Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Автомобил за начинаещ шофьор

Featured Replies

Здравейте!

Наскоро си взех книжката (преди 4-5 месеца) и скоро ми предстои една разходка по автосалони , автокъщи и т.н. Искам да е някоя голяма кола , понеже се учих първо на Пежо 206 и след това се наложи да свикна със семейната кола - комби Опел Вектра Ц и свикнах с габаритите й , та съм се спрял на VW Passat B5 ; Skoda Octavia (около 2004г.)  , Ауди А4 2000г , VW Golf 4/5 . Бюджета ми е около 3500лв , ако някой има други предложения или да изкаже мнения , ще съм благодарен .

П.П Знам ,че има много такива теми , за което се извинявам ,че отново се повтаря подобна тема.

Към бюджета добави още около 1000+ лева за регистрацията, застраховка, обслужване, гуми, (евентуално винетка) и други разходи. Най-добре вземи някой който разбира поне малко от коли, ако имаш познат майстор или сервиз и има опция да се закара колата там ще е перфектно, въпреки че 100% гаранция няма. Всичко си е на късмет с втората употреба коли, както и техниката и жените :D

Не знам за какво се напъваш на голяма кола, във Варна особено от центъра до морето си е направо теснотия.

Да, има бол теми за начинаещи, първа кола и т.н. потърси и чети да не се пишат еднакви раноти по няколко пъти.

Правилно сте се насочил към голям, комфортен, пълноценен автомобил. Аз в този ценови клас бих гледал Alfa romeo 166 2,4jtd , защото се намират много запазени. 2,4jtd са много надеждни мотори, отлично съотношение разход-мощност. В крайна сметка за да е достатъчно комфортен за управление и динамичен един голям автомобил, трябва да има достатъчно коне. Гледайте само при тръгване да не се тресе колата, защото демпферния маховик е скъп. Също така при избор на турбо дизел, обърнете внимание на състоянието на дюзите и турбината. 

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11534781031767725&slink=9h1eli

преди 4 часа, KristiyanVarna написа:

та съм се спрял на VW Passat B5 ; Skoda Octavia (около 2004г.)  , Ауди А4 2000г , VW Golf 4/5 . Бюджета ми е около 3500лв

Коли горе-долу на едни и същи платоформи,аз лично бих избрал пасата,ако няма много да караш,търси си  с бензинов атмосферен двигател,ако ще караш много му сложи газ.Дизелите ги забрави,че на тия години вървят коплкет с карта за пълен абонамент при майстора.

преди 44 минути, franchesko написа:

Дизелите ги забрави,че на тия години вървят коплкет с карта за пълен абонамент при майстора.

Нещата са относителни. Ще дам много разпространен пример, 1,6 атмо бензин и 1,9тди два двигателя слагани в едни от най-разпространените автомобили у нас, като Голф 4. Този атмо бензин е пълна скръб, не върви ,харчи ,трошлив е, скоростите му също, докато 1,9тди се е доказал, като надежден двигател. Принципно при дизеловите двигатели механическото износване е по-ниско, по простата причина, че работния диапазон от обороти е по-нисък в сравнение с бензина. Аз съм обяснил по-горе при дизела, какво трябва да се гледа, за да се избегнат скъпи ремонти. Макар че като взимаш кола на 15-20 години все нещо ще се счупи, без значение дали е дизел или бензин, все пак е към края на експлоатационния си период. При Alfa Romeo е същата работа, старите Twin Spark мотори бяха много капризни, много се чупеха, докато дизелите са сред най-успешните, то и нормално де, все пак Фиат Греп са основоположниците на съвременните дизелови комънрейл двигатели. Отлични мотори 1,9 jtd 16 клапана 150 заводски коня, 2,4jtd 20 клапана 200 коня и това при разход 6-8 на 100. Друг плюс на дизела, че още от ниски обороти има въртящ момент и при икономично каране разполагаш с почти цялата си тяга, докато при бензина в ниски едвам крета, във високи качва разхода двойно та и отгоре. 
За да се избере дизел или бензин трябва първо човек да е наясно къде ще го кара. Ако ще е за по няколко километра кратки дистанции, редовно палене и гасене, бензина е по-удачен, защото дизелът градско се пълни със сажди, запушват се дюзи и се появяват проблеми. Ако се кара на по-големи дистанции тогава дизелът е по-удачния вариант. 
Та както казах, нещата са силно относителни, човек сам си решава, кой тип автомобили повече го устройва. 

Шофирал съм с всички изброени.

От така изброените - Пасат, но  .... не знам как ще се включиш в бюджета само .... по скоро за тоя бюджет е Голф ....

Принципно аз имам Шкода 2008 (взел съм я нова) и съм доволен. За тези 10 години не съм пипал нищо по ходовата част и т.н. Към момента имам да сменям едни тампони, но по мнение на човека при когото я ремонтирам (обслужвам).... имат още ресурс и може би догодина ще ги сменям.

Имал съм Голф 3 (втора ръка) и годишната ми поддръжка е била доволно.

Пасата и Аудито принципно имат "по-тежка" финансова поддръжка. Вярно по меко возят, но на каква цена ....

Ако се спреш на Голфа, то си приготви не 1000, а 1500 отгоре за да може в близките 5 години да ти е широко около врата ....;)

Пасат, Ауди .... за 3500 .... хм .... трябват още поне 2000 или даже 2500 отгоре .... за да постигнеш същия пет годишен ефект

Шкодата Октавия..... хм .... принципно те държат висока цена .... учудващо е, но понякога е дори над цената на Пасата и може би се дължи на факта, че са купувани нови в България .... На мен лично не ми е известно, а и не съм виждал по борсите внос от вънка (втора ръка) ....

Успех

И за бих предпочел Октавия от изброените, защо и как, но на практика по- здрав и по- евтин за ремонти/ поддръжка/ всякакви разходи от пасат и а4 ... че дори и голф. Като се има предвид, че тези пари са на ръба - принципно се взема най- запазеното, което намериш.

п.п. 166 и аз ги харесвам много, ала Алфа не носи на какви да е майстори, което ме отказа - тези покрай мен всичките мръщят нос, като ги питам за Алфа.

преди 2 минути, sound написа:

п.п. 166 и аз ги харесвам много, ала Алфа не носи на какви да е майстори, което ме отказа - тези покрай мен всичките мръщят нос, като ги питам за Алфа.

И аз харесвам алфите,166 не е моята, но 156,159, жулиета.Майстор който им разбира трудно се намира, но ако се намери, човек трябва да има доста повече финанси от колко за пасат.Абе който не му на сърцето алфа, да търкаля вагините и това е.

• Автор

Благодаря ви много за мненията ви . Така изборът ми се скъси и ще взема нещо измежду Октавия, Голф или Пасат .

на 17.01.2019 г. в 0:51, Soviet Soldier написа:

Нещата са относителни. Ще дам много разпространен пример, 1,6 атмо бензин и 1,9тди два двигателя слагани в едни от най-разпространените автомобили у нас, като Голф 4. 

Недей да даваш тия ,,разпространение примери,, защото започваш да звучиш, като ония ,,авто блогъри,,  къде са сега на мода в тубата, и си нямат хал хабер с 98% от автомобилите , за които  ,,ограмотяват,, народа.Некви ,,майсторчета,, им слагат в устите готова сдъвкана информация, къде вярна..   къде невярна,  и те я изплямпват на изус в пространството като стихотворението ,,Аз съм българче,,  и това трябва да го взимаме за чиста монета.Само къде монетата има две страни винаги....  А именно 1,9тди е корав, само ако е подържан добре от предишните собственици.Ама това май важи за всички двигатели.Аз съм имал 1.9 тди точно в А3-ка  най разпространената версия 110 к.с. турбина с променлива геометрия.Същия го има и в Голф4.Имал съм и един куп още двигатели дизелови и бензинови.Е точно 1.9тди  е единствения,който ме е оставял  буквално на пътя.Харчеше масло като за световано.Два пъти един след друг основна ревизия на турбината,колко пъти смяна на егр клапан.Почти всеки месец нещо се сменяше,къде радиатор,къде термостат,къде механизми на прозорците.ДФобре,че поне демпфера беше сменен от предишния собственикА беше само на 280 000км реални,това преди 8 години.Което за дизел е нищо.смятай сега тия кенефи в България на кви километри са.разход от 5,5 извънгардско и 6,5 градско даваше само в Холандия,разхода в бегето с българската нафта беше 8-9 извън и 10 градско.Не искам да плюя 1.9тди, просто аз съм попаднал на лошо подържан, и тогава ми строши и джобовете.С удоволствие я продадох на едно момче в бегето.От друга страна съм карал и голф4 1.6 и 8 и 16 клапана.Ми съвсем прелично си въри колата за 105 коня,включва си нормално скоростите.Тука когато още вървяха тия коли 1,6 беше най-разпространената версия,като тука данъка не са безира на кубатура и конски сили.Тоест и 5-таците горе долу в същия данък там с 10 евро повече на месец,заради цялостното тегло на автомобила.И една доста важна част при избора дизел/бензин.За кратки растояния в града дизела в студения период не става.Той не може и да загрее.Трябва да си с ушанката и с ръкавици.То по-добре да си ползваш градския, там ще ти е къде къде по комфортно.

преди 1 час, franchesko написа:

И една доста важна част при избора дизел/бензин.За кратки растояния в града дизела в студения период не става.Той не може и да загрее.Трябва да си с ушанката и с ръкавици.

При мен е достатъчно важна, за да не съм имал досега дизел за личен автомобил - баща ми все дизеляци кара, служебни и работни дизели съм карал много, и все студ съм брал в тях. Предния месец по принуда се хвърлих на една дизелова Корола, че останах внезапно без кола - всичко ок с Королата, обаче студен автомобил и това си е: дълго, градско, все тая. А аз особено много мразя зимата да ми е студено в колата, в това отношение никога не съм се оплаквал от бензинките.

И ще я продам - добре е колата, обаче идната зима няма да я посрещам с нея, ще се връщам на бенз. Дизел, но трябва да е висок клас автомобил с отопляеми седалки и стъкла, с печка, с добър климатроник, инак караш и дърпаш сополя. Горял повече бенза, ала вътре якето събличам даже - всъщност и по тениска можеш да останеш - пък и не трака толкова.

преди 7 часа, franchesko написа:

Недей да даваш тия ,,разпространение примери,, защото започваш да звучиш, като ония ,,авто блогъри,,  къде са сега на мода в тубата, и си нямат хал хабер с 98% от автомобилите , за които  ,,ограмотяват,, народа.Некви ,,майсторчета,, им слагат в устите готова сдъвкана информация, къде вярна..   къде невярна,  и те я изплямпват на изус в пространството като стихотворението ,,Аз съм българче,,  и това трябва да го взимаме за чиста монета.Само къде монетата има две страни винаги....  А именно 1,9тди е корав, само ако е подържан добре от предишните собственици.Ама това май важи за всички двигатели.Аз съм имал 1.9 тди точно в А3-ка  най разпространената версия 110 к.с. турбина с променлива геометрия.Същия го има и в Голф4.Имал съм и един куп още двигатели дизелови и бензинови.Е точно 1.9тди  е единствения,който ме е оставял  буквално на пътя.Харчеше масло като за световано.Два пъти един след друг основна ревизия на турбината,колко пъти смяна на егр клапан.Почти всеки месец нещо се сменяше,къде радиатор,къде термостат,къде механизми на прозорците.ДФобре,че поне демпфера беше сменен от предишния собственикА беше само на 280 000км реални,това преди 8 години.Което за дизел е нищо.смятай сега тия кенефи в България на кви километри са.разход от 5,5 извънгардско и 6,5 градско даваше само в Холандия,разхода в бегето с българската нафта беше 8-9 извън и 10 градско.Не искам да плюя 1.9тди, просто аз съм попаднал на лошо подържан, и тогава ми строши и джобовете.С удоволствие я продадох на едно момче в бегето.От друга страна съм карал и голф4 1.6 и 8 и 16 клапана.Ми съвсем прелично си въри колата за 105 коня,включва си нормално скоростите.Тука когато още вървяха тия коли 1,6 беше най-разпространената версия,като тука данъка не са безира на кубатура и конски сили.Тоест и 5-таците горе долу в същия данък там с 10 евро повече на месец,заради цялостното тегло на автомобила.И една доста важна част при избора дизел/бензин.За кратки растояния в града дизела в студения период не става.Той не може и да загрее.Трябва да си с ушанката и с ръкавици.То по-добре да си ползваш градския, там ще ти е къде къде по комфортно.

Ами явно въпросните авто влогърчета говорят верни неща, защото много голяма част от моите познати ползват golf 4 и лично съм се убедил, че 1.9тди e по-читава версия от 1,6 атмо. Аз като цяло съм на мнение, че VAG са трошливи, което противоречи на общоприетите мнение в България. 
Мой приятел си купи преди някъде 3 години Голф 4 ,и след няколко месеца по път към морето двигателя замина. Прави му основен ремонт, а уж колата била запазена. След основния ремонт с двигателя, започна 1-ва да не влиза изобщо и още си я кара така със счупена кутия вече повече от година. Дросела също има проблем, и него не го сменя, понеже му писна да хвърля пари. Картер пука 2 пъти, но това си е по-скоро негова грешка. С електрониката имаше проблем, 2 пъти му се запушва радиатора за парното и сваля цялото табло, постоянно прави стъклоподемници, понеже вика вътре били пластмасови механизмите и бързо заминавали, на края рейката му протече, кара я известно време на сухо и се наби в още по-сериозен ремонт. 

Другите два нагледни примера са ми жени шофьори с голф 4 1,9тди ами явно са им ги подбрали добре, защото поне с двигателите проблеми не са имали за сега.

Турбината като цяло е слабо звено, тя се износва сравнително бързо особено, ако турбо двигателя не се експлоатира правилно. Трябва да се сипва маслото, което е предписал производителя, и да се сменя на време. Не трябва да се форсира на студено, не трябва да се гаси веднага, след като се е нагряла турбината. Това са елементарни експлоатационна навици, които далеч не всеки има. 
Преди няколко години се срещнах с един стар познат още от училище, караше Ауди А8, питам го, кога последно сменя маслото, той ми вика вече сигурно има 30-35к. Ами като не гледате и купите кола от подобен "отговорен собственик" ще берете ядове. 
При мен последните 2 автомобила са турбо дизели и то от тия "трошливите" все нов внос от Италия, дето в България се водят с неподдържани мотори. Да чукам на дърво, нито с турбина ,нито с дюзи съм имал проблеми. Единия го взех на малко над 10г. другия на малко под 10г. става дума за Е38 730d ,след това Alfa Romeo 159 2,4jtd. Само до работа отиване и връщане са ми 30-тина километра, без да броя други излизания и пътувания. Не е като да са седят по цял ден в гаража и да се бия по гърдите, колко надеждни са дизелите. Не е, и като да са работни мулета и да навъртат на ден, колкото автобус от градския транспорт.
Иначе и бензинови съм ползвал преди много години 166-ца преди фейс лифта, няма и 2 години да съм я карал, проблеми по двигателя не съм имал, за разлика от ходовата част. Българските пътища не ѝ се отразиха добре, пък и аз не съм я жалил, изхвърчал съм от пътя с нея, с висока скорост, та проблемите по ходовата имам чувството, че се появиха по-скоро по моя вина. 

В общи линии, каквото си подбереш, това ще караш. Ако нямаш пари или мерак да я поддържаш правилно и читава да подбереш, на края пак ще имаш ядове. 

Викаш не може да загрее дизела? Ха ха ами вече разбирам, защо си имал проблеми с този автомобил. Не правете тая грешка в най-големите студове веднага да потегляте. От студа маслото се сгъстява и не циркулира правилно, не смазва достатъчно триещите се елементи, от там и по-големия износ, почва да гори масло и да иска ремонт. След запалване колата трябва да поработи на свободни ниски обороти, докато загрее добре мотора и след това да се ползва. Плюс това при тия вагове често се среща тая "детска болест" с парното. 

преди 4 часа, Soviet Soldier написа:

Викаш не може да загрее дизела? Ха ха ами вече разбирам, защо си имал проблеми с този автомобил. Не правете тая грешка в най-големите студове веднага да потегляте. От студа маслото се сгъстява и не циркулира правилно, не смазва достатъчно триещите се елементи, от там и по-големия износ, почва да гори масло и да иска ремонт. След запалване колата трябва да поработи на свободни ниски обороти, докато загрее добре мотора и след това да се ползва. 

Честно да ти кажа нямам търпението от около 45 минути 1.9 тди да загрее до работната температура.Точно толкова му трябва на 0 градуса студ.Поне при мен живота е толко динамичен,че въобще нямам времето нито една талига да я чакам да загрее.И обратно на твойто твърдение,пък в доста упътвания за автомобили пиши точно обратното.Веднага след стартиране на двигателя,да се потегля..Незнам не съм ескперт и не сe наемам да коментирам,кое е по праилното.Сега търкалям служебен дизел на кратки разтояния,проблема с отоплението го решавам,  ,на 1-ва скорост с газ до дупка.Ама някой едва ли би искал така да си тормози личната.По приемливия вариянт би бил с ушанката и ръкавиците.

преди 25 минути, franchesko написа:

Честно да ти кажа нямам търпението от около 45 минути 1.9 тди да загрее до работната температура.Точно толкова му трябва на 0 градуса студ.Поне при мен живота е толко динамичен,че въобще нямам времето нито една талига да я чакам да загрее.И обратно на твойто твърдение,пък в доста упътвания за автомобили пиши точно обратното.Веднага след стартиране на двигателя,да се потегля..Незнам не съм ескперт и не сe наемам да коментирам,кое е по праилното.Сега търкалям служебен дизел на кратки разтояния,проблема с отоплението го решавам,  ,на 1-ва скорост с газ до дупка.Ама някой едва ли би искал така да си тормози личната.По приемливия вариянт би бил с ушанката и ръкавиците.

Ааа, кой чака 45 минути? Въпроса е да поработи няколко минути, докато маслото започне да циркулира нормално. Тук няма значение, какъв тип е двигателя, дори при дизела нормалния температурен диапазон е по-висок, от този при бензина. При турбо автомобилите преди гасене е хубаво да се изчака, поне половин минута, защото през това време циркулира масло и охлажда турбината. При атмо и компресорните няма такава необходимост. 
Колкото до това, че веднага се потегляло, производителя го интересува само 1, колата да си избута гаранцията. Те дори в днешно време по светофарите сами гаснат с разни досадни старт-стоп системи. Производителя изобщо не го касае, какво ще се случва с тая кола след 5 или 10 години. Когато си взел автомобил втора ръка и ремонта му е изцяло твоя отговорност, по-добре да си го пазиш, за да не плащаш ремонти след това. Аз лично не съм зиморничев, доволен съм от парното, пък на който му е студено да търси автомобили с подгрев на седалки, волан и така нататък. 

Ето малко информация от професионален механик, относно сгъстяването на маслото през зимата: 

преди 12 часа, franchesko написа:

Веднага след стартиране на двигателя,да се потегля..

И да се кара до 2000 оборота, докато загрее - инак на минусови температури ти се изчаква чакането.

преди 21 часа, Soviet Soldier написа:

Ааа, кой чака 45 минути? Въпроса е да поработи няколко минути, докато маслото започне да циркулира нормално. Тук няма значение, какъв тип е двигателя, дори при дизела нормалния температурен диапазон е по-висок, от този при бензина. При турбо автомобилите преди гасене е хубаво да се изчака, поне половин минута, защото през това време циркулира масло и охлажда турбината. При атмо и компресорните няма такава необходимост. 
Колкото до това, че веднага се потегляло, производителя го интересува само 1, колата да си избута гаранцията. Те дори в днешно време по светофарите сами гаснат с разни досадни старт-стоп системи. Производителя изобщо не го касае, какво ще се случва с тая кола след 5 или 10 години. Когато си взел автомобил втора ръка и ремонта му е изцяло твоя отговорност, по-добре да си го пазиш, за да не плащаш ремонти след това. Аз лично не съм зиморничев, доволен съм от парното, пък на който му е студено да търси автомобили с подгрев на седалки, волан и така нататък. 

Ето малко информация от професионален механик, относно сгъстяването на маслото през зимата: 

Хубаво се разговорихме за масла,като стана въпрос за дизели.Може ми най-важния консуматив за дизеловия двигател.Трябва да бъде подбран много прецизно както вискозитет,така и марка.Ама колко хора го прават,когато автомобила вече не е гаранционен?Повечето хора, които познавам в бг, които карат 10г+ дизелов автомобил, ръгат само 10w/40, с което автоматично му се скъсява и живота, както на маторя така и на охлюва.А атмосверната бензинка тя носи и на 15w/40.Точно за това, аз не бих заложил за стара печка,че не се знае с какво масло е карана преди това, и съответно с колко ще олекна по сервизите за кратък период,аз като неин нов собственик, или в случея автора на темата.

преди 1 час, franchesko написа:

Хубаво се разговорихме за масла,като стана въпрос за дизели.Може ми най-важния консуматив за дизеловия двигател.Трябва да бъде подбран много прецизно както вискозитет,така и марка.Ама колко хора го прават,когато автомобила вече не е гаранционен?Повечето хора, които познавам в бг, които карат 10г+ дизелов автомобил, ръгат само 10w/40, с което автоматично му се скъсява и живота, както на маторя така и на охлюва.А атмосверната бензинка тя носи и на 15w/40.Точно за това, аз не бих заложил за стара печка,че не се знае с какво масло е карана преди това, и съответно с колко ще олекна по сервизите за кратък период,аз като неин нов собственик, или в случея автора на темата.

Да, Ако става дума за атмо бензин, защото ако е турбо, става същата работа, като при турбо дизела, като не се сипва правилното масло. Обаче от друга гледна точка цилиндрите на бензина се надират по-бързо, като цяло механическите триещи се елементи при бензина се износват повече, по простата причина, че работния оборотен диапазон на бензина е по-голям. Впрочем ремонт на турбината е 300-400лв, не е чак толкова скъп. Да заложиш и на стар атмо бензин си има рискове, дори и да гори масло, слагат добавки и замаскират временно с тях износа в двигателя. 
Човек трябва да си гледа добре, какво взима, без значение бензин или дизел. Ако не разбира да иде в сервиз и да му кажат струва ли си дадената покупка. 

преди 13 часа, franchesko написа:

Хубаво се разговорихме за масла....

Всъщност положението със маслата конкретно в България е много зле поради причини независещи от крайния потребител. Аз все съм си мислел, че мълвата как маслата у нас масово били фалшификати и боклуци е доста преекспонирана, но когато подкарах пистови мотори направо се втрещих за какво чудо иде реч наистина: на пистовия мотор не ти трябва и да си опитен, за да констатираш разлика м/у масла ..... пък за бензини да не говорим,  наливаш А95 и мотора спира да върви.

До ден днешен повечето собсвеници на пистови мотори специално за маслото пада голямо издирване откъде да го вземеш - правят се едни контрабанди, едни чудесии, кой ходил до Италия взел две туби, друг бил съзтезател та вкарва на шано от чужбина, трети пък работата му международен шофьор и прекарва с тира някоя друга туба, ей такива разни братче, инак няма, наливаш тукашно масло и мотора почва да грее, като печка, вибрациите повече, дори бензин гори повече, защото като не върви почваш да боравиш по често с предавките, да сваляш повече на ниски и да го гониш в червеното. Звука му, ако щеш е друг - просто разликата наистина е в пъти по- осезаема от автомобил. Тогава се убедих, че маслата в България са някакви страшни далавери купуваш тук от уж официален вносител, представител, дилър ала- бала голямата работа и получаваш боклук, ма страшен, направо го източваш още същия ден. Купуваш същото масло от Германия - марка, вид, дори опаковката и шарениите същите - е извинявам се, ама .......говоря за наистина фрапираща разлика.

И пак казвам - при бензините положението е още по- страшно, щото съм наливал А98, който е по- зле от А95, а на качествен А95 не съм попадал никога!!! При най- фрапиращия случай, който съм имал, даже не предположих, че е от бензина - действително си мислех, че нещо по двигателя сдаде багажа. Налях от бензиностанция, от която никога не съм зареждал, просто по пътя някаква рандом - тръгнах от там и след километър, два, мотора направо "заби муцуна" в земята. Изведнъж изгуби мощност - ускорявам на мъгел, включвам шеста предавка и мотора умира. Ауспуха отзад хвърля огън на поразия и постоянно трещи, вибрации чак кормилото ми тресе - рекох си прецака се нещо и директно при моя си майстор, от който всъщност го купих. Качва оня мотора, връща се вика не може да бъде - гледа мисли, като разбра, че съм зареждал, рече да източим резервоара. Наляхме друг бензин, петстотин метра и мотора тръгна - всичко се оправи.

Да не разказвам какъв още опит имам, ала от мен много здраве на онези, които обясняват как горивата и маслата са си били ок - ми не, въобще даже не са ок и не са никакви митове. Дори без да се качваш, без да си карал пистов мотор - на място отстрани налей А95 и слушай как работи, после налей  А100 и пак наостри уши. Аз със затворени очи и обърнат гърбом правя разлика. Из тези бензиностанции какви ли не простотии правят - дали газ, бенз, дизел, от една и съща бензиностанция зареждам, един месец едно, друг месец друго, пълна анархия.

п.п. понякога дори и мирише повече - цялата ти кола смърди на гориво.

преди 20 часа, sound написа:

Всъщност положението със маслата конкретно в България е много зле поради причини независещи от крайния потребител.

С газта имам лош опит в България.По едно време карах на газ,но с LPI- газова система работеща изцяло с втечнен пропан бутан.Еми от както изгорих две три бутилки българска газ и започна от време на време да прекъсва.Като се прибрах тука, прочетох я при чичо Ханс, никакви грешки не открихме.Смених и свещите за всеки случей,но проблема си остана.С маслата опит нямам в България.Но според мен, най-добре е да се залага на не толко известни марки, поне шанса те да са ментосани е малък.Аз и тука не залагам на известни марки масла.Щом тука в официялния дилър на ауди, обслсужват гаранционно и извън гаранционно с Шел-масла, значи и мойта талига може да върви с шел.Съфорумника Soviet Soldier,  е пуснал едно клипче тестове на масла от руснаци, и аз много ги гледам братишките как тестват маслата.На един клип бяха събрали 20 марки масла,10 известни и 10 не толку известни, за да бъдат тествани ,кои биха държали най-много на високи температури.Еее за мое учудване,беше една немска марка,никога не я бях чувал Addinol.Разрових се в нета,имат си фабрика в Германия, чисто немско масло си е.Трудно намерих тук доставчик,ми изпрати една туба 5w 50, некви смешни пари ми искаха.Тя самата туба само,като я видях как е изработена,разбах, че тая фирма яко си държи на качеството.Сега мисля да поръчам още една, че пак трябва да сменям масло.Ефтино хубаво,не виждам смисъл от Кастроли,Мотули, Бардали, което в България май повече се набляга на тези прозводители от крайния потребител,  нищо,че ще се налива в талига на над 500 000км.

От газ до газ ми е давало над 50% разлика в разхода - как да не прекъсва после. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.