдеще да клокваш със слабо дъно и кулер. Референтна карта- защо? Една плочка рам и то на 2400, пък и Кингстън са винаги с изненади (може и положителни, просто при тях не се знае, зависи от използваните чипове, а е качамак). Сумата за захранване също може да те насочи към нещо по добро я на Цветето, я на Сисоник, я на Чанела, а това май беше на ФСП и то не от висок клас. Такива ми ти работи...

• Автор

Абсолютно си прав за процесора. Ще ъпдейтна мнението с 8700 без К. За Кингстъп чета само хубави неща за HyperX серията и личните ми впечатления от паметите им за лаптоп са доста добри. А относно захранвянията, какво да гледам, освен марката?

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
ASRock Z370 Extreme4 LGA1151 1 307.09 лв. 307.09 лв.
Intel I7-8700K 3.7GHZ 12MB BOX LGA1151 1 734.71 лв. 734.71 лв.
Noctua NH-U14S CPU Cooler 1 131.84 лв. 131.84 лв.
CORSAIR 2X8GB 3200MHz DDR4 RGB CMR16GX4M2D3200C16 1 409.65 лв. 409.65 лв.
WD 2TB SATAIII Caviar Red 7200rpm 64MB cache 1 158.98 лв. 158.98 лв.
ADATA SX7000 512G M2 2280 PCIE 1 299.32 лв. 299.32 лв.
PALIT GTX1080 SUPER JETSTREAM 8GB 1 1 610.91 лв. 1 610.91 лв.
PSU SEASONIC PRIME 650GD2 GOLD 1 207.24 лв. 207.24 лв.
PHANTOM FULL TOWER BLACK 1 197.33 лв. 197.33 лв.
Междинна стойност: 4 057.07 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 78.50 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 3 978.57 лв. с ДДС

@Unit 1 Здравей, във момента не е най-доброто време за покупка на гейминг PC, заради спекулативните цени на видео картите и рам паметта.Отделно Nvidia трябва да анонсира новото си поколение карти до месец-два, а кога ще се появят тук и дали въобще ще има наличност и нормални цени - не се знае. Desktop.bg продават скъпо, аз не бих пазарувал от там. Цените са доста високи спрямо Vario и никем, във Vario 8700K във момента е 722 лева, тоест спестяваш 67 лева само от процесора.Дъното, което си избрал не е особено подходящо за клок, заради слабите VRM, ето една таблица, която показва, кой Z370 дъна са подходящи за клок и кои е хубаво да се избягват - цък .Реално може да постигнеш и 5ghz със Gaming Plus, но ако имаш много добра бройка, която не изисква много напрежение, като отново, най-вероятно ще е нужно активно охлаждане на захранващата част със 80-120мм вентилатор.Картата е скъпа заради ситуацията със критповалутите, аз лично не бих дал толкова пари за 1080-ка, особено пък версия със турбина.Търсиш си хубава нереферентна карта, за да ти е тихо и за да изстискаш картата от към честоти.Бих сменил и паметта със по-добра, не че и тази няма да свърши работа, но със 3200mhz CL14 памет ще имаш едни 10 до 20% по-висока производителност при 1920х1080 със 144hz панел.Нямам наблюдение над захранването, но за 220 лева може да вземеш мисля по-добро, изцяло модулно - Corsair RMx 750W (226 лева),  Seasonic Prime 650W GD2 (207 лева). Мисля, че ще е хубаво да смениш и кутията, освен ако не те грабва заради външния вид.За 180-220 лева аз лично бих взел Fractal Deisn R5/R6, защото обичам да ми е тихо.Ако искаш оувърклок на процесора то този охладител няма да ти свърши изобщо работа, ще трябва нещо доста по-сериозно, дори и да делиднеш процесора.Ако ще играеш на 4k 60hz може да минеш и със i7 8700 и по-евтино B360 дъно (когато излязат) и по-евтина памет.Ако мислиш да играеш на 144/165hz 1920x1080/2560x1440 то оувърклок на процесора и  бърза памет са задължителни.

Ако толкова бързаш обаче и не ти се чака, ето моето мнение със чаркове от Vario:

Процесор: Intel Core i7-8700K

Дъно - ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6

Рам памет - G.Skill Trident Z F4-3200C14D-16GTZ

Твърд диск - Toshiba P300 2TB

Охладител за процесора - Noctua NH-D15

Кутия - Fractal Design Define R5 Blackout Edition

Захранване - EVGA SuperNOVA G3 750 750W

Общо 2315 лева със ДДС.

, и видео карта цък  - общо 3884 лева, за жалост не остава много за SSD.Може да поръчаш частите без картата от никем и ще излезе по-евтино, заради отстъпките, но там няма рам паметта, но има изброените две по-евтини захранвания.Ето конфигурация от никем със памет от Vario (доставката й е безплатна) - цък , няма P300 във никем, затова сложих по-скъпия червен WD.Сложих Blackout Edition версията на R5, но може да вземеш и другите версии, ако не ти пука че клетките за твърдите дискове и като цяло кутията не е изцяло черна.

• Автор

Добре. Благодаря ви и на двамата. Доста полезни мнения. Ще взема да си променя мнението за българските форуми. Нямам интерес към овърклокване, затова сигурно ще махна К-то от процесора, но най-вероятно конфигурацията ще е същата като предложената. Още не съм сигурен за честотата на РАМ-та, но ще ви се доверя. А относно хардуерния климат- винаги ще има нова технология зад ъгъла, която е по-добре да се изчака :)

Криптовалутите, няма да ги коментирам. От фрийленс data scraping за такива ентусиасти, сигурно съм направил повече истински пари, отколкото хората, които копаят.

преди 5 минути, Raze написа:

@Inno - празна количка...

Поправих поста, мерси.Поне при мен работи вече.

Съдържание на Вашата количка

Вашата количка е празна!

При теб работи, защото имаш куки на компютъра най-вероятно. Този сайт изглежда няма опция да препращаш линк с количката. Може да дадеш линкове към отделните части.

преди 43 минути, Unit 1 написа:

Добре. Благодаря ви и на двамата. Доста полезни мнения. Ще взема да си променя мнението за българските форуми. Нямам интерес към овърклокване, затова сигурно ще махна К-то от процесора, но най-вероятно конфигурацията ще е същата като предложената. Още не съм сигурен за честотата на РАМ-та, но ще ви се доверя. А относно хардуерния климат- винаги ще има нова технология зад ъгъла, която е по-добре да се изчака :)

Криптовалутите, няма да ги коментирам. От фрийленс data scraping за такива ентусиасти, сигурно съм направил повече истински пари, отколкото хората, които копаят.

Щом оувърклок не те интересува тогава трябва да се насочиш към i7 8700 и евентуално дъно със по-ниск клас чипсет - H310/B360/H370, на тях максималната памет, която ще може да ползваш е 2666mhz, та няма смисъл от тази скъпа клокърска памет със Samsung B-die чипове.Не ти е нужен и Noctua NH-D15, I7 8700 идва със боксов охладител, но той ще ти е шумен и няма да държи много добри температури, в този случай Pure Rock-а или друг подобен охладител до 40-50 лева ще свърши работа. Моя съвет ако ще играеш на 144/165hz монитор е да вземеш 8700K.Ако GTX 2080 e е по-бърза от 1080Ti, така както 1080 е по-бърза от 980Ti, то ще си заслужава да се изчака, но нищо не се знае за цените/наличностите и какво ще бъдат картите като спецификации.

преди 19 минути, Inno написа:

Дъното, което си избрал не е особено подходящо за клок, заради слабите VRM, ето една таблица, която показва, кой Z370 дъна са подходящи за клок и кои е хубаво да се избягват - цък .Реално може да постигнеш и 5ghz със Gaming Plus, но ако имаш много добра бройка, която не изисква много напрежение, като отново, най-вероятно ще е нужно активно охлаждане на захранващата част със 80-120мм вентилатор.

Наистина, моля те, спри да пишеш глупости! Питай на лично чичо ти Томигън какво е фаза и регулатор, как е изграден, какво грее и как се хлади и разгледай негови изпълнения. Аз просто нямам нерви, но съм писал по въпроса, ако иска някой от форума, който е чел- да те насочи. 

преди 34 минути, ceci80 написа:

Покажи скритото съдържание

Наистина, моля те, спри да пишеш глупости! Питай на лично чичо ти Томигън какво е фаза и регулатор, как е изграден, какво грее и как се хлади и разгледай негови изпълнения. Аз просто нямам нерви, но съм писал по въпроса, ако иска някой от форума, който е чел- да те насочи. 

Поредния празен и със нищо и никому полезен коментар, браво. Не съм никакъв гуру, приятел и не претендирам да съм. Във посочената от мен таблица го дават малко по-добро от най-евтиното MSI A-Pro, явно използват същите силови компоненти, но Gaming Plus има два мосфета за фаза, поне така пише на таблицата.Определено няма да издържи висок клок на 8700K, защото над 1.3, 1.35v. има доста висока консумация, със сигурност много по-висока от клокнат Ryzen R5 1600X, който @Tommygun, ако не се лъжа използва, при това във комплект със висок клас x370 дъно - Asus X370 Crosshair Hero, което е значително по-добро за оувърклок. Просто евтините Z370 дъна не са клок, освен ако човек не монтира вентилатори директно върху VRM-ите. Ето и оплаквания на потребител - цък  , във Overclock.net пък има цяла огромна тема относно VRM на Z370 дъната, таблицата е именно от там - цък. Аз лично дори съветвам @Unit1 да вземе Z370 Taichi (ако смята да клоква), което по-мнения на потребители във въпросната тема е по-добро от Extreme 4/K6 макар и всички от Extreme 4 до Fatal1ty Professional Gaming i7 да използват една и съща захранваща схема и компоненти, но PCB Layout-а на Taichi-то/ Fatal1ty Professional Gaming i7 е уж по-различен и температурите на самата платка са доста по-ниски, нямам си на идея колко е вярно, но ето ревю на таичито - цък. При 4.9ghz на i7 8700K, 1.3v, не преминават 50 градуса, не е зле за дъно струващо 410-420 лева.

• Автор

Не търся гурута, а хора с повече опит от мен. @Inno благодаря за аргументираните мнения. Не мисля да взимам под внимание отговори от типа ,,това е тъпо, вземи това". Мисля че нещата вече са ми по-ясни. И все пак, някой има ли конкретно предложение за дъно за 8700? Без клокване.

преди 41 минути, Unit 1 написа:

Не търся гурута, а хора с повече опит от мен. @Inno благодаря за аргументираните мнения. Не мисля да взимам под внимание отговори от типа ,,това е тъпо, вземи това". Мисля че нещата вече са ми по-ясни. И все пак, някой има ли конкретно предложение за дъно за 8700? Без клокване.

Аз лично опит със платформата нямам, просто съм чел мнения на хора, който имат опит от първа ръка.Дъната със по-ниския клас чипсети - H310/B360/H370 все още не са на пазара, уж трябва да се появят този месец -  цък. Най-евтините H310 ще са и най-орязани от към екстри и не те съветвам да купуваш най-евтиното mini-ITX H310 за 90-100 лева, конкретно за i7 8700. Най-вероятно няма да може да се подкара памет над 2666mhz, съответно ще е по-добре да вземеш по-евтина памет, освен ако не смяташ да я ползваш по-напред във времето във друга конфигурация със дъно, което позволява по-високи честоти.Например тази - цък, 2666mhz, CL-15-15-15-35, 1.2v., но явно не е налична във техния магазин.Може да вземеш и кит на по-високи честоти и да си го ползваш на 2400/2666mhz, може би дори със по-стегнати тайминги - цък, 3000Mhz, CL-16-16-16, 1.35v. Охладител за процесора - Arctic Cooling Freezer 33.

П.С: Може да вземеш и DeepCool Lucifer V2, който е малко по-скъп, но е и по-добър -  цък  . Българско ревю - цък.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.