Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

преди 12 минути, PANOV написа:

На ударен ли ми се правиш или наистина си толкова тъп ?? Какво ми ги пишеш тия FPS, във втория клип пак ли това е причината? Или в третия, където картата е в idle? Имаш коментар от човек с EVGA G2 650, лошо захранване, предполагам? И в общата тема я има коментирана тая карта. Ако потърсиш, и още теми ще намериш. А за ARMOR нещо ? Или и там е случайност. Дефектна карта с някой друг дефект ще прави coil whine поради тая причина, без да се разбере - ебаси фантазиите ! Или ако е дефектна от свистене, не се брои, че свисти ? :D И който има пари за Gaming X - колко според теб са с толкова посредствено захранване, че то да прави въртел ? Макар че и това за захранването е ала-бала.

Първо успокой страстите и полека със епитетите. Очевидно, никога не си се докосвла със карта, която има coil whine или не си играл игра със 200+FPS, щом си мислиш че това няма значение. От третото видео не чувам свистене, липсва каквото и да е било описание на системата, за да се стигне до рационално заключение. EVGA G2 серията също имат минуси, не казвам че проблема е от него, възможно е собственика да е попаднал на дефектна карта.

преди 29 минути, PANOV написа:

Дефектна карта с някой друг дефект ще прави coil whine поради тая причина, без да се разбере - ебаси фантазиите ! Или ако е дефектна от свистене, не се брои, че свисти ? :D И който има пари за Gaming X - колко според теб са с толкова посредствено захранване, че то да прави въртел ? Макар че и това за захранването е ала-бала.

Първо, сподели какво имаш предвид под ''някой друг дефект''. Отговорил си си сам на въпроса. Очевидно автора на темата във MSI форума.

преди 34 минути, PANOV написа:

ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ :

ТОВА имах предвид и ти казах, и доказах, че има оплакващи се с карти от сериите, които свистят.! Какво се чудиш накъде да си завъртиш гъза и да ми говориш за някакви дефекти и захранвания. Казах ти простичко - заблуда е , че няма свистене при такива карти. Нито съм искал да се заяждам, нито нищо - в момента ти си тоя, който иска да каже на черното - бяло и пак прави от мухата - слон !

Пак ти казвам - това са изолирани случай на хора със калпаво захранване/дъно/проблемна домашна ел. мрежа, ако мислиш че въпросните не са фактор, значи и идея си нямаш как работят компонентите в един компютър и пишеш врели-некипели или просто твърдо си решил да се заяждаш.

преди 7 часа, Inno написа:

Първо успокой страстите и полека със епитетите. Очевидно, никога не си се докосвла със карта, която има coil whine или не си играл игра със 200+FPS, щом си мислиш че това няма значение. От третото видео не чувам свистене, липсва каквото и да е било описание на системата, за да се стигне до рационално заключение. EVGA G2 серията също имат минуси, не казвам че проблема е от него, възможно е собственика да е попаднал на дефектна карта.

have the same problem with evga 650W g2 gold psu

merr321 1 point · 1 year ago  Corsair RM650x

Тия две захранвания ли са проблемни ? Не се излагай - минусите на G2..., там пък какво си и разбрал, като си чел, то положението е майка плаче. Не се мъчи повече да четеш такива неща,

Картата е дефектна от какво ? От какво е дефектна, че да свисти ? Изобщо си нямаш понятие от електрониката по картата, а ми излизаш като последна инстанция, че вероятно е попаднал на дефектна карта. Това е свистене на дроселите /ел. елементи - ВСЯКА една такава карта може да го има, при някои модели е по-често, при други по-рядко, зависи как са реализирани. Нали си падаш по чаршафите - ето чети. Ама нещо сериозно, а не админа на МСИ форума какви ги дрънка за захранванията - той лоша дума за картата няма да каже.

Сега като си поразбрал поне малко нещата, за които пишеш, да ти кажа - изявлението ти, че няма оплаквания от тия карти, е откровена глупост. Затова и ти казах, че си в заблуда. Да, може да не е толкова често, но не е изключено - чисто тото е. И не значи, че картата е лошо реализирана, просто е дразнещ звук, затова хората се оплакват.

преди 7 часа, Inno написа:

Пак ти казвам - това са изолирани случай на хора със калпаво захранване/дъно/проблемна домашна ел. мрежа, ако мислиш че въпросните не са фактор, значи и идея си нямаш как работят компонентите в един компютър и пишеш врели-некипели или просто твърдо си решил да се заяждаш.

Ех, синковец, ти ли да ми обясниш как работят компонентите? Иска ми се, но за друг път ще го оставим. Ти на компонентите им знаеш само имената, даже и това не е сигурно. Захранване, регулатор на видеокартата, свистене - все огромни въпросителни в твоята глава, която скоро няма да се справи със задачата да ги разгадае.

tldr версия - няма модели, застраховани от свистене, макар да има такива, при които по-рядко или по-често се наблюдава. Не че е признак за калпава карта, ама е дразнещо.

• Автор
преди 12 часа, Roujin Z написа:

Да но ще си останеш с 8ГБ рам а и стария процесор. 

Ако 7870 2ГБ те е задоволявала 1050TI е удачен заместител. 1060 6ГБ е значително по-добра видеокарта ако това се търси.

Ако ще се дават повече пари по-добре помисли за още 8ГБ рам и най-добре втора ръка вместо да се изхвърляш с видеокартата.

http://obiavi.data.bg/single/588646/продавам-2-x-4-gb-gskill-sniper-2400-mhz-ddr3

А само да попитам, след като сегашната RAM е DDR3 2х4 ГБ на 1600 Мhz,   по-добре ли е да се вземе  8 GB с по-голяма честота или трябва да е на същата?

Със сегашните компоненти паметта от линка ще работи на 1600MHz. 

Тоест ако си намериш нещо по-евтино на 1600MHz няма лошо това беше прост вариант.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте, може ли да ви попитам, какво Ви е мнението за тази конфигурация:

1. RAM 2 бр.  https://www.vario.bg/kingston-hyperx-fury-dimm-8gb-hx424c15fb2-8

2.Видеокарта:   https://www.vario.bg/gigabyte-aorus-geforce-gtx-1060-6g-9gbps-gv-n1060aorus-6gd

3. Процесор:  https://www.vario.bg/intel-core-i5-8600-bx80684i58600

4. Дъно:  https://www.vario.bg/gigabyte-z370-aorus-gaming-k3

5. Кутия:  Кутия линк

6. Кутия 2: Кутия 2

За сега ще използвам моето захранване FPS AURUM S 600W  Gold. За предпочитана щеше да бъде някое напълно модулно, но гледам че в кутията има къде да се скрият излишните кабели зад захранването.

Редактирано от behwolf (преглед на промените)

Всичко е излишно скъпо - и паметта, и процесора, и дъното, и видеокартата. Можеш да си вземеш 8400 с евтина памет 2400/2666 или Ryzen 2600 / 1700 с по-бърза памет 3000/3200, ама пак по-евтина. Дъно B360 за интел или B450/B350 за AMD. Видеото за 1060 около 600лв или направо 1070, а и да изчакаш новите няма да сбъркаш. Твърд диск, ССД, там какво става?

преди 7 часа, behwolf написа:

Здравейте, може ли да ви попитам, какво Ви е мнението за тази конфигурация:

1. RAM 2 бр.  https://www.vario.bg/kingston-hyperx-fury-dimm-8gb-hx424c15fb2-8

2.Видеокарта:   https://www.vario.bg/gigabyte-aorus-geforce-gtx-1060-6g-9gbps-gv-n1060aorus-6gd

3. Процесор:  https://www.vario.bg/intel-core-i5-8600-bx80684i58600

4. Дъно:  https://www.vario.bg/gigabyte-z370-aorus-gaming-k3

5. Кутия:  Кутия линк

6. Кутия 2: Кутия 2

За сега ще използвам моето захранване FPS AURUM S 600W  Gold. За предпочитана щеше да бъде някое напълно модулно, но гледам че в кутията има къде да се скрият излишните кабели зад захранването.

Всички компоненти са със доста надценени цени.

Рам паметта - много са 344 лева за два модула, който почти 100% използват Hynix чипове. Не очаквай повече от 3000MHz, освен ако не разхлабиш значително таймингите. Ако искаш по-добри клок резултати по-добре търси Samsung E-die кит. Същия във Варио е 366 лева.

Видео карта - Значително надценена. Да дадеш над 700 лева за 6гб. 1060-ка сега е лудост, дори 600 лева са й прекалено много.

Процесор - отново силно надценен заради сегментиращата политика на интел, по-добре си спести 103 лева и купи i5 8400.

Дъно - Защо си се ориентирал към него ? Предполагам със идеята да си клокнеш паметта и заради по-доброто аудио, интел лан, USB type-C. За оувърклок на памет не мисля, че е добър избор, но не съм имал досег с дъното. Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 е доста зле, предполагам същите проблеми ще се наблюдават и при K3. За клок на процесор забрави за всичко по-различно от i3 8350K или най-много i5 8600K без да прекаляваш, имайки много добър поток в кутията. Нито една от изброените кутии няма да ти предостави такъв.

Според мен изобщо не си заслужава да купуваш нова DDR4 платформа при това със 8400/8600. Ако е за игрите по-скоро си купи един i7 4770/К,  4790/K или някой от поддържаните Xeon процесори със хипертрединг. Добави още 2х4GB рам. За процесора до 300 лева или евентуално малко повече (320-330) за 4790К заради по-високите му честоти. Предполагам че ще може да го ползваш в пълния му потенциал на твоето дъно, но ще ти трябва охладител. Същото важи и за 4770/4790 освен ако не искаш боксовия да те остави без слух. Рам памет (2х4) - не повече от 70-80 лева за кит като твоя (нов е бил около 100), който предполагам е CL9, GEL38GB1600C9DC. Най-добре естествено би било да намериш същия като твоя. До тук 350-400 лева. Аз бих вложил останалите във прилична видео карта и хубав монитор + едно SSD, ако вече нямаш такова, което силно ме съмнява.

1880/1935 лева със сигурност може да се изхарчат по-доста по-добър начин.

п.с: На първата страница има доста невярна информация от моя страна относно платките на някой модели 1060-ки. Gigabye D5/G1 не използват платки на 1080FE, нито пък Inno3d iChill X3 v1, поне компонентите са различни.  Изглежда v1 и v2 X3 моделите използват различни силови компоненти, поне при GTX 1060 и GTX 1070, няма да се изненадам ако нещата са същите и при 1070Ti и дори GTX 1080:

Inno3D iChill GTX 1060 X3. Води се просто X3, а не X3 v1.

Inno3D iChill GTX 1060 X3 V2

Inno3D iChill GTX 1070 X3. Важи същото за името.

Inno3D iChill GTX 1070Ti V2. Това е 1070Ti, но се обзалагам че нещата стоят по-същия начин със GTX 1070 V2. Ето междувременно как изглежда охладителя и платката на 1070 TI X3.

Изглежда са спестили и от охладителя, та да има едно на ум човек ако купува въпросните v2 карти.

• Автор

Видеокартата ще се вземе на цена около 650-670 лв. и в зависимост от дъното, ще реша дали да взема една  МSI X или горната. Имам ваучер/подарък за 750лв. и за това реших нова система, смисъл до колкото може с минимално вложена сума от горе, след което ще продам старата система. Технически дъното го избрах заради цвета и предвид това, че е  Z370. Гледам, че има и по-евтини дъна от  Z370. По принцип която и да е кутия да взема, отпред смятах да сложа два вентилатора, отзад 1 бр. и от горе 1 бр . Сега гледам, че разликата между i5-8400,8500 и 8600, май ще отиде към 8400. Това дъно хубаво ли е https://www.vario.bg/asus-tuf-b360-pro-gaming-90mb0x00-m0eay0    . Общо взето значи няма смисъл да се скача  и да се хвърлят пари, а по-скоро подобряване на сегашната+ нов монитор.

Редактирано от behwolf (преглед на промените)

Мале, какво се задава :D

преди 1 час, behwolf написа:

Видеокартата ще се вземе на цена около 650-670 лв. и в зависимост от дъното, ще реша дали да взема една  МSI X или горната. Имам ваучер за 950 лв. и за това реших нова система, смисъл до колкото може с минимално вложена сума от горе, след което ще продам старата система. Технически дъното го избрах заради цвета и предвид това, че е  Z370. Гледам, че има и по-евтини дъна от  Z370. По принцип която и да е кутия да взема, отпред смятах да сложа два вентилатора, отзад 1 бр. и от горе 1 бр . Сега гледам, че разликата между i5-8400,8500 и 8600, май ще отиде към 8400. Това дъно хубаво ли е https://www.vario.bg/asus-tuf-b360-pro-gaming-90mb0x00-m0eay0    .

Според мен изобщо не си заслужава инвестицията във нова платформа - дъно, процесор, рам памет. Освен ако наистина не ти трябва нещо, което сегашната ти платформа не може да ти предостави, не виждам причина да я сменяш. Със карта като GTX 1060 пък е абсурдно. Във игри няма да забележиш никаква разлика между Haswell i7/Xeon и i5 8400/8500/8600 със карта като GTX970=GTX1060 3GB<1060 6GB=GTX980 и дори GTX 980TI, която на заводски честоти е малко по-бавна от 1070-ка. AMD - R9290<290X=R9 390<390X, R9 Fury/Fury X. Подредени са по-скоро по-производителност според ''лагера''. Ето един полезен видео материал, който потвърждава написаното. Както виждаш със 1070-ка няма разлика между i7 4770K и i7 8700K, да не говорим за i5 8400. И тук става въпрос за игра на 1920х1080, ако имаш монитор със по-голяма резолюция като 2560х1440 разликите ще са по-малки със 1080Ti. В крайна сметка ще платиш едни 850-950 лева за дъно, процесор и рам и няма да получиш никакво подобрение в игрите.

Ако си изплашен от цените на Haswell i7-ците във OLX недей, доста далеч са от реалността. Като гледам доста от обявите са на псевдо фирми, и още. Този е по-близко до реалността, но цената също е завишена. Говорим си за дребни ''далавераджии'', който най-вероятно се сдобиват със процесорите от офис машини или ги прекупуват и продават във OLX на доста по-високи цени, огромна част от хардуерните обяви на този сайт са такива, силно препоръчително е да избягваш трибуквения сайт и да пазаруваш втора ръка чаркове от форума на HardwareBG, ако имаш достъп до него. Във почти всяка тема вече го пиша и става досадно, но е за доброто на пазаруващите. Аз лично те съветвам да не си даваш парите на подобни ''фирми'', дори и цените им да са добри/сравнително приемливи.

А в контекста на коментара ти - не избирай дъно според цвета. Да, и аз мразя компоненти със кафяви и зелени печатни платки. За 8400 не ти трябва дъно със Z370 чипсет, щом няма да клокваш памет. Просто си купи B360/H370 дъно със добра функционалност и екстри. Ако не търсиш нищо конкретно и не си супер взискателен дори може да не купуваш B360/H370 за 250-260 лева а да спестиш 80-90 лева вземайки Asrock B360/M Pro4. А да отговоря на въпроса ти - въпросното TUF дъно е зле, защото е надценено за това , което предлага. TUF серията на Асус са доста разочароващи дъна, поради няколко причини - 1-во нямат нищо общо със истинските TUF/Sabertooth дъна като качество на компонентите и 2-ро защото са силно надценени поради някаква странна причина. Явно Асус разчитат на старата слава на TUF марката, говоря за дъната до Z97X99, всичко след това е посредствено и надценено. При AMD и АМ4 платформата им - същата работа. Едно X470 TUF е 330-350 лева а реално е абсолютно същото дъно като B350 Prime Plus но със друга премяна и друг чипсет.

Не си струва да купуваш ''каква да е'' кутия и после да инвестираш 120-180 лева във вентилатори. По-добре инвестирай във кутия със вече добри вентилатори като Phanteks Enthoo Pro M. Евентуално може да добавиш още един вентилатор към фабричните (същия като тях).

П.С: Фабричните вентилатори на Enthoo Pro M версия със закалено стъкло всъщност са PH- F140MP а не SP/XP. Не виждам MP във сайта на Варио, но ако ги питаш може да ти доставят и такива със кутията, макар че не съм сигурен дали са официален дистрибутор на Phanteks. Във сайта на Phanteks не виждам дистрибутори страната.

преди 22 минути, PANOV написа:

Мале, какво се задава :D

Поне се опитвам да помогна. Като няма какво да напишеш не спами темата.

• Автор

Благодаря за обширния отговор и за отделеното време, помогна ми  доста .

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Здравейте отново, понеже се колебая много от цена,производителност и консумация на ток. Колебанието е между 1060 и 1070  MSI  X версията. 1060 в българия е около 670-690 лв. в момента, а  1070 е около 960-980 лв. Въпросът ми е до колко си струва, ако говорим за цена,консумация и производителност. Ще се играя на 1080p 60 Hz за сега. Мисля, че разликата между 1060 и 1070 от към FPS e средно около 25 FPS, но в същото време в България ценовата разлика е  около 300 лв. АКо съдим по ревютата  от линка 1070 има по-голяма консумация от старата карта.

1. Това е старата ми карта

2. Избор 1 за нова карта

3. Избор 2 за нова карта

1070 въобще я изключи от класацията при споменатите цени. За 930 лв. се взима 1070TIhttps://www.vario.bg/inno3d-geforce-gtx-1070-ti-ichill-x4-c107t4-1sdn-p5dn

п.с. Картата разбира се е с малко по-висока консумация от 1070 но ако наистина захранването ти е това - http://www.fsplifestyle.com/PROP161000086/

няма място за притеснение каквато и видеокарта да си купиш. Мисля вече го споменах в началото на темата.

• Автор

Впрочем, как  може без уред да се измери грубо консумацията на една машина, т.е ако гледаме i5-4460(TDP 84 W ) +старата карта и   i5-8600 (TDP 65 W)+1070/1070ти.  Знам само, че се гледа и захранването, т.е колкото е по-голяма ефективноста на захранването, мисля че беше по-малка консумация  на ток, т.е по-малко загуба  под формата на TDP(топлинна енергия или там както се води). Може и глупаво да го обясних .  Или с две думи, ако скоча на 1070 консумацията ще е някъде 20-30W повече в игрите.  До колкото виждам, новите карти точат малко по-малка консумация при гледане на филми( blu-ray),интернет, документи и т.н. без игри и тежки програми.

Едва ли ще усетиш разлика в сметката за тока ако това те притеснява. 

И да новите са по-икономични просто 1070TI няма с какво да се сравни ако гледаме седма серия на АМД.

Иначе ако се търсеше алтернатива на старата може да се правят сравнения с 1050.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.