Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лек Ъпгрейд на Видео И Захранване

Featured Replies

преди 16 часа, proxy97 написа:

Играя на 1024x768 всичко на low, не защото видеото е слабо а защото така съм свикнал, пада на някой карти. Ако ги знаеш, примерно на инферно играя с около 200, но на места пада 120, на cache навсякъде върви гладко освен 2 спота където пада на 140 от 200. Пробвал съм на 1920x1080 на high фпс са е същия най-много с 20 фпс разлика което ме учудва. Рамта е калпава да, ddr4 2133hz на j&a 8gb. На карти като мираж, дъст 2, и овърпас няма такъв случей който да са ми падали под 150 кадъра. Около 200-250. Четох че цсса е също така главно натоварващ процесора, но все пак моя не е някой слаб, ryzen 5 1500x буустнат до 3.8гхз 4 ядра 8 нишки

Пада, най-вече защото процесора е осакатен от системната памет - работата на Ryzen се влияе изключително много от паметта (латенция/скорост), причините са чисто архитектурни - Ryzen не е монолитно ядро както интелите, а дефакто е два процесора ''слепени'' във едно. Всеки от двата модула се нарича ''CCX'', и двата комуникират посредством Infinity Fabric шината, която се влияе пряко от системната памет. Не е трябвало да купуваш един модул памет, това е лоша идея дори и за интел конфигурация, но във този форум някой хора мислят че двуканалния режим е ''глупост'', дано да не си послушал техните думи при покупката си.

Ето тестове на любител, който притежава хардуера и е отделил от времето си за тестове, обяснил е по-подробно и нагледно по-горе написаното - Скалиране на паметта при 1800X. Както може да се убедиш след края на видеото честотата далеч не е единствения фактор, активирайки XMP профил ще вдигнеш честотата, но дъното ще настрои калпави под-тайминги, най-вече за да осигури 100% стабилност. Именно затова със ръчно конфигуриране може да изстискаш още доста производителност (най-вече значително по-добър Frame-Pacing),  но ако си със евтино дъно е възможно да нямаш достъп до доста настройки. Ето снимка със настройките му. Ето още тестове със ръчно настроени тайминги - цък, със Nvidia 1080 - цък. При Ryzen+ (2700X) - цък

Със тези меко казано спекулативни цени на DDR4 решението на проблема е трудно. Най-добрия вариант от към производителност без да чупиш ''банката'' е да продадеш сегашния модул и да купиш това, но цената на подобен кит през 2016-та беше наполовина. Ако е само за CS:GO може да си спестиш покупката на карта (GTX 1060 ще е спъната) като направиш именно това, ъпгрейда ще ти излезе около 230 лева, ако приемем че вземеш 100 лева за твоя модул. Ако само 8гб ти стигат(не знам как ти стигат за PUBG) вариант е и приличен 2х4GB модул като това (2666MHz CL15-15-15-35 @1.2v.), което значи че без проблеми ще постигнеш 2933 или 3200 със малко по-хлабави тайминги, при 1.35v, но и 2х4GB комплект излиза по-неизгодно от 2х8GB. Да купуваш памет със Samsung B-die чипове за такава конфигурация ще е като ''на свинче звънче'' и не мисля че е оправдано, особено в предвид цената на един такъв кит Другия вариант е да пробваш клок на процесора и картата, второто видео което е показал Raze показва доста висок прираст, но не е пояснено какъв е клока на картата, ако твоята 1050Ti няма 6 пинов конектор ще е лимитирана от към оувърклок възможности, но все пак може да пробваш. 1500X е само 4 ядра/8нишки, тоест Wraith Spire не би трябвало да има никакъв проблем със умерен оувърклок, стига да не вдигаш прекалено много напрежението, но проблем може да е липсата на LLC на твоето дъно.

Захранването не бих го сменял дори да купиш GTX 970. В случай че не се справи със по-лакома карта би трябвало да има нужните защити, за разлика от едно no-name китайско такова.

Критерия ти при избор на памет не трябва да е марка/линия, а спецификации - по-стегнати тайминги и по-високи честоти.

преди 8 часа, proxy97 написа:

Дъното не позволява да клокна много процесора говорим за asrock ab350m 

Защото имаш vdroop, заради липсвата на Load Line Calibration ?

• Автор
преди 2 часа, Inno написа:

Пада, най-вече защото процесора е осакатен от системната памет - работата на Ryzen се влияе изключително много от паметта (латенция/скорост), причините са чисто архитектурни - Ryzen не е монолитно ядро както интелите, а дефакто е два процесора ''слепени'' във едно. Всеки от двата модула се нарича ''CCX'', и двата комуникират посредством Infinity Fabric шината, която се влияе пряко от системната памет. Не е трябвало да купуваш един модул памет, това е лоша идея дори и за интел конфигурация, но във този форум някой хора мислят че двуканалния режим е ''глупост'', дано да не си послушал техните думи при покупката си.

Ето тестове на любител, който притежава хардуера и е отделил от времето си за тестове, обяснил е по-подробно и нагледно по-горе написаното - Скалиране на паметта при 1800X. Както може да се убедиш след края на видеото честотата далеч не е единствения фактор, активирайки XMP профил ще вдигнеш честотата, но дъното ще настрои калпави под-тайминги, най-вече за да осигури 100% стабилност. Именно затова със ръчно конфигуриране може да изстискаш още доста производителност (най-вече значително по-добър Frame-Pacing),  но ако си със евтино дъно е възможно да нямаш достъп до доста настройки. Ето снимка със настройките му. Ето още тестове със ръчно настроени тайминги - цък, със Nvidia 1080 - цък. При Ryzen+ (2700X) - цък

Със тези меко казано спекулативни цени на DDR4 решението на проблема е трудно. Най-добрия вариант от към производителност без да чупиш ''банката'' е да продадеш сегашния модул и да купиш това, но цената на подобен кит през 2016-та беше наполовина. Ако е само за CS:GO може да си спестиш покупката на карта (GTX 1060 ще е спъната) като направиш именно това, ъпгрейда ще ти излезе около 230 лева, ако приемем че вземеш 100 лева за твоя модул. Ако само 8гб ти стигат(не знам как ти стигат за PUBG) вариант е и приличен 2х4GB модул като това (2666MHz CL15-15-15-35 @1.2v.), което значи че без проблеми ще постигнеш 2933 или 3200 със малко по-хлабави тайминги, при 1.35v, но и 2х4GB комплект излиза по-неизгодно от 2х8GB. Да купуваш памет със Samsung B-die чипове за такава конфигурация ще е като ''на свинче звънче'' и не мисля че е оправдано, особено в предвид цената на един такъв кит Другия вариант е да пробваш клок на процесора и картата, второто видео което е показал Raze показва доста висок прираст, но не е пояснено какъв е клока на картата, ако твоята 1050Ti няма 6 пинов конектор ще е лимитирана от към оувърклок възможности, но все пак може да пробваш. 1500X е само 4 ядра/8нишки, тоест Wraith Spire не би трябвало да има никакъв проблем със умерен оувърклок, стига да не вдигаш прекалено много напрежението, но проблем може да е липсата на LLC на твоето дъно.

Захранването не бих го сменял дори да купиш GTX 970. В случай че не се справи със по-лакома карта би трябвало да има нужните защити, за разлика от едно no-name китайско такова.

Критерия ти при избор на памет не трябва да е марка/линия, а спецификации - по-стегнати тайминги и по-високи честоти.

Защото имаш vdroop, заради липсвата на Load Line Calibration ?

Не дъм от най най-големите разбирачи. Опитах се дс го клокна като гледах тутариал, но като го правя над 3.8 гхз и крашва дори и леко да увелича волтажа. Доста са се вдигнали цените на плочките. Но може да обмисля и да купя 2x 8gb vengeance на 3000хз. Не знам дали са добри, но доста хора ги хвалят, ако това ще помогне. Но с 1050ти не съм имал проблем на ПУБГ дори с 8те рам. Аз не я играя често, даже бих казал 1 път в седмицата. За това казвам че не ми е нужна 16гб за цс... просто ми е смешно чак. Ще обмисля дали да купя 2 плочки по 4, или по 8. Но като се замисля е по-добре да са 2x4gb, защото един ден лесно мога да взема дъно с 4 слота. 

@proxy97 Как клокваш, със Ryzen Master или в BIOS ? 3.8GHz оувърклок на всички ядра би изисквал определено доста повишаване на напрежението, предполагам поне 1.3v(напълно безопасно), но зависи от конкретния чип. За жалост не мога да ти помогна много, нямам/не съм имал досег със платформата и със дъното, но доста хора във форумите се оплакват от липса на LLC опции при Asrock B350 дъната. Щом нямаш нужда от 16GB то продай твоя модул и търси 2х4GB комплект със стегнати тайминги и прилични честоти. Повечето 2х4 комплекти, който в момента са на пазара са 2133/2400MHz @1.2v., поне със прилични тайминги. Най-вероятно са със същите чипове като 3000/3200 моделите, но просто на по-ниско напрежние.  Може да хвърлиш око на този кит със идеята да го клокнеш на 2933MHz разхлабвайки леко таймингите. Във сайта на производителя дават 3000/3200MHz моделите именно на 1.35v. със по-разхлабени тайминги, което значи че са една партида. Абстрахирай се от марки/продуктови линии на въпросните, при избор на памет. Това е тествано на 3000MHz 15-15-15-35 (1.3-1.35v), но е 90 паунда.

PUBG имаше memory leak проблеми, особено преди 1.0, сега нямам си на идея как е, но преди 1.0 със 8GB рам беше неигруема след третата игра, поне при мен. Аз лично бих се целил във 2х8, защото дъното ти има само два слота, но спекулативните цени те карат да се замислиш. Имай на предвид че контролера на паметта при Ryzen не е особено силен и четири модула ще работят на по-ниска честота от два. Да сменяш дъното си заради повече рам не ми се струва добра идея, особено в предвид поддръжката на сокета до 2020г.

• Автор
преди 12 минути, Inno написа:

@proxy97 Как клокваш, със Ryzen Master или в BIOS ? 3.8GHz оувърклок на всички ядра би изисквал определено доста повишаване на напрежението, предполагам поне 1.3v, но зависи от конкретния чип. За жалост не мога да ти помогна много, нямам/не съм имал досег със платформата и със дъното, но доста хора във форумите се оплакват от липса на LLC опции при Asrock B350 дъната. Щом нямаш нужда от 16GB то продай твоя модул и търси 2х4GB комплект със стегнати тайминги и прилични честоти. Повечето 2х4 комплекти, който в момента са на пазара са 2133/2400MHz @1.2v., поне със прилични тайминги. Най-вероятно са със същите чипове като 3000/3200 моделите, но просто на по-ниско напрежние.  Може да хвърлиш око на този кит със идеята да го клокнеш на 2933MHz разхлабвайки леко таймингите. Във сайта на производителя дават 3000/3200MHz моделите именно на 1.35v. със по-разхлабени тайминги, което значи че са една партида. Абстрахирай се от марки/продуктови линии на въпросните, при избор на памет. Това е тествано на 3000MHz 15-15-15-35 (1.3-1.35v), но е 90 паунда.

PUBG имаше memory leak проблеми, особено преди 1.0, сега нямам си на идея как е, но преди 1.0 със 8GB рам беше неигруема след третата игра, поне при мен. Аз лично бих се целил във 2х8, защото дъното ти има само два слота, но спекулативните цени те карат да се замислиш. Имай на предвид че контролера на паметта при Ryzen не е особено силен и четири модула ще работят на по-ниска честота от два. Да сменяш дъното си заради повече рам не ми се струва добра идея, особено в предвид поддръжката на сокета.

Тези които ми даваш, не съм и чувал за тях, а доставката само ми е 10 паунда. Гледам да пазарувам главно от амазон, и HyperX не са ли по-добри? Процесора е 3.5 ГХЗ Бууста е на 3.7 ГХЗ През биоса можах само до 3.8, бутах и волтажа на 1.3 но над 3.8 крашва. А ПУБГ я Оптимизираха последно като играх. На 1.0 ми вървеше с 60 фпс, и спайкваше яко от време на време. След новите ъпдеити, ми върви доста гладко.

Не си ги чувал, защото маркетинговия отдел на TeamGroup не разполага със същите ресурси като този на Corsair. Доста вероятно комплект памети във този ценови клас да са със едни и същи чипове дори. Това, което трябва да те интересува е цената на първо място, а 30 паунда са си 30 паунда, който спестяваш със първия комплект като 2933MHz ще са почти гарантирани при 1.35v. със същите тайминги. При избора на памет, особено със този бюджет се абстрахирваш от марки - гледаш спецификации и външен вид, потретвам се вече. Производителността не се диктува от гръмките имена определени от маркетинговите отдели, а най-вече от това на какво са способни чиповете. Най портфейл-съдиращите памети са със Samsung B-die чипове, който са най-способни на най-високи чесоти/най-ниски латенции и нямат проблеми да работят на високо напрежение (1.45-1.5v.).

Хубаво от Amazon, Vulcan-а дори със доставката ще е под 80 паунда. Ако бюджета ти е до 100 пaунда вариант е това или това или каквото намериш на 2400/2666Mhz на 1.2v., което да не е със супер хлабави тайминги.

Това мисля е в рамките на нормалното. Пробвай 1.35V.

Възможно е да нямаш стабилност и при по-високо напрежение заради vdroop-а, тук дъното има 100mV vdroop със 1800X под Cinebench, със 1500X би трябвало да не е чак толкова, но дори и да е ''само'' 70-80mV ще е проблем. Asrock B350M би трябвало да е със същия VRM дизайн като останалите Asrock B350 (3+3 фази), със същия аналогов v. core контролер (ISL 95712), който не поддържа LLC.

• Автор
на 1.07.2018 г. в 20:28, Inno написа:

Не си ги чувал, защото маркетинговия отдел на TeamGroup не разполага със същите ресурси като този на Corsair. Доста вероятно комплект памети във този ценови клас да са със едни и същи чипове дори. Това, което трябва да те интересува е цената на първо място, а 30 паунда са си 30 паунда, който спестяваш със първия комплект като 2933MHz ще са почти гарантирани при 1.35v. със същите тайминги. При избора на памет, особено със този бюджет се абстрахирваш от марки - гледаш спецификации и външен вид, потретвам се вече. Производителността не се диктува от гръмките имена определени от маркетинговите отдели, а най-вече от това на какво са способни чиповете. Най портфейл-съдиращите памети са със Samsung B-die чипове, който са най-способни на най-високи чесоти/най-ниски латенции и нямат проблеми да работят на високо напрежение (1.45-1.5v.).

Хубаво от Amazon, Vulcan-а дори със доставката ще е под 80 паунда. Ако бюджета ти е до 100 пaунда вариант е това или това или каквото намериш на 2400/2666Mhz на 1.2v., което да не е със супер хлабави тайминги.

Това мисля е в рамките на нормалното. Пробвай 1.35V.

Възможно е да нямаш стабилност и при по-високо напрежение заради vdroop-а, тук дъното има 100mV vdroop със 1800X под Cinebench, със 1500X би трябвало да не е чак толкова, но дори и да е ''само'' 70-80mV ще е проблем. Asrock B350M би трябвало да е със същия VRM дизайн като останалите Asrock B350 (3+3 фази), със същия аналогов v. core контролер (ISL 95712), който не поддържа LLC.

Днес мислех да си поръчам кита на vengeance 2x4gb на 3000мхз. Но първо проверих в Memory QVL на дъното, и там го няма този модел, че е съвместим с него, дали ще е проблем?

преди 8 минути, proxy97 написа:

Днес мислех да си поръчам кита на vengeance 2x4gb на 3000мхз. Но първо проверих в Memory QVL на дъното, и там го няма този модел, че е съвместим с него, дали ще е проблем?

Към кой точно кит си се насочил ? Според мен няма да имаш проблеми ако си със актуален биос, който е със последната AGESA, но естествено няма как да го гарантирам.

преди 27 минути, proxy97 написа:

Това ми добадна най-много

Дават я 15-17-17-35 @1.35v.. Пише че е оптимизирана за Intel Z/X99 платформи, но това не значи че няма да тръгне и да е стабилна при теб. Няма как да тестват всички памети на пазара, не мисля че трябва да се притесняваш, ако си със последния bios. До колкото си спомням Ryzen имаше някаква особеност при памети със нечетни тайминги, не си спомням вече. Така или иначе ще е добре да не ползваш XMP профила а да си настроиш сам клока - тайминиг/подтайминги и честота, ако я настроиш оптимално ще имаш доста по-добра производителност в игрите и най-вече по-добър frame-pacing. Аз бих взел може би това, но няма гаранция че ще е по-способна.

• Автор
преди 16 минути, Lpool написа:

Би ли казал за кои "неща" става на въпрос.

Малко стара тема коментираш, нещата като това че като си свикнал от 1.6 да играеш на 800x600 и влезеш да ми играеш цс, не играеш на 1080p. Ама то след silver elite хората би трябвало да се усетят. Ако си някой дето за първи ден цъка цс, няма лошо да свикнеш на high, обаче е много по-трудно, защото по ниската резолюция дава приимущества. Но хората, които играят "ЦС" и имам в предвид не да тролват, а да могат да играят, знаят на какви резолюции се играе тази игра. Това не е gta V или Battlefield

преди 2 часа, Lpool написа:

Би ли казал за кои "неща" става на въпрос.

''Gear Down Mode'', който влияе пряко на Command Rate и CAS, ако Gear Down Mode е активиран и честотата е над 2666Mhz CAS трябва да е четен, както и нямаш възможност за Command Rate 2. Ако е честотата е над 2666 и човек иска нечетен CAS и CR1 то GDM трябва да се изключи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.