Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HTPC конфигурация за 4K филми

Featured Replies

Здравейте, искам да си сглобя едно HTPC. Ще се използва само и единствено за филми/сериали. Търсих информация, но само се обърках повече. Искам да знам кои процесори са по-добри за гладко възпроизвеждане на 4K филми и има ли нужда от външна видео карта? Ако съм разбрал правилно, за възпроизвеждане на видео процесора е достатъчен. Или греша? Някакви предложения за HDD (производител, скорост на въртене)? Достатъчно ли е за 4К диска да е на 5400rpm?

Също така ще бъда много благодарен, ако някой може да предложи вариант за ОС на HTPC. Аз попаднах на това. Добър вариант ли или по-добре да се сложи нещо друго?

• Отговори 55
  • Прегледи 4,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

От intel skylake до сега всички процесори го поддържат хардуерно през вграденото си видео:

https://www.anandtech.com/show/10959/intel-launches-7th-generation-kaby-lake-i7-7700k-i5-7600k-i3-7350k/6

Вече за 10 битово ти трябва kaby lake и нагоре.

https://en.wikipedia.org/wiki/Skylake_(microarchitecture)#Mainstream_desktop_processors

Ryzen с вградено видео също би трябвало да ги поддържа, потърси за vega-та. От видеокартите, на nvidia ти трябва поне GT 1030, дори и комбинирана със слаб процесор, пак ще можеш да гледаш 4К без проблеми. Вече ако ползваш някой по-стар и слаб процесор за това, зависи от 4К видеото с какво качество е, може и да се справи, може и да не се справи. За диска няма особено значение, диск с 5400 оборота ще се справи.

Хъм ако идеята е да се купи втора ръка машина да ще ти трябва видеокарта като минимум GT 1030 (без стрийм само гледане).

Картата поддържа хард. ускорение което значи че поема основния товар и процесора не умира като пуснеш 4К филм.

Съвременен процесор със съответната графика на теория е достатъчен но говорим за 30Hz а не 60Hz

а това с плавното вървене ами зависи кой е процесора колко неща работят на заден фон и т.н.

SSD-то може да не е задължително но също е предимство в случая особено ако не държиш да се ограничаваш като пускаш филм.

Минал съм през нормален HDD 7200 об. и добавяне на SSD докато не останах само със SSD и при всяка стъпка се усещаше подобрение. 

Говоря за домашна машина със слаб процесор която се използва за филми основно.

п.с. Пишеш в търсачката на Маймунда UHD и теглиш нещо след което тестваш.

Тоест след като си купиш предполагаемата втора ръка машина с вградено видео може да провериш върши ли работа

и тогава да прецениш имаш ли нужда от GT 1030 която между другото се намира за под 100 лв. втора ръка.

• Автор

Благодаря за отговорите до момента! Цял ден продължих да ровя и главата ми ще гръмне вече... Като цяло искам да вървят най-badass 4К филмите (HEVC, h265, 10bit, HDR). Мислех да ползвам стария си процесор (i3 4170),  но се отказах. По-добре да похарча повече пари и да си спестя главоболията. От всичко изчетено до момента се спрях на това:

CPU - Intel Core i5 (Coffee Lake)

Nvidia GTX 1050 Ti

Nvidia GTX 1660

Този процесор се надявам, че ще бъде достатъчен, но коя видео карта? Не съм фен на стрийминг услугите и по принцип плана ми е да си кача на HDD колекция филми, сериали, видеа и от там да гледам. Кой знае обаче какво ще ми хрумне утре. Затова искам The best.

Никой не писа нищо за софтуера. Имате ли някакви различни предложения от LibreElec и CoreElec?

Ако няма да се играят игри естествено не на 4К не виждам смислена причина за 6 ядрен процесор и нисък клас геймърска видеокарта. И двете раздуват цената изключително много.

R5 3400G има някой подобрения като припой, по-добър охладител (Wraith Stealth) и поддържа PBO (вкл. графиката).
Въпреки това при цена от 309 лв. и наложителна малко по-скъпа дънна платка за мен по-изгодния вариант е I3-9100F + GT 1030.

https://www.vario.bg/amd-ryzen-5-3400g-yd3400c5fhbox

https://www.vario.bg/gigabyte-b450-gaming-x - HDMI 2.0B  4096x2160@60 Hz

https://www.vario.bg/intel-core-i3-9100f-bx80684i39100f

https://www.vario.bg/palit-geforce-gt-1030-ne5103000646f - HDMI 2.0B  4096x2160@60 Hz

https://www.jarcomputers.com/Inno3D-GeForce-GT-1030-0DB_prod_VCRINNO3DN10301SDVE5BL.html?ref=prod - Безшумен вариант.

https://www.vario.bg/asrock-b365m-pro4-90-mxb9t0-a0uayz

https://www.vario.bg/gigabyte-b365m-d3h - Ако ти е необходим PCI. :) Дъното има и DP 1.2 тоест се поддържа 60Hz 4K поне от интерфейса ако взимаш процесор с графика.

п.с. Интела плюс видеокарта е десетина лева по-скъп но дъното за него е няколко лева по-евтино тоест парите са същите

а картата е със собствена памет и процесора като цяло се справя по-добре.

Вземи си към твоя сегашен процесор една видеокарта GT 1030 и ще спре да те боли главата. Май нищо не си чел от това, което сме написали.......

• Автор

Бърка ме да пробвам със стария процесор, защото нямам дъно за него и освен това трябва да купувам и видео карта. И какво ще стане, ако случайно предложението ви не заработи толкова гладко? Ще се чудя после как да продавам дъно и видео карта. Пуснах темата, защото знам че има хора занимаващи се с такива неща и някой може да ми даде акъл, но нарочно не съм писал бюджет. Искам нещо над минимума. Май вие не четете какво пиша. По-склонен съм за i3 9100F, предложен от Roujin Z. По-скъпо ще бъде, но пък с DDR4 и ще имам възможност за ъпгрейд някой ден, евентуално... 

Все още чакам за някой да сподели софтуер за HTPC.

Както си решиш. Видеокартата ти се явява отделно устройство, което декодира 4К видеото, процесора не участва в това. Вграденото видео на intel работи по същия начин, реално и някой pentium от новите с 2 ядра да вземеш с вградено видео или ryzen с vega, пак няма да товариш процесора, а само видеото му.

преди 54 минути, niki87 написа:

По-склонен съм за i3 9100F, предложен от Roujin Z. По-скъпо ще бъде, но пък с DDR4 и ще имам възможност за ъпгрейд някой ден, евентуално..

Интересно Razen с каква DDR работят според теб?При тях дори ще имаш по-висока честота на рам паметта,а и това с ъпгрейда пак е греда,при интел не стават нещата.............

Кое не става? И сега може да вземе 6 ядрен втора ръка под пазарната цена. При АМД няма нищо повече което да му е нужно за целите на домашното кино.

Дори геймърите нямат нужда от 16 ядрени процесори тоест там везните се накланят само при хората който им трябва за работа.

Общо взето цялата работа е една истерия и всеки трябва да се вълнува от личните си нужди тоест за какво ще го ползва и колко ще му струва.

преди 19 минути, Roujin Z написа:

Кое не става? И сега може да вземе 6 ядрен втора ръка под пазарната цена. При АМД няма нищо повече което да му е нужно за целите на домашното кино.

Дори геймърите нямат нужда от 16 ядрени процесори тоест там везните се накланят само при хората който им трябва за работа.

Общо взето цялата работа е една истерия и всеки трябва да се вълнува от личните си нужди тоест за какво ще го ползва и колко ще му струва.

Пишеш неща,които са така и са ми ясни,видя ли какво точно  съм репликирал?Нещата ,които е казал относно рамта и ъпгрейда,не че няма да му свърши работа и интелска(дори и по-стара)конфигурация.:)

Вадиш му думите от контекста. Той е отговорил на Raze че не иска да търси дъно за стария си процесор а предпочита нова машина която ще е с ddr4 и т.н.

Това че клони към Интел не значи че не е наясно с каква рам работи АМД. 

преди 5 минути, Roujin Z написа:

Вадиш му думите от контекста. Той е отговорил на Raze че не иска да търси дъно за стария си процесор а предпочита нова машина която ще е с ddr4 и ще има по-дълъг живот.

Несъмнено е наясно че нова АМД също ще работи с ddr4 и пояснението е излишно.

Може и да си прав,на мен ми се видя като размишление относно платформите..................голямо чудене и препоръки падна покрай това PC за филми.:(

преди 1 час, Слави Маринов написа:

а и това с ъпгрейда пак е греда, при интел не стават нещата.............

А и това го приемам като твърдение че при Интел е невъзможен ъпгрейд или поне така е написано.

преди 42 минути, Roujin Z написа:

А и това го приемам като твърдение че при Интел е невъзможен ъпгрейд или поне така е написано

Да,като трърдение е.............може да ъпгрейдва само с процесор от същата генерация,за следващата трябва и ново дъно.

Противоречие. Да сложиш по-добър процесор не значи да е по-нов. Дори да сложи по-старо поколение процесор пак може да е по-добър.

Ето ти пример - https://www.olx.bg/ad/intel-core-i5-8400-coffee-lake-6-yadren-CID632-ID851vq.html

Не че виждам каквато и да е причина от подобна покупка но понеже все за ъпгрейди към многоядрени процесори се коментира...

Дори има вградена графика достатъчна за 4К и в комбинация с GIGABYTE B365M D3H е решен и проблема с 60Hz при 4K.

При АМД политиката е само ниския клас да има вгр. графика а ако се върнем в миналото дори бяха на различни сокети което беше адски тъпо.

преди 5 часа, niki87 написа:

Бърка ме да пробвам със стария процесор, защото нямам дъно за него и освен това трябва да купувам и видео карта. ..

Баси, а сега как пишеш със стария си процесор без дъно??? :mad:

Заради тебе Перник ще вземе да набие Гордоста на форума!? ;)

• Автор

Добро утро. Какъв спор е станал... Струва ми се, че се хващате за не много важни неща. Roujin Z правилно е разбрал какво съм написал. Искам HTPC-то да бъде с DDR4. Старият ми процесор поддържа DDR3 и затова не искам да го ползвам. Освен това, ако сложа него ще трябва да сложа и видео карта. 

JKirilov, не пиша със стария процесор. Той си стои в кутията. Смених го, но съм все още с DDR3 на тази конфигурация, която използвам в момента. 

Надявам се всичко да е изяснено вече. Ако е така ще се радвам да преминем към други подробности. Например, има ли нужда да правя RAID масив при положение, че ще пазя колекция филми/сериали? Евентуално кой вариант (0/1/5/10)? За да не остана пак неразбран... Трябва ми възможно най-много място, но компютъра няма да върти филми постоянно. Мисля, че това донякъде защитава дисковете от прецакване.

И накрая софтуерната част. Абсолютно никой не коментира това. Не знам дали причината е, че темата е в раздел Хардуер или просто нямате идеи. 

И на какво ще гледаш тези 4к филми,на FHD монитор?Никъде не видях да си споменал нещо по този въпрос..............

преди 16 часа, Roujin Z написа:

При АМД политиката е само ниския клас да има вгр. графика а ако се върнем в миналото дори бяха на различни сокети което беше адски тъпо

И вярно,и не съвсем.............имат Razen 3 без графика,а пък Razen 5 с вградената графика да го наричаш нисък клас процесор не мисля,че е правилно.

RAID за филми е излишно, още повече, че за да имаш място, трябва да обединиш 2 или повече еднакви диска в RAID-а, което главно се прави за по-висока скорост, което в случая едва ли ще ти е нужно. Ако е за резерва, губиш място, понеже се прави дублиране на информацията.

• Автор
преди 1 час, Слави Маринов написа:

И на какво ще гледаш тези 4к филми,на FHD монитор?Никъде не видях да си споменал нещо по този въпрос..............

Всичко по реда си. HTPC-то ми е по-важно. Телевизора ще го сменям по-нататък. В момента съм с 32" FHD TV. Следващия ще бъде може би минимум 50" 4К. 

преди 23 часа, niki87 написа:

Всичко по реда си. HTPC-то ми е по-важно. Телевизора ще го сменям по-нататък. В момента съм с 32" FHD TV. Следващия ще бъде може би минимум 50" 4К. 

Този следващ телевизор, който си вземете, ако може сам да си възпроизвежда филмите доректно от външен харддиск, примерно, няма ли да се окаже закупуването на HTPC ненужно? Просто като идея пиша, ако налеете парите от HTPC-то в следващия телевизор и озвучение, няма ли да се получи по-добър вариант за филмите?

Хората, понеже не разбират, а по форумите се пишат абсолютни глупости, гледат да си решават проблемите с накупуване на куп китии и ктийчици, с кабелак за 100 лева, вместо да си изградят нормална домашна мрежа и всичко да си правят с нея. Като в оная тема - да си вземел смарт ТВ и допълнително нам къв андроид плейър... ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.