Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да плащаме за асансьор?

Featured Replies

преди 21 часа, ДИоNД написа:

Същия трябва да Ви е информирал по надлежен начин, че е взето някакво решение, т.е. не да Ви заплашва, а да Ви даде протокола по който е взето решение, че ще се взимат пари за асансьор и от живущите на първия етаж.

Глупости на търкалета.

По-горе съм цитирал точния текст от закона, който определя, че всички плащат поравно. Следователно - това не се решава на общо събрание, и изобщо не подлежи на обсъждане. Точка по въпроса.

В нашата кооперация са по 4 апартамента на етаж, аз живея на първи жилищен. На първото ни общо събрание другите трима на моя етаж поискаха да не плащат за асансьор. По принцип всички се съгласиха, освен един от 4-тия, служител в НАП. Той извади закона, прочете ни го, и каза, че ако вземем такова решение, ще ни съди. Така че - плащаме си всички.

преди 1 час, RudeBoy написа:

Глупости на търкалета.

Не съм обърнал внимание, че има изменение.

Прощавай!

Ти сляп ли си?...

В по-предния си пост съм цитирал чл. 51, ал. 1 от ЗУЕС, към който си дал линк. Там ясно е написано, че всички плащат равни вноски за покриване на разходите по поддръжка, цитирам: "независимо от етажа, на който живеят". Можеш да направиш и справка с т.11 от заключителните разпоредби, където е изброено какво точно включват "Разходи за управление и поддържане".

Вземи сега прочети чл. 11, където са изброени пълномощията на Общото събрание. И ми цитирай текст, според който то може да освобождава някого от плащане разходи за асансьор. Няма такова нещо! Имаше, но го премахнаха. Единственото, което може да прави общото събрание, е да определи размера на таксата.

• 1 месец по-късно...

В нашия вход много отдавна гласувахме за 1 и 2 етажи половин такса за асансьор. Не знам как е в момента. А логика има, освен ходене на гости нагоре-надолу, има маза, има таван!

• 1 месец по-късно...
на 24.07.2019 г. в 21:24, TheTigerBG написа:

Здравейте, 

Със семейството ни от години имаме спорове със съседите ни относно плащането на таксата за асансьора. Живеем на първи етаж. Току що разбрах, че на днешното събрание на блока, съседите са заплашили семейството ми със съд ако не плати 60 лева за него. Въпроса не е за едните шейсет лева, а е принципен. 

Та да ви питам имат ли основание да ни осъдят? 

Поздрави. 

Нямат абсолютно никакво право. Може да бъдете спокойни. Асансьорът не включва общите части , така както покривът например.

преди 11 часа, Илиян Петров написа:

Нямат абсолютно никакво право. Може да бъдете спокойни. Асансьорът не включва общите части , така както покривът например.

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.