Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква кола да си взема???

Featured Replies

преди 5 часа, Soviet Soldier написа:

"И мога да кажа със сигурност , че това което твърдиш не отговаря и 1% на истината." - Виждам че можеш да го кажеш, ама е крайно необективно, можеш да си ги харесваш 36-ците, но то не пречи да си обективен. Това което написах по-горе си е чистата истина. Колкото до разход 10-12, това малко ли е за кола малко над 100 коня и малко над тон? За малко над цената на Е36, спокойно може да си вземе Alfa 156 2,4jtd 175кс , 1300кг. от 0 до 100 за 8 секунди, при това с предно! И всичко това при разход 6-7 литра на 100км. Или пък да вземе 166, пак със същия двигател, но доста по-комфортна. 

Добре,защо сравняваш дизел с безнин?Дизела може и да е икономичен от към разход, но от към подръжка, ти троши джобовете.Дюзи,турбини,съединител с маховик.Един баварец на газ, от към финанси за гориво ще дойде същото, а от към подръжка ще е в пъти по-ефтино.Да не забравяме ,че бавареца е и с верига,а алфата с ремък.И аз харесвам алфите даже съм имал 156, само че бензин, но читава 156 2.4 под 4 хил към момента според мен читава не може да се намери.Плюс което е знаеш, че алфите имат тесен кръг от почитатели, нете ли кефи духа на алфа, няма как да си я купиш, колкото и да ти я хвали някой.166-цата дизел е пък с още по-скъпа подръжка от 156.Аз лично когато калкулирам разходи,калкулирам само подръжка, за мен там идват големите разходи между различните класове.Горивото идва скъпо,когато се върттят над 3 хил км на месец.Да си купя дизел и да въртя под тия километри на месец за мен не е оферта.

преди 2 часа, franchesko написа:

Добре,защо сравняваш дизел с безнин?Дизела може и да е икономичен от към разход, но от към подръжка, ти троши джобовете.Дюзи,турбини,съединител с маховик.Един баварец на газ, от към финанси за гориво ще дойде същото, а от към подръжка ще е в пъти по-ефтино.Да не забравяме ,че бавареца е и с верига,а алфата с ремък.И аз харесвам алфите даже съм имал 156, само че бензин, но читава 156 2.4 под 4 хил към момента според мен читава не може да се намери.Плюс което е знаеш, че алфите имат тесен кръг от почитатели, нете ли кефи духа на алфа, няма как да си я купиш, колкото и да ти я хвали някой.166-цата дизел е пък с още по-скъпа подръжка от 156.Аз лично когато калкулирам разходи,калкулирам само подръжка, за мен там идват големите разходи между различните класове.Горивото идва скъпо,когато се върттят над 3 хил км на месец.Да си купя дизел и да въртя под тия километри на месец за мен не е оферта.

Сравнявам ги, защото са в един ценови диапазон. Аз лично предпочитам комфортни дизелови автомобили. Е36 и 156 са като цяло различни автомобили, БМВ-то в случая е с по-спортен дух заради задното предаване, но ако е с големите двигатели. При по-малките, нищо че е с предно, алфата е по-бърза. Колкото до бензиновите "Twin Spark" това са сред най-калпавите двигатели правени някога. Много е важно да се сипва хубаво масло и да се подменя редовно, ако това не е правено (а в повечето случаи не е) този двигател е много проблемен и с нисък ресурс. 1,9JTD е легендарно корав двигател, както и 2,4jtd. Читавите бензинови на Алфа Ромео дойдоха с 159-ката, с верига са и многоточково впръскване, достойни и надеждни, но въпреки това си предпочитам дизел. 

Газ или дизел, тук вече нещата са по-сложни. Ако караш по възможно най-икономичен начин, на газ ще е по-евтино, но ако настъпваш, разхода на нафта скача незначително, докато ако настъпваш на газ, тогава вече ще ти излезе по-скъпо от дизела. Друг плюс на дизела е, че реализира висока мощност още от най-ниски обороти или иначе казано от най-икономичния диапазон, докато да ползваш всичките си коне реализирани с газта (до 15% по-малко от на бензин) трябва да си във високи обороти, в ниските просто няма тягата на дизела. Отделно че от време на време трябва да я караш и на бензин за да прочиства дюзите. Бутилката заема значително място в автомобил и без това с не особено голям багажник, та ако ще и на мястото на резервата да е, тая резервна гума трябва да е заема място над кората. Няма как без резерва да се кара. Та поради тези причини предпочитам ,дизели, масивни автомобили, комфортни, като возия, като шумоизолация, автоматик. Това за мен е подходящ автомобил за нашите разбити пътища. Не виждам смисъл просто, да взема 3-та серия на БМВ с малко повече от 100кс и да се самозаблуждавам, че е самолет. Да реално управлението е спортно, воланът е твърд, с задно е, като я настъпиш и след 100 става страшно, но това не е, защото е бърза, просто не е комфортна и 100км/ч в Е36 се усещат все едно летиш, а в Е38 примерно, ти е спокойно все едно се движиш с не повече от 60. 

преди 9 минути, Soviet Soldier написа:

Газ или дизел, тук вече нещата са по-сложни. Ако караш по възможно най-икономичен начин, на газ ще е по-евтино, но ако настъпваш, разхода на нафта скача незначително, докато ако настъпваш на газ, тогава вече ще ти излезе по-скъпо от дизела. Друг плюс на дизела е, че реализира висока мощност още от най-ниски обороти или иначе казано от най-икономичния диапазон, докато да ползваш всичките си коне реализирани с газта (до 15% по-малко от на бензин) трябва да си във високи обороти, в ниските просто няма тягата на дизела. Отделно че от време на време трябва да я караш и на бензин за да прочиства дюзите. Бутилката заема значително място в автомобил и без това с не особено голям багажник, та ако ще и на мястото на резервата да е, тая резервна гума трябва да е заема място над кората. Няма как без резерва да се кара. Та поради тези причини предпочитам ,дизели, масивни автомобили, комфортни, като возия, като шумоизолация, автоматик. Това за мен е подходящ автомобил за нашите разбити пътища. Не виждам смисъл просто, да взема 3-та серия на БМВ с малко повече от 100кс и да се самозаблуждавам, че е самолет. Да реално управлението е спортно, воланът е твърд, с задно е, като я настъпиш и след 100 става страшно, но това не е, защото е бърза, просто не е комфортна и 100км/ч в Е36 се усещат все едно летиш, а в Е38 примерно, ти е спокойно все едно се движиш с не повече от 60. 

Имал съм и дизел имал съм и бензин на газ.1.9 110 к.с. и 2.0 бензин с турбо 150 к.с.  Разхода на дизела 6/100 извънградско на газ 14/100. София-Варна и на връщане са 800км ,ако ги сметнеш ще установиш,че с газ ще ти дойде 6лв по-скъпо.Дизела реализира висока мощност от ниски обороти заради турбото,при бензин с турбо също,че и повече.Но да се върнем на финансовата част,за 6 кинта по-малко  до морето и обратно до София, аз не бих си купил дизел.А за тия 15% по малко мощност на газ,зависи от газовата.Има газови, вече на съвсем прилични пари с ,които тоя проблем е изчистен.Тука в доста големи градове вече е забранено за дизели пред 1 януари 2001г. в самият град.Трябва да го оставиш на околовръстнато  и от там с градския или пешака,може и такси до самият град.В столицата пък не издават разрешителни за паркиране на собственици на дизели преди 2005г. Това много скоро ще дойде и в България нали сме ЕС.И на първо време собствениците на по старичките дизели, ще тряба да се отърват от тях.После вече постепенно ще се вдига летвата, до като накрая изцяло се забранят.За съжеление ерата на дизела много скоро ще приключи.

преди 8 часа, franchesko написа:

Имал съм и дизел имал съм и бензин на газ.1.9 110 к.с. и 2.0 бензин с турбо 150 к.с.  Разхода на дизела 6/100 извънградско на газ 14/100. София-Варна и на връщане са 800км ,ако ги сметнеш ще установиш,че с газ ще ти дойде 6лв по-скъпо.Дизела реализира висока мощност от ниски обороти заради турбото,при бензин с турбо също,че и повече.Но да се върнем на финансовата част,за 6 кинта по-малко  до морето и обратно до София, аз не бих си купил дизел.А за тия 15% по малко мощност на газ,зависи от газовата.Има газови, вече на съвсем прилични пари с ,които тоя проблем е изчистен.Тука в доста големи градове вече е забранено за дизели пред 1 януари 2001г. в самият град.Трябва да го оставиш на околовръстнато  и от там с градския или пешака,може и такси до самият град.В столицата пък не издават разрешителни за паркиране на собственици на дизели преди 2005г. Това много скоро ще дойде и в България нали сме ЕС.И на първо време собствениците на по старичките дизели, ще тряба да се отърват от тях.После вече постепенно ще се вдига летвата, до като накрая изцяло се забранят.За съжеление ерата на дизела много скоро ще приключи.

Високата тяговъоръженост още от ниски обороти при дизела се дължи на по-продължителното горена на горивната смес в цилиндъра, докато при бензина импулса на тягата в даден цилиндър е много по-кратък заради бързото изгаряне. За сметка на това в бензиновия двигател се достига по-висока максимална мощност, заради значително по-високите си обороти. 

Примерно два двигателя с еднаква максимална мощност (без значение дали тази мощност е добита с турбини компресори и др) при дизелът въртящия момент е почти 2х по-висок, а разходът доста значително по-нисък. По тези причини камионите в днешно време са изцяло дизел. 

Ето пример с два двигателя на БМВ слагани на едно и също поколение ,примерно 728i и 730d и двата двигателя са 193кс, но въртящия момент при бензина е едва 280нм срещи 430нм. при дизела. При това разходът на гориво градско при бензиновата, който дава производителя е 16,5 а при дизела 12,1. Иначе казано дизелът е от всякъде по-изгоден вариант. Просто сравнявам два двигателя с еднаква мощност по функционалност ,практичност. И бензиновия и дизеловия дават 193кс, но дизела осигурява тази тяга срещу много по-нисък разход на гориво и много по-висок въртящ момент. 
Та заради това предпочитам дизел, защото това което получавам за едни и същи пари е повече. Ако става дума за практичност, дизелът е по-практичен, ако става дума за спорт, от бензина е по-лесно да се извлече максимална мощност, по-лек е самия двигател и е по-подходящ за спорт. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.