Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте, мисля да си купя термо паста знам, че не е кой знае какво, но съм чел, че някой за нищо не стават. А мисля, че е хубаво да се сменя на поне 6 месеца. А моята е фабрична, от 8 месеца както си купих компютъра. Процесора е Ryzen 5 1500x с фабрично охлаждане, бих се радвал някой да ми препоръча нещо за около 15 - 20 лева. Тъкмо ще използвам малко и за лаптопа, защото неговата вече се е спекла. Благодаря предварително!

Arctic MX-4 примерно. Ако няма проблеми с температурите, не го пипай, едва ли ще има голяма разлика след като я смениш. Виж за лаптопа, ако се направи както трябва, там разлики със сигурност ще има.

преди 36 минути, proxy97 написа:

А мисля, че е хубаво да се сменя на поне 6 месеца.

Да, даже всеки месец. Преди две години махнах стария процесор, който изкара десет години с първата паста. Предполагам, че е била някакво менте за два лева. Не се беше спекла, даже беше още свежа, все едно е нанесена вчера. Та не го мисли толкова... Ако толкова ти е зор, имам МХ-2, нова, неизползвана. Само плащаш доставката...

• Автор
преди 3 часа, Raze написа:

Arctic MX-4 примерно. Ако няма проблеми с температурите, не го пипай, едва ли ще има голяма разлика след като я смениш. Виж за лаптопа, ако се направи както трябва, там разлики със сигурност ще има.

Добре може за компютъра да не трябва защото мисля че не загравя, но на лаптопа пастата е спечена и си вдига голяма температура. Благодаря!

преди 3 часа, ncl написа:

Да, даже всеки месец. Преди две години махнах стария процесор, който изкара десет години с първата паста. Предполагам, че е била някакво менте за два лева. Не се беше спекла, даже беше още свежа, все едно е нанесена вчера. Та не го мисли толкова... Ако толкова ти е зор, имам МХ-2, нова, неизползвана. Само плащаш доставката...

Няма нужда, благодаря много за предложението наистина 

преди 6 часа, proxy97 написа:

Здравейте, мисля да си купя термо паста знам, че не е кой знае какво, но съм чел, че някой за нищо не стават. А мисля, че е хубаво да се сменя на поне 6 месеца. А моята е фабрична, от 8 месеца както си купих компютъра. Процесора е Ryzen 5 1500x с фабрично охлаждане, бих се радвал някой да ми препоръча нещо за около 15 - 20 лева. Тъкмо ще използвам малко и за лаптопа, защото неговата вече се е спекла. Благодаря предварително!

Щом е фабричната с охладителя е хубаво да я смениш. Примерно с тази(Thermal Grizzly Kryonaut).

Горната паста е супер, както и тази. В момента си имам, МХ4,Термал гризли крионат и тази на ноктуа. Честно казано дали ще е 38,5/39 градуса с термал гризли или 40 с ноктуа. на стрес теста на Аида, няма разлика. За видео картата си слагам на термал гризли крионат, не съм пробвал ноктуата и не мога да кажа каква е реалната разлика. Вместо термо паста, ако си клокнал процесора, по скоро охлдителя смени с примерно този (не е моя обява, просто си е далавера) http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/284177-Търг-за-Noctua-CPU-Cooler-NH-U12S-SE-AM4

Тестове на термо пасти има много в нета,но един пич беше направил по-различен тест.Всички тестове в нета са правени 5 мин. след нанасянето на термопастата докато пича ги беше измерил веднага след нанасянето на пастата и измерени отново след седмица(месец) разбира се такъв тест на 15 пасти отнема почти година,но дава реален резултат коя паста колко охлажда и издържа.

По памет се сещам,че cooler master essential e1 от челно място след седмица отиде на последно място (явно от топлото веднага се разгражда консистенцията) 

Noctua NT-H1 също отиде падна доста нива надолу,Arctic MX4 си запази челната позиция.

Не съм съгласен, че Arctic MX4 е по добра от Ноктуата. Много добра паста е, но няма шанс срещу Thermal Grizzly Kruonaut и Noctua NT-H1. Пак казавам ползвам и трите пасти, МХ4 за приятели, другите две за моите машини.

п.с. Не знам коя година е теста но, Noctua NT-H1 има нова ревизия с подобрени качества. 

20180603_181747.jpg

Не мога да открия тестовете на тоя,но статията я четох преди 3 години.Вероятно вече са се променили нещата щом и новата ми MX4 вече пристигна в визуално различна опаковка.

И на практика няма никакво значение коя точно паста ще се сложи. Да не говорим и колко е спорен въпроса с тези безидейни постоянни смени на пастата. Който се оплаче от нещо и веднага - "Смени пастата":angry:

Аз пък и на моите компютри и на приятели паста без зор не сменям. Под зор разбирайте смяна на охладител, или примерно при мен , разглабяне на водния кръг за почистване на блока на процесора...

Като цяло силно преекспонирана тема.

Има значение, особено когато става въпрос за лаптоп или за клокнат процесор, понякога и 5 градуса са от значение. То ако беше еднакво с всички термопасти, нямаше да има такова разнообразие.

https://www.tomshardware.com/reviews/thermal-paste-comparison,5108.html

http://forum.notebookreview.com/threads/thermal-compound-test.814741/

https://www.google.com/search?q=thermal+compound+test&ie=utf-8&oe=utf-8

Да , знам ги тестовете и въпреки това няма никакво значение. В реални условия разликите са не повече то 2 градуса от евтина до скъпа паста. Изключвам течния метал и примерно изцепки с кетчуп или течен шоколад.

Моя хардуер винаги е клокнат а лаптопа когато се образува киче от прах на радиатора ако ще извънземните да дойдат и да му сложат паста , не му е там проблема.

Разнообразие има както и с много неща ,за да се доят паричките на хората.

Теория и практика...

Да, те тестовете са нереални условия и според теб няма разлика между термопаста от 2 лв. от кварталния магазин и примерно MX-4 нали? Не пиши глупости, тествал съм лично и има огромна разлика, особено след като на лаптопа смених фабричната термопаста - над 10 градуса по-ниски температури и не тротълва при натоварване и игри.

Не ви знам пастите за 2 лева какви са, аз имам MX-2/4,някаква на Noctua, кояти си върви с охладителя, някакъв Prolimatech отново от охладителя и такава на Aqua Computer. Всичките отворени от време оно и която и да хвана няма АБСОЛЮТНО никаква разлика  в температурите. Стария ми клокнат 920 след години пастата не беще мръднала като тръгнах да слагам водното. Не знам какво си правите с машините че да има нужда от профилактична смяна на пастата. Също и картата ми години беше вървяла на около 90 градуса и като свалих охладителя фабричната паста на стоковия АМД охладител не се беше спекла. Затова са глупост просто ей така съветите да се сменя паста без зор!

А колкото до лаптопа ,ако прочетеш внимателно ще видиш ,че не си противоречим. Само че защо пастата му се е спекла? От системно прегряване. А коя е най-честата причина за системно прегряване...

преди 50 минути, Tommygun написа:

Не ви знам пастите за 2 лева какви са, аз имам MX-2/4,някаква на Noctua, кояти си върви с охладителя, някакъв Prolimatech отново от охладителя и такава на Aqua Computer. Всичките отворени от време оно и която и да хвана няма АБСОЛЮТНО никаква разлика  в температурите. Стария ми клокнат 920 след години пастата не беще мръднала като тръгнах да слагам водното. Не знам какво си правите с машините че да има нужда от профилактична смяна на пастата. Също и картата ми години беше вървяла на около 90 градуса и като свалих охладителя фабричната паста на стоковия АМД охладител не се беше спекла. Затова са глупост просто ей така съветите да се сменя паста без зор!

А колкото до лаптопа ,ако прочетеш внимателно ще видиш ,че не си противоречим. Само че защо пастата му се е спекла? От системно прегряване. А коя е най-честата причина за системно прегряване...

Лаптопа си е горещ по принцип, взет е и за игри и се е ползвал и за това, както и много други подобни лаптопи. Даван е в сервиз за прегряване, преди това гаранционно му е сменяна дънната платка, след това охлаждане, след това пак дънна платка, въпреки че си работеше и при нито един от ремонтите нямаше подобрение на температурите - бяха си такива, както в ревюто:

https://www.ultrabookreview.com/5574-asus-g551jm-review/

В момента температура при нормална работа е 45-48, максимум до 55-60 градуса при леко натоварване, при околна температура 24-26 градуса, като се пусне игра, ако е по-процесорно зависима, пак се доближават температурите до около 85 градуса, но няма нищо общо с ревюто и фабричната паста, след като я смених с MX4. Нито има тротълинг, нито нищо, незнам какви боклуци слагат, но за нищо не стават, сигурно са по-евтини и от най-евтината китайска паста. Това не е само при лаптопите, прочети и за процесорите на интел и за това какво става с температурите след делидване и слагане на друга термопаста. Това важи и за процесори, които струват над 1000$.

преди 2 часа, Tommygun написа:

Също и картата ми години беше вървяла на около 90 градуса и като свалих охладителя фабричната паста на стоковия АМД охладител не се беше спекла. Затова са глупост просто ей така съветите да се сменя паста без зор!

Моята пък на 4 години GTX 760, беше като тебешир.  Явно от производителя си зависи. 

Ето интересна статия, в която се обясняват доста важни детайли за термо пастите - състав, вискозитет, нанасяне, контакт със охладителя и зависимостите при AMD и Intel при нанасянето/контакта със охладителя и избора на охладител. Реално въпроса ''коя е най-добрата'' паста зависи най-вече от изброените фактори.

@proxy97 Не я мисли толкова пастата. Процесора ти е хладен и е със доста добър охладител. Имаш процесор със ниско енергопотребление, добра топлопроводимост между кристала и капачката (AMD използват припой) и сравнително голям кристал - 213 mm² както и голяма капачка. При интел (i7 7700K) е точно обратното: по-висока консумация на чипа, ужасна топлопроводимост между кристала и капачката (Intel използват термо паста), доста по-малък кристал (122 mm²), от който 40% e вградената графика, доста по-малка капачка. Всичко това е предпоставка за много високи температури и трудното им овладяване.

Аз бих се насочил към Arctic MX2/MX4, мисля, че ще е подходяща за твоя процесор/охладител и е значително по-евтина от Thermal Grizzly Kryonat, която е по-скоро именно за ''ентусиастките'' интелски чипове.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.