Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте! Мой приятел търси компютър, който да се купува от БГ, но да е близо до Airtop2 откъм безшумност . Компютърът ще се използва за торент сървър и за гледане на филми по DLNA през локална мрежа. Ще е с Linux. Планира се, че може след няколко години приятелят ми да го използва и за личен компютър. Той не играе игри, но може да му трябват евентуално някои приложения, които да искат добър процесор и оперативна памет.

Изисквания:

- Максимално безшумен. Това е топ изискване. Всъщност нуждата от безшумност е да не пречи на едни възрастни хора, които понякога ще използват същата стая, където ще стои това PC. Т.е. би трябвало решение с въздушно охлаждане да е достатъчно тихо, стига да е с по-големи вентилатори на по-ниски обороти.

- Компактен. Може вертикално да е до средно висок, но да не заема много място на пода. Имаше изискване за компактност, но решихме, че не е толкова важно. Все пак може би е добре предложенията да не са за най-едрогабаритните кутии.

- i7 CPU

- 32 GB RAM 16 GB DDR4 RAM (с опция за ъпгрейд до 32)

- 1 TB SSD , без HDD - приятелят ми има много силно предубеждение против HDD и твърдо не иска комбинация SSD за OS + HDD за storage.

- интегрирана графика е ок, няма да се ползва за игри и графични приложения

- бонус: инсталиран Linux, да не се включва лиценз за Windows, който няма да се ползва

Бюджет: около 2000 лв, приемат се и по-скъпи предложения при основателни причини.

Благодаря предварително!

Редактирано от Airtop2
Отпада изискването за компактност и 32 GB RAM, съответно намаляваме бюджета (преглед на промените)

https://www.kaldata.com/хардуер/как-да-си-сглобим-абсолютно-тих-компют-284800.html

Само като идеи за компоненти и цени

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 42 минути, Airtop2 написа:

Здравейте! Мой приятел търси компютър, който да се купува от БГ, но да е близо до Airtop2 . Изисквания:

- Максимално безшумен. Това е топ изискване.

- Компактен. Може вертикално да е до средно висок, но да не заема много място на пода.

- i7 CPU

- 32 GB RAM

- 1 TB SSD , без HDD

- интегрирана графика е ок, няма да се ползва за игри и графични приложения

- бонус: инсталиран Linux, да не се включва лиценз за Windows, който няма да се ползва

Бюджет: 2200 лв

Благодаря предварително!

Не се казва дали ще трябва ново захранване (или ще се ползва старо), нищо не се споменава за дъно. Ако се сложат и те, отиде към 3 бона. Иначе, с максимални компромиси, бюджета може и да стигне.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

преди 7 минути, Agentpat™ написа:

Не се казва дали ще трябва ново захранване

преди 48 минути, Airtop2 написа:

Мой приятел търси компютър

Не се говори за надграждане!

• Автор
преди 24 минути, Agentpat™ написа:

Не се казва дали ще трябва ново захранване (или ще се ползва старо), нищо не се споменава за дъно. Ако се сложат и те, отиде към 3 бона. Иначе, с максимални компромиси, бюджета може и да стигне.

Да, прощавайте, трябват си захранване и дъно (вероятно с вградена графика).

Мисля, че ще е полезно завършено предложение, дори да надхърля бюджета.

току-що, Airtop2 написа:

Да, прощавайте, трябват си захранване и дъно (вероятно с вградена графика).

Мисля, че ще е полезно завършено предложение, дори да надхърля бюджета.

Мисля, че съм ти дал предложение.

@Airtop2

Дъно, процесор, рам, охладител, захранване, кутияSSD - общо 2238 лева. Според мен NH-L9I няма изобщо да се справи със процесора, освен ако не го делиднеш и не понижиш напрежението/евентуално честотите. Аз бих се прежалил изискването за пространството и бих взел по-голяма кутия, която ще ти позволи монтиране на по-висок охладител. Нещо бутиково като Dan Case A4/Louqe Ghost S1 MK II, но и цените им са други. Във тях може да сложиш по-висок охладител, който ще се справя с процесора и дори ще позволи клок (след делид). Ако вземеш AM4 платформа мисля, че ще си спестиш доста проблеми/главоболия със охлаждането - B350/RYZEN R7 1700 комбо.

Какви са изискванията за дъно и за какво ще се ползва машината ?

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Мисля, че съм ти дал предложение.

Да, благодаря. Приемам и други предложения.

преди 2 минути, Inno написа:

Какви са изискванията за дъно и за какво ще се ползва машината ? 

За дъното за момента никакви изисквания - т.е. да пасва на другите компоненти и изисквания (примерно това за слабата вградена графика). За какво ще се ползва - вероятно за файлов сървър за сваляне на филми и гледане през локална мрежа на TV. Не съм сигурен за какво друго - наясно съм, че само за това не ти трябват чак такъв процесор и RAM. Ще питам дали има други цели.

Също така, тази конфигурация, която си харесал, ако сложиш SSD 1 TB SATA и 32 GB RAM, цената минава 2200 лв - отива $2,071.75 (excl. VAT) - т.е. на това му сложи още 20%! И това е с вграденото интелско видео! Офертата от емаг, която ти дадох по-горе, е в пъти по-добра за подобно нещо, въпреки че и там не е ясно какъв е размера на дисковете, нещо са пропуснали да го споменат, само пишат, че са 2 броя?!?

https://fit-iot.com/web/product/airtop2-build-to-order/

И за какво ти е толкова много оперативна памет?!?

• Автор

Да, действително, сбъркал съм бюджета, съжалявам. Обърнал съм цената (и то говорим без ДДС и мито), неконфигурирана. А той си ми е споменал човекът, че конфигурирана му излиза $2300, т.е. около 3800 лв. Това ни е изходният бюджет, което е съвсем различно. Много извинявайте за объркването, редактирах темата.

Оперативната памет подозирам, че е за виртуални машини, но не знам.

Да го поръчва. Такъв тип машини както и индустриалните не може да се направи от частите по магазините.

Какъв е проблема да го поръча щом му харесва?

• Автор
преди 7 минути, Can Oa написа:

Да го поръчва. Такъв тип машини както и индустриалните не може да се направи от частите по магазините.

Какъв е проблема да го поръча щом му харесва?

Това абсолютно е вариант! Основното, което го притесняваше, е, че за $2300 от чужбина по пощата, да не се открадне/загуби/повреди при доставката по пощите. Че това си е сериозна инвестиция. Аз лично нямам много опит с големи поръчки от чужбина, освен разни по-дребни джаджи от Китай, с което не съм имал никакви ядове досега.

преди 24 минути, Raze написа:

Също така, тази конфигурация, която си харесал, ако сложиш SSD 1 TB SATA и 32 GB RAM, цената минава 2200 лв - отива $2,071.75 (excl. VAT) - т.е. на това му сложи още 20%! И това е с вграденото интелско видео! Офертата от емаг, която ти дадох по-горе, е в пъти по-добра за подобно нещо, въпреки че и там не е ясно какъв е размера на дисковете, нещо са пропуснали да го споменат, само пишат, че са 2 броя?!?

https://fit-iot.com/web/product/airtop2-build-to-order/

И за какво ти е толкова много оперативна памет?!?

Не е ясен какъв е размера на дисковете защото такива липсват, както и липсва рам памет, тоест цената на версията със i7-8809G e 999$ за ''barebone'' основата. Възможно при NUC8I7HVK2 да са включени 32GBрам и SSD, но на тази цена силно ме съмнява.

П.С: Не мисля, че Intel NUC влиза във изискването ''максимално безшумен''.

преди 1 минута, Airtop2 написа:

Това абсолютно е вариант! Основното, което го притесняваше, е, че за $2300 от чужбина по пощата, да не се открадне/загуби/повреди при доставката по пощите. Че това си е сериозна инвестиция. Аз лично нямам много опит с големи поръчки от чужбина, освен разни по-дребни джаджи от Китай, с което не съм имал никакви ядове досега.

Нямам идея и аз не съм поръчвал но като се замисля и не бих го направил.

Но като цяло не виждам смисъл от подобна машина но това е друга тема. Изглежда добре на когото му харесват такива неща...

преди 2 минути, Inno написа:

Не е ясен какъв е размера на дисковете защото такива липсват, както и липсва рам памет, тоест цената на версията със i7-8809G e 999$ за ''barebone'' основата. Възможно при NUC8I7HVK2 да са включени 32GBрам и SSD, но на тази цена силно ме съмнява. 

Да, сега като погледнах, то и за паметта пише 32 GB MAX. С това описание направо са си за КЗП.

• Автор
преди 1 минута, Can Oa написа:

Но като цяло не виждам смисъл от подобна машина но това е друга тема. Изглежда добре на когото му харесват такива неща...

Честно и аз. Опитвам се да убедя човека, че за такива пари би могло да се сглоби нещо много по-добро или пък просто за по-малко пари да се постигне сходен резултат. И съм много благодарен за предложенията тук.

преди 2 минути, Raze написа:

Да, сега като погледнах, то и за паметта пише 32 GB MAX. С това описание направо са си за КЗП.

Именно че пише 32GB max, тоест е посочен максималния поддържан обем, същото и за M.2 дисковете - ''2x M.2'', просто е посочено че може да се инсталират два такива диска. Просто не виждам как на тази цена е възможно да идва със 32GB памет и SSD, но най-добре да се свърже със Емаг и да разбере.

По-добре да пробва да го поръча от тук и да говори ако може да му го конфигурират с RAM и SSD - по-лесно ще се разбере с тях, отколкото с румънците:

https://ardes.bg/product/intel-nuc-8i7hvk2-boxnuc8i7hvk2-110908

SHARKOON CA-I - Възможно най-малката кутия която събира стандартен размер захранване.
MSI Z370I GAMING PRO CARBON AC
NOCTUA NH-L9X65
CORSAIR VENGEANCE LPX DIMM KIT 32GB
SEASONIC FOCUS GOLD 450W SSR-450FM

Захранването може да се замени с безвентилаторно но в момента не са налични освен това ще дигне цената - https://www.vario.bg/seasonic-platinum-400-fanless

Памет може да се вземе и на по-високи честоти с това дъно - https://www.vario.bg/corsair-vengeance-lpx-dimm-kit-32gb-cmk32gx4m2b3200c16

Вече процесор и SSD според парите. 

До тук са 1 384 лв. I7-8700 е 640 лв., I7-8700K е 750 лв., I7-8086K е 790 лв. Цените са приблизителни.

1TB SSD примерно Samsung 970 EVO е - https://www.vario.bg/samsung-ssd-970-evo-1tb-mz-v7e1t0bw

Тоест дори с най-скъпия I7 си доста под 3 бона. 

преди 44 минути, Roujin Z написа:

SHARKOON CA-I - Възможно най-малката кутия която събира стандартен размер захранване.
MSI Z370I GAMING PRO CARBON AC
NOCTUA NH-L9X65
CORSAIR VENGEANCE LPX DIMM KIT 32GB

Захранването може да се замени с безвентилаторно но в момента не са налични освен това ще дигне цената - https://www.vario.bg/seasonic-platinum-400-fanless

Памет може да се вземе и на по-високи честоти с това дъно - https://www.vario.bg/corsair-vengeance-lpx-dimm-kit-32gb-cmk32gx4m2b3200c16

Вече процесор и SSD според парите. 

До тук са 1 384 лв. I7-8700 е 640 лв., I7-8700K е 750 лв., I7-8086K е 790 лв. Цените са приблизителни.

1TB SSD примерно Samsung 970 EVO е - https://www.vario.bg/samsung-ssd-970-evo-1tb-mz-v7e1t0bw

Тоест дори с най-скъпия I7 си доста под 3 бона. 

Въх....
С този бюджет.... бих могъл да си направя малка сървърна стаичка, където да инсталирам телекомуникационен шкаф, IBM Server със  Intel Xeon 18 ядра, RAM над 32 GB а дискове до 10 броя, sas или sata, ssd не съм пробвал, не знам дали ще са съвместими.
Ще мога и UPS да си взема...
Може и някой лев да остане за някой друг суич или рутер разбира се от бюджетните микротици.

Но ще си е шумничко.....аз моя сървър го държа на терасата у дома, учебен ми е за това не инвестирам много в него, уча се до като се счупи ...

• Автор

След много обсъждане с приятеля ми, успях да го убедя да махне изискването за компактност, както и да намали RAM-та на 16 (с опция за ъпгрейд до 32). На него идеята му е, че след години може да използва това PC за себе си и може да му трябват 32 GB RAM - но го убедих, че това може да се направи по-късно.

Остава изискването за безшумност - причината е леко тривиална: да не пречи на едни възрастни хора, които може да използват понякога същото помещение, в което ще стои този сървър. За мен това означава, че е ок безшумността да се постигне с подходящ кейс и по-големи вентилатори, които работят на по-ниски обороти (доколкото знам, има такива по-тихи вентилаторни решения). Остава изискването за 1 TB SSD. Според мен, тези неща могат да се постигнат с около 2000 лв. Редактирах темата отново, прощавайте за което.

Mini-ITX значи по-скъпо дъно и кутия. Тишина значи още по-скъпа кутия, захранване и охладител. Реално е по-скъпия вариант.

Разбира се тихо е относително понятие. Например горната Mini-ITX машина не е шумна но определено не е и безшумна.

В този случай нямаме видеокарта което помага много. Не само по-малко шум (и пари) но и по-малко отделяна топлина.

SHARKOON M25 SILENT PCGH EDITION
MSI B360-A PRO

SAMSUNG SSD 970 EVO 1TB

BE QUIET! PURE ROCK BK009

CORSAIR VENGEANCE LPX DIMM KIT 16GB

1 536 лв.

Сравнително евтини части при това с двойно по-малко рам но пак няма как да се сложи I7 дори да е заключения вариант.

https://www.vario.bg/intel-core-i7-8700-bx80684i78700 - С него излиза 2 177 лв.

Ако се откаже и от изискването за по-тиха машина може да се премахне охладителя и да се кара на заводския да се вземе по-евтино захранване и кутия.

Edit; TEAMGROUP DARK PRO DIMM KIT 16GB - По-изгодна рам но още колко дни ще е налична на тази цена не знам.

Хладен, тих и сравнително компактен компютър във формат mATX без компромиси с частите и в дадения бюджет:

cqs1529847628s.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.