Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на DSLR фотоапарат?

Featured Replies

Здравейте! Решил съм да си взема DSLR фотоапарат. Любител аматьор съм така, че за първи апарат мисля да отделя до 1300-400лв. Ще ми трябва предимно за снимане на пейзажи и нощни снимки. Спрял съм се на няколко модела. 

Nikon D5600

Nikon D3500

Canon 750D

CANON 2000D 

SONY A68

моля споделете мнение за въпросните апарати. Гледам доста сравнения е нета и като цяло Сонито бие всички с характеристиките си, но все пак не знам до колко наистина е добър. Иначе в момента във Фосинтезис го има на промоция с два обектива. 

Ще съм благодарен за адекватни коментари!

За тази цена, за пейзажи и нощни снимки най-добрата комбинация е Nikon D7000/D7100 втора ръка, плюс Tokina 11-16/2.8.

В момента съм на работа и не мога да пиша много, довечера ще се обоснова.

Ще е хубаво да си изясниш приоритетите и като стъкла, които би си купил по-нататък.

Важно уточнение е, че Alpha 68 не е DSLR, а DSLT (Digital Single Lens Translucent), т.е. нямаш огледало, което отразява образа от обектива към оптичен екран, а във визьора гледаш цифров такъв. Това може да е и плюс, и минус. Ползва A mount, което може да ти помогне, ако има как да си намериш съвместими обективи за Minolta, понеже стандартът е същият, но според мен е и минус, понеже заедно с E mount се получава известно фрагментиране на цялата система. При Nikon F и Canon EF/EF-S няма такова ограничение (с изключение на новите стъкла за Nikon Z и Canon RF, но те хем са малко като брой засега, хем има предостатъчно от "старите", че това да не е фактор). Предимство на Nikon и Canon е сравнително по-голямото разнообразие от стъкла и на други марки - Tokina, Tamron, Sigma, Rokinon/Samyang и като цяло големият пазар на стъкла втора употреба.

Ако говорим за Sony, според мен си заслужава да погледнеш и Alpha 6xxx.

Nikon D3xxx е най-ниският клас DSLR на Nikon, съответства на EOS 1xxxD при Canon или е малко над него. При него умишлено са отрязани някои функции с цел съвсем начинаещи хора да не се затрудняват, което отначало може би ще е добре, но по-нататък може да стане пречка. Предимство е по-ниската цена, разликата от която можеш да налееш в стъкло. Точно D3500 все още е малко по-скъп, понеже е съвсем нов модел. Дори да вземеш по-стария в този клас (D3400), няма да сбъркаш, но ще спестиш известна сума.

D5xxx е една стъпка нагоре, надгражда върху D3xxx с въртящ се екран, по-сериозен фокус (AF системата в D5xxx от D5200 нататък е същата, която преди това се намираше чак в още по-високия клас, D7xxx), снимки в интервал (time-lapse), малко по-подробни настройки и малко повече копчета за когато посвикнеш и ти затрябват (а ако си сериозен, това ще стане в рамките на година-две).

С Canon не съм прекалено запознат (снимам с Nikon), но трицифрените модели (xxxD) горе-долу отговарят на D5xxx с някои забежки към по-високия клас.

• Автор
преди 9 минути, killchain написа:

Доста изчерпателен отговор благодаря! По принцип за сега не мисля да взимам обектив, вече ако се зарибя ще мисля. За Сони видях, че не се води точно DSLR, но 2 статии, които четох го хвалят доста. Пък и в момента както казах е на промоция за 1200лв. с два обектива, които стават за нощни снимки. Докато при Канон и Никон трябва да даю поне 800лв. за най-слабия обектив ставащ за нощни снимки. 

Промоцията за Sony A68 e с китов 18-55, 35/1.8 и 50/1.8 . Първо, че нито един от тези три обектива не бих сложил в категорията "за нощни снимки", и второ - статусът на офертата в магазина е "по поръчка". Което означава, че може и да могат да ти го доставят, а може и да не могат.

По характеристики Sony A68 може и да не е лошо тяло. Но при апаратите със сменяеми обективи говорим не за "фотоапарат", а за "система" - комплект от тела, обективи, аксесоари. И обективите са по-важни от телата.

Ами зависи от теб :) . "Нощни снимки" е относително понятие - може да са нощни пейзажи, снимки на сгради през нощта, снимки на хора, снимки на небесни тела (Луната и Млечният път например), снимки на отдалечени от теб обекти ... Може да снимаш от ръка на високо ISO и отворена бленда, може и от статив, на ниско ISO. Във всеки от тези случаи изискванията към обектива са различни, съответно това определя избора. 

Аз ти предложих обектив, който съм ползвал няколко години, и съм убеден в качествата му. Но той е подходящ за по-общи сцени, заради широкия му зрителен ъгъл. На теб може да ти е нужен някой по-"дълъг". Или пък може да предпочетеш твърд, а не варио. 

Nikon D3400 не е лошо тяло, като за начинаещ. Дава отлично качество на изображението. Но е доста орязан откъм възможности, спрямо по-високите класове. Затова е много вероятно скоро да искаш да го смениш, съответно ще трябва да го продаваш на загуба. Затова според мен е по-добре за същите пари отсега да вземеш по-висок клас, съответно втора ръка. 

• 3 седмици по-късно...

на 24.10.2018 г. в 16:01, Valentin Kostadinov написа: Добре ако взема Nikon D3400 какъв обектив да избера за нощни снимки?  Абе приятел, що пък реши че трябва да е ДСЛР ? Имам два и една торба обективи за тях, ама що така реши. На жена ми сапунерката се прецака при последното ѝ ходене в Швейцария със синчето преди 10 дена и в събота я заведох в хипер-бакалията Карфур и купихме едно Сони Алфа 5000 със сензор APS-C голям точно колкото на Никоните. В неделя го пробваха в един музей в Люксембург и снима без светкавица вътре. Е, те и двамата не знаят да снимат, та карат на автоматично. Ама за пейзажи ще ти направи същите снимки като доста по-скъп фотоапарат. Цената на етикета в магазина беше 350 евро, ама ми го намали продавачът на 279 евро, щото е стар модел, ха ха ха. Пейзажите нали на триног статив ще ги правиш, що ти е визьор и огледало и т.н ? п.п. аз със Сонито няма да снимам де, големи са ми лапите като за него.

преди 40 минути, Белгиеца написа:

на 24.10.2018 г. в 16:01, Valentin Kostadinov написа: Добре ако взема Nikon D3400 какъв обектив да избера за нощни снимки?  Абе приятел, що пък реши че трябва да е ДСЛР ? Имам два и една торба обективи за тях, ама що така реши. На жена ми сапунерката се прецака при последното ѝ ходене в Швейцария със синчето преди 10 дена и в събота я заведох в хипер-бакалията Карфур и купихме едно Сони Алфа 5000 със сензор APS-C голям точно колкото на Никоните. В неделя го пробваха в един музей в Люксембург и снима без светкавица вътре. Е, те и двамата не знаят да снимат, та карат на автоматично. Ама за пейзажи ще ти направи същите снимки като доста по-скъп фотоапарат. Цената на етикета в магазина беше 350 евро, ама ми го намали продавачът на 279 евро, щото е стар модел, ха ха ха. Пейзажите нали на триног статив ще ги правиш, що ти е визьор и огледало и т.н ? п.п. аз със Сонито няма да снимам де, големи са ми лапите като за него.

В повечето слчуай се случва следното....Начинаещите взимат DSLR понеже правили "професионални" снимки но в последствие виждат, че на автоматик много често не се получават нещата или обектива им идва тъмен. След което зарязват апаратурата в някоя раница и до там...

на 12.11.2018 г. в 12:57, Year Zero написа:

Начинаещите взимат DSLR понеже правили "професионални" снимки но в последствие виждат, че на автоматик много често не се получават нещата или обектива им идва тъмен.

Абе те верно правят добри снимки и китовият обектив верно е тъмница. Доста бързо след покупката на първия ми DSLR купих светлосилен Ф1.8 обектив да си снимам бебока вътре на топло без светкавица.
Най-големият проблем с DSLR-те е зарибявката после с непрекъснатото купуване на обективи. Изпада се в една коварна зависимост като при наркотиците и човек си губи разсъдъка и харчи ли харчи мангизи за тежки буркани стъклария, я за макро я за широко, я за як зуум и край няма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.