Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Hi-Fi стерео усилвател 2 х 35 W "Студио-2"

Featured Replies

Здравейте! Имам проблем с ретро стерео усилвател Респром Студио 2. Всичко си му работи както трябва, освен че изкривява доста повече в десния канал, отколкото в левия. Има и други проблеми като бръмчащия траф и прекъсване при предусилвателя на първите две платки. Мен ме интересува повече поправката на крайното стъпало. Бихте ли ме посъветвали какво мога да сменя или да погледна, защото вече пробвах всичко .Нямам повече идеи. Благодаря предварително !

преди 12 минути, Цветан Ючев написа:

Здравейте! Имам проблем с ретро стерео усилвател Респром Студио 2. Всичко си му работи както трябва, освен че изкривява доста повече в десния канал, отколкото в левия. Има и други проблеми като бръмчащия траф и прекъсване при предусилвателя на първите две платки. Мен ме интересува повече поправката на крайното стъпало. Бихте ли ме посъветвали какво мога да сменя или да погледна, защото вече пробвах всичко .Нямам повече идеи. Благодаря предварително !

Като за начало , подмяна на всички електролитни кондензатори! И оглеждане на платката за студени спойки! А какво му е на крайното стъпало?

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

ако разбираш  от електроника, те такова просто нещо, можеш да си го поправиш с тази схема
sch_ampl_studio_2.gif

пп

https://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/studio_2.html

• Автор

Подмених всички електролитни кондензатори и пак същото. Аз имам две крайни стъпала ,едното е от старото ми Студио и го ползвам за части ,ако има нещо полезно.

току-що, Цветан Ючев написа:

Подмених всички електролитни кондензатори и пак същото.

това значи, че аз не мога да ти помогна по простата причина, че елементи не се сменят на късмет, а първо се проверяват режимите на работа
като за целта трябва да разполагаш със съответните уреди

преди 3 минути, Цветан Ючев написа:

Подмених всички електролитни кондензатори и пак същото. Аз имам две крайни стъпала ,едното е от старото ми Студио и го ползвам за части ,ако има нещо полезно.

преди 7 минути, дръндю написа:

ако разбираш  от електроника, те такова просто нещо, можеш да си го поправиш с тази схема
sch_ampl_studio_2.gif

пп

https://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/studio_2.html

Това е отговорът! Ако имаш познания и опит по електоника! В противен случай потърси помощ от някой разбираш, защото може съвсем да го повредиш!

• Автор

Имам достатъчно познания, но ако може да ми кажете какво къде трябва да измеря или да направя. Достатъчно съм го човъркал.

Не се отговара с <цитат>!

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор
току-що, hristo58 написа:

С какви транзистори е крайното стъпало?Мерил ли си ток на покой,захранването в двете рамена  еднакво ли е.

Транзисторите на крайното стъпало мощните са BD139 , BD140  , а другите са 2n3055 и четирите.

преди 44 минути, Цветан Ючев написа:

Усилвател от 1980г. Дори за времето си бе зле. Първото нещо за което крещи е добавяне на два таймера на NE555. Единият да зарежда филтровите кондензатори през резистор, а другия да шунтира изхода му за няколко секунди, за да не се чува зловещото пукане при включване в мрежата.

Изкорми го. Нищо не губиш. Печелиш време. Остави кутията и потенциометрите. Трафа потопи в лак. Останалото в коша.

9482770A.jpg

Това е стерео усилвател TPA3118. 2x30W, a в мостово изпълнение 60W. В този вид на снимката струва само 2.60лв. На светлинни години е като характеристики пред студиото. Дори радиатор не ти трябва. Една термолепенка към шасито е предостатъчна. КПД, изкривявания, сигнал/шум, защита от КС, претоварване, термична и каквото още се сещаш бие студиото.

Минуси.
Не дружи с озвучителни тела с пасивни филтри. Клас D.

• Автор

Много добра идея, но аз се стремя да му запазя оригиналния вид. Благодаря все пак !

преди 1 час, hristo58 написа:

С какви транзистори е крайното стъпало?Мерил ли си ток на покой,захранването в двете рамена  еднакво ли е.

Също така мисля да сменя,четирите 2N3055 с KD 503. 

преди 30 минути, Цветан Ючев написа:

Имам достатъчно познания, но ако може да ми кажете какво къде трябва да измеря или да направя. Достатъчно съм го човъркал.

и като имаш познания, колко волта е между 3 и 4 на платката, респективно 13 и 14 на другия канал?
с тримерите R601, респективно R1601 за другия канал, трябва да нулираш горното напрежение, ако всичко друго е в изправност
с R609 и R1609 подбираш режима на работа(характеристиката) да не бяга в Б, а да е АБ режим на работа, демек нагласяш изкривяванията на минимум
пп

айде ве Колев, включвай се в темата
ти си спец в обясненията
гледам те че надничаш в темата

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 2 минути, дръндю написа:

и като имаш познания, колко волта е между 3 и 4 на платката, респективно 13 и 14 на другия канал?
с тримерите R601, респективно R1601 за другия канал, трябва да нулираш горното напрежение, ако всичко друго е в изправност
с R609 и R1609 подбираш режима на работа(характеристиката) да не бяга в Б, а да е АБ режим на работа, демек нагласяш изкривяванията на минимум

Нямах предвид, чак толкова много познания колкото Вас, но все пак още се уча. Под 3 и 4 мисля ,че имате предвид на десния канал изводите на транзисторите. Чувал съм, че платката работи на 30 волта. Не знам ,аз затова търся помощ .

аз се отказвам
Колев60, ако желае да помага

преди 30 минути, дръндю написа:

пп

айде ве Колев, включвай се в темата
ти си спец в обясненията
гледам те че надничаш в темата

Надничам, да, нo чакам да видим момчето какво ще каже. Защото пише че разбира и казва че BD 139 и 140 са крайните транзистори.  Ами тези, дето са сложени на радиаторите, тенекиените в корпус  ТО 3, да не би да се ползват за заварки, когато не работи усилвателя?  Да човъркаш и да разбираш са различни понятия. Аз искам да видя по нататъшните му коментари. Ще подскажа, че при този тип усилватели е много важно да се справи с куплирането първо на платките към дъното , да подмени тези калпавите тенекиени тримери с графитни, да изключи тонколоните от куплунзите, да свали предпазителите на крайните стъпала и да стисне металните цокли, за да се свият. При едно некачествено контактуване  на предпазителите и транзисторите опукват. Много важно. Тези транзистори 2N3055 не са хич за усилватели, а той иска да ги подменя с KD 503, който е предназначен за захранващи мощни блокове. Нека се учи момчето. Всичко ще му е в полза и го подкрепям, че се интересува!

преди 17 минути, дръндю написа:

аз се отказвам
Колев60, ако желае да помага

Защо се отказваш, когато си почнал?  То не е редно да ти изземвам правата! Ти също ги разбираш нещата много добре.

преди 5 минути, Колев60 написа:

Защо се отказваш, когато си почнал?  То не е редно да ти изземвам правата! Ти също ги разбираш нещата много добре.

нямам твоите умения за обяснения на неопитни съфорумци

• Автор

Аз знам кои транзистори какви са, но може би съм се объркал знам, че тези на радиаторите за 2N3055, а тези на платката мощните за BD 139, BD 140. Благодаря за ценния съвет относто това, кои крайни транзистори се използват в различните видове схеми! 

преди 2 минути, дръндю написа:

нямам твоите умения за обяснения на неопитни съфорумци

Ще ги придобиеш бре. Остави сега жената на мира и се хващай тук, а не да се оправдаваш!

преди 2 минути, Колев60 написа:

Ще ги придобиеш бре. Остави сега жената на мира и се хващай тук, а не да се оправдаваш!

трябва да лягам, че утре съм на кардиолог
пожелавам ти успех и лека вечер

преди 29 минути, Цветан Ючев написа:

Нямах предвид, чак толкова много познания колкото Вас, но все пак още се уча. Под 3 и 4 мисля ,че имате предвид на десния канал изводите на транзисторите. Чувал съм, че платката работи на 30 волта. Не знам ,аз затова търся помощ .

3 и 4; 13 и 14 са ти изходите към колоните. Трябва там да измериш и да настроиш с тримера R601; R1601 напрежението най-близко до нула. Трябва да е от порядъка на миливолти.

преди 14 минути, Цветан Ючев написа:

Аз знам кои транзистори какви са, но може би съм се объркал знам, че тези на радиаторите за 2N3055, а тези на платката мощните за BD 139, BD 140. Благодаря за ценния съвет относто това, кои крайни транзистори се използват в различните видове схеми! 

Ами усилвателя навремето (преди 40 години) го произвеждахме само с 2N3055,щото ги купувахме навремето не на бройка, а на килограм. С каквото мога да съм полезен, ще се постаеая да ти помогна. Но щом искаш да го ВЪЗТАНОВЯВАШ, ще похарчиш някой лев - щеш-нещеш. А ремонта се почва от зад напред - значи от изправителя, крайното стъпало, тонрегулатора и входните предусилватели. Трафа, за да не бръмчи са ти дали идея, но ти едва ли можеш да я реализираш. След това, подменяш тези големите бурми (4-те мощни бели диода) с нещо много по културно Желателно е и електролитните кондензатори на захранването да ги замениш с по 10000 мф/50 Волта, но са скъпички или по точно 10-12 лева двата броя. А после ще продължим нататък. Ако си съгласен на реставрация, можеш да почваш И ще говорим по електрическата схема, която дядо ти Дръндю ти е пуснал на линк, за да не се объркваме. Потърси и това, което ти е написал чичко Филипов отдолу под мен. Също ще ти е в полза!

преди 6 минути, дръндю написа:

трябва да лягам, че утре съм на кардиолог
пожелавам ти успех и лека вечер

Пак оправдания. Или те дърпат към кревата?

• Автор

Добре. Съгласен съм, ще дам пари не ми е проблем, транзисторите и големите кондензатори ще ги сменя също. Благодаря много за съдействието :)! 

преди 32 минути, Филипов написа:

Има още няколко теми за същото изделие - ползвай търсачката!

Ами аз търсих доста преди да напиша това във форума, но не намерих това, което ми трябваше.

Извинявам се, че съм отговарял с цитат досега. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.