Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шум в радиаторите

Featured Replies

Здравейте,

Искрено се надявам да получа помощ тук, тъй като от 2 месеца не мога да спя спокойно (буквално).

На кратко:

След дългогодишни мои мъки, топлофикация (бруната) смениха старата абонатна станция на блока (2 входа). Наистина парното е много по-силно, но за съжаление се появиха нов неочакван проблем: шум в радиаторите (2 различни щранга) и в самите щрангове. Няма тракане или течене, а едно постоянно "шшш" Радиаторите са алуминиеви на 3 години, аз съм на предпоследен етаж.

След подаден сигнал в топлофикация и бруната, след викане на майстори и след доста четене в интернет, се оказа, че при такъв проблем или има въздух в системата или помпата е прекалено силна за обекта. Въздух няма, така че съм сигурен, че новата помпа не е съобразена с това колко съседи са си спрели парното (повече от 1/3).

Разбира се топлофикация и бруната намалиха помпата на 1во ниво (от общо 3) и ме уверяват, че била от "модерните електрически", сама се нагаждала и нямало как да бъде прекалено силна.

След два месеца разправии, шумът в спалнята и хола ми е все така силен и не мога да спя.

Въпросът ми е: как трябва да се процедира от тук нататък? Има ли експертно лице, което да провери мощността на помпата и евентуално да се докаже, че е прекалено силна за блока ни?

Със сигурност няма да спра докато не се реши този проблем, ако трябва ще подам сигнал до телевизията, КЗП и дори в съда.

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

Първо: В кое село си?

Второ: Бруната се занимава само с дялово разпределение и въобще няма отношение.

Трето: Проблемът си е при вас. За какво са сменяли абонатното? Причина? Някой да се е оплаквал от слабо отопление? Въздух в системата няма, обезвъздуваша се. Основен приознак: Ако има то чст ор радиаторите на топли - в която има въздух, При нужсда се слага автоматичен или ръчен обезвъздушител, няколко лева са.

Инсталацията на колко години е и имало ли е ремонт?  Говорим за стари щрангове над 30 - 40 години. Обикновено са с наполовина дебит заради ръжда и отложения. Откакто сте с ново абонатно провери показанието на големия топломер (в абонатното) за тези 2 мвесеца и го сравни с предишни години.. Защото подозирам че ви чака голяма изненада. Финансова.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

При промяна на термостатния кран променя ли се звукът?

преди 33 минути, Georgi Kemilov написа:

След два месеца разправии, шумът в спалнята и хола

Идват ХЕИ, правят замерване за шум и ако е над допустими норми, подавате жалба до топлофикация>съд...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

Здравейте,

Първо, живея в центъра на София. Второ, забравих да уточня, че проблемът с шума е наличен в 3 апартамента (моят и 2 под моя), като най-силно е изразен при мен. Другите съседи са възрастни хора и не чуват особено, за това не им прави проблем. Идеята на топлофикация беше, че някой вентил от долните етажи е за смяна и се отразява нагоре по щранга, но въпреки това, като пусна моето парно (над 3) и при мен се появава шум (не е само от тръбите идващи от долу). Вентилите са ми нови, това ще им е 3тия отоплителен сезон. 

Абонатната станция беше на 20 години (от колкото е и блокът) и то не собственост на Топлофикация. Имаше проблем в топлообменника и беше слабо парното (едва на около 60-70% от сега).

Иначе имам ръчни обезвъздушители на всеки радиатор, въздух със сигурност няма.

Идеята за ХЕИ е добра, но все пак, как да докажа, че шумът идва от прекалено силна помпа?

преди 12 минути, Georgi Kemilov написа:

Идеята за ХЕИ е добра, но все пак, как да докажа, че шумът идва от прекалено силна помпа?

Ти не си компетенто лице - има си вещи  лица за тая цел. Първо въпросът е да се докаже измерен силен шум.

преди 14 минути, Georgi Kemilov написа:

Идеята на топлофикация беше, че някой вентил от долните етажи е за смяна и се отразява нагоре по щранга

Много вертоятно - ако при затворени твои внтили отново шуми.

• Автор

Точно това имам предвид, проблемът с шума е на 2 части: при затворени вентили шуми силно, и наистина има значение дали 1-2 етажа под нас са си пуснали парното или не (и то на коя степен) - това е първата част. Аз като си пусна моите шуми още по-силно - това е втората.

Каква е верояността на 3 апартамента всички вентили да са за смяна? Прекалено голямо съвпадение ми се струва.

Щтранговете (тръбите) железни ли са?  И как е изградена - вертикални от стария тип или хоризонтална с индивидуален топломер на всеки имот както са сегашните изисквания? В Сф водата е мека и не предполагам ръжди из инсталацията - според мен 20 години не са достатъчни.

Във всичките стаи и входове ли е така (шум)? Ако ти е само в спалнята може и да е от съседите ти. Колко етажа сте? Съветът ли е да вземеш една медицинска слушалка (стетоскоп) и да се разходиш по проблемната тръба и отклоненията и. Може и във въпросната стая шумът да е по-малък от при теб. Напълно е нормал;но да е някой пропускащ / недозатворен стар кран на някой от отказалите се.  Та вероятно не е и сменен с нов заради отказа. Новите не регуулират плавно, а пускат и спират - чува се едно "чък". Би трябвало при отказ да  са свалени радиаторите. А ако не са свалени да имат ИРУ на тях.

• Автор

Верикални железни са. И да, от 7 етажа 3 са със спряно парно - другите с индивидуален топломер. Тези със спряно парно са свалени, лично се уверих. Най-вероятно има ръжда, но се съмнявам да има съществена разлика спрямо предишните години. Забравих да кажа 2 неща:

1) Майсторът ми каза да пробвам да завъртя шестограма на изходната тръба - наистина от моите радиатори шумът спира, но остава само половин оборот до затворено положение и радиаторът почти не топли.

2) Предишни години имаше подобен шум (но по-слаб) по 1 седмица в началото и в края на отоплителния сезон - предполагам когато съседите си спираха парното.

За съжаление (или не) само в тази част на блока шуми - това е и аргументът на топлофикация, че проблемът е при нас.

Към момента планът за действие ми е следният - смяна на обезвъздушителите на щранговете (на края на 2та щранга) - в спалнята ми е в нас (кранът спира до мен) - в хола ми е при съседите горе. Предишни години като се отвореха от тях излизаше вода, сега не излиза нищо (нито въздух, нито вода). Това ме навява на мисълта, че още има въздух в системата и подмяната им с нови обезвъздушители би трябвало да го изкара. Има ли нещо общо това, че станцията била с автоматично обезъздушаване (каквото и да значи това)?

Забравих да спомена и факта, че предишни години налягането беше по-голямо от сега (5 бара спрямо 4 сега). Според техните изчисления даже 4 било много.

преди 1 час, Georgi Kemilov написа:

Идеята на топлофикация беше, че някой вентил от долните етажи е за смяна и се отразява нагоре по щранга, но въпреки това, като пусна моето парно (над 3) и при мен се появава шум (не е само от тръбите идващи от долу). Вентилите са ми нови, това ще им е 3тия отоплителен сезон. 

Това което имате са вентили свирки. Сериозно ти говоря !
При определено налягане и определен отвор през който пропускат пара или топла вода, те започват да свирят, получава се едно влизане в резонанс и се чува и по другите апартаменти, щото тръбите са метални и предават звука надалече.
Когато свири при някой друг, трябва ако те пускат да влизаш при тях, да тествате на какво положение на отвореност почват да свирят. Ако се разбирате със съседите, може и да се оправи проблема със смяна на вентилите.
А най-хубаво е да си купиш къща в София, да бе има и къщи, аз имам една.

• Автор

Как се познават кои вентили какви са? Иначе пробвах - в 2 апартамента по-долу при положение над 3 тогава почва да свири по тръбите нагоре и до нас. Това значи ли със сигурност, че е от вентилите?

• Автор

Здравейте, ето снимки от абонатната и кратко видео на което се чува шумът.
https://www.transfernow.net/22gx58n06hle

Помпата е WILO STRATOS 40/1-12.

Вентилите като са на 3 при моите радиатори изчезва шумът, но те дефакто спират да работят, а този от долните етажи продължава да се чува. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.