Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

_ramus_

"Мисленето е опасно за вашето здраве"...!!!

Препоръчан отговор


http://6nine.net/2019/03/31/misleneto-e-opasno-za-vasheto-zdrave/#more-5257

Мисленето е опасно за вашето здраве!

Група учени от Руската академия на науките и Харвард установиха, че да мислиш е опасно. Мисленето е свързано с полагане на изключително много усилия и консумиране на прекалено много енергия. Дори само този факт показва, че мисленето е противоестествено и противоречи нa едно от основните правила в биологията – винаги протича процесът/реакцията, изискващи най-малко количество енергия. Ако действията, които изискват прекалено много енергия са нежелани, то защо ние вървим срещу природата, а просто не спрем да мислим?

Но трудът на въпросните учени показва дори нещо по-стряскащо. Техният прецизен анализ на данни, събрани от представителна извадка от 1 милиард души показва, че всеки, който дори си е позволил да мисли за секунда, е умрял. Прецизни изчисления показват, че максималната дневна доза (ADI ) на мислене, която НЕ е свързана със 100% риск от смърт, е 0.00001 секунди мислене на ден. Може би затова толкова много хора отказват да мислят, а погледът им е напълно празен? Още по-притеснителното е, че мислещите хора умират по всевъзможни начини – инфаркти, инсулти, рак на различни органи и системи, генетични увреждания, а дори и след инфекциозни заболявания. Това показва, че мисленето е толкова опасно, че повишава всички възможни рискове.

Както винаги се получава и в този случай научните изследвания просто потвърждават вече установеното от древните хора. Мъдрост, която е заключено в стари текстове, приказки, предания или мъдрости. Всички сте чували древната мъдрост “една патка мислила, мислила и умряла”? Тази мъдрост е като предупреждение за мислещите хора какво ще ги споходи, ако не спрат да мислят. Историята помни и много, които са се опитвали да се противопоставят на натрупаното знание по темата. Рене Декарт е пример за човек, който не просто е загърбил древното познание, но и на модерната тогава наука. Той е известен с фразата “Cogito ergo sum!” – “Мисля, следователно съществувам”. Е, съществува ли след толкова много мислене? Очевидно не, умрял е, а това просто потвърждава откритието на учените.

Но естествено хората са будни и масово разбират, че трябва да спрат да мислят. Те следят разпространяващите се в интернет абсолютно достоверни статии, вярват им безрезервно и затова спират да мислят, за да се защитят.

Няколко примера от информационната масова реалност:

-----------------------------------------

Каква може да е причината един журналист от БТА да преведе буквално статия от таблоида Дейлимейл, а друг просто да копи/пейстне превода в “24 часа” в категория “Здраве”? Очевидно е, че не мислят. Само един немислещ журналист може да сложи акцент върху “вървене по надолнище”, когато изследователите просто дават пример за действие/тренировка, която натоварва двигателната система и която МОЖЕ да има здравословен ефект. Дори не са  обърнали внимание на два факта – представителната извадка е то 15 човека, а резултатите касят САМО жените с диабет. Не всички жени, а само тези с ДИАБЕТ, защото при тях очевидно костите са по-уязвими (1).

Untitled-2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В края на януари отново същите медии публикуваха друг груб превод на  таблоид (standart.co.uk), в който се твърдеше, че хората “изхвърлят” толкова много наркотици в тоалетната, че змиорките в Темза се били дрогирали. Разбира се, ако българските журналисти си бяха направили една кратка проверка на цитираните научни статии, щяха да разберат, че това всъщност е по-скоро една шегичка, която не отговаря на реалността. Откритите количества кокаин в реката са били в рамките на статистическата грешка и не са били достатъчни да дрогират каквото и да е (2. 3). Очевидно е, че страхът от мислене е огромен. Затова съществуването е полуавтономно.

50914608_2197784810242805_7131088627097927680_o

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

А знаете ли, защо Списание 8 не спират да популяризират шарлатани (като Алекс Орбито), които са доказани престъпници и са издирвани в множество държави за измами? Да, защото мисленето при тях е напълно подтиснато (4).

Untitled-4

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Някои хора са разгадали тайната на безсмъртието. Един от тях и авторът на посочения по-долу “политически анализ“. Очевидно той е преминал в някакви невиждано състояние на тялото и душата, при което съзнанието става едно бяло платно без никаква мисъл, която да го зацапа…

Мислите, че това не е вярно? Че това е просто статия за първи април? Но множество проучвания показват, че мисленето не води до щастлив живот. Мисленето прави хората по-тревожни и нещастни. Хората, които живеят в едно безгрижно неведение, са по-щастливи. Защо да мислиш за проблемите си, когато можеш просто да се наслаждаваш на живота?

Untitled-5

Цитирана литература:

1) https://www.endocrine.org/news-room/2019/endo-2019—walking-downhill-after-meals-boosts-bone-health-in-postmenopausal-women-with-diabetes

2) Kelly Munro, Claudia P.B. Martins, Matthew Loewenthal, Sean Comber, David A. Cowan, Luisa Pereira, Leon P. Barron, Evaluation of combined sewer overflow impacts on short-term pharmaceutical and illicit drug occurrence in a heavily urbanised tidal river catchment (London, UK), Science of The Total Environment, Volume 657, 2019, Pages 1099-1111, ISSN 0048-9697,https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.12.108.

3) Anna Capaldo, Flaminia Gay, Marilena Lepretti, Gaetana Paolella, Stefania Martucciello, Lillà Lionetti, Ivana Caputo, Vincenza Laforgia, Effects of environmental cocaine concentrations on the skeletal muscle of the European eel (Anguilla anguilla), Science of The Total Environment, Volumes 640–641, 2018, Pages 862-873, ISSN 0048-9697, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.05.357.

4) http://6nine.net/2018/06/20/sharlatanite_na_spisanie_8_ot_koito_nqkoi_otnovo_shte_postrada/

======================================================================================

коментар на рамус:

Всъщност това е част от проблема за днешната информационна среда и първосигналното отношение на нейните потребители към нея.

Това е част от живота на всички и всичко около нас. Живот - който вече е информационно претрупан и голяма част от днешната социална среда е повлияна от невъзможността за критично и аналитично мислене. Липсата на качествата и даденостите за него - не са на първо място. Основната причина е, че инстинктивно човешкото същество си установява своя версия на психична картина, в която да отразява неговите нагласи и предубеждения. А тия две явления са в базовите психични постановки на всеки човек и идват от неговия несъзнаван свят. Напълно несъзнаван. 

В този смисъл - възможността за критично осмисляне влиза в пряк дисонанс (конфликт) с конструираната вече "удобна" резонансна картина сред която човешкото същество е създало в себе си. И всяка проява на критично и аналитично мислене, имащи за вектор неговите лични основи, са нежелателни, защото пораждат усещане за конфликт, за разцепление.

Това е основният проблем на нежеланието и отхвърлянето за критичен анализ на постъпващата информация, както и на вече постъпилата такава, която обаче е послужила и за изграждане на "лична удобна версия на "психична къщичка" ". 

Всеки човешки индивид, който решава да погледне критично на света, се изправя пред тази задължителна дилема - ползва ли критичното аналитично мислене (особено спрямо собствените си конструкции, изживявания, емоционалност, реакции) би се изправил пред заложени инстинктивни съпротиви - в самия себе си... Това е дилема, която същите 'инстинктивно'-приоритетни субекти, не са в състояние дори да си поставят за разглеждане и първосигнално заложеното... си свършва работата. С идеята че "опазва"... А всъщност - точно обратното...   

Тези, които са стигнали до тук, сред този текст, няма да са хората с инстинктивно мислене. Защото защитните им горепосочени механизми, вече ще са ги отказали. Но именно тук ще спомена, че както и навсякъде сред виртуалната и реална среда, примерите за първосигналност спрямо постъпващата информация, са масови. Това прави явлението толкова значимо и с толкова широки социални последствия.

  • Харесва ми 1
  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...