Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Задача 1. Даден е символен низ и множество от символи. Да се напише функция, която показва кой е най-често срещаният символ от универсалното множество в символния низ и колко пъти се среща той в низа.

Вход:

Множество: { 'e' , 't' , 'i' , 's' }

Символен низ: "This is one test string!"

Изход:

s - 4 //  най-често срещаният символ е s, среща се 4 пъти 

----

Задача 2. Дадени са две множества set1 и set2. Да се намери стойността на най-големия елемент, който принадлежи на второто, но не принадлежи на първото множество.

Вход:

Set1: {5, 2, 3, 8, 1, 6, 4, 12, 9, 10}

Set2: {6, 11, 8, 2, 5}

Изход:

11 // най-големият елемент, който принадлежи на второто множество, но не принадлежи на първото

----

Задача 3. Да се напише функция на C++, която приема като аргумент универсалнот множество от символи и произволно множество от символи. Функцията да определя, колко премахвания на елементи от второто множество трябва да направим, за да го сведем до подмножество на универсалното.

Вход:

a b c e // универсалното множестов

a x f b c d a r w h // произволното множество

Изход:

7

----

Задача 4. Да се напишат функции на C++, които събира и изважда дроби, като представя резултата във вид на несъкратима дроб.

Вход: 1/2 + 1/3  Изход:  5/6

Вход:  2/3 - 4/5  Изход:  -2/15

----

Задача 5. В посолство работят извстен брой служители, като всеки от тях говори един или два чужди езика. От служителире E - знаят английски, G - немски, F - френски, S - испански, а освен това EG използват едновременно и английски и немски, EF - английски и френски, GS - немски и испански. Колко служители работят в посолството?

Вход:

E = 26, G = 23, F = 15, S = 11

EG = 8, EF = 7, GS = 6

Изход:

54

----

Задача 6. Дадени са множество от символи и символен низ. Да се напише функция, която кодира най-често срещания символ от множеството в текста, като го разменя с най-рядко срещания.

Вход:

Множество: { 'e' , 't' , 'i' , 'o' }

Символен низ: "this is one test string!"

Изход:

t е най-често срещаният символ, който принадлежи на множестото

o е най-рядко срещаният символ, който принадлежи на множеството

ohis is tne oeso soring!

----

Моля, помогнете! Спешно е.

Благодаря предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

#5   E+G+F+S-EG-EF-GS

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, ined написа:

#5   E+G+F+S-EG-EF-GS

Мерси!

Направих го на 2 реда... Изглежда супер лесно....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

зад.4
a/b+c/d=(a*d+b*c)/b*d
m=a*d+b*c
n=b*d
За i от 1 до n
проверка m/i=int(k/i) и n/i=int(n/i)
ако да - m=m/i и n=n/i и i=i+1
ако не - i=i+1
изход m/n


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, DarkEdge написа:

зад.4
a/b+c/d=(a*d+b*c)/b*d
m=a*d+b*c
n=b*d
За i от 1 до n
проверка m/i=int(k/i) и n/i=int(n/i)
ако да - m=m/i и n=n/i и i=i+1
ако не - i=i+1
изход m/n

Мерси много! Има ли начин да ми го изпратиш като код?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Хм, странно - в момента го разписвам, не  довършено и не дъм го пуснал. Интересно как е станало? Така няма да тръгне.
 

зад.4
a/b+c/d=(a*d+b*c)/b*d
m=a*d+b*c
n=b*d
За i от 1 до n
проверка m/i=int(k/i) и n/i=int(n/i) 
ако да - m=m/i и n=n/i
проверка i>n/i 
ако не - i=i+1
ако да - изход m/n

Разписал съм алгоритъма за намиране на неделимата дроб. Остава да го облечеш в код

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 45 минути, DarkEdge написа:

зад.4
a/b+c/d=(a*d+b*c)/b*d
m=a*d+b*c
n=b*d
За i от 1 до n
проверка m/i=int(k/i) и n/i=int(n/i) 
ако да - m=m/i и n=n/i
проверка i>n/i 
ако не - i=i+1
ако да - изход m/n

Благодаря много! 😊

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, @deXter написа:

Мерси!

Направих го на 2 реда... Изглежда супер лесно....

Като изглежда лесно може да го усложниш малко: от сумата на знаещите нечетен брой езици вадиш сумата от знаещите четен брой езици. Вече става универсално и може да имаш и хора знаещи три, четири и повече езика

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля за решенията на Задача 2. и Задача 3.

Наистина спешно!

Благодаря предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Насоки: задача 2 - намираш в първия масив най-големия елемент и след това най-големия във втория масив и ги сравняваш. Ако е по-голям, това е елемента, ако е по-малък - значи няма такъв елемент. Даже няма нужда да ги сортираш - просто присвояваш на някаква променлива първия елемент и след това въртиш всички елементи и ги сравняваш, ако има по-голям, вземаш него за стойност на променливата и така до края. Това много лесно става с една функция, на която за параметър се подават елементите.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=set1++set2+largest+element+c%2B%2B

задача 3: нещо не мога да схвана идеята, може би искат броя на операциите - тук пак сравняваш елементите 1 по 1, може би с вложен цикъл ще стане и всеки път, когато намериш елемент, който го има в първото множество, го премахваш и увеличаваш даден брояч.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Raze написа:

Насоки: задача 2 - намираш в първия масив най-големия елемент и след това най-големия във втория масив и ги сравняваш. Ако е по-голям, това е елемента, ако е по-малък - значи няма такъв елемент. Даже няма нужда да ги сортираш - просто присвояваш на някаква променлива първия елемент и след това въртиш всички елементи и ги сравняваш, ако има по-голям, вземаш него за стойност на променливата и така до края. Това много лесно става с една функция, на която за параметър се подават елементите.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=set1++set2+largest+element+c%2B%2B

задача 3: нещо не мога да схвана идеята, може би искат броя на операциите - тук пак сравняваш елементите 1 по 1, може би с вложен цикъл ще стане и всеки път, когато намериш елемент, който го има в първото множество, го премахваш и увеличаваш даден брояч.

 

Благодаря много! 😊

Доста полезни са насоките ти!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Във втора задача сортираш втория масив, взимаш последния елемент и проверяваш дали го има в първия масив. Ако го има, даваш назад, докато евентуално намериш някой, който го няма.

В трета задача проверяваш, дали произволното множество съдържа елементите от универсалното множество. Ако е така, връщаш дължината на произволното множество минус тази на универсалното.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси на всички! 

Реших задачите!

МОЛЯ, МОДЕРАТОРИТЕ И АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА ФОРУМА ДА ИЗТРИЯТ ТЕМАТА :)

БЛАГОДАРЯ!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нищо не си решил...пусна тази тема в 10 форума и преписа дадените ти наготово решения.Не се излагай.

И като ги имаш защо не го сложиш тук?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Темите остават за да помогнат и на следващият потребител...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от силвия димитрова стефанова
      Здравейте, може ли помощ със сортиране по азбучен ред. Трябва да сортирам книги по Фамилия на автор
    • от Александър Миланоски
      Здравейте, това ми  първия път през живота си , който пиша във форум , искам да кажа предварително че компютърната ми култура и грамотност не са големи , наскоро започнах да чета и да се занимавам понеже искам да си взема настолен комптър с монитор,за определени цели - стриймване  и игра.
      Разполагам с бюджет от 1500лв, търся си настолен компютър  (цял или да си го сглобя част по част ) както и монитор към него. На този компютър искам да мога да играя Фортнайт и СтарКрафт 2 както и след време да правя стримове на тези игри . В момента сегашния ми ламптоп искам  когато разполагам с новия компютър да го използвам за да обработвам видео  материала , който ще записвам и извличам от новия компютър ( мисля да използвам OBS ) ( въпреки че не ми идва идея как да прехвърля видеото което ще е записано от новия компютър на сегашния ми лаптоп ,и дали то ще се промени когато бъде пренесено в лаптопа  , флашка? )
      Като характеристики за компютъра  от който имам нужда  сравнявам с препоръчителните системни изисквания на Фортнайт, целта не ми е всичко да върви на максимално качество , но поне ако играя  и стриймвам с настройки на играта средни,ФПС-са да не са ми както на сегашния ми компютър едвам 40-50 (целя се да е нещо над 90FPS) и да ми лагва и да е толкова зле за контролиране , камо ли да взема да записвам всичко това , с това качество.
      Системните изисквания на Фортнайт за да върви добре играта :
      CPU: Core i5 2.8GHz. RAM: 8GB RAM. HDD: 16GB Free Space. GPU: Nvidia GeForce GTX 660 / AMD Radeon HD 7870 or equivalent video card with dedicated memory of 2GB or higher VRAM. OS: Windows 7, 8.1, or Windows 10 64-bit. DirectX: Version 11 or better.  
      Гледах  всякакви различни клипчета в ютуб за при избор на различни компоненти в този случай Видео карта като едно ми хвана окото :
      сетъпа от това видео :
      CPU:Intel Core i5 6500
      Ram:16gb DDR4
      VGA:Asus Dual RX 580 (4GB)
      HDD:2x120 SSD
      POWER:Croshair 650W
      --------------------------
      допълнителен въпрос , ако копирам този сетъп  от това видео бих ли могъл като си сваля и OBS и нещата за стрийм при пускане на това да не се развали ФПС и качеството на gameplay-я , понеже четох че тези програми изкисвали стабилен процесор, който ако мога да сменя от този сетъп  и да сложа по-добър, как биха тръгнали нещата , както и това дали са съвместими( няма как да си харесам предполагам каквито и да са части и да сглобя нещо от тях , трябва да са съвместими , но как всъщност разбираме дали са съвместими подбраните части  ?)
      Друг въпрос е когато четох видях за разликата между монитора и че има значение и какъв монитор разполгаш , неговия вид ,време за реакция и търся нещо което би си паснало добре с горните настройки, имайки предвид че ще   си останат същите части или ако ги променим и заместим с по-добър клас части за постигане на по-голямо качество ?
      Видео карта ,процесора и монитора били от значение за геймърите и тези три компонента оказват влияние на ФПС-а в играта, следователно и на стрийм(ако е пуснат) ?
      Дали ако се закупят 2x8 gb Ram би било от полза или ако е за просто две игри,записващата и стриймваща програма  няма смисъл понеже останалото пространство просто няма да се използва или е добра инвестиция ако в бъдеще ще се добавят нови игри на този компютър?
      С кои части бих могъл да сменя по-горния сетъп така че да получа по-добра качество на gameplay-я и stream-ването , като същото време всичко това ,включително и монитора да не надвишават бюджета ?
      Не търся определени марки , а по-скоро постигане на качество на gameplay-я и stream-ването, както и не съм се спрял на точно определени сайтове за купуване на техниката
       
      Благодаря Ви за отделеното време .
       
       
    • от силвия димитрова стефанова
      Може ли да ми помогнете с тази програма как да използвам указателите. 
      Ето го условието:  
      Да се напише програма на С/С++ (за 50 точки), която реализира малка информационна система
      за книжарница. За тази цел е необходимо да се създаде масив от книги (записи със следните
      данни):
      - Име и фамилия на автора (един стринг)
      - Наименование – заглавие (стринг)
      - Артикулен номер (число)
      Програмата да предлага на потребителя меню за работа със следните възможности:
      1. Добавяне на нов запис (книга)
      2. Търсене на книга по артикулен номер
      3. Сортиране на книгите по фамилия на автора (извлечена от стринга)
      Задачата да се реализира с функции и предаване на параметри чрез указатели. Ако се добави
      четене на масива и запис на масива във файл, то точките се увеличават с още 10 бонус точки.
      #include <iostream> #include <Windows.h> using namespace std; const int n = 30; int num = 0; struct MyStruct { char ImeAvtor[30]; char FamAvtor[30]; char Zaglavie[30]; long int ArtikulenNomer; }grupa[n]; void addZapis(); void searchBook(); void addZapis() { int br; cout << "\n Брой книги "; cin >> br; for (int i = num; i < num + br; i++) { cout << "\n\t Въведете данни за книга №" << i + 1 << endl; cout << "Име и фамилия на автора: " << endl; cin >> grupa[i].ImeAvtor>>grupa[i].FamAvtor; cout << "\n\t Въведете заглавие: "; cin >> grupa[i].Zaglavie; cout << "\n\tВъведете артикулен номер: "; cin >> grupa[i].ArtikulenNomer; } num = num + br; } void searchBook() { int flag = 0; long int TarsArtNomer; cout << "\n Въведете търсения артикулен номер: "; cin >> TarsArtNomer; for (int i = 0; i < n; i++) if (TarsArtNomer == grupa[i].ArtikulenNomer) { cout << "Име и фамилия на автора: " << grupa[i].ImeAvtor<<grupa[i].FamAvtor << endl; cout << "Заглавие: " << grupa[i].Zaglavie << endl; cout << "Артикулен номер: " << grupa[i].ArtikulenNomer << endl; flag++; } if (!flag) cout << endl << "НЯМА ТАКАВА КНИГА!!!" << endl; }  
    • от Joanna01
      I. Да се дефинира абстрактен клас CPerson, с член данни име и ЕГН, освен необходимите методи , да се напишат и следните:
      • абстрактен метод за печат;
      • метод, който връща възрастта иа човека на база на ЕГН-то;
       • метод, който връща месеца, през който е роден човека на база на ЕГН-то.
      II. Да се дефинира клас преподаgател CLecturer наследник на CPerson, съхраняващ информация за научно звание (от изброим тип — ас., гл.ас., доц. ...) и контейнер от дисциплини, които води, с необходимите конструктори, методи и оператори (сред които е функцията за печат).
      III. Да се дефинира клас катедра CDepartment, съхраняващ информация за име на катедрата и контейнер от преподавателите в нея (vector<CLecturer>). Освен необходимите методи, да се реализират и следните член функции:
      • конструктор с параметър име на файл, с данните от който се инициализира обекта;
      • изчислява и връща броя на преподавателите със зададено като параметър научно звание;
      • връща списък от преподавателите (list<CLecturer*>), водещи дисциплина, подадена като параметър;
      • изчисляsа и връща средната възраст на преподавателите със зададено като параметър научно звание;
      • изчислява и връща контейнер от преподаватели, които подлежат на пенсиониране до 3 години;
      • намира броя на преподавателите, родени през месец, подаден като парамеrьр;
      • връща през кой месец има родени най-много доценти;
      • връща броя на преподавателите, родени през зададен като параметър сезон; 

      IV. Да се създадат няколко обекта от класа CDepartment u се демонстрира работоспособността на методите му като се направят различни справки и съпоставки между тях (напр. коя катедра има по-киска средна възраст, коя катедра има повече доценти, кои дисциплини се водят от преподаватели и в двете катедри, в коя катедра има повече преподаватели родени през лятото). 
    • от Birhan Husein
      Да се състави функция за копиране на дадена опашка.Стигнал съм до една част,но не мога да измисля копирането.Някой съвет?
      #include <iostream>
      using namespace std;
      struct elem
      {
          int key;
          elem *next;
      }*f1=NULL, *l1=NULL, *f2=NULL, *l2=NULL;
      void copyQueue(int n,elem *&first,elem *&last);
      void push(int n,elem *&first,elem *&last)
      {
          elem *p=last;
          last=new elem;
          last->key=n;
          last->next=NULL;
          if(p!=NULL)
              p->next=last;
          else
              first=last;
      }
      int pop(int &n,elem *&first,elem *&last)
      {
          elem *p=NULL;
          if(first)
          {
              n=first->key;
              p=first;
              first=first->next;
          if (first==NULL)
              last=first;
          delete p;
          return 1;
          }
          else
              return 0;
      }
      void main()
      {
          int num;
          do{
              cout<<"Vuvedete stoinost: ";
              cin>>num;
              push(num,f1,l1);
            }while(num!=0);
          cout<< "Stoinosti na opashkata: "<<endl;
          while(pop(num,f1,l1))
          {
              cout<<num<<" ";
          }
          
          
          
       
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...