Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

MBR към GPT

Featured Replies

Имам въпрос по тая тематика има доста изписано в google и клипове в youtube, но не намерих никъде подробна информация какво точно се случва като изключим това дори в сайта на microsoft:

Цитат

To change an MBR disk into a GPT disk using a command line

1. Back up or move the data on the basic MBR disk you want to convert into a GPT disk.

2. Open an elevated command prompt by right-clicking Command Prompt and then choosing Run as Administrator.

3. Type diskpart. If the disk does not contain any partitions or volumes, skip to step 6.

4. At the DISKPART prompt, type list disk. Note the disk number you want to convert.

5. At the DISKPART prompt, type select disk <disknumber>.

6. At the DISKPART prompt, type clean.

Note

Running the clean command will delete all partitions or volumes on the disk.

1. At the DISKPART prompt, type convert gpt.

Това добре, но примерно имаш 2 хард диск-а и вече са на MBR при положение че форматирам C-то което е отделен хард(SSD) и го конвертирам към GPT по дадения начин, запазва ли ми се информацията в другия хард, който е бил на MBR досега без да се го конвертирам него?!

Защото знам че по-принцип са MBR и GPT са несъвместими, ако се запазва информацията в другия хард как става при положение че е на MBR ,това просто променя таблицата в Windows или как е?!

Има една поговорка-всяка коза за свой крак. Всеки диск със своя таблица. Нищо не пречи различните дискове да са с различни таблици-промяната става с програма AOMEI. Промяна на дял С: при работеща система е с катастрофални последици. Конкретно в твоя случай-след форматиране можеш да промениш вида на диска и тогава да инсталираш ОС. На същия диск, ако имаш друг дял, на него всичко се запазва. А другият харддиск си работи независимо с друга таблица.

ъъ.JPG

• Автор

Това за тая програма го бях видял, но реално това в command promp-a явно не променя нищо така ли той си задава GPT система в C-то и това е?! Другите си остават пак на MBR ли?!Идеята е че другия ми хард който го бях взел преди няколко години 3TB и тогава разбрах,че MBR използва максимално 2TB  и сега имам едни 700 GB хвърчащи,които не използвам дори да премина към GPT на SSD-то няма как да ги използвам тея 700 GB освен ако не конвертирам целия хард с AOMEI така ли?!

Пълна мъгла! Напиши ясно какво имаш и какво искаш да стане. "Другият ти хард", щом няма ОС, можеш да го конвертираш както си искаш с програмата. Какво бъркаш за командния промп...

• Автор

Ако не беше мъгла аз щях ли да правя теми, това с AOMEI  е ясно, но питах друго на което не можах да намеря отговор в нета.Може ли да премина към система GPT без да използвам странични програми за това дадох за примера това за command prompt и да ползвам тея 700GB(не искам да конвертирам и не искам да трия това което е на-големия хард) - да или не и доколкото разбирам явно отговора е НЕ.

Не ми беше ясно как работят тея таблици MBR и GPT, но явно са хард за хард като няма влияние единия над другия.

Мерси за отзоваването.

преди 2 часа, Ukyo82 написа:

бях взел преди няколко години 3TB

Търсиш в сайта на марката/диска трябва да има драйвър за разширена поддръжка на дискове над 2TB. Другата възможност е да се ползва софтуер на Paragon.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

GPT се ползва за хардове над 2TB и то ако биосът ги поддътжа (>UEFI2) Системата си я качвай на SSD.  За данни прави каквото щеш. но хората са ди написали че трябва да съхраниш всичко, за да не загубиш данни. Което си е упражнение.

От моите сблъсъци с подобни дискови операции най-ефективното за безпроблемно преминаване на операции с дялове е предварителна проверка и ремонт на файловата система (ntfs) под Windows XP.

Каква OS е това? Ако създадеш нов дял в празното място и го форматираш не ти ли дава да го ползваш? Принципно GPT ти трябва, ако ще правиш диска boot.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2274145/3tb-mbr-gpt.html

http://www.dslreports.com/forum/r28435767-USB-3-HDD-3TB-MBR-partition-vs-GPT

• Автор

Не от операционната система Windows 10 64bit и биоса ми е UEFI и дори е ъпдейтнат и не дава да явно трябва дето колегата каза да видя някакви драйвери допълнително, ако ще стои на MBR, важното е че ми стана ясно как стоят работите явно не е проблем операционната система и SSD-то да са на MBR, а останалото на е на GPT примерно положение че са различни хардове

преди 3 минути, Ukyo82 написа:

Не от операционната система Windows 10 64bit и биоса ми е UEFI и дори е ъпдейтнат и не дава да явно трябва дето колегата каза да видя някакви драйвери допълнително, ако ще стои на MBR, важното е че ми стана ясно как стоят работите явно не е проблем операционната система и SSD-то да са на MBR, а останалото на е на GPT примерно положение че са различни хардове

Зададох ти 2 въпроса, не виждам точни отговори?

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Зададох ти 2 въпроса, не виждам точни отговори?

OS - Windows 10 64bit

" Ако създадеш нов дял в празното място и го форматираш не ти ли дава да го ползваш " - Не дава въобще да се създаде дял, камоли формат

Тея отговори устройват ли те

Дай снимка от Disk management на windows за този дял. С десен бутон на празния дял какви опции ти дава? Пробвал ли си с някой partition manager да създадеш дял? Не би трябвало принципно да има проблеми.

https://www.lifewire.com/free-disk-partition-software-tools-2624950

преди 1 час, Raze написа:

Ако създадеш нов дял в празното място

Не може да се обслужва празното място, защото не се вижда.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Дай снимка от Disk management на windows за този дял. С десен бутон на празния дял какви опции ти дава? Пробвал ли си с някой partition manager да създадеш дял? Не би трябвало принципно да има проблеми.

https://www.lifewire.com/free-disk-partition-software-tools-2624950

Не може защото е на MBR система а тя подържа до 2TB нали затова е и цялата тая тема.

Май наистина може и да не стане. И аз имам 3TB диск, но още в началото си го направих GPT и си го ползвам без да го деля. Автора може да пробва с някой от тези мениджъри за дялове да конвертира диска без загуба на информация. Реално MBR може да поддържа до 16 TB, но не е направено, защото се създават проблеми и може да има загуба на информацията.

https://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record

Докато не се инсталира драйвър за обслужване на 2,2TB+ няма да се вижда и обслужва останалата част от диск.
Или да се конвертира в GPT с някой от инструментите за работа с дискове/дялове, като предварително се направи пълна проверка на файловите системи на дяловете на диска.
https://www.paragon-software.com/technologies/components/gpt-loader/index.html
@Ukyo82, още не си казал кой е моделът на диска.

Не виждам какъв е проблема да си конвертираш диска в GPT без да губиш данните си,за да използваш целият му обем...........има доста начини и примери как става това.

• Автор

Благодаря на всички които се включиха конвертирах с тая програма Minitool parition disk, всичко точно вече мога да ги ползвам тея 700GB стана за по малко от 5 секунди аз мислех ще трябват часове :D .

Мене не ми беше ясно дали могат да съжителстват MBR и GPT на един компютър от там нататъка вече лесно :) ,мерси за помощта

Могат да съжителстват, няма проблеми, по същия начин, както съжителстват дискове от различни марки/модели/големини/типове и т.н., всичко си е на различни носители. Вече зависи и от OS, чипсет/дъно/BIOS и други, как и какво може да се разпознае.

на 5.05.2018 г. в 7:15, B3M2W0 написа:

Има една поговорка-всяка коза за свой крак. Всеки диск със своя таблица. Нищо не пречи различните дискове да са с различни таблици-промяната става с програма AOMEI. Промяна на дял С: при работеща система е с катастрофални последици. Конкретно в твоя случай-след форматиране можеш да промениш вида на диска и тогава да инсталираш ОС. На същия диск, ако имаш друг дял, на него всичко се запазва. А другият харддиск си работи независимо с друга таблица.

ъъ.JPG

AOMEI Partition Assistant 7.0 вече би трябвало да е оправено конвертирането от MBR-GPT така пише и промените :

Fixed issue: computer won't boot after converting system disk between MBR and GPT under PreOS mode.

https://www.disk-partition.com/changelog.html

При версия 6.0  тази операция ми създаде доста проблеми.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.