Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къща без нотариален акт

Featured Replies

Здравейте!

Пролемът ми е следния!

Имам къща на село /намира се в  друга област в България/която искам да продам,тя се води на името на баба ми която отдавна е починала а нотариалния акт е изгубен тя има 5 деца наследници от които 3ма са починали в това число и бащо ми който всъщност е ползвал тази къща.Понеже за първи път се занимавам със такива неща изобщо не съм наясно от къде да  започна и  какво трябва да направя за да придобия нотариален акт и да продам къщата.Ако има хора минали по този път се надявам да ми дадат някакви насоки.

Благодаря предварително!

преди 1 час, toni777 написа:

Здравейте!

Пролемът ми е следния!

Имам къща на село /намира се в  друга област в България/която искам да продам,тя се води на името на баба ми която отдавна е починала а нотариалния акт е изгубен тя има 5 деца наследници от които 3ма са починали в това число и бащо ми който всъщност е ползвал тази къща.Понеже за първи път се занимавам със такива неща изобщо не съм наясно от къде да  започна и  какво трябва да направя за да придобия нотариален акт и да продам къщата.Ако има хора минали по този път се надявам да ми дадат някакви насоки.

Благодаря предварително!

Вариант 1

Ако се знае приблизително по кое време е купувана къщата в агенцията по вписванията може да се провери по име, да се намери акта и да се поиска заверено копие

Вариант 2

Да се изготви констативен нотариален акт с трима свидетели с който нотариуса да признае наследниците на госпожа бабата за собственици

При всички положение при една бъдеща сделка като продавачи трябва да се явят всички наследници и всички да подпишат акта за покупко-продажбата. Тоест, ако починалите имат наследници те ще се явят като продавачи по сделката

Тя тази къща да не се окаже със 6-7 собственика? Един да не е съгласен и не можеш да я продадеш. А и дори да се намерите и всички се съгласят като си разделите парите измежду всички....

преди 2 часа, toni777 написа:

Имам къща на село /намира се в  друга област в България/която искам да продам,тя се води на името на баба ми която отдавна е починала а нотариалния акт е изгубен тя има 5 деца наследници от които 3ма са починали в това число и бащо ми който всъщност е ползвал тази къща.Понеже за първи път се занимавам със такива неща изобщо не съм наясно от къде да  започна и  какво трябва да направя

Най-напред 'преди описаните варианти ,с вашата ЛК отивате в ГД ГРАО по район ,където е съответния имот,в случая къща и изваждате ''Удостоверение за наследници'' на бабата.Там пише черно на бяло кой кой е и какъв е. Не се знае приживе бабата дали е прехвърлила имота на някой от децата си и т.н. Според написаното едва ли ще можете да предприемете нещо еднолично-със сигурност има и други наследници.

Отивате съответното МДТ да видите има ли партида, плащани ли са данък и смет и от кого. Ориентир може и да е някое старо писмо/квитанция.  Също и в съответните ЕРП и ВиК. За начало може и местния инкасатор да каже на кого е оформена партидата. При кмета за регистри и евентуално удостоверение за наследници. Но вие трябва да подготвите данните. Или в съответното ГРАО. Като разберете собственика на имота - съответно удостоверение за наследници. И адвокат за доказване на давностно владение и т.н.

Съвет - не си продавайте земята за без пари. Няколкостотин лева не са сума. Пазете си имота, не се знае. Земя малко, хартии (без покритие) се печатат бол. Актуализирайте си данните за партидите, само откриването на нови е над 1000 лв.

преди 2 часа, emmi написа:

Вариант 1

Ако се знае приблизително по кое време е купувана къщата в агенцията по вписванията може да се провери по име, да се намери акта и да се поиска заверено копие

Вариант 2

Да се изготви констативен нотариален акт с трима свидетели с който нотариуса да признае наследниците на госпожа бабата за собственици

При всички положение при една бъдеща сделка като продавачи трябва да се явят всички наследници и всички да подпишат акта за покупко-продажбата. Тоест, ако починалите имат наследници те ще се явят като продавачи по сделката

вариант 3  плащане на данъците 7 години и прехвърляне на негово име 

Пак неподготвен, плямпай си в лаладжийските раздели.

Можеш да патиш данъка на НДК (примерно), дали ще го прехвърлиш на твое име?

преди 1 минута, Филипов написа:

Пак неподготвен, плямпай си в лаладжийските раздели.

Можеш да патиш данъка на НДК (примерно), дали ще го прехвърлиш на твое име?

ще го прехвърля ама го плащат

ако не го плащат 7 години и го платя имам право да е на мое име .

на 2.08.2019 г. в 12:55, toni777 написа:

Здравейте!

Пролемът ми е следния!

Благодаря предварително!

Има некои форуми, в които участват хора, по-специфично или професионално настроени към темата. 

Което знам - пробвай да зададеш въпроса и в investor.bg

Разгледай темите, виж какво знаят. 

• 5 седмици по-късно...

Стъпка 1 - доказване на досегашния собственик, въпросната баба и евентуално нейния съпруг, в чеството и(им) на наследодатели. Прави ср със свидетели, вписвания в ИР, документи за платени данъци, сметки за ток, вода и пр.

Стъпка 2 - проверка за тежести на имота, завещателни разпореждания …

Стъпка 3 - удостоверение за баследници от съответната Община. В него ще бъдат вписани всички наследници, но само някои ще имат права - преките и заместващите ги.

Стъпка 4 - искане за делба. Прави се от един или няколко наследници в съответния Районен съд.

Стъпка 5 - след извършване а делбата, на взеки наследник се издава НА за неговия дял, и същия вече може да се разпорежда.

За подробности -

Закон за наследството

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.