Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Умиращо SSD?

Featured Replies

Здравейте. Имам 2 SSD: 
120GB (на около 3 години), с инсталиран Windows 7
240GB (на около половин година), с инсталиран Windows 10
И двата Windows-a са преинсталирани преди 2-3 седмици.

Ползвам основно 7-цата. До вчера всичко си работеше перфектно. Снощи като пуснах компютъра (win7), почна да "виси" на логото на Windows (но анимацията на логото си вървеше, т.е. не беше freeze-нало). Чаках няколко минути и рестартирах. Windows-ът зареди, отварям discord, но след като се опитам да затворя прозореца на дискорд, той остава на екрана, въпреки че програмата се затваря в таскбар-а и я няма в таск мениджъра. С десен бутон - Refresh, прозорецът изчезна. При затваряне на steam пак има подобен проблем, но прозорецът изчезва след 1-2 секунди. Дойде някакво известие от месинджър през chrome, след него остана бял правоъгълник на мястото на известието. Реших да boot-на 10-ката да видя там как е положението - нямаше ги тези проблеми и забелязах, че в This PC липсва 120gb-овото SSD. След това като се опитах да пусна 7-цата ми излезе грешката на снимката. Днес успя да зареди 7-цата, но при първото включване отново висеше на логото на windows и след това пак прозорците не се затваряха. Програмите Hard disk sentinel и SSDLife показват, че дискът е healthy (като Hard disk sentinel показва, че проблемното ssd е на 100% health, а новото на 95%?). По едно време пак 120GB SSD не се показваше в This PC. Пробвах да разменя SATA кабелите на двете SSD-та, но няма разлика.

51849573_2346161248736369_7990130615133405184_n.jpgScreenshot_1.pngScreenshot_2.png

Това е нерегистрирана версия ,диск не се тества под ОС.Теста няма да е меродавен .Прави се под ДОС със някой от инструментите на Hirens boot CD .

Ссд диска не умира така,при него всичко приключва изведнъж..........в уиндоуса е проблема най-вероятно,пусни проверка на системните фаилове.

преди 3 часа, Иво Димов написа:

Това е нерегистрирана версия ,диск не се тества под ОС.Теста няма да е меродавен .Прави се под ДОС със някой от инструментите на Hirens boot CD . 

Какво имаш в предвид? ДОС не е ли ОС? Ако трябва пълен достъп до диска, може да се демонтира и да се тества, стига ОС да не е заредена от него. Софтуерите, които са направени за тази цел, си правят това демонтиране, ако трябва ще искат рестарт.

Може контролера на диска да дава фира и да не се инициализира всеки път при зареждане. Това е някое много бюджетно SSD, като гледам и марката Goodram, пак доста е изкарало. Тествай го на друга машина дали пак прави същите проблеми. Ако можеш направи чиста инсталация на ОС да си сигурен, че проблема е хардуерен, но щом изчезва от системата на моменти, най-вероятно е пътник.

• Автор

Това под ДОС нямам идея как се прави, ако може линк или някакви насоки.

Точно фактът, че изчезва от системата ме кара да си мисля, че дискът си заминава, но това, което ме учуди, е че изписва GOOD health или 100% на тези програми, ако може да им се вярва. Проверка на системните ми файлове ми даде да направя след онази грешка, която е на снимката в първия пост - не откри грешки. Ще пробвам утре с чиста инсталация, макар че преди 2-3 седмици е инсталиран уин-а и от тогава насам нищо ново не е инсталирано.

• Автор

Пропуснах да кажа, че нямам възможност да го тествам на друга машина. Идеята беше като си взема 240гб, въпросното ssd да го сложа на hp elitebook 6930p, но там изобщо не го отчиташе и накрая го оставих на настолния.

Сканирай диска с Windows 7 под Windows 1o за грешки: десен клик по Старт бутона и избери Run as administrator. В черния прозорец постави следния текст:
echo y|chkdsk n: /f
и натисни Enter. Тук n: е дискът с Windows 7

• Автор
преди 10 часа, DarkEdge написа:

Сканирай диска с Windows 7 под Windows 1o за грешки: десен клик по Старт бутона и избери Run as administrator. В черния прозорец постави следния текст:
echo y|chkdsk n: /f
и натисни Enter. Тук n: е дискът с Windows 7

Screenshot_3.thumb.png.44fc4360ef4d0bc841574fbcbe0e9608.png

Не намира проблем, но аз на чекдиска на 8.1/10 не вярвам. Ако имаш флашка със CD с Hiren's Boot CD там в mini Windows XP можеш да направиш проверка.
Междувременно може да направиш проверка на системните файлове в админска cmd:
sfc /scannow /offbootdir=n: /offwindir=f:\windows
където на мястото на n: вписваш буквата на BOOT дела (100 или 300MB)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

За offbootdir не разбрах коя буква трябва да сложа, в this pc или в disk management не ми показва дял с малко мегабайти или System Reserved. Четох в нета, че в повечето случаи било C:. Ето ги и резултатите от mini xp.

received_649708622113072.thumb.jpeg.7faffc7f70347e48164a6b1cc0639ddc.jpeg

Screenshot_4.png

Чудесно и двете проверки са направили ремонт. Пробвай да стартираш Win 7

А в безопасен режим (F8) можеш ли да заредиш или също не може?

• Автор

Той само понякога не зарежда и виси на логото, в случая зареди, но прозорците пак си залепват по екрана, както описах в първия пост, сега забелязах, че и хрома не се отваря. Общо взето нещата, които са инсталирани на въпросното SSD правят проблеми (самия windows, discord, chrome, steam...)

Ако си успял да влезеш в 7, стартирай setup.exe от DVD/USB/iso и направи ъпгрейд.

• Автор
преди 8 минути, baitexpo написа:

Пробвай със здрав хард диск, за да си сигурен, че в това устройство е проблема, а не в дъно или памет.

С Windows 10, инсталиран на 240гб-овото SSD няма никакви подобни проблеми. На 7 (който е на проблемното ссд) програмите, които са инсталирани на хард диска също не правят проблем. 

преди 19 минути, DarkEdge написа:

Ако си успял да влезеш в 7, стартирай setup.exe от DVD/USB/iso и направи ъпгрейд.

В момента правя ъпгрейд през флашката, като завърши ще пиша за резултата.

• Автор

Не залепват вече прозорците, направих няколко рестарта, за да се убедя, че всеки път буутва, единствено хрома продължаваше да не се отваря, но след като го инсталирах наново се оправи. На пръв поглед всичко е наред, надявам се да не се появи отново същия проблем. Благодаря, DarkEdge, както и на всички, които се опитаха да помогнат :)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Пак се появи същият проблем :( Явно просто на SSD-то му е минало времето.

received_777723459257724.jpeg

received_2249209545346145.jpeg

И аз имам едно SSD но на Adata, все ми се чупи файловата система, под 10 тотално мре, под 7 не мре но част от софтуера не тръгва и ми дава системни грешки.

При чек виждам нередности, поправям ги както ме е учил Дарк, пак се появяват, просто дисковете са скапани. А моят е чисто нов.

Ще си купуваме нови ;)

Последното, което можеш да направиш (а всъщност трябваше да бъде първо) е да смениш сата кабела на диска. Може да не прави връзка с дъното.

преди 34 минути, ivaylo71 написа:

Последното, което можеш да направиш (а всъщност трябваше да бъде първо) е да смениш сата кабела на диска. Може да не прави връзка с дъното.

При лаптопите директно влиза на интерфейса си, в моя случай не е фактор това.

• Автор
преди 2 часа, ivaylo71 написа:

на 15.02.2019 г. в 21:28, Atheros написа:

Пробвах да разменя SATA кабелите на двете SSD-та, но няма разлика.

преди 5 часа, Танер Заит Расим написа:

При чек виждам нередности, поправям ги както ме е учил Дарк, пак се появяват, просто дисковете са скапани. А моят е чисто нов.

Добре де,пробвал ли си гаранцията да ползваш,или важи само при напълно неработещ диск?И друго..........ако е даден сектор от диска само проблемен,задели го и не го ползвай за системен,пробвай на друг дял да сложиш системата.

преди 39 минути, Слави Маринов написа:

Добре де,пробвал ли си гаранцията да ползваш,или важи само при напълно неработещ диск?И друго..........ако е даден сектор от диска само проблемен,задели го и не го ползвай за системен,пробвай на друг дял да сложиш системата.

От Емаг го взех за 40 лв не ми се занимава, ще си взема друг просто.

При тестове на форматиран и празен фул тест четене и запис няма никакви грешки.

Няма видими повредени адреси по диска .

Просто файловата система се чупи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.