Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърът не вижда пълния обем на харддиска

Featured Replies

Здравейте!
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?:
Чисто нов харддиск, 4 ТВ, закачам го на компютъра, стартирам - и през БИОС-а устройството си се вижда напълно коректно, на 4 ТВ; след това се стартира Уиндоуса (7-ца), при което видимият обем на харддиска е 1,7 ТВ. Другият обем ПРОСТО ГО НЯМА!.... Нито е разделен на дялове, нито се крие някъде... Просто няма друг обем - има само 1,7 ТВ...

Привет, ако не се лъжа, то трябва да го разделиш на дялове. Максимално един дял може да бъде 2TB. Пак повтарям, че това ми е спомен и може да се лъжа.

Каква е операционната система, какъв е моделът на диска?

• Автор
преди 1 минута, Expert написа:

Привет, ако не се лъжа, то трябва да го разделиш на дялове. Максимално един дял може да бъде 2TB. Пак повтарям, че това ми е спомен и може да се лъжа.

Знам за този "каприз" на Уиндоус. Обаче... Няма какво да се дели - дискът ми излиза с максимален обем 1,7 ТВ... нито грам повече... :(

преди 1 минута, Expert написа:

Максимално един дял може да бъде 2TB

Не става дума за дял, а за диск и се отнася до MBR NTFS,  Под GPT или с помощта на фирмен драйвър може да се вижда целият размер

преди 2 минути, DarkEdge написа:

Каква е операционната система, какъв е моделът на диска?

• Автор

Windows 7 Ultimate

Под GPT е дискът; компютърът е фирмен - от НР съм изтеглил де що е възможно като драйвери... 
Харддискът е WD Red/Sata/WD40EFRX

• Автор

Ето това ми показва в дискмениджъра...

Untitled-1.jpg

преди 3 минути, DarkEdge написа:

32/64?

64 битова е операционната система.

Покажи изхода на следнити команди:
Стартирай cmd  с админски права и в черния прозорец напиши:
diskpart
list disk
select disk 2

Копирай съдържанието на прозореца и го постави тук

• Автор
преди 2 минути, DarkEdge написа:

Покажи изхода на следнити команди:
Стартирай cmd  с админски права и в черния прозорец напиши:
diskpart
list disk
select disk 2

Копирай съдържанието на прозореца и го постави тук

Untitled-2.jpg

Инсталирай Intel Rapid Storage и виж как ще се познае след рестъюарта.

Точен модел на дънната платка? Ако е много стара и не поддържа UEFI, няма да можеш да ползваш над 2 TB, в BIOS виждаш просто самия модел. Виж дали няма по-нова версия на BIOS.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1912157/windows-recognizing-4tb-hdd-2tb.html

https://support.microsoft.com/en-ca/help/2581408/windows-support-for-hard-disks-that-are-larger-than-2-tb

преди 9 минути, Raze написа:

Точен модел на дънната платка? Ако е много стара и не поддържа UEFI, няма да можеш да ползваш над 2 TB, в BIOS виждаш просто самия модел. Виж дали няма по-нова версия на BIOS.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1912157/windows-recognizing-4tb-hdd-2tb.html

https://support.microsoft.com/en-ca/help/2581408/windows-support-for-hard-disks-that-are-larger-than-2-tb

Дават препоръка да се направи пълен формат на диска в NTFS,което може да отнеме часове ,но да реши проблема.

Untitled-1.jpg.09b41ded39113e59c9c373657d4fc9d8.jpg

преди 49 минути, Слави Маринов написа:

Дават препоръка да се направи пълен формат на диска в NTFS,което може да отнеме часове ,но да реши проблема.

Untitled-1.jpg.09b41ded39113e59c9c373657d4fc9d8.jpg

Това не съм го забелязал. И все пак още чакаме точния модел на дъното. Пълен формат няма смисъл да се прави, той не прави нищо друго, освен да проверява секторите. По-скоро има някаква несъвместимост, може и драйвера за intel rapid storage да е нужен, така пише в някои форуми. Аз бих пробвал и под live linux дали се разпознава и може ли да се ползва пълния обем на диска, за да съм сигурен, че проблема не е в ОС.

преди 1 минута, Raze написа:

така пише в някои форуми

:D

преди 1 час, DarkEdge написа:

Микромеките са го написали на български: https://support.microsoft.com/bg-bg/help/2581408/windows-support-for-hard-disks-that-are-larger-than-2-tb

Някога е мътено https://www.kaldata.com/forums/topic/262784-може-ли-безпроблемно-gpt-да-се-преобразува-в-mbr/

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

:offtopic_s:
Не, че нещо, ама прозвуча леко пренебрежитлно, при положение, че е указано маалко над твоето писание...

преди 56 минути, Филипов написа:

Микромеките са го написали на български

Е,и?Това го видяхме преди да го цитираш.На какво условие не отговаря питащия,успя ли да установиш от инфото,което даде?

• Автор

Благодаря за съдействието до този момент! :)
Утре ще пиша какъв е моделът на дънната платка - че става дума за служебния ми компютър.

• Автор
преди 21 часа, DarkEdge написа:

Супер!!!!!!!! Инсталирах Intel Rapid Storage и всичко си дойде на мястото - дискът вече видимо е 4 ТВ (3.63) :) 
Благодаря, DarkEdge! :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.