Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Усилвател WEGA V700

Featured Replies

Днес реших малко да почеша занаята,имам един усилвател Вега v700 немско производство от 1981г.Много добра изработка,но за времето си.Установих прекъснати джъмпери изтънели с времето.На едното стъпало драйверният транзистор беше останал с две крачета,третото стопено.Покрай него платката беше нагоряла,извадих всички повредени елементи,транзистори и диоди,с намерението да ги подновя.Установи се,че и крайните са пробили.След малко упорство от моя страна,почистване и проверка на захранването реших да го включа,да ама само на крайното стъпало има захранване,което 45 В.Предусилвателната част няма захранване.Май ще се откажа да го ремонтирам,времето си е казало думата.

https://www.radiomuseum.org/r/wega_modul_700_verstaerker_v700.html

IMG_20190101_105109.jpg

IMG_20190101_105120.jpg

IMG_20190101_105141.jpg

IMG_20190101_105201.jpg

IMG_20190101_112323.jpg

IMG_20190101_112343.jpg

IMG_20190101_112421.jpg

Сериозно е горял този усилвател, щом си възстановил всичко и е останала само преусилвателната част, виж да не пропускаш някой ценар за нея, защото едва ли работи на 45V.

• Автор

Доста си е трудничко без схема да проследя всичко.Доста си поиграх,но без резултат.Има и няколко микросхеми,които няма как да разбера дали са живи.Една схема би ми помогнала,но за съжаление не намирам нищо в нета.Само на захранването намерих в един немски форум.

преди 1 минута, hristo58 написа:

Доста си е трудничко без схема да проследя всичко.Доста си поиграх,но без резултат.Има и няколко микросхеми,които няма как да разбера дали са живи.Една схема би ми помогнала,но за съжаление не намирам нищо в нета.Само на захранването намерих в един немски форум.

От ценера се върни назад за да видиш до къде се губи напрежението и ще стане ясно къде е  проблема. 

Ще потърся и аз схема. 

• Автор
преди 6 минути, AAUUXX написа:

Това е схемата която успях да намеря. 

https://dox.abv.bg/download?id=9bb5a54b87

Уникален си.Утре ще я разпечатам и ще действам.

----------------------

От доста време седи и събира прахоляк,днес реших да го съживя,отчаях се,че с времето се е получила корозия по платката,но я поизчистих,замених корозиралите мостчета.Хвана ме жал да я изхвърля на вторични.

преди 6 минути, hristo58 написа:

Уникален си.Утре ще я разпечатам и ще действам.

----------------------

От доста време седи и събира прахоляк,днес реших да го съживя,отчаях се,че с времето се е получила корозия по платката,но я поизчистих,замених корозиралите мостчета.Хвана ме жал да я изхвърля на вторични.

Ще засвири пак. 

преди 46 минути, hristo58 написа:

Не знам как ги търсиш схемите, но при изписване на  WEGA V700 в Гугъл, излезе SERVICE MANUAL в седмия резултат.:ohmy:

https://elektrotanya.com/wega_hifi-stereo-verstarker_v700_sm.pdf/download.html

• Автор
преди 15 минути, lupis написа:

Не знам как ги търсиш схемите, но при изписване на  WEGA V700 в Гугъл, излезе SERVICE MANUAL в седмия резултат.:ohmy:

https://elektrotanya.com/wega_hifi-stereo-verstarker_v700_sm.pdf/download.html

Намерих го благодарение на AAUUXX.

Благодаря и на теб.

Аз сега отварям и чел , недочел се хвърлих да ти намеря схемата, но се оказа че вече са го сторили. Бая е пострадал. Но ще се оправи. Бъди сигурен.Моя приятел навремето като пътуваше с океански риболов беше купил същия и ми го беше оставил при мен.Тази фирма навремето заедно със Sony,  направи няколко много добри разработки на един от най добрите за времето си L-касетни декове и този тип усилвател и 2 по големи като модели. Схемата, която дръпнах е същата, която вече е публикувана.  Ще помагаме, няма да се плашиш. От теб се иска да възтановиш пистите по платката и да купуваш чаркове! Струва си да го оправиш.

1311251_XL_1481567111.jpg

sony_el-7_elcaset_deck.jpg

• Автор
преди 2 минути, Колев60 написа:

Аз сега отварям и чел , недочел се хвърлих да ти намеря схемата, но се оказа че вече са го сторили. Бая е пострадал. Но ще се оправи. Бъди сигурен.моя приятел навремето като пътуваше с океански риболов беше купил същия и ми го беше оставил при мен.Тази фирма навремето заедно със Sony,  направи няколко много добри разработки на един от най доблите за времето си L-касетни декове и този тип усилвател и 2 по големи като модели. схемата, която дръпнах е същата, която вече е публикувана.  Ще помагаме, няма да се плашиш. от теб се иска да възтановиш пистите по платката и да купуваш чаркове! Струва си да го оправиш.

Ще се постарая.Благодаря ти.

преди 2 часа, hristo58 написа:

Ице! Я огледай по добре всичко. Захранването доколкото си спомням беше импулсно и се намира в метална кутийка. Като че ли пишеше нещо на него. Изчисти навред прахта от платката, за да може да се четат елементите лесно. Както е от долната страна.Примерно: R316, C223, D 124. Ще отнеме време, но и дистанционно мисля, че ще се справим. Мощните диоди са извън импулсното и даже на снимката ти се виждат. При нас бяха думнали 2 броя от тях. Има на магазина по 30-40 стотинки. А бе всичко има, не се притеснявай. Много тарикатски радиатор са направили от медна тръба пълна с фреон и тънки алуминиеви парчета , които се нанизват на тръбата. И има много добър ефект при охлаждането на крайните транзистори. Ако медната тръба все още е "студена" значи , че все още има фреон в нея. Малко не ми се вярва след толкова години, но тогава техниката се правеше както трябва - не като сега. Пиши, когато решиш. Дори ако искаш, пиши и в групата. Създай тема за усилвателя. И най важното! Направи множество снимки, номерирай ги последователно и бързо ще се оправяме в обстановката , като отделните снимки леко се застъпват. Успех от мен!

• Автор

Въпреки,че нямам време днес пак си поиграх с усилвателя,на C352 кондензатора ми липсва напрежение 50 В.И понеже нямам обособена работна маса за целта,ще изоставя временно работата по усилвателя.Имаи няколко резистора за смяна,направо са побелели и стават на прах като ги пипам с пинсетата.Има и окисляване на места,очаквам да има и в превключвателите за входовете,та май ще е доста работата и затова ще я изоставя временно.

Да допълня,че индикатора не светва изобщо,моторчето за volume не реагира.

Както казваш, ще е много работа и май не си заслужава. 

• Автор

Така ще се окаже,ще вложа много труд и време без покритие.Добра техника е била за времето си и исках да го реставрирам.Няма да е проблем да възстановя повредените елементи, повече ме притеснява факта с окисляването и разпада на някои резистори.Като че ли е съхраняван в много влажно помещение.Засега изоставям реставрацията.

Честно казано, аз отдавна бях на такова мнение, но не смеех да го изкажа. Това, което се вижда от снимките, е доста притеснително. Нагорели елементи, изгорели елементи, побелели елементи и т.н.

Ице здравей!

Ето и моето мнение с две приказки. Всички сте на едно мнение, но аз съм на противното!Вярвам ти, че не разполагаш с време, да се занимаваш с него, защото ще е много дълго. За разлика от вас, аз съм пенсионер човек и и имам достатъчно време не заради нещо друго, а за това, че усилвателят си заслужава да "свирне". Мога да се наема с възтановяването му, щото не се плаша от такива неща. Възтановявал съм и далеч в по плачевно състояние.Чарковете няма да са толкова скъпи, а и имам добри хора, които могат да ме снабдят със всичко, което е необходимо. Днес малко, утре пак и един ден ще мога да те зарадвам, че е готов. Не казвам, че всеки ден ще се занимавам само с него. Няма да ти струва нищо трудът ми.Единствено, като видиш резултата и опис на подменените дреболии, това ще оправим. Решението е твое, но независимо от това, аз ти казвам твърдо, че съм съгласен.На мен лично, не ми е необходим, защото си имам свирки.Уважаеми!  Ти си на ход  за да приключим изцяло темата. Мненията на колегите също ги уважавам.

• Автор

Здравей Стефане,ти ме избави от неудобството да го предложа на който му се занимава.С удоволствие ще ти го предоставя,дано и ти не се отчаяш като мен..

Не се притеснявай. Няма да се отчая въобще. Сега не мога да говоря много по него, но когато застане пред очите ми, мога да ти дам по ясна картина, какво и как трябва да се направи.  Единствено, което е малко по специфично в него, това е че е със импулсно захранване. Не че ме притеснява, но там човек трябва да е значително ОСТОРОЖЕН, за да не му се налага да купува чаркове, за които не си е помислил, че могат да дефектират. Дори овъглените платки с отлепилите се дири, ако се наложи в краен случай, ще ти ги сваля и ще направя нови без да имаш никакви забележки. Единствено, няма да има ситопечата на елементите на самата платка, който в случая не е необходим. А иначе, да се отчая човек и да го захвърли, това всеки го може. Нали знаеш, че някои предмети от тази техника си заслужават възтановяването? Навремето, най много оплаквания по техническите списания от тези модели имаше заради това, че са с импулсно захранване. А в сериозната техника, никога не е присъствало и няма да присъства импулсно захранване. За твое успокоение, мога да ти гарантирам, че имам нужния опит в аудиотехниката.  Не се занимавам с ремонт на котлони и радиатори за отопление.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.