Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми бойлер със сух нагревател

Препоръчан отговор

Преди 7 месеца ми изгоря нагревателя на бойлера (обемен, 80л, Елдом, меден нагревател). Вместо да давам 100лв за ремонт - си купих нов меден нагревател за 20лв, изключих бойлера от захранването, 
източих водата, записах си внимателно на лист всяка една жица къде отива, даже направих снимки с телефона. На кратко казано - почистих хубаво бойлера от вътре, смених нагревателя, сглобих после всичко. 
Изчаках половин час за всеки случай за да видя за течове, но за щастие нямаше такива и тогава свързах отново електрическата част и защитите и включих да загрява и работеше. Това беше момент на облекчение 
(имайки в предвид, че нямам никакви познания по електротехника, но имам добра памет и си водех бележки - абсолютно подробно описах всичко стъпка по стъпка и това ми помогна за успешния резултат). 
Както и да е обаче 7 месеца по-късно нагревателя пак изгоря. Очакваше се честно казано. Живеем във град със много варовита вода и това си каза думата. Сега обаче не ми се преминава през всичко това 
отново. Не искам да правя ремонти. Мисля да взема чисто нов бойлер, но не искам да бъде с нагревател, който е в директен контакт със водата. 
Искам такъв нагревател, който може да се сменя и без да се източва самия бойлер. Препоръчайте ми някой, който е надежден. Търся между 80 и 100л и по възможност Елдом или Теси. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Relic_hunter написа:

Преди 7 месеца ми изгоря нагревателя на бойлера (обемен, 80л, Елдом, меден нагревател). Вместо да давам 100лв за ремонт - си купих нов меден нагревател за 20лв, изключих бойлера от захранването, 
източих водата, записах си внимателно на лист всяка една жица къде отива, даже направих снимки с телефона. На кратко казано - почистих хубаво бойлера от вътре, смених нагревателя, сглобих после всичко. 
Изчаках половин час за всеки случай за да видя за течове, но за щастие нямаше такива и тогава свързах отново електрическата част и защитите и включих да загрява и работеше. Това беше момент на облекчение 
(имайки в предвид, че нямам никакви познания по електротехника, но имам добра памет и си водех бележки - абсолютно подробно описах всичко стъпка по стъпка и това ми помогна за успешния резултат). 
Както и да е обаче 7 месеца по-късно нагревателя пак изгоря. Очакваше се честно казано. Живеем във град със много варовита вода и това си каза думата. Сега обаче не ми се преминава през всичко това 
отново. Не искам да правя ремонти. Мисля да взема чисто нов бойлер, но не искам да бъде с нагревател, който е в директен контакт със водата. 
Искам такъв нагревател, който може да се сменя и без да се източва самия бойлер. Препоръчайте ми някой, който е надежден. Търся между 80 и 100л и по възможност Елдом или Теси. 

Ами ето

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен лично - все тая с какъв нагревател е бойлера, но специалистите предлагат при висока твърдост на водата да се използват сухи нагреватели. Ако водосъдържателя има ресурс, то не е необходимо да даваш пари за нов бойлер. Купуваш фланец за сухи нагреватели  и 2-ва сухи нагревателя и за около 50лв. отново си в играта. Ако ресурса на водосъдържателя е изчерпан, то по добре нов бойлер. За мен разлика няма и всичко ми се вижда евтин търговски трик. Моят бойлер е със сухи нагреватели ,та кометирам от опит.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябвало е да дадеш и то лв на майстор да ти го смени. Поне първия път че да видиш кое как. Първо - при смяната винаги се слага нова гарнитура. И второ - анодната защита сменихте ли я? Алуминиев плътен цилиндър, дължина около педя и 16 - 20 мм диаметър. Като свърши вътре му остава само шпилката. Като пирон. Ако е ти е варовикова водата както казваш вътре трябва да има една кофа мизерия, подобно на едър пясък. Може и да се запуши тръбата за бързо нагряване. Около нагревателя има цилинвър 80 - 100 мм диаметър и от върха му маркуч (тръба) до отгоре, така че нагрятата вода да е веднага достъпна.

Впрочем обезвъздушихте ли бойлера преди да пуснете нагревателя? Предпазните клапани, елементи и терморегулатор проверени ли са?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Крайно непрепоръчителен вариант са тези бойлери със сухи нагреватели.

Проблема е в самите нагреватели. Малък живот в комбинация с висока цена. Икономически е неизгодно.

Единственото им предимство е, че се сменят лесно и бързо.

преди 5 минути, Филипов написа:

....И второ - анодната защита сменихте ли я? Алуминиев плътен цилиндър, дължина около педя и 16 - 20 мм диаметър. Като свърши вътре му остава само шпилката. Като пирон...... Може и да се запуши тръбата за бързо нагряване. Около нагревателя има цилинвър 80 - 100 мм диаметър и от върха му маркуч (тръба) до отгоре, така че нагрятата вода да е веднага достъпна.

Кога за последно видя такъв бойлер? Само съм чувал за такива "антики" със фуния за бързи нагряване. Или още ползваш такъв или не си отварял нов бойлер от поне 15 години.

Анодната защита мисля, че е от цинк, не от алуминий.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност не е алуминий. Но пък и колко е живота на такъв протектор когато водата "не става". Почти винаги нагревателя заминава точно заради това защото се натрупва бигор и прегрява, а не топли достатъчно водата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 месеца по-късно...

Ако е много варовита водата трябва анодна защита или нагревателя да се изолира от корпуса на бойлера т.е. от фланеца.

Т.нар. сухи нагреватели също изгарят бързо,залепват се към тръбата на фланеца и после отново източване,нов фланец и пр.

Загубата на ток е по- голяма .Та работата е на кантар.

Но са много евтини и производителите ги монтират  с голяма реклама разбира се.

Най добре е когато се закупи нов бойлер преди монтажа да се сменят кабелите и клемите със силиконови и с по- голямо сечение.

Да се постави контактор преди нагревателя или специален ключ.

Една - две фирми в Бг произвеждат т.нар. усилени нагреватели за бойлер - медни и от неръждавейка по поръчка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 години по-късно...

Здр, бойлера ми Атлантик Стеатит 100 л протече след 10 г употреба. Въпроса ми е как се източва водата за да мога да го сваля от стената ? Има ли някакви тънкости, които трябва да знам предварително ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

Вероятно както всички останали, но дай снимка отдолу?

Това за сухите нагреватели е вероятно следствие от поговорката "ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК".

Моят Атлантик не е мръднал! (2.4 kW)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, JKirilov написа:

Вероятно както всички останали, но дай снимка отдолу?

Това за сухите нагреватели е вероятно следствие от поговорката "ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК".

Моят Атлантик не е мръднал! (2.4 kW)

Благодаря, вече го източих.

А за сухите нагреватели не знам какво да кажа, все пак изкара 10 г .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...