Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на SSD .

Featured Replies

Здравейте . Съжалявам че пускам поредната тема за SSD , но предпочитам да не ме боли главата след като го взема. 
Искам да подменя HDD на лаптопа си с SSD 512 GB , но не съм наясно кой марки са добри и дали като го взема ще стане .
Лаптопа ми е  Asus X550LN  , 8 GB RAM , Intel Core i7-4500U CPU 1.80 GHz .

И чисто информативно ... мога ли да ползвам извадения HDD като външен , за да си сваля някой неща от него на SSD-то.
Благодаря за отделеното време :).

Никога не се гледа само марка!
 Винаги се гледа конкретен модел!

Прецени как ще бъде тормозен новия ти диск и от там прецени с какви чипове да го вземеш (MLC or TLC). Цената също е фактор.

Да можеш да поместиш стария си диск в 2,5" кутия и да бъде ползван като външен твърд диск.

преди 1 минута, StarLeofN2 написа:

Здравейте . Съжалявам че пускам поредната тема за SSD , но предпочитам да не ме боли главата след като го взема. 
Искам да подменя HDD на лаптопа си с SSD 512 GB , но не съм наясно кой марки са добри и дали като го взема ще стане .
Лаптопа ми е  Asus X550LN  , 8 GB RAM , Intel Core i7-4500U CPU 1.80 GHz .

И чисто информативно ... мога ли да ползвам извадения HDD като външен , за да си сваля някой неща от него на SSD-то.
Благодаря за отделеното време :).

Според мен, най добре е да се спрете на  SAMSUNG 512GB, за да сте доволен. Първо! Вярно, че са по скъпи, но това ни най малко трябва да Ви притеснява.  Второ! Гаранцията да е 5 години и трето-дискът да е от MLC сериите.  Няма да Ви посочвам линкове. Сам ще се оправите в това. Разбира се, че има и други много добри модели, но аз бих направил точно това, щом ще е 500 гигабайта и  част от него ще се ползва за сторидж. HDD  можете да си го ползвате като сторидж, като си закупите кутийка за него. Формата е 2,5 инча.

преди 38 минути, Колев60 написа:

Гаранцията да е 5 години и трето-дискът да е от MLC сериите.

Ами не TLC е и ще е по-скъп от MLC на друга марка която пак ще е с 5 години гаранция.

Самсунг имат и MLC но цените стават още по-фрапиращи. Плащаш доста за името за да си струва.

TLC с 6 години за 400TB - https://www.vario.bg/adata-xpg-sx950u-480gb-asx950uss-480gt-c

MLC с 5 години за 400TB - https://www.vario.bg/adata-ultimate-su900-512gb-asu900ss-512gm-c

TLC с 5 години за 300TB  - https://www.vario.bg/samsung-ssd-860-evo-500gb-mz-76e500b-eu

MLC с 5 години за 600TB - https://www.vario.bg/samsung-ssd-860-pro-512gb-mz-76p512b-eu

Edit; Лично за мен над 120 лв. разлика за MLC на Самсунг са проблем и е хубаво да се уточняват тия неща като се правят препоръки.

И не аз нямам проблем с мнението ти (за себе си може и да си прав) но човека който пита ще дава пари и е хубаво да знае за алтернативите.

А това "Вярно, че са по скъпи, но това ни най малко трябва да Ви притеснява." е хубаво пожелание но в реалността нещата не стоят така.

преди 1 минута, Roujin Z написа:

Ами не TLC е и ще е по-скъп от MLC на друга марка която пак ще е с 5 години гаранция.

Самсунг имат и MLC но цените стават още по-фрапиращи.

Аз тези работи съм му ги написал с 2-3 думи. Ти, ако не си съгласен, проблема си е твой! Не желая да ми цитираш постовете при положение, че не греша!

"Вярно, че са по скъпи, но това ни най малко трябва да Ви притеснява."

"Разбира се, че има и други много добри модели, "

• Автор

Благодаря за бързите отговори . Ориентиран съм към MLC по това което прочетох из интернет преди да пусна темата (например тук) и конкретно към 512 GB , а не към 500 GB тъй като при тях има повече дефекти . Главните ми опасения бяха свързани с невежество относно големината на SSD-тата (явно всички са еднакви по размер 2.5 инча ... то си пише в характеристики ама кой да види :D:D) и най-вече дали ще станат за конкретното дъно . Предпочитам да платя повече за нещо което ще върши по-добра работа . В сравнение с преди , цените които видях сега са доста по приемливи . Става дума за ежедневни натоварвания по 8-11 часа и пестене на време и нерви . 

Ето това което предложихте ми се струва един добър избор https://www.vario.bg/samsung-ssd-860-pro-512gb-mz-76p512b-eu .

Не виждам какво те притеснява в съвременно TLC а и реално по-голямо ще е с по-дълъг живот. 

В случая цената на Про модела на Самсунг е като за 1TB щом парите не са проблем. 

Дори да робуваме на марката разликата в парите няма да е много голяма - https://www.vario.bg/samsung-ssd-860-evo-1tb-mz-76e1t0b-eu

Гаранцията е 5 години за 600TB тоест еднаква с тази на двойно по-малкия Про.

Ако не робуваме на марката има и по-евтини варианти - https://www.vario.bg/adata-xpg-sx950u-960gb-asx950uss-960gt-c

В този случай гаранцията е 6 години за 800TB.

За този лаптоп (със скромни характеристики) според мен поставянето на SSD от EVO серията на Samsung е напълно достатъчно.

Макар и i7, това си е скопен процесор в сравнение с десктоп-а

Ако е за настолна машина, на която ще се извлича максимума (ще се "натоварва" доста) и се търси и максимална надежност то тогава Pro- серията.

Обикновено EVO-то е с 5 годишна гаранция, която не малка.

Ако модела на лаптопа позволява може да се постави HDD caddy и да се зaпази сегашният HDD (на мястото на записвачката)

А SSD-то да се постави на мястото на сегашния хардиск.

И съответно може да се мине и с по малък размер HDD (например 256 GB) и Pro серията.

Но си е "Overkill " за лаптопа, все пак.

Ползвам стар модел TLC от над 3 години за основен (нямам HDD) без проблеми. Ако беше за системен нямаше и да го коментирам но човека явно се притеснява доколко са надеждни.

StarLeofN2 няма лошо да се интересуваш а тия TB са ситния шрифт в гаранцията която е ограничена. Но дори моя с "мизерните" 80TB не са проблем за 5-те години гаранция.  

Като оставим гаранцията настрана MLC теоретично ще живее по-дълго от TLC при еднакъв обем. Тоест ако ситуацията е нормална е за предпочитане да дадеш 20-30 лв. отгоре.

При по-голям обем обаче и живота се удължава а в случая разликата в цената е такава че говорим за 1TB срещу двойно по-малко. 

Тоест можеш да изключиш тия неща от сметката и просто да вземеш двойно по-голямото SSD. 

При SX950U бонуса е че Варио дават 1 г. допълнителна гаранция тоест 6 вместо 5 години в същото време е 50 лв. по-евтино от Ево-то.

Няма 100% сигурност при нищо. Най-сигурния начин за запазване на важната информация е да се копира редовно  на колкото се може повече различни места/носителя, както и онлайн. Така при проблем шанса да се възстанови е най-голям.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Благодаря ви за помощта при избора .В крайна сметка реших , че повече място ще е по - добре пък и по - изгодно , та се спрях на това SSD . Вече втора седмица работи без проблем , за скоростта то е ясно ... доволен съм ! Дано и на някой друг да му е от полза темата .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.