Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пътуване във времето

Featured Replies

Очевидно е, че пътуване във времето е невъзможно, за съжаление, и никога няма да бъде, т.е. машина на времето не е правена и няма да бъде направена за в бъдеще. Защо ли? Защото тук имаме работа с понятието време и основната грешка, която се прави, е да му се приписват качествата на пространството, през което оевидно може да се пътува напред или назад. Времето обаче не върви нито напред, нито назад. В действителност може да се каже, че се движи или по-скоро тече, но неговото движение е АБСОЛЮТНО, т.е. то се изменя главно поради факта, че е продукт на постоянно променящия се свят или с други думи, когато нещата в света се променят, ние никога не се замисляме те напред ли се променят или назад. Те просто се променят. По простото обяснение за това, че машина на времето е невъзможно да бъде направена, е това, че ако беше направена или ако бъде направена някога, то това би означавало, че ние съвременните хора щяхме да знаем за това, защото дори ако тя е направена в далечното бъдеще, нали хората щяха да са се връщали в миналото или все някой ден на някой от далечното бъдеще щеше да му хрумне да се върне в миналото и ние да знаем за това.

Интересно ми е какво мислите за това?

В тази тема пише мъжът ми, а не аз!

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Според мене е невазможно , или поне няма да е така както при филмите избира си година и оп...Защото ако е по тази логика в сяка секунда ще има по едно измерение , незнам дали можете да ме разберете или не обесних като хората.Но така смятам аз.

Редактирано от neck (преглед на промените)

• Автор
Според мене е невазможно , или поне няма да е така както при филмите избира си година и оп...Защото ако е по тази логика в сяка секунда ще има по едно измерение , незнам дали можете да ме разберете или не обесних като хората.Но така смятам аз.

Браво! Това за измеренията е много правилно, макар че тези, които вярват много не ги притеснява този факт.

Реално погледнато аз всеки ден правя пътуване във времето спрямо някой друг човек - как питате се вие ами много просто всичко е в скоростта. Според физиците ако човек пътува със скоростта на светлината той непременно ще се придвижи напред във времето спрямо наякой друг. Даже това понятие при определено разстояние се нарича - телепортация (придвижване от едно място на друго без каквато и да е загуба на време). Ако пътува пък със скорост по - голяма от тази на светлината би трябвало да се върне назад във времето. Помислете реално и вие пътувате напред изпреварвайки времето всеки ден. Когато се качите в колата си и "издуете ламарините" нима не пристигате на замислената от вас позиция по - бързо отколкото някой който е тръгнал натам "по копитца" ? ;) С помоща на вашия автомобил вие сте извършили скок напред във времето - изпреварили сте събитията които ще се слуат в дадената от вас точка и вие ще сте част от тях. Четох наскоро как учените монтирали едни от най - точните часовници на земята в един товарен самолет който практически е на земята само за по 5 часа на ден през останалото време е във въздуха. Монтирали и същите часовници на летището на което каца този самолет и се оказало, че след 1 година часовниците на самолета били с 5 мин назад - това какво ви говори ? А само да спомена, че скоростта на самолета е бая по - малка от тази на светлината biggrin.gif. Предполагам сте чули за теорията на Айнщайн - имате двама братя близнаци. Единия остава на земята а другия заминава на космическо пътешествие със скоростта на светлината и ако се срещнат след много години (мамка му знаех преди и годините но сега са ми избягали от главицата куха laugh.gif) брата който е на земята ще е много по - стар от този който е пътувал в космоса.

Какво пък - доста еретични идей не само че са се сбъдвали, ами и са се развивали доста бързо. Както ни се вижда елементарно да празнуваш идването на Нова година 24 часа под ред пътувайки на борда на един самолет движещ се в посока обратна на движението на Земята с подходяща скорос, така може и да си избираме времето в което да отидем. Рано или късно.

Пътуването във времето си е невъзможно според мен... Времето (часове, минути и т.н.) с което сме свикнали да боравим е нищо друго освен начин да подредим хаотичния свят в който живеем... Разбира се като всичко измислено от човека то си е изкуствено и нереално.

Времето от друга страна, разглеждано като 4-то измерение, от пространство-времевия контитиум си е съвсем друга работа. Като цяло времето и пространството са свързани неделимо. Аз лично ги разбирам като 2 променливи чието умножаване дава винаги константа (малко примитивно, но смятам върши работа). Какво имам впредвид - когато едно тяло се движи с достатъчно голяма скорост (от порядъка на с) масата му нараства неимоверно. Това са скорости при които без масови обекти, като фотона примерно, придобива маса и създава материя. Та при тези скорости, масата на телата нараства, от там гравитацията която пораждат, и съответно времето сякаш спира (тече бавно) за кой да е наблюдател от Планетата ни. Когато масата придобие дастатъчно голяма стойност, че гравитацията която поражда да породи изкривяване на време-пространствената крива също като това при черните дупки тялото се откъсва от нашата вселена. Къде и кога отива то, поне аз, не съм чул някой да знае или да има правдоподобно обяснение. Според мен е логичен извода че всяка една частичка от нашата вселена се движи по собствена пространство-времева крива отдлно от всички останали, взаимодейства си с всичко около нея, но всичко спира до там. Така... сега става малко сложно (да си призная и аз се обърквам малко в мислите си). Приемаме че се връщам назад във времето, както да превъртя песента с 10 секунди назад, но преди 10 секунди ме нямаше 2 пъти, още повече това означава "напред" във времето да имаме вече 2-ма аз... Парадоксът е пълен. Друг пример - пращаме нещо назад във времето, поради това че сме го пратили назад във времето то вече е исторически факт в нашето настояще от което следва че.... имаме нов парадокс. Единственото свястно обяснение което съм имал щастието да прочета по отношение на Времевите парадокси е това за алтернативните времеви линии/вселени. С това смятам да приключа... Да върнем нещо назад във времето... това означава да унищожим произволен брой други неща от същото това време. Всички знаете от часовете по физика че енергията в консервативна система не се губи, а само сменя вида си (Е=const). При положение че внасяме енергия в миналото ни, чрез пренасянето на какъв да е обект там, с цел запазване на консервативността на системата трябва някаква нещо да намали енергията си... Така или иначе.. това вече не е нашето минало, нещата които за нас са били даденост вече не са същите, а "настоящето" на обекта който сме засилили там.

П.П.Между пътуване във времето и телепортация има огромна разлика, единия път лъжем времето, другия пространството. Пътуването във времето е преместването на тяло във минал момент за самото тяло (аз се връщам 20 години назад и помагам със съвети на родителите си да ме възпитат по-добре). Телепортацията е преместване в пространството на някакво тяло (вместо да ми се налага да пътувам за работа, аз "просто" се появявам там, не съм се пренесъл във времето спрямо колегите си... просто съм се придвижил по-бързо).

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
Реално погледнато аз всеки ден правя пътуване във времето спрямо някой друг човек - как питате се вие ами много просто всичко е в скоростта. Според физиците ако човек пътува със скоростта на светлината той непременно ще се придвижи напред във времето спрямо наякой друг. Даже това понятие при определено разстояние се нарича - телепортация (придвижване от едно място на друго без каквато и да е загуба на време). Ако пътува пък със скорост по - голяма от тази на светлината би трябвало да се върне назад във времето. Помислете реално и вие пътувате напред изпреварвайки времето всеки ден. Когато се качите в колата си и "издуете ламарините" нима не пристигате на замислената от вас позиция по - бързо отколкото някой който е тръгнал натам "по копитца" ? :angry22: С помоща на вашия автомобил вие сте извършили скок напред във времето - изпреварили сте събитията които ще се слуат в дадената от вас точка и вие ще сте част от тях. Четох наскоро как учените монтирали едни от най - точните часовници на земята в един товарен самолет който практически е на земята само за по 5 часа на ден през останалото време е във въздуха. Монтирали и същите часовници на летището на което каца този самолет и се оказало, че след 1 година часовниците на самолета били с 5 мин назад - това какво ви говори ? А само да спомена, че скоростта на самолета е бая по - малка от тази на светлината biggrin.gif. Предполагам сте чули за теорията на Айнщайн - имате двама братя близнаци. Единия остава на земята а другия заминава на космическо пътешествие със скоростта на светлината и ако се срещнат след много години (мамка му знаех преди и годините но сега са ми избягали от главицата куха laugh.gif) брата който е на земята ще е много по - стар от този който е пътувал в космоса.

Май ти се мешат малко понятията за времето и пространството, ако ги мислиш сериозно тези неща. А ако се майтапиш НЕДЕЙ. Това е сериозна тема. Нишо , че е в празни приказки сложена. :offtopic_s:

Пътуването във времето си е невъзможно според мен... Времето (часове, минути и т.н.) с което сме свикнали да боравим е нищо друго освен начин да подредим хаотичния свят в който живеем... Разбира се като всичко измислено от човека то си е изкуствено и нереално.

Времето от друга страна, разглеждано като 4-то измерение, от пространство-времевия контитиум си е съвсем друга работа. Като цяло времето и пространството са свързани неделимо. Аз лично ги разбирам като 2 променливи чието умножаване дава винаги константа (малко примитивно, но смятам върши работа). Какво имам впредвид - когато едно тяло се движи с достатъчно голяма скорост (от порядъка на с) масата му нараства неимоверно. Това са скорости при които без масови обекти, като фотона примерно, придобива маса и създава материя. Та при тези скорости, масата на телата нараства, от там гравитацията която пораждат, и съответно времето сякаш спира (тече бавно) за кой да е наблюдател от Планетата ни. Когато масата придобие дастатъчно голяма стойност, че гравитацията която поражда да породи изкривяване на време-пространствената крива също като това при черните дупки тялото се откъсва от нашата вселена. Къде и кога отива то, поне аз, не съм чул някой да знае или да има правдоподобно обяснение. Според мен е логичен извода че всяка една частичка от нашата вселена се движи по собствена пространство-времева крива отдлно от всички останали, взаимодейства си с всичко около нея, но всичко спира до там. Така... сега става малко сложно (да си призная и аз се обърквам малко в мислите си). Приемаме че се връщам назад във времето, както да превъртя песента с 10 секунди назад, но преди 10 секунди ме нямаше 2 пъти, още повече това означава "напред" във времето да имаме вече 2-ма аз... Парадоксът е пълен. Друг пример - пращаме нещо назад във времето, поради това че сме го пратили назад във времето то вече е исторически факт в нашето настояще от което следва че.... имаме нов парадокс. Единственото свястно обяснение което съм имал щастието да прочета по отношение на Времевите парадокси е това за алтернативните времеви линии/вселени. С това смятам да приключа... Да върнем нещо назад във времето... това означава да унищожим произволен брой други неща от същото това време. Всички знаете от часовете по физика че енергията в консервативна система не се губи, а само сменя вида си (Е=const). При положение че внасяме енергия в миналото ни, чрез пренасянето на какъв да е обект там, с цел запазване на консервативността на системата трябва някаква нещо да намали енергията си... Така или иначе.. това вече не е нашето минало, нещата които за нас са били даденост вече не са същите, а "настоящето" на обекта който сме засилили там.

П.П.Между пътуване във времето и телепортация има огромна разлика, единия път лъжем времето, другия пространството. Пътуването във времето е преместването на тяло във минал момент за самото тяло (аз се връщам 20 години назад и помагам със съвети на родителите си да ме възпитат по-добре). Телепортацията е преместване в пространството на някакво тяло (вместо да ми се налага да пътувам за работа, аз "просто" се появявам там, не съм се пренесъл във времето спрямо колегите си... просто съм се придвижил по-бързо).

Благодря за изчерпателното обяснение от твоя страна! Добре си опитал да обясниш нещата с по- физически подход от мен. Моят подход е малко по- филосифски насочен. Апелирам за други подобни мнения. :)

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Цитат:

Та при тези скорости, масата на телата нараства, от там гравитацията която пораждат

При нарастване на скороста расте импулса и енаргията на тялото НО НЕ И МАСАТА му, следователно гравитацията не се увеличава.

I=m*V

E=m*V*V/2

I-импулс

m-маса

V-скорост

Цитат:

Всички знаете от часовете по физика че енергията в консервативна система не се губи, а само сменя вида си (Е=const). При положение че внасяме енергия в миналото ни, чрез пренасянето на какъв да е обект там, с цел запазване на консервативността на системата трябва някаква нещо да намали енергията си...

Това което си написал означава, че ако си запалиш печката в къщата(внасяш енергия в затворена система) ще ти изчезне леглото, което очевидно не се случва.

Смисъла че в една затворена система енергията=константа означава че не можеш да създаваш енергия и маса нито да ги унищожаваш(можеш да ги трансформираш от един вид в друг)НО НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕ МОЖЕЖ ДА ВНАСЯШ ИЛИ ИЗНАСЯШ ТАКИВА.

Редактирано от sonif (преглед на промените)

Всъщност времето не съществува! Това е начин да определим как са се променили нещата. По-стриктно изразено - времето е помощна величина за измерване на пространствени изменения. Може да го напишем и изведем съвсем лесно :

S = v * t - всеизвестния ни случай на равнопостъпателно движение - или с други думи диференциален зако за движение

v = dS/dt - скорост

a = dv/dt - ускорение

i = da/dt - дърпане

...

...

можем да диференцираме до безкрай за да си обясниме различните характеристики на пространството

Ако тръгнем в обратен ред (ще бележа интеграла с буквата I )

...

...

a = Ii*dt

v = Ia*dt

S = Iv*dt

Както е видно интегрирайки характеристиките на пространството в насока изменение/време ние стигаме до крайната интегрална величина път/пространство. Нейното интегриране е безмислено, то ще доведе само до число, което е и самия "размер" на пространството. С две думи пространството е битието (абстракната цялост на материята), а времето ни помага да си опишем това битие, чрез разделянето му на малки битийни форми и посоката на техните изменения.

Надявам се да не звучи сухо или откачено :wors:

П.П. Това разбира се е вярно само, до момента в който не стане ясно, че пространството не е крайна интегрална величина (т.е. характеристика на нещо друго което в момента не познаваме), и при извън аномални скорости (по ниски от тази на светлината).

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Пътуване във времето angry.gif

Времето е като река в която плават много лодки, направени от ръката на един маистор по един начин без никава разлика. Ние можем да прескачаме от лодка в лодка но там няма да намирим онва което е съществувало в педишната лодка. Ето защо минало и бадеще не съществуват съществува само този миг само тази секунда.

Това ми е лубимия цитат от една книга Града книгата е доста стра незнам дали някои някога га е чел но си заслужава.

НАСА експериментира машина на времето

Пътуването в четвъртото измерение не може да промени съдбата ни

Идеята за пътуване във времето от много години занимава съзнанието на хората, независимо дали те са физици, астрономи или обикновени люде, които искат да променят нещо в миналото си или да хвърлят един поглед в бъдещето.

Разбира се, първият въпрос, който си задаваме е: "Какво всъщност е времето?". Пространството не може да съществува без време и времето не може да съществува извън пространството. Съвсем логично следва въпросът: "Защо, щом можем да се движим в пространството, да не можем да се движим и във времето?"

Според астрономите, основната причина са парадоксите, най-известният от които е "дядовият парадокс". Ето какво гласи той: Възможно ли е човек да се върне във времето и да убие дядо си докато той е още дете. И при това положение няма ли самият той да изчезне, защото никога няма да бъде заченат. Според квантовите правила това е възможно, защото убийството на дядото ще се състои в паралелна квантова вселена, в която дядото и внукът-убиец никога не са съществували. Следователно, от този акт оригиналната вселена няма да се промени. Основната идея тук е, че всяко действие създава паралелна вселена.

В основата на теориите за пътуване във времето стои тази на Айнщайн за относителността. Според нея, когато движещ се обект започне да доближава скоростта на светлината, времето започва да се забавя и накрая спира. Масата на обекта пък се увеличава, докато стане безкрайна. Следователно, щом времето спре, е достатъчно да се увеличи ускорението, за да тръгне времето назад и пътникът да се озове в "отрицателното време". Този процес, наречен "създаване на квантов тунел", е сложен и засега е възможен единствено на теория, дори и само поради липсата на достатъчно голям източник на енергия, която да създаде необходимото ускорение и то за обект с безкрайна маса.

Въпреки всичко това, в някои Интернет сайтове присъства информацията, че има успешни опити за създаване на пролука в пространството и времето. Д-р Ричард Болан, например, съобщава, че според сигурен източник - в ядрените лаборатории на НАСА в Лос Аламос учените са успели да създадат холографен портал към друго време-пространство и дори са минали през него. Това, което видели там ги заинтригувало, но и изплашило.

Не е сигурно доколко вярна е тази информация, но си струва да си припомним, че допреди двеста години и летящите машини са били възможни само на теория.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.