Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да премахна недъгавия линукс

Featured Replies

Преди време инсталирах ubuntu light на един стар лаптоп който ползват родителите ми, тъй като тази операционна система
е възможно най-леката която може да съществува и върви перфектно на стария ми котар. Проблема обаче е че не съм Линукс гуру
и не мога да инсталирам разни софтуери на него, защото нокога не съм се интересувал и занимавал с линукси.

Баща ми иска да има флаш плеър за да може да играе на някакви си браузърни игри а не знам как да го инсталирам в линукс.
Остави другото,но тази версия на убунту е орязана от всякъде което прави нещата още по невъзможни.

Сега искам да я махна, затова направих bootable usb с windows xp. Проблема е че лаптопа не иска да за зареди от флашката въпреки, че 
променям "booting priority" реда така че да зареди от нея.Когато запазя промените и изляза от boot менюто отново зарежда линукс,
вместо да ми покаже настройките на Windows.

Правил съм го хиляди пъти, не знам защо сега не се получава.

Някой с идея?

Не ти се получава, защото правенето на буутваща флашка с недъгавото ХР не е като правенето на буутваща флашка с Уиндоус 7 или по-нов и съответно си качил ХР-то на флашката, но не си го направил буутващо и затова компютърът я прескача и зарежда Линукс.

https://www.kaksepravi.org/kak-se-pravi-boot-usb-windows-xp.html

Как се "превежда" ubuntu light? От къде е получен/придобит?

Предполага се, че е 32 битова версия(ако лаптопа е наистина стар, наблягам на "наистина").

Просто търсене в нета за как да се инсталира на въпросното животно флаш плеър е много по-вероятно да се получи верен отговор, отколкото да се направи стартираща флашка с ХП (към днешна дата). Т.е. вероятността да станеш Уйн-гуру преди да станеш обикновен Убунту потребител, е от много голяма до твърде реална.

И как с е опитваш да направиш стартиращо ХП на флашка (през коя операционна система)? Не че ще ти дам съвет, любопитно ми е. (Имах си "фаворит" навремето, но вече съм забравил как се казваше).

преди 7 минути, Pavel! написа:

Веднъж инсталиран Линукс не се маха, ще трябва да свикнеш.   /s

Не е вярно.

Ако лапито е с под 512 РАМ и хард диск с не повече от 20 Гб вместимост? Да, има Линукс "неща" който ще вървят добре и на нещо такова, но фактора "лесност" отпада.

Те такова жиУтно убунту лайт нема :) .Дай ся по-сериозно флаш плеъра се инсталира с няколко клика ,няма нужда да махаш цялата ОС заради един плеър.

Linux може да бъде наречена , боза, недоразумение, смахната история, но не и ОС.  Не съм попадал на нищо смислено и читаво.

Та, по темата - форматирай диска. Като не става инсталацията чрез  флашка,  ползвай инсталационен диск

Теглиш си това:

https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

Стартираш, избираш си usb устройството и после в "step 2" избираш към края "single windows XP....". Избираш си ISO файла, по желание ако искаш да форматираш и даваш "Create". След това си стартираш инсталацията от USB след рестарт.

преди 12 минути, Black Power написа:

Linux може да бъде наречена , боза, недоразумение, смахната история, но не и ОС.  Не съм попадал на нищо смислено и читаво.

Та, по темата - форматирай диска. Като не става инсталацията чрез  флашка,  ползвай инсталационен диск

Няма как да е така, нали Windows е боза (както се пее в песничката).

След като лаптопа е стар и Windows 7 му е тежък, значи не е от моделите без оптика, а най-добре се работи с оптичен диск.

Колеги, хайде да не спорим коя ОС е по-добра. Давайте просто съвет на постващия. 

Той "постващия", ако не се е отказал от темата, може и да провери този лаптоп дали изобщо може да стартира от външни устройства. Също така да пробва и през "boot menu" - при стартиране трябва да му пише с кой клавиш/комбинация се извиква. Но и без точен модел на лаптопа, каквото и да пишем, няма смисъл.

преди 25 минути, Raze написа:

Той "постващия", ако не се е отказал от темата, може и да провери този лаптоп дали изобщо може да стартира от външни устройства. Също така да пробва и през "boot menu" - при стартиране трябва да му пише с кой клавиш/комбинация се извиква. Но и без точен модел на лаптопа, каквото и да пишем, няма смисъл.

Постващия отдавна трябва да се откаже да се занимава с глупости и да вземе на родителите си една машина втора употреба за около 300-400 лева и проблема ще е решен.

преди 56 минути, Black Power написа:

Не си попадал на нищо смислено и читаво, защото задклавиатурното устройство не е читаво.

преди 10 часа, Black Power написа:

Не коментираи неща които не разбираш, че ставаш смешен.

преди 13 часа, Иво Димов написа:

Дай ся по-сериозно флаш плеъра се инсталира с няколко клика ,няма нужда да махаш цялата ОС заради един плеър.

вярно е
аз дори не го инсталирам, ами дръпвам един пакет на късмет, извличам libflashplayer.so и го поставям в \usr\lib\mozilla\plugins\ и всичко е ток и жицъ

пп

така го правя във Wifislax 4.12

Я да питам, баща ти на колко е, че се занимава с игрички? Няма ли си работа, та да се занимава с глупости.

на 8.06.2018 г. в 21:35, Black Power написа:

На крива ракета - Космоса й пречи!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.