Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уиндоус 8.1 и Уиндоус 10 на един ССД

Featured Replies

преди 1 минута, Ивайло Димов написа:

Ти реално имаш на ссд 2 ос ,а на стария hdd ти е останал скрития дял който не се вижда и зарежда 8.1

Останалият на диск 1 msr дял няма отношение към зареждането на ОС.
Това, което е проблемът е в 2 дяла за зареждане на диск 2.

• Отговори 60
  • Прегледи 3,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

И как си мигрирал ?КЛонирал си дял C от HDD към SSD ?Ако е така е нормално да нямаш зареждащ дял на 8.1 на SSD  и е нормално да ти дава черен екран ...........използвай EasyBCD но хубаво гледай какво правиш .

току-що, DarkEdge написа:

Останалият на диск 1 msr дял няма отношение към зареждането на ОС.
Това, което е проблемът е в 2 дяла за зареждане на диск 2.

Да няма отношение ,но той май няма boot дял за 8.1 на SSD :)

преди 7 минути, Ивайло Димов написа:

И как си мигрирал ?КЛонирал си дял C от HDD към SSD ?

Много ме съмнява, че просто е преместил boot дела и windows дела на ssd, a esr дялът е отанал.
Ако съм прав, трябва да изтрие предпоследния дял на ssd и с помощта на EasyBCD да добави точка сочеща делът с Windows 8.1

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Първо правиш задължително пълен бекъп на ссд-то с любимата си бекъп програма и по възможност, стартирана през флашка или външен носител. После триеш 2-та дяла които съм ти показал на скриншота. Рестартираш и ако няма проблеми със зареждането на уин10, пускаш EasyBCD и от менюто Add New Entry, добавяш горе ред Windows 8.1 примерно, под него буквата на дяла с 8-ка и натискаш плюсчето до него. После на Edit Boot Menu, търсиш по-долу, една опция за Metro boot loader и ако има отметка я махаш и долу натискаш Save. Рестарт на машината и пробваш как е. Ако има някакви проблеми, връщаш бекъпа и ще го мислим тогава.

Screenshot_15.png.17b0d2927ff4a71cb5b45c7c83df2a25.png

Подобни миграции винаги водят до казуси от сорта ................а понякога се стига и до осиране на всичко и става ситуация, в която да нямаш работеща ни една система .Бекъпа е задължителен в случая .............. :) 

преди 6 минути, Ивайло Димов написа:

Подобни миграции винаги водят до казуси от сорта

Чак винаги...

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Много ме съмнява, че просто е преместил boot дела и windows дела на ssd, a esr дялът е отанал.
Ако съм прав, трябва да изтрие предпоследния дял на ssd и с помощта на EasyBCD да добави точка сочеща делът с Windows 8.1

При преместването съм използвал възможностите на програмата , дал съм и задачата, а тя какво е преместила не зависи от мен.

преди 3 часа, StefanG написа:

После триеш 2-та дяла които съм ти показал на скриншота

Това се различава от други мнения, моля те за по-обстойно описание на тази инструкция, ще съм на линия утре сутринта след 7часа. Другата ОС е LTSC и не ми се иска да я развалям.

1.PNG

Не пропускай частта в която трябва да направиш пълен бекъп на ссд-то и така и да сe oбърка нещо, винаги можеш да си възстановиш системата за 10мин. до предходното състояние. Малкия дял на хард диска, който съм отбелязал да изтриеш, е остатък от служебните стартови дялове на Win8, инсталиран в UEFI режим на биос. При положение, че вече не го ползваш за boot устройство и там нямаш OS, то той е напълно ненужен. Втория партишън на ссд-то който съм ти посочил, явно е копиран от харда от старата инсталация и явно не работи, защото 10-ката на ссд-то си има собствен такъв boot дял fat32, означен в партишън мениджъра ти с System, а стария дял не ти зарежда никакъв win при избора му. Премахвайки ненужния дял от ссд-то, вече няма да виждаш 2 опции за зареждане в boot менюто.

преди 11 часа, StefanG написа:

Малкия дял на хард

Мечка страх, мен не-почвам, но на етапи. Изтрих въпросният малък дял на ХДД и го присъединих към големия, рестартирах и 8.1 се зареди нормално. Сега ще направя бекъп на диска ССД на външен харддиск, но да попитам-след триенето после на другия дял FAT 32, ако не може да се зареди нищо, как ще използвам този бекъп?  И програмата EasyBCD трябва да се инсталира при Уиндоус 10 сигурно?

5.PNG

преди 11 минути, B3M2W0 написа:

И програмата EasyBCD трябва да се инсталира при Уиндоус 10 сигурно?

Може и портативна - търси easybcd fcportables

От съпоставянето на двете картинки си мисля, че което и FAT 32 да изтрия, ще изчезне зареждането на съответната ОС и ще трябва после с програмата да се добавя в списъка? 

8.1+10.png

Аз бих изтрил под Win 10 втория FAT32 дял и с EasyBCD добавил точка за Win 8.1

преди 2 часа, B3M2W0 написа:

Сега ще направя бекъп на диска ССД на външен харддиск, но да попитам-след триенето после на другия дял FAT 32, ако не може да се зареди нищо, как ще използвам този бекъп?

Правиш си флашка или диск за възстановяване с програмата с която си го създал въпросния бекъп. Това си е задължително условие още щом почнеш да ползваш дадената бекъп програма. Как иначе си представяш, възстановяване на OS при системен срив :) Тествай recovery флашката, че зарежда, преди да правиш каквото и да е повече. Бих те посъветвал, през същата тази флашка да си направиш цялостния бекъп на ssd-то. Така опцията, бекъпа да не е 100% е минимален.

По принцип е добре човек да има бекъп, но за мен е напълно излишна операция. Достатъчно е да се направи резервно копие на двата BCD с помощта на EasyBCD.

Добре си е да има бекъп. Ътре ако му се скапе някой от windows-ите поради някаква причина ще си  възстанови само дяла с конкретен win от бекъпа и ще си реши проблема. Естествено, добре е този бекъп, чат пат да се обновява, за да е актуален. А за конкретния случай, май е под добре да върне бекъп, от колкото после да разясняваш, как да възстанови bcd през WinPe базирана флашка :)

преди 27 минути, StefanG написа:

А за конкретния случай, май е под добре да върне бекъп, от колкото после да разясняваш, как да възстанови bcd през WinPe базирана флашка :)

15минути+ срещу 5 секунди 

преди 4 часа, DarkEdge написа:

Аз бих изтрил под Win 10 втория FAT32 дял и с EasyBCD добавил точка за Win 8.1

Това ли?

8.1+10.png

Изтрих този дял и го обединих с другия , после рестартирах и в биос се появи само един Боот менажер, който зарежда десет. После с програмата направих нов запис на другия Уиндоус 8.1 , като посочих буквата на дяла му и ужким всичко мина както трябва. При рестартиране обаче не се появява никакъв чатлак да има и друга ОС, упорито си се зарежда 10, какво пропускам, какво би трябвало да се получи?  8.1 изчезна на практика.

6.PNG

Покажи изглед зад бутона [Редактирай буут менюто]
Май си редактирал резервирания BCD

преди 22 часа, StefanG написа:

После на Edit Boot Menu, търсиш по-долу, една опция за Metro boot loader и ако има отметка я махаш и долу натискаш Save.

Това изпълни ли го? Времето за избор на ОС ти е изключено и естествено няма как да видиш менюто.  От същото място, можеш да редактираш и това време.

Другия проблем който виждам е че ти е задало winload.exe вместо winload.efi. Да не би в bios-a да ти е разрешено и legacy и uefi режим на зареждане в CSM менюто? Изтрий го и пробвай пак да го създадеш реда за win 8. Принципно самия ред може да се редактира и да го преименуваш, но не помня наизуст, как точно беше. Трябва да го проверя и довечера ще ти пиша.

току-що, StefanG написа:

Времето за избор на ОС ти е изключено и естествено няма как да видиш менюто.

Не може да е изключено, защото по подразбране е 30сек. А той не каза да е пипал тези настройки.

преди 3 минути, DarkEdge написа:

Покажи изглед зад бутона [Редактирай буут менюто]
Май си редактирал резервирания BCD

8.PNG

Маркирай [Обратно броене до] и задай нещо като 3-5сек.
Освен това ОС по подразбиране е 8.1 - така ли искаш да е? Aко искаш да е Вин 10 по подразбиране, сложи отметка в квадратчето срещу Win 10

преди 4 минути, DarkEdge написа:

Маркирай [Обратно броене до] и задай нещо като 3-5сек.
Освен това ОС по подразбиране е 8.1 - така ли искаш да е? Aко искаш да е Вин 10 по подразбиране, сложи отметка в квадратчето срещу Win 10

Направих го и рестартирах, зареди се 10 и не се показа избор на ОС.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.