Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Образованието - средство за личностно израстване и усъвършенстване или за припечелване и контрол? Или в чий интерес и за чие благо работи (и трябва да работи) образователната система

Featured Replies

преди 3 минути, jhoro написа:

Не ме питайте - „Какво можеш да правиш?“, питайте - „Какво НЕ можеш да правиш?“

Идват едини момчета и търсят работа. Не ги попитах какво не могат, а какво могат. Те, можем много да работим. Имам такава работа. Те, колко пари ще даваш. Казвам и цифрата и ме напсуваха. А работниците които вършеха вече въпросната работа прихнаха да се смеят. ;) 

Хем ставаше въпрос за работа в която не се изискваше някакъв стаж. Да почнат, да видя, да преценя и т.н. = Те директно за тези пари работи ти. Та, аз не се срама и от работа която не мога, но не чакам лоста и опорната точка, а ги създавам. ;) И .... "повдигам" Земята. :)

Уви не ме питай с какви привилегии съм бил облагодетелстван, за да "получа" висше образование, но не се срама от работа за основно. Не съм тесен специалист, а човек със широко скроена идеология, независимо, че пра, пра дядо ми е бил чорбаджия. Независимо, че от към него съм женска страна и не ме питай какъв е бил другият ми пра пра дядо, който уви е оставил сираче другия ми пра дядо от мъжка страна. 

Тука, на село е така, родата се определя от към  кой ти е праотец, а не пра "баба" ... та ... чувам твоята "баба' да се изразява през теб. :)  

Или какво да споделям за прабабите си, че да се разберем?! :) Та, нали към селото на едната ми прабаба съм се упътил и се правим на дюлгерин даже ... :) 

• Отговори 76
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• barbuncela
    barbuncela

Съвсем вярно! Простия и необразован човек, се държи в подчинение много по лесно! И се манипулира по лесно!

• Образователната система работи за благото на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!

• Dimitrov Dimitrov
    Dimitrov Dimitrov

С каквото и да се захванеш си трябва призвание ,но за да се развиеш в някаква посока трябват пари. Дори и за метач/ка си трябва призвание,за да се развиеш и да вземаш повече от другите. Има хигиенистк

преди 2 часа, dioib написа:

Не върви да си завършил с любов една професия, а да се занимаваш с друга, за да успееш. И после някоя "баба" да ти "съчувства" с:

преди 2 часа, dioib написа:

Има, лесно се правиш на гений, а трудно на идиот. Лесно се установява, че не си гений, а трудно се премахва предразсъдъка, че някой е идиот.  

В тоя случай гениалността на един идиот е в способността му да се възползва от възгордяването на някой. Научава някой и друг трик и то май по-лесно се лъже умен човек. ;) 

Та, и тарикат съм бил вече някъде в четвърти клас. Успях да спретна един фокус на една учителка и те така и се "намразихме" и не научих тоя български език, язък ... :) 

п.п. Лесно се признава нещо, но определено в някои случаи хората предпочитат своите предразсъдъци, а не да разсъждават по отношение какво другият им споделя и/или показва. 

Все пак моята култура не е сформирана от някакви гувернантки из дебрите на някакво ложе. :) 

Виц:

Айше и Манго са прислуга в английско аристократично семейство. Разликата: Манго прави лордове, а лорда мангали. ;) 

Не, един развит кадър го стимулира състоянието на неговия отрасъл в родината му. 

Не върви да си завършил с любов една професия, а да се занимаваш с друга, за да успееш. И после някоя "баба" да ти "съчувства" с:

Някои тук не знаят с какви украински момчета съм имал вземане даване, и са избягали в България, че ги пребиват щото били с руско самосъзнание. 

Аман от псевдо аристократи!!! 

Добрия бизнесмен не се старае за по голямо парче от тортата ,а прави тортата по - голяма.

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Добрия бизнесмен не се старае за по голямо парче от тортата ,а прави тортата по - голяма.

Само, където бизнесмен не е професия, нито призвание. ;) Да, масово желание е да си бизнесмен, но:

Виц: Един бизнесмен видял един под една палма с банани и го нахокал, че не прави бизнес с торта от банани, за да не работи и се излежава под палма, но в Палма де Майорка. :) 

п.п. Няма добър бизнесмен, а добър работодател! ;) 

преди 1 час, dioib написа:

Само, където бизнесмен не е професия, нито призвание. ;) Да, масово желание е да си бизнесмен, но:

Виц: Един бизнесмен видял един под една палма с банани и го нахокал, че не прави бизнес с торта от банани, за да не работи и се излежава под палма, но в Палма де Майорка. :) 

п.п. Няма добър бизнесмен, а добър работодател! ;) 

Много са ти объркани понятията!

преди 3 часа, jhoro написа:

Много са ти объркани понятията!

Предприемач е правилното понятие. ;) НО, да, ще се съглася, че не ми е понятно това бизнесмен ...

п.п. Всички хора са заети, а някой трябва да предприеме нещо, за да стане. :) 

преди 4 часа, jhoro написа:

понятията

п.п. Джоре, лесно мога да проявя детското его и да ти отговоря по този начин: На теб пък е объркана логиката. ;) 

В действителност обаче го възприемам по този начин: "Думам ти дъще, сещай се снахо". 

Жаргоните масово са навлезли в българския език, язък, само където на теб лично не ти харесва моя. В тоя случай аз разбирам /твоя, но ти не желаеш да схванеш моя. Няма лошо. 

В много случаи говорим за едно и също, но да считаш моите лингвистични умения като объркани, то значи имаме различие по отношение на понятието "образование". Да, разбирам, че ти си привърженик на "тясно" образование, а не на основно образование. 

В действително всичко необходимо за справяне в тоя живот го има в основното образование. (До осми клас). Не може всички да сме отличници в същото. Всеки до тогава разбира коя дисциплина го влече, а в последствие да се повиши образованието си в нея. Именно там в даден момент повечето деца "избират" да са бизнесмени, но уви за това се изисква висше образование. В едно висше образование обаче има елементи и от други дисциплини. 

И тук идва парадокса: Да, ти може да си купиш въпросното и да станеш специалист, да получиш висше образование, но не и да придобиеш такова. Във времената винаги има "модерно" течение по отношение на дадена професия за практикуване. Само, че едно е да искаш да се занимаваш с професия която ще ти носи висок доход, а друго е да се занимаваш с професия в която желаеш да се реализираш. 

Та, за да спечелиш от дадена професия (не да харчиш толкова пари колкото получаваш) си трябва време, което е някъде до 30. След тази възраст се разбира дали си успял в живота или не и може да получаваш повече от други. Само където младите желаят още на 21 да "печелят" и да си позволяват повече неща от колкото им е потребно. ;) 

Кратко казано: "Кризата на средната възраст" вместо на 40 вече настъпва на 20, пардон 25, за да сме точни ... :) 

п.п. Не е проблем, че са ми "сбъркани" понятията, а че ти куца родителското его. ;) Защо младите трябва преждевременно да стават "сухари", които да ги хрупат някакви с някакви пари, които се чудят в какво да инвестират, за да спечелят?! 

Едно е да имаш идеен проект, друго е да убедиш някой в него, трето е да го реализираш, а четвърто е дали в него има смисъл или е направен за печалба. ;)    

преди 4 часа, dioib написа:

п.п. Джоре, лесно мога да проявя детското его и да ти отговоря по този начин: На теб пък е объркана логиката. ;) 

Като ти казвам, че ти се е разджуркал „Тълковния речник“ в главата!  🤔

„Логиката“ ми е наред, „Психиката“ се клати („те и на коча се клатят„ - Т.Живков), а „Психологията“ ми е в отпуск!
Логиката ми е, като на професора

Spoiler

Студент се явява на изпит без да знае нищо. Професорът тъкмо се готви да му пише двойка, когато младежът казва:
- А може ли сега аз да ви задам три въпроса. Ако отговорите, късате ме. Ако не отговорите обаче, пишете ми шестица.
Професорът помислил малко и се съгласил. Студентът запитал:
- Какво е законно, но нелогично? Какво е логично, но незаконно? Какво не е нито законно, нито логично?
Професорът помислил, видял, че не може да отговори, и му написал шестицата. Студентът си взел книжката и излязъл. Следващия взел да се подхилва. Професорът го помолил, да обясни причината и другия студент казал:
- Вие имате жена, която е по-млада от вас с 30 години - това е законно, но нелогично. Вашата жена си има любовник - това е логично, но незаконно. А нито е логично, нито е законно, че току-що писахте шестица на нейния любовник.

преди 4 часа, dioib написа:

Жаргоните масово са навлезли в българския език, язък, само където на теб лично не ти харесва моя. В тоя случай аз разбирам /твоя, но ти не желаеш да схванеш моя. Няма лошо. 

В много случаи говорим за едно и също, но да считаш моите лингвистични умения като объркани, то значи имаме различие по отношение на понятието "образование". Да, разбирам, че ти си привърженик на "тясно" образование, а не на основно образование. 

В действително всичко необходимо за справяне в тоя живот го има в основното образование. (До осми клас). Не може всички да сме отличници в същото. Всеки до тогава разбира коя дисциплина го влече, а в последствие да се повиши образованието си в нея. Именно там в даден момент повечето деца "избират" да са бизнесмени, но уви за това се изисква висше образование. В едно висше образование обаче има елементи и от други дисциплини. 

И тук идва парадокса: Да, ти може да си купиш въпросното и да станеш специалист, да получиш висше образование, но не и да придобиеш такова. Във времената винаги има "модерно" течение по отношение на дадена професия за практикуване. Само, че едно е да искаш да се занимаваш с професия която ще ти носи висок доход, а друго е да се занимаваш с професия в която желаеш да се реализираш. 

Та, за да спечелиш от дадена професия (не да харчиш толкова пари колкото получаваш) си трябва време, което е някъде до 30. След тази възраст се разбира дали си успял в живота или не и може да получаваш повече от други. Само където младите желаят още на 21 да "печелят" и да си позволяват повече неща от колкото им е потребно. ;) 

Кратко казано: "Кризата на средната възраст" вместо на 40 вече настъпва на 20, пардон 25, за да сме точни ... :) 

п.п. Не е проблем, че са ми "сбъркани" понятията, а че ти куца родителското его. ;) Защо младите трябва преждевременно да стават "сухари", които да ги хрупат някакви с някакви пари, които се чудят в какво да инвестират, за да спечелят?! 

Едно е да имаш идеен проект, друго е да убедиш някой в него, трето е да го реализираш, а четвърто е дали в него има смисъл или е направен за печалба. ;)    

Тук ще отговоря „анблок“!
Не бъркай понятията „жаргон“, „заемка“, и „чуждица“.

Говорихме за „бизнес(мен)“. Ето какво се намира при бързо търсене:

Цитат

Бизнесът е промишлена, търговска или друга стопанска дейност, извършвана с цел получаването на печалба.[1] Обикновено бизнесът се осъществява чрез формална организация на хора и ресурси, наречена предприятие.

Тоест - стигаме до българската (твоята) дума „предприемач“- от „предприятие“ (начинание)! А щом има българска - думата „бизнесмен“ се явява „чуждица“ - „ненужно заета дума от чужд език, която има съответствие в родния“.

При „бизнеса“ пак има (като в един предизборен „девиз“ или „слоган“) - „Работа, работа, работа“.
Много българи смятат, че разликата между „работа“ и „бизнес“ - е като „разликата между Жизнь и Лайф“!

И се сещам за Атанас Буров:
„Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

преди 4 часа, jhoro написа:

Атанас Буров

Аз не съм въпросният, но "по български" ще го кажа по мой начин: 

Когато българинът се отучи, на житото да е евтин, а на триците скъп, то ще разбере какво е качествено и на кого трябва да повери парите си. 

Трябва да отбележа, че истинските българи са вече малцинство. НО, те не се оплакват, а правят и невъзможното, положителното българското да оцелее.

п.п. За жаргона и чуждиците: По един или друг начин лингвистичната трансформация на "новия" български е факт. Мнозина чуждици постепенно заменят съществуващи вече понятия в езика ни. Дали ще стигнем до момента само с конете си да говорим родния си език?! Всеки по-различен изказ се счита, че е "разджуркан Тълковния речник“ ... :) Моя също, но все пак "професоре" не съм твой студент. ;) Нито пък имам отношение към ту твоята "баба". :) А, и никога не съм се "борил" за отличен ... :) 

Виц: 

Бай Ганю в Париж. Един паднал в Сена и викал за помощ, Бай Ганю по ред на всеки език го попитал дали говори въпросния, а накрая казал: Вместо да се учиш на чужди езици, що не се научи да плуваш?!  = Не са важни думите, понятията, а какво можеш да направиш без да се налага да ти помогне някой. ;) 

Аз не съм въпросният, но "по български" ще го кажа по мой начин: 

Както да го кажеш - смисъла е същия.
За жаргона и чуждиците: По един или друг начин лингвистичната трансформация на "новия" български е факт. Мнозина чуждици постепенно заменят съществуващи вече понятия в езика ни. Дали ще стигнем до момента само с конете си да говорим родния си език?!

Затова казах - не бъркай заемки с чуждици.
В момента ползваш „компютър”, щото ако кажеш „ЕИМ” - няма да те разберат.
Но вместо да се „логваш” - можеш „да си влезеш в профила”, вместо да „лайкваш” - да харесваш.
Езиковото замърсяване води до израждане на езика.
Виц:

Двама полицай стоят на едно кръстовище. При тях идва чужд турист и пита на съответния език:
- Говорите ли английски?
- Не.
- Говорите ли френски?
- Не.
- Говорите ли немски?
- Не.
Туриста казал нещо и си тръгнал. Единият полицай казал на другия:
- Виж какво, трябва да научим чужди езици.
- Ами, няма никакъв смисъл. Този като знаеше пет езика пак не се оправи…

преди 5 минути, jhoro написа:

В момента ползваш „компютър”, щото ако кажеш „ЕИМ” - няма да те разберат.

:offtopic_s:То, ако кажа IBM всеки ще го възприеме като марка, а не бизнес модел. ;) 

п.п. В действителност целта ми не е да ме разбират, а да получавам информация. ;) 

В действителност целта ми не е да ме разбират, а да получавам информация. [emoji6] 

Която трупаш - като някой … Плюшкин!
преди 4 минути, jhoro написа:

Която трупаш - като някой … Плюшкин!

Така сме ние на село. Имаме пространство и рядко изхвърляме (замърсяваме) околната среда. ;) 

Това е проблем на гражданите, а не на селяците. :) Може да се родиш гражданин и да си селяк, но един селяк не може да стане гражданин. ;) 

п.п. Баща ми имаше един изказ: Човек стъпил на плочка, не може да го върнеш в калта. Е, аз не се срамя, че мога да работя и с калта дадена ми от Бог и да направя от маймуната човек, но не с главно "Ч". :) 

Така сме ние на село. Имаме пространство и рядко изхвърляме (замърсяваме) околната среда. [emoji6] 
Това е проблем на гражданите, а не на селяците. [emoji4] Може да се родиш гражданин и да си селяк, но един селяк не може да стане гражданин. [emoji6] 
п.п. Баща ми имаше един изказ: Човек стъпил на плочка, не може да го върнеш в калта. Е, аз не се срамя, че мога да работя и с калта дадена ми от Бог и да направя от маймуната човек, но не с главно "Ч". [emoji4] 
Можеш да извади човек от селото, ама селото от човека - не!
преди 11 минути, jhoro написа:

Можеш да извади човек от селото, ама селото от човека - не!

Някои му викат "аграрен комплекс". Всъщност тъй както от гражданин до гражданин има разлика, то и от селянин до селянин има също. 

По-важно е да не се получи: "Пази Боже сляпо да прогледне', но в много случаи деца се срамят от своите родители, че са със селски произход и не отчитат факта, че родителите им са се подлагали на на неистови "лишение", за да се образоват децата им. 

п.п. Не е срамно да отидеш в града, за да се образоваш, а да забравиш родния си край и да се почувстваш велик, че си станал гражданин с главно "Г". 

преди 24 минути, dioib написа:

... че си станал гражданин с главно "Г".

Това ми припомни .за ...
Партията - с голямо „П“ и другарите - с голямо „Д“!

преди 33 минути, jhoro написа:

Това ми припомни .за ...
Партията - с голямо „П“ и другарите - с голямо „Д“!

Това, че някои бъркат отделителната система с "отходната" ми е известно. :) 

Не би следвало да споделям, но жена ми сподели как навремето са я учели да си почиства нещо излизащо от Д-то да се почиства с ТА-ту, но да не е в посока на П-то. ;) 

п.п. Консултирай се с "баба', за да схванеш метафората, а иначе:

Другарите са до гроб, а Партията все ще я смятат за парти на новобогаташи. :) 

Ще отговоря на заглавието, не съм чел коментарите. За мен, образованието е средство за личностно израстване и усъвършенстване. Има сфери в които се изисква и е задължително човек да има висше. Образователната система работи за благото на хората, знанията които тя дава още в средното училище, са важни и необходими за да оцелеем в съвременния свят.

на 8.08.2021 г. в 19:43, Mystery__22 написа:

за да оцелеем

Образованието дава много повече. = Да направиш света по-добър от миналото. То не дава познание, а знание как да подобриш съвремието си, а така също да разбереш как е устроен света, и откриеш по-лесен начин, за да живееш.

п.п. Човек може да оцелее и без образование. Достатъчно е да има много пари. ;)  

на 8.08.2021 г. в 19:43, Mystery__22 написа:

Има сфери в които се изисква и е задължително човек да има висше. Образователната система работи за благото на хората, знанията които тя дава още в средното училище, са важни и необходими за да оцелеем в съвременния свят.

Има един принцип:

В основното училище човек се учи да знае. Да знае да чете и пише, да знае числата и цифрите, и да смята с тях ...
В средното се учи да може. Да може да прави най-различни неща - те затова са различни средни училища.
Във висшето се научава да мисли. Комплексно и целенасочено, да прави разлика между причина и следствие ...

И правете разлика - между учен, умен, интелигентен и възпитан!

преди 18 часа, jhoro написа:

И правете разлика - между учен, умен, интелигентен и възпитан!

И образован. ;) НО, всичките тези неща зависят от културата ти. Тя, различна ли е, то ползваш образованието за друго, а не за благото на човечеството. 

И образован. [emoji6] НО, всичките тези неща зависят от културата ти. Тя, различна ли е, то ползваш образованието за друго, а не за благото на човечеството. 
Това с учен и образован … сетих се за една случка:
„Върви си някакъв - замислен, че чак отнесен - и пресича „на кестерме”'. Регулировчикът му свирва и започва да се кара:
- Какъв си ти бе (нямаш никакви комплекси), че пресичаш така?
Оня се сепва и отговаря:
- Ми … аз съм … нАучен работник …
- Ти си наУчен, ама аз ЩЕ ТЕ ОТУЧА! - завършва полицая.”

Пак стигнахме до Радой Ралин:
„Не ме е страх - от министъра на културата, а от културата на министъра!”
преди 9 часа, jhoro написа:

Пак стигнахме до Радой Ралин:
„Не ме е страх - от министъра на културата, а от културата на министъра!”

Позволявам си по български, независимо, че не съм Радой, нито Ралин, да го изкажа по следния начин моето откровение:

Не ме е страх от културата на министрите ни, нито от тези които са ги избрали, а от моите възможности да съм по-некултурен. ;) 

Разликата е, че не ме вижда цял народ, а само избрани от мен. :)

п.п. Защото Джоре образованието ми дава способ да кача "Паяк на ролкови кънки". :) = (Полицай в гората защо няма?!) :) = Навремето с един катъдъджия се майтапихме с него, че ако не слуша ше регулира пътеките по Витоша ... :)  

преди 1 час, dioib написа:

Позволявам си по български, независимо, че не съм Радой, нито Ралин, да го изкажа по следния начин моето откровение:

Не ме е страх от културата на министрите ни, нито от тези които са ги избрали, а от моите възможности да съм по-некултурен. ;) 

Разликата е, че не ме вижда цял народ, а само избрани от мен. :)

п.п. Защото Джоре образованието ми дава способ да кача "Паяк на ролкови кънки". :) = (Полицай в гората защо няма?!) :) = Навремето с един катъдъджия се майтапихме с него, че ако не слуша ше регулира пътеките по Витоша ... :)  

Това ... не го разбрах!   :emoji_smiley-15:

преди 6 минути, jhoro написа:

Това ... не го разбрах!   :emoji_smiley-15:

Ако само определени хора знаят, че не си културен, то другите те считат за културен. 

В повечето случаи си културен само сред некултурни хора. 

Когато те изберат некултурни, то ти не може да станеш културен. ;) 

п.п. Един културен може да е некултурен, но обратното няма как да стане. 

преди 2 минути, dioib написа:

п.п. Един културен може да е некултурен, но обратното няма как да стане. 

Некултурния не може да бъде културен, а културния - няма да си позволи обратното.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.