Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Привет, някой с опит във VOIP?

Имам си телефонна централа у дома, на едно Raspberry Pi3 си пуснах и конфигурирах Asterisk с уеб интерфейс.
Мога да създавам номера които да си говоря по между си от всякъде в интернет.

Искам сега и GSM gateway да вържа за да могат тези номера да звънят на вън, както и да получават входящи обаждания.

Но не знам какъв GSM gateway да си взема?

Искам да вържа предплатена сим карта на някой оператор.

Препоръчайте ми някой гейтуей подходящ за експерименти и работа със сим карти.

Искам само една сим карта да вържа.

Тук не е форум, където можете да получите специализирана информация. Потребителите тук или не знаят или едва ли биха споделили на толкова високо ниво. Предлагам ви да се обърнете към специалисти срещу заплащане предполагам, че биха отговорили на вашите въпроси. И биха ви консултирали кое решение да си купите. Успехи.

• Автор
преди 1 час, Безимен написа:

Тук не е форум, където можете да получите специализирана информация. Потребителите тук или не знаят или едва ли биха споделили на толкова високо ниво. Предлагам ви да се обърнете към специалисти срещу заплащане предполагам, че биха отговорили на вашите въпроси. И биха ви консултирали кое решение да си купите. Успехи.

Благодаря.

преди 7 часа, Безимен написа:

Предлагам ви да се обърнете към специалисти

Ти нали си такъв...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 58 минути, Деянчо написа:

Изгониха те от Zamunda-та, та затова си отново тук? :)

Съжалявам но ще те игнорирам, нямам намерение и да припарвам до тъпите ви теми с общи приказки, нямам намерение и на никой да се обяснявам или да давам сметка, нямам намерение и с никой в този форум да влизам в конфликти, животът е прекалено красив за да си губиш времето с простотии.
Само едно ще ти кажа, този форум се напълни с дебили и боклуци, само като гледам постовете на един от скорошните потребители заради който напуснах форума от наглото му и неблагодарно поведение ме кара да си мълча  във всяка тема с въпроси .

Поздрави!

преди 5 часа, DarkEdge написа:

Ти нали си такъв...

Здравей, тази тема е за стационарни телефони, аз ще връзвам SIP акаунти.
Но май примерите ти поддържат SIP.

преди 16 минути, Танер Заит Расим написа:

Но май примерите ти поддържат SIP.

Не май, а да. ;) 

• Автор
на 24.11.2018 г. в 13:03, DarkEdge написа:

Не май, а да. ;) 

Накрая си поръчах Linksys SPA 3000 за 60 лв новичък, ще се вържа към линия на Виваком .
Ще е весело да го подкарам като дойде през януари.

• 3 седмици по-късно...
на 23.11.2018 г. в 15:41, Танер Заит Расим написа:

Искам сега и GSM gateway да вържа за да могат тези номера да звънят на вън, както и да получават входящи обаждания.

Но не знам какъв GSM gateway да си взема?

Искам да вържа предплатена сим карта на някой оператор.

Препоръчайте ми някой гейтуей подходящ за експерименти и работа със сим карти.

Искам само една сим карта да вържа.

Не знам в България как е, но тук при мен операторите забраняват ползването на техните СИМ карти в гейтуей. Особено ако го оставиш да работи непрекъснато алгоритмите им ще те изловят и може да искат да отидеш да покажеш устройството което ползваш. Ако покажеш друго то няма да е с ИМЕИ адреса на гейтуея. Целта им е да не позволяваш на хора от чужбина например да звънят през тях. Или пък да не звънят до техен бг номер, пък някой да отговаря от Австралия, понеже си го свързал през интернет и т.н. Те ще те надушат и по това, че се свърваш все към същата антена на кварталната "клетка", та ако имаш подозрително много разговори, може леко да ти блокират картата. Абе не са вчерашни, да знаеш !
Аз също ползвам една СИМ карта на мобилен оператор само от вкъщи, но тя не е в гейтуей, а в стационарен GSM от който няма изход никакъв за свърване към нищо.
Иначе можеш да си купиш например софийски номер на който да ти звънят, пък разговора идва до теб през интернет, даже и в Русия да си. Търсиш в гугъл за DIDs номери и ще намериш.

• Автор
преди 23 часа, Белгиеца написа:

Не знам в България как е, но тук при мен операторите забраняват ползването на техните СИМ карти в гейтуей. Особено ако го оставиш да работи непрекъснато алгоритмите им ще те изловят и може да искат да отидеш да покажеш устройството което ползваш. Ако покажеш друго то няма да е с ИМЕИ адреса на гейтуея. Целта им е да не позволяваш на хора от чужбина например да звънят през тях. Или пък да не звънят до техен бг номер, пък някой да отговаря от Австралия, понеже си го свързал през интернет и т.н. Те ще те надушат и по това, че се свърваш все към същата антена на кварталната "клетка", та ако имаш подозрително много разговори, може леко да ти блокират картата. Абе не са вчерашни, да знаеш !
Аз също ползвам една СИМ карта на мобилен оператор само от вкъщи, но тя не е в гейтуей, а в стационарен GSM от който няма изход никакъв за свърване към нищо.
Иначе можеш да си купиш например софийски номер на който да ти звънят, пък разговора идва до теб през интернет, даже и в Русия да си. Търсиш в гугъл за DIDs номери и ще намериш.

Здравей, просто любителски искам да поддържам астериск централа, но като не е вързан към външният свят е скука.

Няма да правя схеми да връзвам чужди оператори.

Плановете ми се промениха, искам да си доизградя телефонията че да е от полза у дома.

Отказах се от идеята да се вържа през GSM гейтуей и предплатена сим карта, насочих се към VOIP Gateway Linksys  SPA 3000.

Имам у дома линия на бтк, стационарен телефон, искам да вържа  SPA 3000 за линията, а стационарката директно за SPA 3000, Астериска със сип трънк към SPA 3000, да пипна диал плана така че,  при всяко повикване от вън към стационарният номер, да звънят:
Стационарния и 3 сип номера едновременно на принципа, който вдигне първи.
Стационарният е в коридора.
1 сип за мен
1 сип за бащата
1 сип за едно HTC в хола

Така при постъпване повикване да може да се приеме от който вдигне първи без да му се налага да ходи до стационарният, дори може да не си у дома а на работа и пак да можеш да приемеш обаждането.

За  изходящи обаждания от сиповете бих искал пак само тези 3 сипа да могат да извършват обаждания и стационарният.

Поръчах SPA 3000, началото на Януари трябва да дойде а астериска е запален и бачка.

И накрая секюритито, най вероятно ще прекарам трафика през OVPN, за сега съм само с Мikrotik и неговият файърлол, блокирам брутфорс атаки към сип 5060 с правила, но някои пак минавата, а след рестарт на рутера списъка се занулява блокираните атаки пак започват.

Би било лошо ако ме хакнат и проведат обаждания и се натрупа сметка.

Притеснява ме само как ще свържа всичко и ще накарам да заработи.
Не съм конфигурирал SPA 3000 и не знам дали това което искам е възможно.

Не знам какви са ти цените на минута разговор от стационарния, но аз моя го спрях този месец, понеже ме уведомиха че от 1 януари пак ще вдигат цените.
Сега вместо един стационарен има два телефона, които приличат на стационарни ( бял и черен).
Единият стационарен Fixed GSM приема разговори и се мести понякога в кухнята при нужда, като няма кабел към него и навън може да се носи.
А другият стационарен SIP Grandstream служи за обаждания до цяла Европа за по цент или два на минута.
Аз съм избрал да са стационарни, заради качеството на звука от слушалките.
Но спокойно могат да са и безжични и SIP и GSM, на когото както му харесва.

И какво ти пречи да свържеш два стационарни към линията на свиваком ?
Един при баща ти и втория при теб. Аз имах свързан втори стационарен към PSTN линията и беше в спалнята ни.
От свиваком със сигурност педлагат и ISDN линия по същите две жици. Преди имах по този начин 4 номера вкъщи. Единият беше аналогов за като спре тока, да има работещ апарат, а другите ISDN телефони. Даже и един безжичен ISDN бях купил.

Просто не виждам смисъл да прекарваш през интернет от PSTN линията да стига до работното ти място например, щото ако имаш интернет, ти звъниш направо от браузъра до цял свят за жълти стинки.
При мен една предплатена карта GSM е само 10 евро на година за получаване на разговори. А имам една която може и с 5 евро да кара цяла година. В мобилния ми телефон има две СИМ карти, щото са евтиния ...

За SPA 3000 гугъл ще ти покаже един куп обяснения за настройки.
Когато се опитваш да я настройваш към чужд  СИП сървър може да си имаш ядове, щото едни не поддържат тази марка например. Те си признават предварително на сайтовете им, от коя марка да си купиш АТА за да бачка добре с тях.
Тия па льольовци към който съм свързал сега СИП телефона ми, настроили по подразбиране да е изключено ползването на СИП от акаунта. Трябва да се сетиш да си влезеш в профила да го активираш и изчакаш няколко часа, докато го пуснат. Иначе само софтуерно от компютър или от браузър го оставили да е активно.

На SPA 3000 можеш да му наблюдаваш диалога по СИП протокола в реално време и да ти е ясно ако не работи, на какво точно от коя страна няма отговор. Аз съм гледал от софтуер как става спазаряването между сървъра и клиента за определянето на гласовия кодек. Щото едно време интернета беше кофти между България и Европата, та трябваше на iLBC да ги принуждавам да бачкат разговорите. Па и на Скайпан му бях отгатнал кой кодек ползва по обема данни и т.н.

За опазването не знам как е най-сигурно, при моя доставчик е едно, при тебе е друго ... и не знам ...

• Автор

С няколко думи искам, стационарният номер да го пренеса и на 3 сип номера.

За да може да се ползва за приемане на обаждания основно но при необходимост и да можеш да звъниш.

Линията на виваком е стара телефонна линия най вероятно Pstn, че по тази линия adsl вървеше някога.

Така вече не си вързан за стационарният телефон, искам стационарният номер да стане мобилен, тоест всеки у дома със смартфон освен своя мобилен номер, да има втори сип номер от който да може да излиза към света със стационарният номер.

Сип трънк ще пускам в лана си от астериск към spa 3000.

А spa 3000 със pstn би трябвало да се върже лесно, защото там нямаш нужда от идентификация, нали като свържеш  телефон и директни тръгва да работи.

Предполагам някакви общи настройки се правят за voip to pstn да се подкара.

Поне така ги разбрах нещата, четох че е правено преди.

преди 23 часа, Танер Заит Расим написа:

Така вече не си вързан за стационарният телефон, искам стационарният номер да стане мобилен, тоест всеки у дома със смартфон освен своя мобилен номер, да има втори сип номер от който да може да излиза към света със стационарният номер.

Гледай сега как гадничко ще ти прецакам мерака да си играеш със собствен СИП сървър вкъщи.
Ето на този сайт се регистрираш:
www.megavoip.com
и си даваш там твоя стационарен свивакомски номер да се изписва като звъниш на някого.
По този начин хем ще плащаш по-евтино от тарифата на свивакомския телефон, хем няма да се чудиш как да не ти навърти някой келеш астрономическа сметка, понеже ти е хакнал системата. Имат приложение и за смартфони, имат и регистрация към СИП сървъра им с ИП телефон или АТА, от компютър пак може с инсталиран техен софтуер, или направо от браузър. Има и много братовчедчета на този сайт принадлежащи на същите хора, с различни тарифи, според вкуса ти. Приемат плащане даже и от една от българските системи, от предплатена Виза също може, от стационарния телефон пак може като се обадиш на импулсен номер и какви ли не други варианти.

Обаче, ако си решил ( без да си го признаваш ) да пускаш през СИП връзка към каки който да отговарят от техните домове при позвъняване на един импулсен телефон, пристигащ на свивакомския ти номер, тогава знай че сериозните давачи на импулсни номера могат те самите да пращат разговора до произволен стационарен или мобилен телефонен номер, дори и в чужбина. Каката само си дава нейния номер и те си знаят работата, като е зает нейния номер препращат до друга работничка която е свободна.

Иначе начина по който ти обясняваш нещата не ми изглежда правдоподобен на мен, понеже виждам поне по няколко варианти да не е зор да ти звъни който и да е, точно пък до стационарния ви телефон.
Мина времето когато до стационарните телефони беше по-евтино да се звъни, този който е съгласен да носи смартфон със себе си и да плаща абонамент за 4Г мрежа си му звънят без пари всички желаещи имащи връзка към интернет.

А иначе, няма такава бабичка на която да не можеш да й обясниш да се обади до различен от вивакомския номер, ако никой не отговоря на момента на него. Има даже телефони с програмируеми запаметени номера и им се лепят снимки до копчетата. Та баба Пена гледа снимката и натиска копчето, без да й трябва да знае кой номер набира.

• Автор

Много излишна информация ... Системата я правя за удобство у дома, на този номер стационарния се звъни веднъж месечно от леля в чужбина и обратното бащата търси леля в чужбина. Въпреки наличието на интернет и безплатните обаждания леля предпочита стационарните.

Линията се води на баба, таксата е символична 2 лв на месец.

Имаш безплатни в рамките на града към други стационарни.

Тъй де няма никаква биг схема за далавера.

Просто искам да можеш да вдигнеш и да избереш леля през смартфона си през линия на виваком.

Без да си вързан за стационарката.

Не ми се плаща за сип и войп.

Понеже рядко се използва.

Както спомена вече всеки има безплатни разговори към абонамента си.

преди 16 часа, Танер Заит Расим написа:

Тъй де няма никаква биг схема за далавера.

Просто искам да можеш да вдигнеш и да избереш леля през смартфона си през линия на виваком.

Ти да не чакаш наследство от тази леля, та ѝ трепериш толкова кога ще ти се обади ?
Егати зора, заради една леля да оставяш компютър да харчи ток и да се излагаш на риск да доиде 1000 лв сменка от виваком за разговори до импулсни телефони.

Има форуми на английски, на който всичко е обяснено от години.
Можеш да търсиш и обяснения за Сиско АТА как работят, нищо че твоята джаджа е Ликсис.

Има един друг огромен проблем, за който още не подозираш.
Даже и като го направиш всичко да работи точно така както го искаш, после не можеш да навиеш никой извън семейството ти да ползва твоя сървър.

Докато бяха живи родителите ми моят ИП СИП телефон стоеше включен постоянно денонощно. Еми никой друг не успях да накарам да ми звъни до него, освен майка ми и баща ми. Хората са назадничави и това си е.

А знаеш ли че има и едни платки в които се вкарват СИМ карти и работят направо в компютъра. Ама те тия са баш за далаверите ...

• Автор

Славата ти на дрънкане не е напразна :D

Не, никакво наследство няма, надписани сметки няма да има защото ще го прекарам по VPN. A в лан дори няма нужда от VPN.

Който иска да го ползва.

Просто искам да си имам функционираща централа.

До година искам и GSM Gateway да сложа с предплатена сим, за да пробвам два Dial плана, като слагаш символ или число пред номера за да избереш през кой гейтуей да излезеш .

Астериска се рънва върху Raspberry Pi3, какъв компютър каква консумация :D.

преди 15 часа, Танер Заит Расим написа:

Просто искам да си имам функционираща централа.

Абе човек, аз ли съм забравил българския и лошо се изразявам, или ти ни будалкаш нещо ?
Купи си готова централка бе, мушкаш кабела от свивакома и си свързаш към нея 10 телефона ако искаш за вкъщи, па и до съседите даже. Не ти трябва никакъв интернет, само 220 волта ток да има в къщата.
Я потърси в германския амазон да скиваш, че си има готово направено.

А пък и ония от свиваком могат да ти дадат едни кодове, съсдавени от звездички и диези и числа, с който да си пренасочваш разговорите пристигащи до линията ти, към мобилни телефонни номера или други стационарни. Ти сам си решаваш кога да ги пренасочваш и кога да звъни само вкъщи. Решаваш си след колко секунди да става пренасочването. Едно звънене ти е 5 секунди.
Обещавам ти, че леля ти от Турция няма да загрее че ѝ е пренасочено обаждането и си при гаджето по бели гащи.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Обещавам ти, че леля ти от Турция няма да загрее че ѝ е пренасочено обаждането и си при гаджето по бели гащи.

Танера е истински българин, какви Турции, какви Гърции?! :no-no:

• Автор
преди 1 минута, Деянчо написа:

Танера е истински българин, какви Турции, какви Гърции?! :no-no:

Жалък си.

на 23.11.2018 г. в 22:41, Танер Заит Расим написа:

Имам си телефонна централа у дома, на едно Raspberry Pi3 ...

Видя ли сега, аз като не знаех какво е това животно разбери пи3 и как не съм те разбрал правилно.
Грешката си е само твоя.
А VOIP-а от 2006г. година го обяснявам тука на този форум, кое как и що става.
И цял софтуер превеждах на български даже, с цел да клъвнат на въдицата и да го ползват, ама не - не искат хората.
И сега продължават да не икат, кво да правиш.

Ако разбираш английски ще се справиш с играчките ти, няма страшно.
Само че точно този форум тука е точно на 1000 светлинни години от VOIP.
А и в милата ни родина, доста често се случва като питаш нещо нарочно да не ти помагат, особено ако им "мирише" че нещо пари ще изкараш ако те научат на нещо.

Но, все пак, помисли си хубавко преди да свържеш вивакомския кабел чрез тази играчка и ликсиса към интернет. Да не стане после - "играчка = плачка".
Свържи се първо с виваком и искай от тях да блокират всички импулсни номера от рода на 0900, 008ххх, 07ххх и каквито има български и за интернационален достъп. И разговорите към чубина трябва да блокират, защото до разни острови струва луди пари и има яки измами точно с тези номера. Абе сърбите дъто и сам сакаш да си вкараш таралеж у гащите май ...

По-добре го зарежи варианта с вивакомската линия, слагай с предплатена GSM карта, като искаш да си начешаш крастата, че можеш да успееш да направиш нещо и сам. 
Тоя GSM гейтуей който поръчвах, не показваше номерата на звънящите. От алиекспрес има същите кутии, ама с екран на тях и на едно видео един китаец показва че се вижда номер 555 на звънящ мобилен. Не знам дали не менти нещо, щото на други страници предупреждават че тези гейтуеи подържат само един вид сигнализиране за показването на номера. А при купуване от Китай директно, после май пари няма да ти върнат. Не, знам нямам опит с китайците, щото са ми съмнителни горките.

• Автор
преди 14 минути, Белгиеца написа:

Видя ли сега, аз като не знаех какво е това животно разбери пи3 и как не съм те разбрал правилно.
Грешката си е само твоя.
А VOIP-а от 2006г. година го обяснявам тука на този форум, кое как и що става.
И цял софтуер превеждах на български даже, с цел да клъвнат на въдицата и да го ползват, ама не - не искат хората.
И сега продължават да не икат, кво да правиш.

Ако разбираш английски ще се справиш с играчките ти, няма страшно.
Само че точно този форум тука е точно на 1000 светлинни години от VOIP.
А и в милата ни родина, доста често се случва като питаш нещо нарочно да не ти помагат, особено ако им "мирише" че нещо пари ще изкараш ако те научат на нещо.

Но, все пак, помисли си хубавко преди да свържеш вивакомския кабел чрез тази играчка и ликсиса към интернет. Да не стане после - "играчка = плачка".
Свържи се първо с виваком и искай от тях да блокират всички импулсни номера от рода на 0900, 008ххх, 07ххх и каквито има български и за интернационален достъп. И разговорите към чубина трябва да блокират, защото до разни острови струва луди пари и има яки измами точно с тези номера. Абе сърбите дъто и сам сакаш да си вкараш таралеж у гащите май ...

По-добре го зарежи варианта с вивакомската линия, слагай с предплатена GSM карта, като искаш да си начешаш крастата, че можеш да успееш да направиш нещо и сам. 
Тоя GSM гейтуей който поръчвах, не показваше номерата на звънящите. От алиекспрес има същите кутии, ама с екран на тях и на едно видео един китаец показва че се вижда номер 555 на звънящ мобилен. Не знам дали не менти нещо, щото на други страници предупреждават че тези гейтуеи подържат само един вид сигнализиране за показването на номера. А при купуване от Китай директно, после май пари няма да ти върнат. Не, знам нямам опит с китайците, щото са ми съмнителни горките.

Е как ще ме хакнат, като  Aстериска се ползва само от LAN а от  WAN ги прекарам сиповете през OVPN ...

преди 16 часа, Танер Заит Расим написа:

Е как ще ме хакнат, като  Aстериска се ползва само от LAN а от  WAN ги прекарам сиповете през OVPN ...

Не знам как, трябва да питам братчеда, ама като я гледам тая въжка разберито и се чудя кой дава пари за подобно нещо.
А тези които знаят как да те прецакат, те обикновено не го пишат така по подобни форуми.
Всъщност, даже и да се опита някой да ти подшушне как би могъл някой келеш да те прецака, модераторите ще го изтрият светкавично.

• Автор

Единственият начин да те хапнат е през сип и SSH.

Брут форс атаки, ако си ги неутрализирал. Ще те хакнат в някой друг живот.

Какво не харесваш на пи-то ?

Малък безшумен, на него върви IPTV Сървър, PBX, Plex+DLNA Server, Syslog Server, Radius Server, SMB Server, Airplay Receiver, ако нямаш рутер с VPN, можеш VPN сървър да му пуснеш.

И IDS сензор бях му пуснал, но на машина с един порт мрежов и в лан няма много смисъл и го махнах, слага се пред ван интерфейса сензора или след ван интерфейса.

Така ако си параночиен, какъвто си ти, ще зяпаш секюрити логове и бързо ще се ориентираш дали някой те е сканирал и се е мъчил да те напада.

В банките IPS и IDS са хит.

преди 6 минути, Танер Заит Расим написа:

Какво не харесваш на пи-то

Непознати води - това е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.