Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на HDD

Featured Replies

Здравейте отново.Имам един малък проблем.Ето за какво става на въпрос - компютъра на гаджето ми е със два твърди диска :

Hitachi Dekstar 80GB/7200/ATA 133/2 k

Maxtor 40 GB/5400/ATA 133.

И двата си работят перфектно,досега не сме имали проблеми с тях,даже съм им сложил по един вентилатор.Тъй като преди няколко дена и на нея й смених дъното ( новото е K8 Upgrade Asrock ), си мислим дали да не сменим хардовете с един по-голям SATA I или II ( въпреки че малко финансите са кът, а за Maxtor-а дават нищожни парички,а и на много места отказват да го вземат-логично все пак) или да си кара с двата харда докато се поскапят след време и едва тогава да ги сменим.

Ако има значение- Hitachi-то е година и половина , а другия на две и половина.

Мислил съм и за вариант да вземем един 80 GB SATA, и да оставим и Hitachito заедно с него,а Maxtor-a-- знам ли,най-вероятно през терасата cool.gif

Мацката ми си ползва компа само за офис работи и музика, а и за филми.

Предварително ви благодаря за евентуалния съвет :P .

моя съвет е да си стои на тези два харда та ако направят някой проблем тогава да се купят нови :P

плюс това ако ще се използва само за офис няма нужда

Редактирано от yuks (преглед на промените)

• Автор

И аз така мисля , но нали все пак SATA интерфейс много го хвалят,

за мен си вземах (наложи се просто ) Seagate SATA II/7200/, но засега не виждам кой знае каква разлика от PATA интерфейса, но тя все ми надува главата angry.gif за SATA,макар че се поохарчи за ново дъно и процесор,че и кутия със захранване.

Да добавяш нов харддиск ако не ти трябва повече място и при положение че компютъра няма да се ползва за игри - не виждам смисъл, а и няма да се усети никаква разлика в производителността - така че моят съвет е - оставете си ги така или заменете Макстора с някой с по-голям обем.

Моят съвет също е да оставите хардовете cool.gif Единствено,ако ОС е на малкия хард-размести ги и инсталирай Уина на Хитачито,че е по-бърз.Ако сложите САТА,едва ли на практика ще усетите разлика между Хитачи и Сатата,при тези дейности ,за които се използва компютъра :nono:

Здравейте отново.Имам един малък проблем.Ето за какво става на въпрос - компютъра на гаджето ми е със два твърди диска :

Hitachi Dekstar 80GB/7200/ATA 133/2 k

Maxtor 40 GB/5400/ATA 133.

И двата си работят перфектно,досега не сме имали проблеми с тях,даже съм им сложил по един вентилатор.Тъй като преди няколко дена и на нея й смених дъното ( новото е K8 Upgrade Asrock ), си мислим дали да не сменим хардовете с един по-голям SATA I или II ( въпреки че малко финансите са кът, а за Maxtor-а дават нищожни парички,а и на много места отказват да го вземат-логично все пак) или да си кара с двата харда докато се поскапят след време и едва тогава да ги сменим.

Ако има значение- Hitachi-то е година и половина , а другия на две и половина.

Мислил съм и за вариант да вземем един 80 GB SATA, и да оставим и Hitachito заедно с него,а Maxtor-a-- знам ли,най-вероятно през терасата cool.gif

Мацката ми си ползва компа само за офис работи и музика, а и за филми.

Предварително ви благодаря за евентуалния съвет :) .

Това дъно има SATA I а не SATA II!

Дали дъното поддържа Sata 1 или Sata 2 в момента няма особено значение.С помощта на джъмпер на задния панел на харддиска,той може да се прехвърля да работи в Sata 1 или Sata 2 режим,в зависимост от това,което поддържа дъното cool.gif (В момента и без това всички хардове,които се продават са Sata 2- е,почти всички).

Абе, я остави тези двата и си купете още един щом тя иска така. Остави си Макстора за разнос и прехвърляне на информация, а другите ги сложи на щайгата. Няма смисъл да си даваш хардовете за без пари.

• Автор
Моят съвет също е да оставите хардовете cool.gif Единствено,ако ОС е на малкия хард-размести ги и инсталирай Уина на Хитачито,че е по-бърз.Ако сложите САТА,едва ли на практика ще усетите разлика между Хитачи и Сатата,при тези дейности ,за които се използва компютъра :eek:

Ами аз така и съм ги направил cool.gif - Уина е на Хитачито ( цепнал съм го на 3 дяла ) , а Макстора е само за филми и малко музика. Между другото на едно място ми дават 30 лв за Макстора , мисля да го сменя за един 80 Гига Сеагейт - и тоя новия да го сложа за Уина а Хитачито да си остане за филми и музика, какво ще кажеш. cool.gif

• Автор
Разбира се,щом Сийгейта ще е САТА -слагаш Уина там.Само внимавай като прикачаш САТА-та,как ще конфигурираш хардовете и оптичното устройство .

Поздрави

Поздрави kokomil

Ами мисля оптичното да си е на секондари мастер, а Хитачито да е на праймъри,но ако си е на мастер ще има ли проблеми със Сийгейта.Извини ме за може би глупавия въпрос,но просто досега не съм закачал ПАТА И САТА интерфейси на един и същи компютър.Все пак не съм голям спец в хардуера, просто съм се понаучил да си оправям моя комп и компа на гаджето , че и на някой друг познат.

а Хитачито да е на праймъри
- В никакъв случай :yanim:

САТА -та с Уин-а на Сата1 на дъното с джъмпера на Master, Primary Ide-празен,Хитачито и оптичното устройство на Secondary Ide със съответното разположение на джъмперите cool.gif

• Автор
- В никакъв случай :)

САТА -та с Уин-а на Сата1 на дъното с джъмпера на Master, Primary Ide-празен,Хитачито и оптичното устройство на Secondary Ide със съответното разположение на джъмперите cool.gif

Опааа ohmy.gif аз май щях да отеля работата. Специални благодарности за ценния съвет :yanim::yanim: .

Опааа ohmy.gif аз май щях да отеля работата. Специални благодарности за ценния съвет :wors::wors: .

В тоя ред на мисли още един съвет :down: Когато тръгнеш да инсталираш Уин-а на САТА ХДД,не забравяй преди това в Биос-а да посочиш приорета на буутване ,т.е. Уин-а по подразбиране първо търси да буутва от IDE ,затова в Биос-а трябва да укажеш да буутва от Сата-та ,иначе особено ако и АТА диска е вързан ,ще се чудиш защо тръгва стария Уиндоус cool.gif Изобщо ,направи промяната в Биос,откачи стария диск ,закачи си само Сата-та и инсталирай,после когато е готова инсталацията ,си закачаш и Хитачи ХДД. :)

• 1 година по-късно...

как да си закачя второто HDD свързвам ги и двете и не ми тръгва уиндоуса тито от единия хард нито от другия :S

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.