Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Южна Африка след Апартейда и съдбата на белите хора

Featured Replies

Преди години ЮАР беше дестинация, където се насочваха немалко български емигранти. Но вече нещата са различни. Познавам българин, прекарал 20 години от живота си там, създал семейство, който се върна у нас преди няколко години. Можело ей така да го пресрещнат на някой светофар и да го гръмнат, без нищо, понеже е бял. И продал всичко и се върнал.

Същевременно международната общност тържествуваше заради падането на Апартейда... Мандела не получи ли и Нобелова награда за мир? (Но той и Обама получи!) И какво се оказва? Накъде отива тази голяма страна?

Един независим английски документален филм от тази година за случващото се с белите южноафриканци:

Чудя се в ЮАР по-спокойно ли се живее отколкото в Ирак или Либия? Ако си бял човек. Но то с тая престъпност, има ли значение?

Но правя и паралел с България, където държавата не защитава народа си от набезите на престъпници от други етноси, счита ни за чужди... Като слушам разказа на един от африканските фермери (с пострадалата от сушата ферма), се сещам за държавните и чиновнически издевателства по нашите земи...и какво е човек да се чувства чужд и нежелан в собствената си държава, където се е родил и израснал...

Иначе бежанци от Южна Африка не приемаме, но от Гана, Сенегал, Афганистан, Пакистан, Северна Африка - може. Защо всичко трябва да е на обратно?

Няма ли американците и ООН да се "загрижат" за геноцида и да се намесят, както беше в Югославия? Или разликата е, че онзи е бил измислен, а този е реален. И на коя страна са те? Питам и отговор не искам.

В ЮАР белите са по-тихи от водата и по-ниски от тревата. И въпреки това върлуват шайки, които нападат и тероризират безнаказано белите и в домовете им.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сега няма нищо общо с тогава. Племенницата ми живее там...

преди 16 минути, B3M2W0 написа:

Питайте мен за всичко това. Като бях последния път там, през 2010та, всичко беше ок, цветущи градове, всичко изглеждаше, все едно е построено вчера и боядисано снощи. Но... при пътуване с колата се ужасих да видя до красивия Кейп Таун една огромна площ от поне 25км/ 20км с така наречения "бидон вил"-колиби от газени тенекета и дъски, където живееха и вегетираха милиони черни.

както е тръгнало, в Бг-то, не само циганите ще живеем в колиби
очаква се за в бъдеще, голяма част от българското население, да не може да си плаща елементарните нужди от топло, вода, храна и покрив над главата

преди 25 минути, B3M2W0 написа:

Просто това беше една невероятна демонстрация какво се случва с една държава, когато на власт дойдат комунисти...

Цитат

“Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.”
/Чърчил

ето това обяснява защо едно малцинство живее в палати, а останалата част живеят в колиби
капиталиста заграбва и оставя милионите в нищета
нещо такова ни очаква и нас, а сме тръгнали да обсъждаме ЮАР

преди 2 часа, B3M2W0 написа:

Няма никакъв повод за намеса на международната общност, понеже там ,макар и формално, всичко е законно-цялата промяна става чрез избори и закони.

Да, видях го във филма онзи депутат Мокуена, който обясняваше, че ако не е законно отнемането на земите без компенсация, просто ще променят закона. Демокрация, уважаеми. Разликата между демокрация и република. Върви се бори срещу едно мнозинство, което иска да те няма.

Иначе гледам, че бая народ там не иска да си дава земята и се готви за гражданска война.

Също си задавам и един въпрос: ако циганите в България станат мнозинство след време и вземат властта, можем ли да очакваме нещо подобно?

Съвсем скоро ЮАР ще стане като съседна Намибия-глад и мизерия. Ако властта се беше погрижила по-навреме за черните, може би нещата щяха да се развият другояче.

Е, толкова ли е зле Намибия? Преди време слушах интервю с българин живял или живеещ там, и казваше, че за разлика от ЮАР в Намибия всичко е мирно и кротко, и като са дошли на власт черните са отказали да търсят репарации от белите и белите живеят спокойно. И човекът даваше за пример модела там. Докато тези южноафриканци бая ненавист и злоба са събрали и жадуват мъст.

И доколко имат право да трепят хора, които не се съпротивляват? Вярно, не са канили европейците там, но каква щеше да е държавата им без европейската намеса?

Няма никакъв повод за намеса на международната общност, понеже там ,макар и формално, всичко е законно-цялата промяна става чрез избори и закони. Просто това беше една невероятна демонстрация какво се случва с една държава, когато на власт дойдат комунисти...

Остава да се радваме че мащабите у нас като че ли са по малки. Но извода си е правилен :)

Капиталистът там, хубав или лош, им е давал работа и заплата, сега ще имат възможността да видят как ще е с комуниста... 

Не знам капиталистът какво им е давал, но очевидно не са били доволни. Но когато човещината даде път на капитализъм, комунизъм, фашизъм... стига се до такива тъжни исторически периоди.

И една вметка: филмът Farmlands не е британски, а дело на девойка от Канада... макар и като ѝ гледам името, да е британско.

преди 3 часа, Lumberman написа:

в Намибия всичко е мирно и кротко

Мирно и кротко е и в центъра на Сахара! До колкото можах да разбера , пък и по време на екскурзията до Червената река, на границата с Намибия, там се произвеждат само едни цепеници от червено кедрово дърво, подходящи за камина, които купувахме в книжни чували за брая . Когато няма друго, остава спокойствието.

южноафриканци бая ненавист и злоба са събрали и жадуват мъст.

В Южна Африка умните бели хора по-рано са създали единствената атомна електроцентрала на континента, производството на диаманти в Уорчестър, автомобилните заводи в Дърбан, добив на злато на няколко места, огромна мрежа от магистрали и първокласни пътища, и не на последно място-чудесно винопроизводство в многото ферми, както и огромна кльопачка-всичко това е едно чудесно поле за грабеж и унищожение, от там са силните чувства. Всичко това бързо бързо ще свърши и тогава ще настъпи спокойствието. Колкото думата "мъст"-мъст за какво? За това, че зет ми, по силата на местните закони, беше назначил 9 (девет) черни на явна ясла, дето не ставаха за нищо, най-ефективната длъжност беше " Tea Lady", една дебелана , дето миеше чашите от кафе? Още в книгата "Кръстника" , когато дон Корлеоне е трябвало да избират заместник на Поли Гато, убит за измяна, първият предложен от Том Хейган, неговият консилиори, някакъв си Джонс, е бил отхвърлен, защото прекалено добре се разбирал с негрите, което била явен признак за психически отклонения. Та чернилките, вместо да събират злоба и омраза, да бяха се образовали своевременно, за което им са създадени всички условия, да придобият знания и умения, тогава щяха да работят наравно с другите и да имат прилични доходи-но те избират лесното-пиянство, безделие и наркотици, размножават се като дървеници-кой им е виновен тогава, че не стават за нищо (освен да гласуват за комунистите, белким им дадат нещо от краденото).

Малко ми се плаче, като гледам снимките, но това е положението... Така изглежда най-южната точка на континента- "Иглен нос" ( Cape Agulhas), а най отдолу е "Червената река".

Cape Agulhas 072.jpg

Иглен нос.jpg

Червената река 1.jpg

преди 40 минути, B3M2W0 написа:

Мирно и кротко е и в центъра на Сахара! До колкото можах да разбера , пък и по време на екскурзията до Червената река, на границата с Намибия, там се произвеждат само едни цепеници от червено кедрово дърво, подходящи за камина, които купувахме в книжни чували за брая . Когато няма друго, остава спокойствието.

Ами така съм чувал, българите там живеят спокойно и са добре приети от местните, а има и намибийци, които са учили в България. Има българи там, макар и малко:

https://dariknews.bg/novini/sviat/namibiq-iska-ot-bylgariq-lekari-i-agronomi-330256ж

Може би местните не са така войнствено настроените като негрите-банту и зулусите и там каквито са в ЮАР. Не знам доколко е пустинна и става за живеене и за земеделие обаче. Факт е, че холандците са се заселили в Южна Африка, не в Намибия. Но в крайна сметка, по-добре да има бедност и спокойствие, отколкото да си заможен и всеки момент някой дрогиран чернокож да може да ти отнеме живота по брутален начин за едното нищо.

А на теб дъщеря ти живее там, така ли? Живял ли си или само си посещавал? И какво мислят да правят твоите хора?

преди 40 минути, B3M2W0 написа:

... всичко това е едно чудесно поле за грабеж и унищожение, от там са силните чувства. Всичко това бързо бързо ще свърши и тогава ще настъпи спокойствието.

В крайна сметка кой допусна това да стане? Май им проработи демокрацията! Хайде, разни революционно настроени африканци може да не знаят на кой свят се намират и смятат, че ще се замогнат като ограбят и прогонят белите хора. И тогава думите на Чърчил за комунизма ще се окажат верни. Особено когато не останат кадърни, умни и мотивирани хора да работят.

Но за мен е парадоксално, че т.нар. "международна общност" се намесва в страни като Сирия, а за Южна Африка си трае. Но тя и за това, което става с псевдобежанците в Европа си трае - тъй че...

Когато се заселваш някъде, очевидно е добре да имаш добри съседи.

преди 8 минути, Lumberman написа:

дъщеря ти живее там

Нашите деца, на които сме били на гости два пъти, понеже са бели хора, своевременно усетиха на къде отиват нещата, успешно разпродадоха къщи, коли и бизнес и вече Южна Африка за нас е спомен и няколко папки със снимки в компютрите. Всичко това се премести в Брисбейн, Австралия, където същият бизнес , поправка на електроника на модерните автомобили, вече се развива успешно. Там няма негри, комунистите са в зоологическата градина, а империята на злото е много, много далеч... Дали ще отидем и ние някога там-ще видим.

IMG-1271.JPG

преди 21 минути, Lumberman написа:

става за живеене

Когато става дума за сравнение, по онова време брутния нац.продукт на ЮАР е колкото повечето африкански държави, взети заедно, а Намибия е едно малко петънце на тази карта, а иначе може да става и за живеене, въпрос на мащаби .

преди 5 часа, B3M2W0 написа:

Капиталистът там, хубав или лош, им е давал работа и заплата,

на туй му се вика, роби под наем
отдавна са осъзнали, че робите под наем излизат по-евтино
все по-популярно става в Бг-то

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Дали ще отидем и ние някога там-ще видим.

Австралийци в пенсионна възраст идват у нас за постоянно...

А някои хора се възползват от ситуацията и приемат бежанци:

А Меркел приема млади джихадисти с главорезно минало, за да бори ниската раждаемост в Германия...

Тъжно ми е за фермерите в ЮАР, но очевидно Западните елити, ООН и медиите подкрепят местното управление на страната и нямат против тези гонения.

преди 4 часа, дръндю написа:

роби под наем

Виждам, че тънкостите на нашия език ти убягват, та нали робът работи без пари, какъв наем, знаеш ли кои бяха роби, хем без наем? Ние, младежите от онова соц.време, когато всяка година по един месец бяхме на комсомолска бригада и нямаше наем. Робиня е била и бъдещата ми жена, дето като 15 годишна девойка, е заставена да работи на строеж на път в Стара планина и е имала норма 65 колички с баластра на един км по дървена пътека.Ако не ги направи, няма паница с посен боб за обяд. Само дето на вратата на палатката не е пишело " Arbeit macht Frei". И келешът-комсомолски отговорник , за да се изфука на господарите си от БКП (белким го вземат при тях),  ги е карал да работят и в неделя(било за Виетнам). Заради това тя два месеца след бригадата е ходила по лекари да се лекува от контузиите и здравните увреждания. А негрите никой не ги е карал на сила нищо, а щяха да се изтрепят да искат тази работа... Но логиката в писането с ОФ компанията е чужда дума, повече няма да си губя времето, ти сам си избираш средата за пребиваване, която най-ти допада, твоя си работа...

преди 6 часа, B3M2W0 написа:

Всичко това се премести в Брисбейн, Австралия, където същият бизнес , поправка на електроника на модерните автомобили, вече се развива успешно. Там няма негри, комунистите са в зоологическата градина, а империята на злото е много, много далеч... Дали ще отидем и ние някога там-ще видим.

Имало и на Земята  относителен рай :)

(1)........всяка година по един месец бяхме на комсомолска бригада и нямаше наем........

(2).......два месеца след бригадата е ходила по лекари да се лекува от контузиите и здравните увреждания.....

(1)......Да ! И за образование , и за здравеопазване нямаше наем......:)

(2)......Тук се сещам за една реклама дето ме кефи :

- Баба постоянно вика - де ти е шапката , де ти е шала . Ама не вика де ти е имунната система (и/или акъла - бел.а) ! :lol6:.......

Гледам те - набор си (или около) . Ама не си пораснал да разбираш живота...... :nono:

Като посочваш черното , посочи и бялото . И тогава сравнявай........ ! Но това е за мислещи , не е за .....а бе , ти си знаеш ! :)

П.П. А на мен от онези години на юношество и младост , много от интересните ми и хубави спомени са от такива мероприятия , включително летни/зимни , спортни лагери , походи , екскурзии с образователна цел....и т.н.......(като редови , не като "началник" !)......:)

Oще един видеоматериал по темата:

преди 11 часа, by_chechi написа:

и за здравеопазване нямаше наем

Нямаше таратанци-за да няма "наем", мои близки, лекари, взимаха по 110лв заплата, а скапания руски телевизор ,дето се разваляше всеки два дни, струваше 1000лв, та се наложи с моята мизерна заплатка да го изплащам 4 години. А баба взимаше 4лв50ст земеделска пенсия. Нищо не е забравено, не се бойте, всички сметки рано или късно, се уреждат... 

Нямаше таратанци-за да няма "наем", мои близки, лекари, взимаха по 110лв заплата, а скапания руски телевизор ,дето се разваляше всеки два дни, струваше 1000лв, та се наложи с моята мизерна заплатка да го изплащам 4 години. А баба взимаше 4лв50ст земеделска пенсия. Нищо не е забравено, не се бойте, всички сметки рано или късно, се уреждат...  

Ама вас все на тази тема ви избива. Аз от соца нямам толкова добри спомени, но ако не беше разграбено това, което сте изградили в ония години с "робски труд" дори, друго щеше да е. Иначе като казваш за количката - не ми се вижда реално 65 курса на 1 км разстояние на ден, това са 130 км.? Но колко пътища от ония години си траят, а колко от новите се съсипват за нула време?

Иначе хора с мислене като твоето много ги влече просперитетът на Запад. Само че картината не е чак толкова розова, както и не е била чак толкова мрачна по соца. Отделно хората са били патриоти много повече от сега и са правили жертви в името на държавата и следващите поколения. Жалко, че комунистите предадоха труда им и наследството им. Но според мен и днес шансът на България е да се хванем и да си оправим държавата. Това няма да стане с пари (най-малкото ние дори не ги печатаме свободно), а с труд и качествени хора. А африканците ги гонят. Просто  финансовата и данъчни системи оскъпяват всичко безбожно и изсмукват доходите на хората.

Аз от соца нямам толкова добри спомени

Не щете да разберете, като оставим на страна безбройните примери от битов характер , остава едно мръсно усещане, че животът на сума поколения беше съсипан, те бяха лишени от възможността да се изявят като добри специалисти, за да служат на простака селски комунист. Защо това, което ти наричаш "соца" се сгромоляса така безславно, не само в България? Отговорът е много прост-когато съдбата на хората е в чужди ръце, това е резултатът. И за да ти напомня какво се казваше тогава-" България е яма, пълна с няма".  А червената номенклатура, като " началника" по -от горе си живееше по капиталистически-за тях имаше отделни магазини с ДРУГО снабдяване. Как няма да са били доволни? Егати дебелащината, вместо да се свият в ъгъла, те и днес напъват да управляват...

Защо това, което ти наричаш "соца" се сгромоляса така безславно, не само в България?

ех колко пъти съм им задавал този въпрос... И отговор няма. :)

Защо това, което ти наричаш "соца" се сгромоляса така безславно, не само в България?

Има си други теми за което... Нека не се отклоняваме, моля.

• 3 седмици по-късно...

Типичните двойни стандарти в действие на този протест против бели южноафрикански бежанци в Австралия:

• 3 седмици по-късно...
на 18.12.2018 г. в 8:58, Lumberman написа:

Също си задавам и един въпрос: ако циганите в България станат мнозинство след време и вземат властта, можем ли да очакваме нещо подобно?

Ще стане абсолютно същото, когато циганите плюс турците плюс другите сегашни малцинства, всети заедно станат мнозинство в България.

А за манталитета на черните от ЮАР, ами аз благодарение на един мой гениален ход научих безплатно английски с тези различни от мен същества. Питам ги веднъж дали имат и жени негърки студентки, или са само мъжкари. Те викат че имало и женски. В дискотеката един път докарали некаква негърка студентка в Пловдив, една приказлива такава с добро произношение на английски и яз я каня на танц. После се уреждам с правото да се насадя до нея и цяла вечер дъра бъра на инглиш. След време ги питам къдеса техните негърки студентки в София и те ми говорят за една. Ативам аз при нея и после докладвам на негрите че съм пробвлал да я свалям, ама е отказала. 
Еми ония се хванаха на въдицата и ми повярваха, че съм щял наистина с подобно нещо да си легна и решиха че не е съм расист а съм техен човек. И опаа, да скиваш как ме научиха на английски негрите, без да им плащам. Ходя при тях и си лафиме на инглиш.
Това добре, ама един път един от тях ми предлага да съм ходел в африка даскал да съм станел и на "ръце щели да ме носят" местните там. А аз не се усетих и му казах че само в цивилизоване Европа ще живея и стана тя каквато стана. Намразиха ме същите тия негри. А най-много ползвания за безплатен даскал ми обясни, че ако отида да живея в ЮАР там можели да ми направят каквото си искат местните черни, включително и да ме наръгат с нож в сърцето.
Те това е истината за негрите, расисти до безкрай !
От мнозинстото от циганите може спокойно да се предполага същото отношение към етническите българи със светла кожа, когато станат мнозинство.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.