Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на рамта и таймингите

Featured Replies

Здравейте! Както знаете, преди седмица сглобихме с Вас една конфигурация с Ryzen процесор и т.н. В момента съм се захванал с клокване на рамта, защото Ryzen работи по - бързо с бърза памет.

В момента рамта е на 2933mhz и тайминги 14 16 16 32 - от мен нагласени, автоматично бяха на (16 18 18 38) - би трябвало да е малко по - бързо с новите тайминги. Рамта успях да я докарам до 3066mhz, но чат пат се рестартирва компа като е на такава честота и затова се върнах на 2933mhz. Има ли смисъл да си играя още с таймингите или тези, които съм задал са достатъчно добри?

Другия вариант е 3066mhz или повече, но да вдигна волтажа малко и да пробвам така, но за сметка на по - високи тайминги?.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

@sakuraki Щом е изцяло стабилна (тествал си със Memtest) при 14-16-16-32 1.35 2933, не си заслужава да вдигаш напрежението за 3066 със по-разпуснати тайминги, не знам твоя Aegis със какви чипове е, най-вероятно Hynix/D-die

• Автор

Да тествах и нямаше проблеми, но дали действително е по - бързо с тези тайминги не мога да кажа, защото не тествах със старите настройки . Теоритично би трябвало, но нали някой път има специфични тайминги за някои рам памети. Мога да тествам 14-14-14-28, но едва ли ще стане.  Ето на снимката се вижда как е. Иначе да aegis-a е със смесени hynix/D-die и е до бройка май.

Untitled.jpg

Първото поколение Ryzen, а предполагам и второто работи доста добре със по-ниски тайминги и мисля че латенциите са по-важни от честотата, поне според това видео на този пич - цък.  Дъното му е Crosshair Hero X370, тества два Samsung B-die кита, който също са по-добри от твоя F4-3000C16D-16GISB, но 14-16-16-38, не е никак зле, като за Hynix, сигурен ли си че са със Hynix, а не D-die ? Може да провериш със  Taiphoon Burner, не че е има голямо значение.Дъното му е Crosshair Hero X370, тоест допълнителните настройки със, който си е играл едва ли ще са налични при твоето дъно. Във това ревю се тества скалирането при различни честоти, със OC GTX 1080.

@sakuraki Няма да е стабилна при 14-14-14-28 във никакъв случай, само B-die китовете могат да работят при такива латенции и честоти. Е, може и да постигнеш такъв клок но със изключително високо напрежение, много над 1.35v. G.Skill имат Trident Z 3000, 3200Mhz CL-14-14-14-34, който се оувърклокват изключително добре - цък, цък. Тези честоти няма как да се постигнат при Ryzen платформата обаче.

Между другото, ето и втора част на по-горното видео на MindBlack - цък, но този път със 2700X. Изненадващо не е успял да подкара 3600Mhz на 2700X. Аз си мислех че контролера на паметта при Ryzen+ е подобрен, а всъщност не е, щом е успял да стабилизира 3600 на 1700X. Възможно е да е попаднал и на ''най-куция'' 2700X. Прави и впечатление че при 2700X (a и при другите Ryzen+) подобренията от нисколатентната рам със оптимизирани тайминги почти  не се забелязват, а със 1700x разликите са огромни, предполагам заради подобренията във латентността на кеша и паметта при Ryzen+, което е малко тъжно за ентусиастите, но със сигурност е добра новина за обикновените потребители. Ситуацията със клока е също разочароваща (при X моделите), такъв на практика не е възможен. На мен ми направи впечатление колко се подобрява производителността на 7700K при 1% low, в игрите, който го оставят на колене (почти всички тествани). Мислех си че Crysis 3 не се влияе толкова от паметта, но явно доста помага, когато не достигат ядра/нишки.

Може да пробваш да си оптимизираш sub-таймингите по метода със този D-ram калкулатор, но не знам дали дъното ти (Gigabyte GA-AB350) ще предлага нужните настройки в биоса.

• Автор

Aми чист hynix чип е , но аз лично след няколко теста на игри и видео рендер не видях никакво подобрение в скоростта спрямо старите тайминги, които са по - бавни. Изглежда не всички приложения се възползват от тези настройки. 

Не знам кое гледах на биоса, но не беше с последната версия, сега го ъпдейтнах и успях да подкарам рамта на 3133mhz и запали, но не съм пробвал на по - висока. Утре ще пробвам на 3200 с малко по - ниски тайминги да видим дали ще успея.

Прикачвам снимка да се види кое и как е.

d.jpg

• Автор

След 9999 рестарта и хиляда настройки и какво ли още не, успях да направя няколко теста, от които останах учуден.

3133mhz - 16 - 18 - 18 - 38 e по - бавна на тестовете от 3000mhz 15-16-17-35 , която е по - бърза от 2933 нa 14 - 16 - 16 - 32. Тестовете са правени на adobe premier 5 минути 4к клип експортнат 1080p 60fps. Разликата е минимална, но всеки път 3000херца даваше с около 20 секунди от 3133 и с минимална разлика 5-6секунди от 2933.

Battlefield 1 на ултра настройки 1080р нямаше осезаема разлика, но вероятно, защото като цяло разликата е малка между скоростите. Очаква се ъпдейт от gigabyte на биоса за още по - добри възможности за клок.

преди 1 час, sakuraki написа:

След 9999 рестарта и хиляда настройки и какво ли още не, успях да направя няколко теста, от които останах учуден.

3133mhz - 16 - 18 - 18 - 38 e по - бавна на тестовете от 3000mhz 15-16-17-35 , която е по - бърза от 2933 нa 14 - 16 - 16 - 32. Тестовете са правени на adobe premier 5 минути 4к клип експортнат 1080p 60fps. Разликата е минимална, но всеки път 3000херца даваше с около 20 секунди от 3133 и с минимална разлика 5-6секунди от 2933.

Battlefield 1 на ултра настройки 1080р нямаше осезаема разлика, но вероятно, защото като цяло разликата е малка между скоростите. Очаква се ъпдейт от gigabyte на биоса за още по - добри възможности за клок.

Полза от 2933 към 3066/3166 и повече няма да усетиш, това от което би трябвало да усетиш полза (поне в игрите), е ако оптимизираш подтаймингите, например по този метод на Mindblack, но ме съмнява семплите B350 дъна да имат нужните опции в биоса, но може и да греша. Във Overclock.net със сигурност ще откриеш всички отговори на въпросите си, там има огромна общност. Само трябва поне малко да си ''на ти'' със английския.

@sakuraki, като гледам как ти се занимава май ще хвана и аз да си поиграя с моята памет и да потествам. В момента съм я оставил на стандартния XMP, но може и да излезе нещо ако се заиграя. А и имам доста повече опции за тези неща.

Само бих те посъветвам като се зиграваш с напрежения да си следиш температурата на захранващата схема на дъното. В първя тест като излезе и беше подпряло 112 на гърба и 117 градуса с вътрешния сензор. Това на процесор без клок 1800Х и с намалени честоти заради предпазителя на  дъното. При 1600 без клок пак стигало към 90 градуса. Така че ако решиш да го изстискваш докрай имай впредвид това и се погрижи нещо да му духа яко отгоре. Иначе освен тази критика го дават като едно от най-добрите дъна като конфигурация и възможности. Ако правилно съм видял и ти си с 1600, така че си на ръба а ако тръгнеш да клокваш и може да стане бързо грозно.

• Автор

A волтажа не го пипам, поне докато не взема хубав охладител за процесора и още някой друг вентилатор за кутията. Процесора сега е на 3.6 и при сериозно натоварване е 70 градуса най - високата температура.

Иначе chipset - 47C , VRM MOS -  51C VSOC - 54C , това е при сток волтаж .

Иначе да има доста туториали в интернет за рамта точно на ам4. Сега като гледам в vario.bg има G-Skill Sniper 3400mhz , която е почти на същата цена като моята и е в QVL на дъното и е с по - добри тайминги, но и тази ще я нагласим така.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.