Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Неудобни думи: В държавата „по Втория начин“ или защо антифашистите са баш грабителите

Featured Replies

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/neudobni-dumi-v-darzhavata-po-drugiya-nachin-ili-zashto-antifashistite-sa-bash-grabitelite

Неудобни думи: В държавата „по другия начин“ или защо антифашистите са баш грабителите

Комунистическото наследство се оказа сладко и за строителите на капитализма

Александър Йорданов

21 JUL 2017

Александър Йорданов

Попадам на сайта на Български Антифашистки Съюз – областен и общински съвети Русе. За четене няма нищо, освен стихотворението на Христо Ботев „В механата”. Лепнали са го на 2 юни. И чета, за кой ли път, Ботевите думи:
Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро той не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!
Ботев, видно е не само от тази творба, е много ядосан на тия, които крадат народа. Но откъде да знае поетът наш, че грабителите са баш „антифашистите”? Ботев няма откъде да знае, но ние знаем, нали? Откъде знаем? От документите. Да си припомним.
В периода на т.нар. „социализъм” всичко ставаше „по другия начин”. „Активните борци против фашизма и капитализма” не можеха да съществуват без

„по другия начин”

„По другия начин” означаваше да придобиеш нещо с далавера, т.е. не като нормалните хора, а чрез „връзки”, „привилегия”, по-изгодно, като за "наши хора”, „по-другия начин”. 
И наистина, синковците във властта при соца, придобиваха нещата „по другия начин”. Те не висяха по опашки. Те се „уреждаха” „по другия начин” за жилище и кола, за телевизор и хладилник, за луканка, портокали и банани, и дори за образование.
Комунистическата партия бе превърнала „по другия начин” в начин на живот. За този „по друг начин” БКП вземаше специални „решения”, издаваше специални „разрешения” и „постановления”. С други думи, „другият начин” ставаше с „нормативна уредба”. Ето как.
ПРОТОКОЛ №16 от 17 май 1971 г. 
С него се удостоверява, че Столичния градски народен съвет е взел решение да отстъпи право на строеж на вилна сграда на Мако Петров Даков – активен борец против фашизма и капитализма, върху държавен парцел II-39 от кв.54 в местността Киноцентъра с размер 1890 кв.м. СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ НА 50% от стойността на парцела при ОЦЕНКА: 1,20 лв. на кв.м. 
Така "антифашистът" Даков за 2 268 лв. придобива близо 2 декара парцел във вилната зона на София.
И ОЩЕ ЕДИН ДОКУМЕНТ със заглавие: „СПИСЪК НА НЯКОИ ДРУГАРИ, КОИТО СА ВЗЕЛИ ПАРЦЕЛИ В ОбНС „Витоша”
Всички те са „активни борци против фашизма и капитализма” и като такива парцелите им се полагат с 50% намаление. Ето ги тези другари: Петър Пачев, Иван Попов, Слави Илчев, Стоян Стоянов, Борислав Петров, Марин Кожухаров, Сава Нанков, Петър Начев, Мако Даков, Димитър Баждаров, Георги Боков, Лальо Ганчев, Димитър Комарски, Маня Шоповска, Стоил Тодоров, Величка Николова, Иван Панков, Любен Петров, Ефтим Пунчев, Димитър Механджийски – той е „изключение”, като „заслужил художник”, Димитър Комарски. Декарите не ги броим. Много са. Парите можем да броим, но няма смисъл – малко са.
Това е то „по другия начин”.
„По другия начин” съществува и днес. Той е 

наше комунистическо наследство

Благодарение на „по другия начин” наследниците на „активните борци против капитализма” станаха първи строители на капитализма. Един от тях обясни цинично във Фейсбук, че „които си го могат, си го могат”. И май е прав, защото в държава, в която законите са само на книга, „по другия начин” продължава да съществува. Вярно е, смени се „системата”, но „по другия начин” остана. "По другия начин" много обича "обществените поръчки", "европейските фондове", "усвояването на средства". Обича той и банката КТБ. "По другия начин" винаги разчита прости хора да стават политици. С тях по-лесно се уреждат нещата "по другия начин".
Ние, българите, продължаваме да живеем в държавата на „по другия начин”. „Грабете го неразбрани! Кой ви бърка!” Антифашисти ли? Хайде, холан!

Цитат

Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

Явно човека е в градска. От понеделник пак ще е в Карлуково.

преди 4 часа, karadzha написа:

Явно човека е в градска. От понеделник пак ще е в Карлуково.

В тъги, в неволи, младост минува,

кръвта се ядно в жили вълнува,

погледът мрачен, умът не види

добро ли, зло ли насреща иде...

На душа лежат спомени тежки,

злобна ги памет често повтаря,

в гърди ни любов, ни капка вяра,

нито надежда от сън мъртвешки

да можеш свестен човек събуди!

Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

"Богат е", казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога измамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост... Туй е казало

стадо от вълци във овчи кожи,

камък основен за да положи

на лъжи святи, а ум човешки

да скове навек в окови тежки!

Соломон, тоя тиран развратен,

отдавна в раят нейде запратен,

със свойте притчи между светците,

казал е глупост между глупците,

и нея светът до днес повтаря -

"Бой се от бога, почитай царя!"

Свещена глупост! Векове цели

разум и совест с нея се борят;

борци са в мъки, в неволи мрели,

но, кажи, що са могли да сторят!

Светът, привикнал хомот да влачи,

тиранство и зло и до днес тачи;

тежка желязна ръка целува,

лъжливи уста слуша със вяра:

мълчи, моли се, кога те бият,

кожата да ти одере звярът

и кръвта да ти змии изпият,

на бога само ти се надявай:

"Боже, помилуй - грешен съм азе",

думай, моли се и твърдо вярвай -

бог не наказва, когото мрази...

Тъй върви светът! Лъжа и робство

на тая пуста земя царува!

И като залог из род в потомство

ден и нощ - вечно тук преминува.

И в това царство кърваво, грешно,

царство на подлост, разврат и сълзи,

царство на скърби - зло безконечно!

кипи борбата и с стъпки бързи

върви към своят свещен конец...

Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"

Смърфи, ти хич да не си бил комунист, все ще да си бил антифашист.

Мене ми е чудно, тоя автора фашисти ли иска да са всичките?:D

Не , предполагам не иска това ама тези така наречени "антифашисти" са същите тези хора които наричат себе си "комунисти" а в същност нямат нищо общо нито с антифашизма нито с комунизма . Всъщност точно те направиха така че комунист да е мръсна дума в България и това мисля че е ясно на всеки мислещ човек. Да не само че съм бил но и сега съм антифашист също както и противник на всяка друга тоталитарна система.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 8.07.2018 г. в 22:40, lsmurf написа:

Не , предполагам не иска това ама тези така наречени "антифашисти" са същите тези хора които наричат себе си "комунисти" а в същност нямат нищо общо нито с антифашизма нито с комунизма . Всъщност точно те направиха така че комунист да е мръсна дума в България и това мисля че е ясно на всеки мислещ човек. Да не само че съм бил но и сега съм антифашист също както и противник на всяка друга тоталитарна система.

La imagen puede contener: una persona, texto

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Подмокряме се, тавариши и таваришки, ама с чувство на законен оптимизъм - Тарабундий дигна копитата, ма Вълко Червенков не само пръв носи ковчега с мощните си ръчища. Сталинизъм строиме, природонаселение, не е шега работа, здрави ръчища требат!

La imagen puede contener: 3 personas, personas de pie y exterior

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.