Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на части за компютър

Featured Replies

Първо се бях насочил към Arctic Freezer 34 eSports duo,но все пак реших да попитам за последно ,защото в 10 часа трябва да съм в офиса и да поръчам конфигурацията.Кутията ще е тази  https://www.vali.bg/bg/product/16689/Кутия-NZXT-H700-Matte-Mid-Tower-White или https://www.vali.bg/bg/product/17077/Кутия-NZXT-H510-Matte-White като на втората съм се нагласил да поръчам допълнително 2 венитлатора https://www.vali.bg/bg/product/11288/Вентилатор-ARCTIC-BioniX-F120-White-120mm.Предполагам ще има добър въздушен поток и ще са ниски температурите на ryzen 3600 със видеокарта gigabyte rx 5700 xt?

Тук пише, че се справя добре с ryzen 3600:

Може да пробваш за начало стоковия охладител как ще се държи, понеже доста го хвалят и ако не ти хареса да търсиш други опции:

https://linustechtips.com/main/topic/1090560-arctic-freezer-34-esports-duo-and-ryzen-5-3600/

Ето и ревю/тестове на този охладител:

https://www.tweaktown.com/reviews/9055/arctic-freezer-34-esports-duo-cpu-cooler-review/index6.html

• Автор

Какво повече ще спечеля ако купя ASRock Fatal1ty B450 K4 AM4 вместо ASROCK-B450M-Pro4-F. С по евтината може добра ли е за клок или евентуален ъпгрейд по натам?

Сравни им спецификациите. На ASRock Fatal1ty B450 K4 AM4 охладителя на чипсета изглежда по-голям и има червена LED подсветка, която може да мига/свети по различни начини, GPU слота е армиран, дъното е по-голямо по размер, повече SATA портове и така нататък.

на 4.12.2019 г. в 11:56, NAKATA1972 написа:

Какво повече ще спечеля ако купя ASRock Fatal1ty B450 K4 AM4 вместо ASROCK-B450M-Pro4-F. С по евтината може добра ли е за клок или евентуален ъпгрейд по натам?

Аз съм с това дъно ASROCK-B450M-Pro4-F и съм много доволен. Клокнал съм процесор Ryzen 3 1200 от 3,1 на 4,0 GHz. И то само с +100 mV на V core. Явно съм имал късмет да попадна на читав чип..

Биоса му даже е за 3-то поколение Ryzen. Поне при мен беше така.

В сервиза от който взех дъното казаха, че са сглобили доста компютри с това дъно и нямат никакви оплаквания. Защото и аз ги питах за по-шарени и скъпи дъна и те ми казаха да не се хвърлям по шаринии и лампички, които само оскъпяват дъната без никаква друга полза.

https://erabg.com/produktov-katalog/8611-asrock-b450m-pro4f-sam4.html

В случая не става въпрос за шарении, разликата между двете дъна не е голяма, но пак fatality си има и други екстри, които съм ги написал. Също така има разлика между Ryzen 1200, който е най-базовия модел само с 4 ядра и без допълнителни нишки и Ryzen 2600, какъвто е избора на автора.

Така е Raze. Исках само да кажа на Наката, че дъното има доста добри възможности за овърклок. И на процесора, на паметта и настройките са доста, ако някой си мисли, че това е орязано заради цената.

• Автор

Реших да ви послушам и избора ми се смени на Ryzen 1600. Поръчах също и ASRock Fatal1ty B450 K4 AM и захранване SUPER FLOWER King ECO 600W 80 Plus Bronze SF-600P14HE. 

Остана само рам памет и се озъртам за нещо изгодно. Ако имате предложения кажете.

.

Твоята оферта не е лоша, виж в никем и варио има китове 16 GB на по 3000+ MHz. за около и малко над 100 лв.

• Автор

Кое е по добре, по висока честота или по ниска латентност.

Препоръчайте ми някоя памет.

Хайде поръчвай най-после, то ще стане догодина, докато се решиш. Тайминги и честоти винаги можеш да си ги настроиш ръчно, до колкото успееш. Най-добре си поръчай всички компоненти от едно място, после ако има проблем с нещо да не се чудиш кое е и къде да го пращаш, а и така може да ти сглобят и тестват конфигурацията.

• Автор

Всичко вече е при мен освен рамта.

на 5.12.2019 г. в 14:19, NAKATA1972 написа:

Реших да ви послушам и избора ми се смени на Ryzen 1600. Поръчах също и ASRock Fatal1ty B450 K4 AM и захранване SUPER FLOWER King ECO 600W 80 Plus Bronze SF-600P14HE. 

От къде поръча частите или всички са от различни места? Пак ти казвам, таймингите се настройват в BIOS, като гледам имаш същото дъно като моето, което позволява това.

Както и честотата. Моята памет има честота 3200 MHz в XMP профила, в момента работи на 3400 с различни от фабричните/XMP тайминги.

• Автор

Останалите части са купени от OutMax, просто при тях паметта беше доста скъпа затова я търся от друг магазин.

преди 2 часа, NAKATA1972 написа:

Спрял съм се на тези трите. Коя от тях е по добрият избор  http://nikem-bg.net/computer-components/G.Skill-AEGIS-DDR4-2x8GB-3000MHz-F4-3000C16D-16GISB

От тази памет , вече втори кит ми се пада да е със Samsung b-die чипове.  Разбира се нямат нищо общо с b-die чиповете на които се ползват при TridentZ 3600Мхц 16-16-16- или 4133 CL19 , но си е повод за някаква /малка/ радост. За сега успях с минимална заигравка да я докарам на 3600Мхц CL18 при 1,4V . Обмислям да и поставя охладители от kingston hyperX /понеже имам такива налични/ и да се опитам да стегна още малко таймингите . Ако успея да я подкарам на 3600Мхц 16-18-18 до 1.4V си е доволен резултат за памет струваща 110-115лв. Разбира се не мога да  ти гарантирам ,че и ти ще извадиш късмет като мен , ако я купиш.   

@pepy86: Малко офтопик: чипове микрон как мога да им разбера оптималните тайминги за 3600 MHz, че ryzen калкулатора не ми дава за такава честота, пише, че още не е имплементирано? Пробвах на стойност 18 за всичко, ама пак не ги харесва? Иначе от 3200 XMP го докарах на 3400 с тайминги 16-17....17 за останалите. Това е паметта:

https://www.comelsoft.com/en/product/71768/crucial-dram-8gb-ddr4-3000-mt-s-pc4-24000-cl15-sr-x8-unbuffered-dimm-288pin-ballistix-sport-lt-ddr4-udimm-red-ean-33.html

За съжаление не мога да изкажа компетентно мнение и не бих желал да те подведа. Повечето Микрони , на които съм попадал и съм имал възможността да тествам са били в бюджетни памети като ballistiX 2400/2666 или в hyperX /2133/2400/2666. При тях в повечето случай с мъки докарвах 3000Мхц дори на интелските платформи. Далеч по-добри резултати даваха същите памети но с SK Hynix чипове. 

В твоя случай при 3600мхц и 18-ки тайминги какъв волтаж и зададе ? 

Ще пробвам по-късно пак и евентуалкно ще повиша волтажа. Иначе ползвах този от XMP профила - мисля, че беше 1.35 в., с него на 3400 си работи.

3400 при 1.35V е супер. При 3600 вероятно на 1.4v ще успееш да я подкараш , просто може да се наложи да си поиграеш с таймингите . Моята Aegis 3000 ( с b-die чипове) на 3600 под CL18 и 1.4V не иска да тръгне . 

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте отново и весели празници!

Компа е вече сглобен и работи!

Частите които избрах са :

Super Flower 600W 80 Plus Bronze King ECO SF-600P14HE

ASRock Fatal1ty B450 K4

Rayzen 5 1600

Arctic Freezer 34 esports

Памет 16GB(2x8GB) DDR4, 3000MHz, TeamGroup T-FORCE DARK Z Red.

Малко се забавих , но нали беше за подарък :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.