Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Книжка за А1

Featured Replies

На 16 съм и водя много активен живот колкото и странно да ви звучи. Имам проблем с личното пространство и съответно с градските автобуси. Нямам доверие на таксиметровите шофьори и затова бих желала да бъда информирана относно книжка за А1. Плюсове и минуси и колко горе долу ще ми излезе курса и книжката? 

За цената ще си се разбереш с инструктора.

преди 1 час, Nedelcho Nedelchev написа:

Тия цени са двойно по-ниски от нормалните(говоря основно за категория В)На 99 процента съм убеден, че има някакъв тарикатлък и човек няма да се размине само с 260 лева.

Имай в предвид, че живеем в България.Тука колите се гепят за секунди, какво остава за едно моторче.Трябва да си много внимателна къде го оставяш, защото като нищо ще ти го откраднат.

Другото нещо е, че ако си решила да караш скутер, може да се окаже, че по време на курса ще си на мотор със скорости.

А освен това на мотора си много по-уязвима.Шоферите и без това през повечето време си гледат в телефоните, нищо чудно някой да не те види и да те отнесе.Все пак мотора е с доста по-малки габарити.

преди 2 часа, The Negative One написа:

За цената ще си се разбереш с инструктора.

Тия цени са двойно по-ниски от нормалните(говоря основно за категория В)На 99 процента съм убеден, че има някакъв тарикатлък и човек няма да се размине само с 260 лева.

Толкова е цената само на курса. По-надолу е изписано допълнителните такси които се заплащат и цената си става "нормална" Ама кой да чете...

преди 11 часа, Йони Т. написа:

На 16 съм и водя много активен живот колкото и странно да ви звучи.

Извинявам се, че отговорът ми не е градивен и няма да ти отговори на въпроса, който си задала, но какво точно имаш предвид под "много активен живот"? Питам, защото това звучи много относително. Активен в какъв смисъл?

Също така ми е интересно за какво лично пространство говориш - не предпочиташ услугите на градския транспорт ли? Искаш да кажеш, че не си почитателка на рейсовете пълни с други хора, така ли? Това ли имаш предвид под проблем с личното пространство?

Не знам за какво доверие на таксиметровите шофьори говориш, но за да ползваш услугите на такситата, трябва да се въргаляш в пари и буквално да ги береш по дърветата в задния двор.

Имам проблем с личното пространство и съответно с градските автобуси. Нямам доверие на таксиметровите шофьори

Обаче имате доверие в десетките хиляди шофьори, с които ще се движите на пътното платно и разминавате на седмица с кекавото моторче, от които едва ли повече от 10% заслужават да имат свидетелство за правоуправление, а останалите са свободни болиди и комети с мръсна газ, движещи се по интуиция, в това число и такива, които едновременно с "управлението" на МПС-то си говорят, или мажат по екрана на телефона си, или на друго устройство, или се гримират?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

На 16 съм и водя много активен живот колкото и странно да ви звучи. Имам проблем с личното пространство и съответно с градските автобуси. Нямам доверие на таксиметровите шофьори и затова бих желала да бъда информирана относно книжка за А1. Плюсове и минуси и колко горе долу ще ми излезе курса и книжката? 

Бях на 15.6

Тогава я изкарах.Имахме едно "Балканче",едно служебно "симсон" на баща ми,после ми купи мое,с връзки.

Чакаше се кат за "Лада"

Голям кеф беше.

Роден съм декемврви,голямо чакане падна.

Нямате си понятие за ония години

В ЗДП трябва да въведат задължителното сключване на застраховка живот с издаването на свидетелство за правоуправление и при проверка да изискват не Гражданска, а показването на валидна полица Живот.
Мисля си, че икономически по-практично е да се изкара кат.В и да се доплати за кормуване за А1.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

На 16 години води активен живот - лелеее колко странно звучи, чак да не повярва човек. :Д

Не си за мотор - ще пострадаш!!!

• Автор
преди 4 часа, Deyancho написа:

Извинявам се, че отговорът ми не е градивен и няма да ти отговори на въпроса, който си задала, но какво точно имаш предвид под "много активен живот"? Питам, защото това звучи много относително. Активен в какъв смисъл?

Също така ми е интересно за какво лично пространство говориш - не предпочиташ услугите на градския транспорт ли? Искаш да кажеш, че не си почитателка на рейсовете пълни с други хора, така ли? Това ли имаш предвид под проблем с личното пространство?

Не знам за какво доверие на таксиметровите шофьори говориш, но за да ползваш услугите на такситата, трябва да се въргаляш в пари и буквално да ги береш по дърветата в задния двор.

Още по интересно е причината поради която задаваш тези въпроси. Да правилно мислиш, но смятам че  на въпрос с въпрос не се отговаря.   

Просто ми е любопитно какъв е този толкова активен живот дето водиш, в какво точно се изразява тази активност. И да - мотор не е удачен вариант, по-добре кола. Но и това има своите отговорности и рискове, с които трябва да си запозната преди да предприемаш каквото и да е. Щом се налага да пътуваш с рейс, ще пътуваш. В живота не става само с искам и не искам. И аз искам много неща, ама няма...

Абе вие пък я обърнахте на съвсем друга тема.Ми щом иска да кара, нека кара.Вместо да седи в мръсните автобуси и да се вари от жега, що да не си вее косата и да се кефи?Такситата зимат една камара пари.Едно кило бензин е под 2.50 за литър.Един скутер колко да харчи?3-4 литра.

преди 1 час, Deyancho написа:

Просто ми е любопитно какъв е този толкова активен живот дето водиш, в какво точно се изразява тази активност. И да - мотор не е удачен вариант, по-добре кола. Но и това има своите отговорности и рискове, с които трябва да си запозната преди да предприемаш каквото и да е. Щом се налага да пътуваш с рейс, ще пътуваш. В живота не става само с искам и не искам. И аз искам много неща, ама няма...

Не знам изобщо какво те интересува.Щом е решила, че иска да си изкара книжка, явно има причина.Ако ще и само да се вози.А лятото мотора е в пъти по-удачен от колата.Скутерите 125 кубика поддържат 50км/ч без никакъв проблем.Няма да се мъчи да търси къде да паркира.

Недостатъците ги изброих в първия ми пост.Като нищо може да те бутне някой малоумник с автомобил, трябва да имаш сигурно място където да го оставяш.Важно е на светофарите ако можеш да се навреш най-отпреде, щото иначе от изгорелите газове ти се такова таковата.Светне ли зелено - газ до ламарината.Гледаш да си по-далече от колите.Навреш ли се между колите на светофар, шанса някой да те подпре и да те събори е доста голям.

преди 40 минути, The Negative One написа:

Щом е решила, че иска да си изкара книжка, явно има причина.

Така е, всеки си решава. Ние сме тук само за съвет. Повдигнала е въпроса и ние го дискутираме просто.

преди 40 минути, The Negative One написа:

Ми щом иска да кара, нека кара.Вместо да седи в мръсните автобуси и да се вари от жега, що да не си вее косата и да се кефи?

Първо - само на 16 години е, второ - да караш не е майтап работа и не опира само до веене на косата и кефене, както се изразяваш ти. Това е отговорност преди всичко. Като си шофьор, ти поемаш отговорност за твоя живот, живота на другите шофьори, живота на пешеходците. Не казвам, че трябва да се спича и да се вкарва в ужас, но просто трябва да бъде внимателна и разумна. Това е. Относно рейсовете - ще се повози още малко в тях, все ще изтърпи. В рейсовете хора не ядат доколкото съм информиран.

Нищо в тоя живот не е майтап работа.Шофирането е доста отговорна задача и не трябва да се подценява в никакъв случай.Факт, че е малка, ама какво ще кажеш за тия дето се дрогират?Ами тия дето се напиват?Дето са учили правилника преди 50 години?Ами 70-80 годишните кокаларници дето имат по чифт очила за всяка дейност дето вършат и получават инфаркти докато карат?Да, при една аварийна ситуация опита е много важен, но опита се трупа не с годините, а с карането.

преди 1 час, The Negative One написа:

Абе вие пък я обърнахте на съвсем друга тема.Ми щом иска да кара, нека кара.

За първи подкарах мотор, кога още ушите ми не бяха порастнали за книжка - може би най- много познати съм изгубил сред моторджиите. Казвам ти - щерка да ми е, няма да й дам на тази възраст да кара мотор: еле както подразбирам, че живее в голям град вероятно София ..... просто да забрави, няма начин да й позволя. Хората вече си купуват джипове, че да оцелеят при катастрофа, аз ще дам на 16 годишно лапе скутер да си джитка из града - и после да кърша пръсти пред интензивното, дали ще оживее.

преди 13 часа, Only Fools and Horses написа:

Бях на 15.6

Това е художествена измислица. Нямаш вариант да започнеш курса преди да си навършил 16 години. Минал съм по тоя път така че съм убеден че си в грешка.
Кат. Б можеше да се изкара при навършени 17 и да си я получиш на 18тия рожден ден но за Кат. М се искаше да имаш зелен паспорт който се издаваше кога навършиш 16 години.

на 20.07.2018 г. в 19:35, Йони Т. написа:

Нямам доверие на таксиметровите шофьори и затова бих желала да бъда информирана относно книжка за А1. Плюсове и минуси и колко горе долу ще ми излезе курса и книжката? 

Купи си кола и си вземи доверен шофьор. Много грозна е гледката момиче с изшмиргелени от асфалт колена и изгорени крака от ауспух. И това разбира се в най добрия случай. Може положението да стане много зле с тия мотори. Лично аз три пъти съм се заричал да не се качвам повече на две колела. Преди да дойде 4тия път си казах че късмета е до време, обадих се на един приятел (макар че като се замисля на приятел не трябва да се подарява мотор) и му го подарих. Хонда 250 Торнадо. Къде ми е бил акъла ама даже и дъщерята като беше малка съм я водил с него на училище кога ми беше развалена колата.

Имах един приятел беше ми на гости над 6 месеца и се загаджи тука с една местна и накрая вече като не издържаше от тормоз и скандали му казах да и купи един скутер. Нямаше и 20 дена, качила 2 приятелки и нямаха кожа по тях.

Малко да имаш идея за най лекия вариант.
42652047335_e1ef3b31c1_b.jpg
Жена ми на какво се беше направила като и е дебела кратуната ...
Че то тука при мен без значение от годините моторите дори и на 1000 кб. могат да ги карат легално 13-14 годишни и не се изисква свидетелство за управление.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 10 часа, BMW Маниак написа:

Това е художествена измислица.

Направи си справка в КАТ Хасково,идиот такъв,и не дрънкай глупости.

Едно е да вземеш изпит,друго тапия.

Наричам ти тъпунгер пред целия форум!

Защити се!

преди 10 минути, Only Fools and Horses написа:

Направи си справка в КАТ Хасково,идиот такъв,и не дрънкай глупости.

Едно е да вземеш изпит,друго тапия.

Наричам ти тъпунгер пред целия форум!

Защити се!

Какще се явиш на изпит без паспорт ве олигофрен ?

Взел си изпита кога бил на 15 години ха ха
По Тошково време, направо ти повярвах.
Със кръщелното ли се яви ?

преди 1 минута, BMW Маниак написа:

Какще се явиш на изпит без паспорт ве олигофрен ?

Някои неща ставаха за "някои хора",пак ще те нареча глупав,язък за многото ти жени.

преди 10 часа, BMW Маниак написа:

Това е художествена измислица. Нямаш вариант да започнеш курса преди да си навършил 16 години. Минал съм по тоя път така че съм убеден че си в грешка.
Кат. Б можеше да се изкара при навършени 17 и да си я получиш на 18тия рожден ден но за Кат. М се искаше да имаш зелен паспорт който се издаваше кога навършиш 16 години.

Купи си кола и си вземи доверен шофьор. Много грозна е гледката момиче с изшмиргелени от асфалт колена и изгорени крака от ауспух. И това разбира се в най добрия случай. Може положението да стане много зле с тия мотори. Лично аз три пъти съм се заричал да не се качвам повече на две колела. Преди да дойде 4тия път си казах че късмета е до време, обадих се на един приятел (макар че като се замисля на приятел не трябва да се подарява мотор) и му го подарих. Хонда 250 Торнадо. Къде ми е бил акъла ама даже и дъщерята като беше малка съм я водил с него на училище кога ми беше развалена колата.

Имах един приятел беше ми на гости над 6 месеца и се загаджи тука с една местна и накрая вече като не издържаше от тормоз и скандали му казах да и купи един скутер. Нямаше и 20 дена, качила 2 приятелки и нямаха кожа по тях.

Малко да имаш идея за най лекия вариант.
42652047335_e1ef3b31c1_b.jpg
Жена ми на какво се беше направила като и е дебела кратуната ...
Че то тука при мен без значение от годините моторите дори и на 1000 кб. могат да ги карат легално 13-14 годишни и не се изисква свидетелство за управление.

Това  не е много зле,виждат се косми,поражението не е дълбоко.

Преглед пи лекар!

Значи, който не заобикаля законите е тъпунгер - е за туй сме на това дередже: щото много "умници".

При наличието на А1 не виждам причина да се изкарва М. М е до 50 кубика, А1 е до 125. Преди М е било до повече, а А1 не е съществувала.
Не ги слушай, шанса да те ударят е също толкова, колкото с колело. Дървени философи.

Я като не си дървен философ да обадиш, колко смъртни случаи знаеш след ПТП с мотор и колко с колело? Щото аз за моторите, мога да изброявам доста дълго време, докато за такива с колело не знам ни един.

преди 20 часа, The Negative One написа:

ама какво ще кажеш за тия дето се дрогират

А ти откъде знаеш, че авторката(ако е авторка де) не води активен живот изразен в секс, наркотици и без рокендрол(заменен с чалга) и затова не иска да пътува с  хора. Щот вони от 10 километра на марихуана, с "напудрен" нос е и веднага биха я пипнали и изпратили нейде да се поправя, не съвсем по нейна воля.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Абе на момичето си и трябва да си джитка по адреси... ама ви каза клутурно,   кво са пънете толкоа не моа разбера.С градския нема ка да стане, с таксита...не е толко дискретно, а и идва скъпо.Конкуренцията явно е станала голяма и трее се мисли креативно да не му идва скъпо на клиента. 3-4 литра бензин лапа читиритактовия скутер, ако е двутактов,лапа тунджа на поразия,че и масло и то трее му ръгаш скъпо кастрол или друго премиум,че от другите се запушва аспуха и след два месеца като навие газта само ще ти вика ,,не искам, не искам,,  и трябва да се сменя аспуха.Тука адски много се карат,от младоците защото нямат на тая възраст  пари да си купат и подържат автомобил,тия под 18 не могат и категроията за автомобил да изкарат.Карат се много и от зрели хора, защото в Нидерландия притежанието на автомобил е обвързано с много финанси, а за скутера плащаш само едни 5 евро на месец,тунджа и си ти.Но от мотор се пада един път...аз съм падал и повече неща да чуя за две колела.Но все пак къде е инфраструктурата и поведението на нидерландските шофьори на коли, които трябва да пазят мотористите , къде е на българските,  и инфраструктурата на България.Който си е намерил здравето на пътя нека кара мотор в България.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.