Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за блок сехма и код на PASCAL

Featured Replies

Здравейте моля ви за помощ опитвах няколко пъти но така и не успях да си направя задачата ето това е условието ако трябва ще платя. Благодаря предварително: 

Даден е двумерен масив A с m реда и n стълба. Да се състави блок схема на алгоритъм, чрез който се създава нов масив b1, b2 ..., bn, като стойноста на bj е равна на средно аритметичното на отрицателните елементи в j -ия стълб. Да се състави програма по този алгоритъм.

• Автор

Това са ми дали като условие.

Преписъл съм го дословно 1към 1 е ако смяташ че има грешка моля сподели къде е

Първо да попитам - Ако в "j стълба" няма отрицателни елементи к'во правим???

И втора: Колко даваш??? И мислиш ли, че като си платиш ще станеш експерт в програмирането??? :devil2:

• Автор

Ако мислиш че можеш да го наравиш ми пиши на лично и ще се разберем предполагам че ако няма отрицателни просто ще дава съобщение че няма отрицателни елементи. Щом съм стигнал до там да плащам едва ли ще стана експерт 

преди 2 часа, Smile Box написа:

Здравейте моля ви за помощ опитвах няколко пъти но така и не успях да си направя задачата ето това е условието ако трябва ще платя. Благодаря предварително: 

Даден е двумерен масив A с m реда и n стълба. Да се състави блок схема на алгоритъм, чрез който се създава нов масив b1, b2 ..., bn, като стойноста на bj е равна на средно аритметичното на отрицателните елементи в j -ия стълб. Да се състави програма по този алгоритъм.

Първо аз лично, нищо не разбрах от задачато, но все пак да попитам Има Матрица A = 2х2 = m[o] m[1]  n[0] n[1] = (amn). Трябва да се създаде друг някакъв масив или матрица B = (bjn)??? и след това доста неточно. 

Няма кофактор, и това с отрицателните елементи сигурно се има предвид четна и нечетна Пермутация σ.

Този нов масив не е ясно от какво ще се създаде, като никъде не е писано, че трябва да участва масив А с m реда и n стълба. Новия масив от А ли се създава и как?

Не знам кой е дал задачата, но е доста сбъркано.

Аз това разбрах

Елемент в матрицата и отрицателен. Числа,  които са по-малки от 0. Значи излиза, че матрицата B да се образува трябва да въведа някакви произволни елементи или произволни числа или цифри , примерно 0, 3,-5,-8,-9, 8 и оттук разбирам, че стълба на новата B матрицата е 1,  ????? а реда сигурно е 6. Защото съм въвел 6 елемента.

Значи матрицата новата B е  6х1.

• Автор

Untitled.thumb.jpg.397632001d164214ee1118a31a081e95.jpgUntitled2.jpg.4f4b2de725a10e98db0e5a4e3218826a.jpg

Това са ни го дали като пример с едномерен масив обаче нямам си никаква идея как трябва да стане със двумерния 

PASCAL е елементарен език, на който се пише спокойно и без грешки.
Нима в днешно време още го използват за обучение ?

За задачата основната част от програмата на PASCAL може да бъде примерно такава:

{
Даден е двумерен масив A с m реда и n стълба. 
Да се състави блок схема на алгоритъм, чрез който се създава нов масив b1, b2 ..., bn, 
като стойноста на bj е равна на средно аритметичното на отрицателните елементи в j -ия стълб. 
}

const
  m = 5;
  n = 9;

var
  A: array[1 .. m] of array[1 .. n] of real;
  B: array[1 .. n] of real;

i, j: integer;
  s, n: real;

begin
  for j := 1 to n do
    begin
      s := 0.0;
      n := 0.0;

for i := 1 to m do
        begin
          if A[j] < 0.0 then
            begin
              s := s + A[j];
              n : = n + 1.0; 
            end;
        end;

if n > 0.0 then
        begin
          B[j] := s / n;
        end
      else
        begin
          B[j] := 0.0;
        end        
    end;
end;

преди 34 минути, Smile Box написа:

Това са ни го дали като пример с едномерен масив обаче нямам си никаква идея как трябва да стане със двумерния 

Ето виж тук.

https://www.tutorialspoint.com/pascal/pascal_multi_dimensional_arrays.htm

двумерния 

var
   arrayName: array[1..x, 1..y] of element-type;
преди 3 часа, Smile Box написа:

Щом съм стигнал до там да плащам

Тук не става въпрос за плащане, а мислиш ли, че по този начин може да се научиш?

Пратих ти на ЛС .... гледах да следвам примера който си качил тук.

Програмирането не е само да познаваш даден програмен език, а да можеш да създаваш някакъв алгоритъм за изпълнение на дадена задача.

До голяма степен е свързан с математиката и най-вече с логиката ....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.