Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Штастието - щое то и има ли почва у нас

Featured Replies

Не е правописна грешка, препратка е към убичането.

Та на въпроса. Чета, че разни били щастливи, пък други значи не са и си давам сметка, че нещо не е уред. И било различно как си щастлив. А говорим за все едни и същи вещества, които химичната лаборатория, наречена мозък, произвежда ежедневно. С други думи, майлко е трудно да не бъдеш щастлив. Излъгах, невъзможно е.

Ообаче, ако ще говорим за какъв се мислиш... Оная тема със "Защо България е най-кофтито", колко сме зле, как сме последни, парите не ни стигат за още един месец в Гърция, колата не е последен модел, счупих си калъфа на четвъртия телефон, който още изплащам, защото съм беден и нещастен... Романи да искаш. Но това е светоусещане, а не реалното състояние на един човек. В смисъл, че дори човек, който е богат може да е нещастен. Може да си нещастен дори, ако жена ти има големи бозки!!! А може да си нещастник, обаче да се напиеш и да се сетиш, че всичко ти е наред, в смисъл още имаш и двете си ръце, има къде да повръщаш, някой се е излъгал да ти плаща, макар и сам да не разчиташ на себе си.

Някаква статистика сочеше, че по-интелигентните хора са по-нещастни. Вероятно защото по-простите го докарват до първото ниво на пирамидата на Маслой - до физиологичните нужди, а те се задоволяват лесно. Нека Дръндьо рече колко му е да правиш деца и да ядеш салам с кисело мляко. Не се иска кой знае к`во.

И тъй, какво мислите е щастието. Питам за по-разсеяните, макар че сега ще мине някое от длъжностните лице по осиране на темите, за да каже, че е имал и по-хубави теми от тая. Щото щастието на някой се крие в това да имаш някой друг, който да мразиш повече и от себе си.

Щастието е относително : Аз съм щастлив по един начин, ти по друг, комшията по трети, комщийката по четвърти. Различни хора, различни виждания, разбирания, възприемания и т.н. това е и причината да не понасям някой да ми декламира кое било нормално и кое не, щото и нормалното е относително като щастието, за теб е нормално това, за мен онова, третия трето и т.н. и в същото време всеки вика на другия ти си ненормален...

Edit : Вече ако ще дефинираме какво чувството да си щастлив... ...май и това е доста относително, обаче има едно нещо - Ако да си щастлив значи ВСИЧКО да ти е наред, такъв филм просто нЕма.

преди 13 часа, Myanmar написа:

А говорим за все едни и същи вещества, които химичната лаборатория, наречена мозък, произвежда ежедневно.

Мозъка не е само химична лаборатория. Въпросната е в перисталтиката на човек. (Образно казано).

Щастието не е съвкупност от всички сетива. Да, има невротрансмитери, но започваш да се чувстваш така, чак когато си се "изкачил" на "второто стъпало"  от условната пирамида на Маслоу. Затова и децата са по-щастливи от възрастните.

Когато станеш възрастен, то щастието си или го запазваш, т.е. продължаваш да го "усещаш" или не. Да, потенциала му, т.е. чувството, че се е "намалило" или е изчезнало, е толкова субективен, че може да се каже, то за теб е без значение докато не придобиеш собствен критерий за "второ стъпала" от по-горе визираната пирамида.

Ако някои хора спират било то на първо или второ стъпало, то има и хора които продължават по-нагоре.

Колкото по-нагоре се изкачваш във въпросната пирамида, то не се променя количеството на щастието, а качеството.

На "третото стъпало" нещата вече се "разливат".  

Образно казано, щастието е един вид река по която се носиш, а не дърво по което се катериш.

Да, то в даден момент може да попадне в някакъв вид вир, но същия е или естествен или изкуствен. В тоя случай не всичко зависи от теб то да продължи.

Реално щастието не е "гола емоционалност", т.е. то е чувство, нещо "облечено" със съзнателен подход.

Съзнание, подсъзнание и прочие ... то/те не е/са само плод на вид химични реакции случващи се в мозъка. Известни са хипнотични въздействия, които "изключват" определени мозъчни центрове и де факто в даден момент на човек може да му се втълпи, че е нещастен.

От друга страна съществуват различни химични вещества, които могат да отключат някакви "изключени" мозъчни центрове.

За разликата от интелигентността, то физиологията се амортизира. Само да не ме попитате, защо човек старее ... :) Приемете, че рано или късно, то това не може да бъде някаква зависимост от Вас.

преди 13 часа, Myanmar написа:

Някаква статистика сочеше, че по-интелигентните хора са по-нещастни.

Това е стъкмистика!  Щастието не е свързано с интелекта или интелигентността. Въпросната "статистика" е измислена и се ползва за управление на човек, група хора, общество и т.н. Тя в случая показва до колко е възможно (вероятно) даден индивид да е щастлив или не. Един вид желанието да предвидиш как даден човек ще се почувства щастлив или не. Към хората които са по-интелигентни, то вероятността да предвидиш намалява. затова и се насажда въпросната "статистика", за да те отклони от твоето желание да предвиждаш.

Предвиждането, пророчеството и т.н. още от древно време не е било толерирано сред власт-имащите. Дълга друга тема ...

Кратко: Човек е по-щастлив, когато мирогледа му е насочен напред, а не на зад. Това, че даден мироглед е спрял към ту сегашния момент, то това означава само и единствено, че човек е доволен от сегашното си щастие.

Аз казах!

преди 12 часа, Bubbles написа:

Ако да си щастлив значи ВСИЧКО да ти е наред, такъв филм просто нЕма.

Филм има, но въпросния е художествено произведение, а не действителност. ;) 

• Автор
преди 3 часа, ДИоNД написа:

децата са по-щастливи от възрастните

Защо?

Да, има невротрансмитери, но започваш да се чувстваш така, чак когато си се "изкачил" на "второто стъпало"  от условната пирамида на Маслоу.

Няма значение стъпалото, когато си надрусан.

Абе, имаше някаква тема там, нещо как се постига вътрешен мир. И аз се включих. Писах "много наркотици"

Образно казано, щастието е един вид река по която се носиш, а не дърво по което се катериш.

Абсолютно не подкрепям. Щастието е плуване срещу течението на реката. Да се носиш по реката, значи друг да мисли, чувства и действа вместо теб.

Реално щастието не е "гола емоционалност", т.е. то е чувство, нещо "облечено" със съзнателен подход.

Изясни си какво искаш да кажеш преди да пишеш.

От друга страна съществуват различни химични вещества, които могат да отключат някакви "изключени" мозъчни центрове.

Няма изключени мозъчни центрове. Всеки човек използва, не едновременно, 100% от мозъчната си кора. Популярният мит, че хората ползват нам си колко, пък гениите нам си колко, са глупости.

За разликата от интелигентността, то физиологията се амортизира.

Сигурно защото интелигентността е качество, а не материал.

Само да не ме попитате, защо човек старее ... :) 

Питам те. Просто за идеята. Сигурен съм, че си нямаш представа, но това няма да ти попречи да понапишеш 2-3 страници, като увод.

преди 4 часа, ДИоNД написа:

Щастието не е свързано с интелекта или интелигентността.

Напълно не подкрепям.

Дълга друга тема ...

20-тата в поста ти haha.png

Кратко: Човек е по-щастлив, когато мирогледа му е насочен напред, а не на зад.

Това от табела от комунистическо време ли го преписа?

Колкото кратко, толкова и неясно. Ако ще пишеш с абстракции, по-добре изобщо не пиши.

21231801_1518629848214502_72909579546633

преди 1 час, Myanmar написа:

1. Защо?

2. Няма значение стъпалото, когато си надрусан.

3.Абе, имаше някаква тема там, нещо как се постига вътрешен мир. И аз се включих. Писах "много наркотици"

4. Абсолютно не подкрепям. Щастието е плуване срещу течението на реката. Да се носиш по реката, значи друг да мисли, чувства и действа вместо теб.

5.Изясни си какво искаш да кажеш преди да пишеш.

6.Няма изключени мозъчни центрове. Всеки човек използва, не едновременно, 100% от мозъчната си кора. Популярният мит, че хората ползват нам си колко, пък гениите нам си колко, са глупости.

7. Сигурно защото интелигентността е качество, а не материал.

8. Питам те. Просто за идеята. Сигурен съм, че си нямаш представа, но това няма да ти попречи да понапишеш 2-3 страници, като увод.

9. Напълно не подкрепям.

10.20-тата в поста ти haha.png

11.Това от табела от комунистическо време ли го преписа?

12.Колкото кратко, толкова и неясно. Ако ще пишеш с абстракции, по-добре изобщо не пиши.

13.

21231801_1518629848214502_72909579546633

1. Не им е обременен мозъка с глупости. Клише със съдържание, но ... друга тема ... виж т.10. :) 

2. Психотронните вещества ги познавам задочно и то от двама, които са престанали с въпросните.

3. Изхода е с/в неправителствена организация.

4.Знам. Има и друг начин да се движиш срещу течението. ... друга тема ... виж т.10

5. Кой разбрал, разбрал.

6. Има временно изключени. Изключването им е в следствие на хипноза. ... друга тема ... виж т.10

7. Нито е качество, нито материал. Да, живеем в материален свят, но има и духовен.

8. Имам идея, но ... към т.10 директно премини.

9. Имаш това право. Никой не иска да подкрепяш или не, нещо.

10. :) е 2х10-ет е, но :) Не мисля да повдигам определени теми, защото не ми се мисли правилната им дефиниция. Към момента едва ли ще си позволя по какъв начин да привлича вниманието на участници в този форум. Кацат като мухи на лайкове ... :) 

11. Комунистите са избити преди много години. Последните известни живи са някъде към ту '56 на миналия век, (но тук около село е имало и до към 61) после е друго - "недоносеното дете" - комсомолците ... ;) Нека не политизираме раздел "всичко останало", а?! :) 

12. Какво да направя, че младите не могат да мислят абстрактно?! Може би трябва да е със разбираема логопатомия ли, а?!  Не работя с обещания и прочие.

13. Видя ли че са 13-ет месеца ... :) В момента 12-те рода се ремонтират. :) Дано не е кв. Младост в гр. Сливен ... :) 

Аз лично си ходя небръснат ... отгоре на това като гледам е станало модно ... та не знам ... докато ми действат ръцете и се намира някакво огледало сам ще се бръсна кога и къде е по мое усмотрение ...  

• Автор
преди 8 минути, ДИоNД написа:

1. Не им е обременен мозъка с глупости. Клише със съдържание, но ... друга тема ... виж т.10. :) 

2. Психотронните вещества ги познавам задочно и то от двама, които са престанали с въпросните.

3. Изхода е с/в неправителствена организация.

4.Знам. Има и друг начин да се движиш срещу течението. ... друга тема ... виж т.10

5. Кой разбрал, разбрал.

6. Има временно изключени. Изключването им е в следствие на хипноза. ... друга тема ... виж т.10

7. Нито е качество, нито материал. Да, живеем в материален свят, но има и духовен.

8. Имам идея, но ... към т.10 директно премини.

9. Имаш това право. Никой не иска да подкрепяш или не, нещо.

10. :) е 2х10-ет е, но :) Не мисля да повдигам определени теми, защото не ми се мисли правилната им дефиниция. Към момента едва ли ще си позволя по какъв начин да привлича вниманието на участници в този форум. Кацат като мухи на лайкове ... :) 

11. Комунистите са избити преди много години. Последните известни живи са някъде към ту '56 на миналия век, (но тук около село е имало и до към 61) после е друго - "недоносеното дете" - комсомолците ... ;) Нека не политизираме раздел "всичко останало", а?! :) 

12. Какво да направя, че младите не могат да мислят абстрактно?! Може би трябва да е със разбираема логопатомия ли, а?!  Не работя с обещания и прочие.

13. Видя ли че са 13-ет месеца ... :) В момента 12-те рода се ремонтират. :) Дано не е кв. Младост в гр. Сливен ... :) 

Аз лично си ходя небръснат ... отгоре на това като гледам е станало модно ... та не знам ... докато ми действат ръцете и се намира някакво огледало сам ще се бръсна кога и къде е по мое усмотрение ...  

Абе, научи се да цитираш като хората, не да ми бъркаш в коментара и да ми номерираш извътре. Ти нов потребител ли си?

преди 5 минути, Myanmar написа:

Ти нов потребител ли си?

Ползвам интерфейса на собственика ... Странно е, че може да редактираш даден цитат, но може ли, може, и се възползвам.

Може да е признак на ниска култура, но не ме е срам.

• Автор
преди 1 минута, ДИоNД написа:

Може да е признак на ниска култура, но не ме е срам.

Признак на нежелание да се включиш в дискусията е. Знам, че представата за форума като полезно място за обмен на информация, е остаряло и не работи в калдата, но усилието да си ясен е признак за уважение на събеседника. А когато не уважаваш събеседника си, дискусията е лоша или никаква. Аз определено, вече ти писах, изгубих интерес да чета каквото и да било от теб. Само от уважение минавам по диагонал, когато ме цитираш. Все пак трябва да имам уважение и към себе си.

преди 12 минути, Myanmar написа:

Само от уважение минавам по диагонал, когато ме цитираш.

Същото е при мен ... ;) 

Изненада ме, че си раздробил и погледнал в моя пост в тази тема.

Изказвания от типа - абсолютно не подкрепям, не подкрепям и т.н.

Не ми е чудно, защо продължаваш вид коментар към мой коментар.

По темата каквото съм казал, съм го казал, а останалото е вид спор.

Не съм спор с мен, т.е. нека да оставим и други да се изкажат по темата, а не да разсъждаваме, защо аз мисля по този начин.

Нежеланието ми да се аргументирам не е признак неуважение към събеседника, а на граница на време да се занимава мозъка ми повече с дадена тема.

Темата е интересна! Дал съм своята ориентация, но да почвам да се аргументирам, то преди другия, уважавам себе си.

преди 21 часа, Myanmar написа:

Някаква статистика сочеше, че по-интелигентните хора са по-нещастни. Вероятно защото по-простите го докарват до първото ниво на пирамидата на Маслой - до физиологичните нужди, а те се задоволяват лесно. Нека Дръндьо рече колко му е да правиш деца и да ядеш салам с кисело мляко. Не се иска кой знае к`во.

Маслоу

Защо децата са по-щастливи от възрастните ли?

Елементарно е - защото все още не са разбрали какви скапаняци има и никой още не им е направил мизерия.

преди 5 часа, Mediterranean написа:

Елементарно е - защото все още не са разбрали какви скапаняци има и никой още не им е направил мизерия.

Покрай един коментар в тема от една затворена група тук, във връзка с темата, мога да споделя.

Щастието в по-напреднала възраст зависи от какви спомени имаме от детството.

Трудното детство води до натрупване на спомени, а това води до очаквано повторение, т.е. усета, че в бъдеще ще има скапаняци, мизерия и прочие е плод на недоизживяно детство.

Незрелия човек е по-податлив на негатива. Той все още не е проявил себе си и е станал позитив. Той си остава само и единствено консуматор на щастие, а не на генератор.

Де факто щастие в напреднала възраст е когато генерираш такова в другия.

Не е проблем да си нещастен, но поне малко разбери, че излъчвайки го, то ти само и единствено знаеш какво е нещастие, а не щастие.

Човек сам избира на кое да е "проводник". За да си щастлив направи така, че и другия да е. Ако не можеш, то намери си този който те прави щастлив. 

В случая с теб - отиди в ненам си коя Корея, намери си не нам какво си подобие на мъж и бъди щастлива.

Реално, ти не можеш да генерираш щастие, а издирваш кой да ти го поднесе на готово.

Няма лошо. Колкото можем, толкова и ще споделим от някакво щастие в нас, но за повечко, се замисли, от къде да си го набавиш ти. :) 

Бъди щастливо!   

Всичко звучи много красиво на думи, но на практика почти не може да се изпълни. Ако може, то ще е от много малък процент от хора с лоши спомени от детството.

Като правя другите щастливи , как това ще ми изтрие спомените!? И как ще ми изпари депресията (примерно, ако имам)? Плюс това, аз не търся някой, който да ме прави щастлива. Знам, че такъв няма да намеря. 

По простата причина, че хората ме натоварват психически в голяма част от времето. Контактът с тях не ме радва особено.

преди 6 часа, Mediterranean написа:

Като правя другите щастливи , как това ще ми изтрие спомените!?

Няма да се изтрият ... просто новите спомени за хубаво ще станат повече от старите спомени за лошо.

Да, по-лесно е от нещо да направиш нищо, но от нищо да направиш нещо малко хора умеят.

Имаш нещо, в случая лоши спомени, то може да ги направиш нищо. Да не са от значение за теб. (примерно) ...

И как ще ми изпари депресията (примерно, ако имам)?

Зависи от "агрегатното състояние" на депресията, т.е. в коя фаза е. В "твърда" ... трудно ... първо трябва да се "разтопи". В "течно" ... по-не-трудно, първо трябва да се "нагрее", а ако е газообразна, то ... вече е лесно ... ;) 

Сменя се обстановката, по човешки казано. Общуването с други хора лекува депресията.

хората ме натоварват психически

Всичките ли? Изнамери такива които да не те натоварват. Кое ти пречи?

но на практика почти не може да се изпълни

Нямаш натрупана практика ли?! Намери човек който да ти покаже. Не хора!!!

Успех!

• 1 месец по-късно...
  • Автор
на 26.01.2020 г. в 6:14, iИ.дИоNд.Ni написа:

Щастието в по-напреднала възраст зависи от какви спомени имаме от детството.

Трудното детство води до натрупване на спомени, а това води до очаквано повторение, т.е. усета, че в бъдеще ще има скапаняци, мизерия и прочие е плод на недоизживяно детство.

Извинявай, не си прав. Ако си живял в Ада, се научаваш да цениш всичко и да му се радваш. Бих казал, че охолния живот, разглезеността и прекомерното щастие са причината за последвалите депресия, ленност и липса на воля и стремежи.

Някога си мислех, че ако имах нужните пари (за няколко милиона лв. говоря) щях да реализирам няколко мои проекта, но после осъзнах, че ако имах тези пари нямаше да се стремя към тези цели и да посвещавам времето си в изпълнението им.

преди 7 часа, Myanmar написа:

Ако си живял в Ада, се научаваш да цениш всичко и да му се радваш.

Нека изключим двете крайности - Ад и Рай. И в двата случая се получава вид илюзорно щастие. Ако си живял в охолство, да следват депресии и прочие, но в другия случай се натрупват предразсъдъци и прочие. Нека не забравяме, че сбор от радости не те прави щастлив.

Щастието е в следствие на любовта, но не материалната. Тривиално звучи, но и двете са доста възвишени чувства и са пряко свързани със смисъла на живота. Той живота (субективния, индивидуалния) има начало и край. Как ще го изживееш е въпрос на избор. Някой го правят с мисъл, а други не. Именно мисълта как да живеят по-добре твоите деца от теб и твоите родители те мотивира да правиш неща които да носят щастие на децата ти. Всеки един успех на твоето дете те прави щастлив.

До момента в който нямаш деца, де факто ти имаш някакви радости. Те те правят щастлив. Надграждайки наследството от щастието на своите родители ти преминаваш в зоната на своето истинско щастие.

Кратко: Стремежа към охолство понякога те отклонява от щастието.

преди 7 часа, Myanmar написа:

Някога си мислех, че ако имах нужните пари (за няколко милиона лв. говоря) щях да реализирам няколко мои проекта, но после осъзнах, че ако имах тези пари нямаше да се стремя към тези цели и да посвещавам времето си в изпълнението им.

Кой от всеки млад човек не си мисли, а?! Естествено има и една друга група млади хора, те не ги вълнуват крупните пари веднага, сега, а постоянните малки пари с които да си правят радостите си.  Не трябва да забравяме все пак, че живеем в материален свят. ;) 

Извън въпросния обаче има и духовен. Именно в него е това което по един или друг начин наричаме щастие. Да знам, че звучи тривиално, но някак си не приемам еквивалента радост = щастие.

• Автор
преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Щастието е в следствие на любовта, но не материалната.

Не е вярно. Хората са различни. Има богаташи, чиято единствена радост е да трупат имане. И дори не се занимават с харченето му.

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не трябва да забравяме все пак, че живеем в материален свят. ;) 

Именно.

А една плеймейтка бе казала, че не е златотърсачка, просто като трябва да избира между красив нехранимайко и красив ботагаш създал бизнес и развиващ проекти, ще избере втория.

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ако си живял в охолство, да следват депресии и прочие, но в другия случай се натрупват предразсъдъци и прочие.

Предразсъдъците са следствие на ограничено съзнание, не на конкретни събития в живота.

преди 10 минути, Myanmar написа:

Хората са различни.

Да, така е. Всеки избира своето щастие дали ще е в материалния или духовния свят. Има и трети - комплексен. ;) 

Самите понятия любов и щастие не са материални. Да, имат еквиваленти и в материалния свят, но в своя по-общ смисъл не са свързани с конкретна материя.

Да се приема, че човек е неодухотворен предмет според моите разбирания е грешно. Аз не казвам, че моето е вярно, а че във Вашето има вид грешка. ;) 

Радост не е еквивалент на щастие!!!

преди 16 минути, Myanmar написа:

Предразсъдъците са следствие на ограничено съзнание, не на конкретни събития в живота.

Бих казал тесногръдие, а не ограничено съзнание. Самото съзнание е вид "мека материя" върху която може чрез определени неща да се въздейства в дадена или друга посока. Да, то е ограничено, но само и единствено по отношение на къде се намира - в нашия физиологичен мозък. Дали ще се развие или не зависи от индивида, а изцяло от неща извън него. Доста спорен е въпроса кога се сформира вид съзнателна дейност в въпросната ограниченост наречена мозък. Научно е доказано, че върху него било то чрез хипноза или вид химични вещества може да му бъде даден тласък в определена посока, независимо от в какво състояние се намира то в момента. По модерно му казано, да се мотивира даден човек да подхожда чрез съзнание към своето битие, живот и прочие, а не да се носи по каналите на определени предразсъдъци заложени от някои.  

• Автор
преди 15 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Самите понятия любов и щастие не са материални. Да, имат еквиваленти и в материалния свят, но в своя по-общ смисъл не са свързани с конкретна материя.

Е защо, свързани са. Химикали се разливат в тялото и при ядене и при пиене. Даже не говоря за наркотици.

Щастието не е тук и там или по някое време ! То е у главата на всеки.....:nono:

преди 3 часа, Myanmar написа:

Е защо, свързани са. Химикали се разливат в тялото и при ядене и при пиене. Даже не говоря за наркотици.

Елементарно е: Освен химия има и физика! ;) Щастието, любовта е като електричеството. Да, в батериите се съхранява някаква ел. енергия, но въпросните хранилища са със срок на годност. За разлика от динамото или генератора. :) Дали ще бъде любов или щастие е важно да има какво?! ;) Насочено някакво движение на свободно волеви  мисли (електрони).

Забележете: Освен химични свойства всеки един химикал си има и физични свойства. При човек си има полова ориентация! Що ли, а?!

Та, има си мъжко щастие и женско щастие ... ;) Общото щастие е какво, а?! Детето което правят! Елементарно е ... Щастието на възрастен е именно в това - да е родител. За да е такъв трябва да има любов, не само плътска, а и друг вид, защото в противен случай дете ще израсне във вид предразсъдъци на бедност или охолство. То, ще бъде щастливо до сблъсъка с някакъв вид разочарование. Прочие ...

Та, защо ли, а?! Хем са свързани, а хем не и т.н. Това е вид квант. Въпросния се поражда от неща извън човека. Просто в даден момент човек се правилно ориентира и протичат не само химични неща в мозъка, а и вид физични. ;) Та, хайде моля не ми говорете за ядене и пиене. :)

Наздраве, и да ни е честит празника!   

• Автор

"Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които се намират в различни части на човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, наречени хормони, които се отделят направо в кръвта. Чрез кръвта хормоните се разнасят до съответните органи като регулират техните функции. Жлези с вътрешна секреция са хипоталамуса, хипофизната жлеза, епифизата, щитовидната жлеза, околощитовидните жлези, надбъбречните жлези. Отделни участъци от задстомашната жлеза (Лангерхансови острови) и половите жлези (сертолиеви клетки, лайдигови клетки, гранулозни клетки) функционират като жлези с вътрешна секреция. Някои органи като стомах, дванадесетопръстник, черен дроб, бъбрек, плацента, матка, кожа, сърце, костен мозък и мастна тъкан имат добавъчна ендокринна активност.

Хормоните на ендокринните жлези регулират основните жизнени процеси в човешкия организъм: обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, влияят върху човешкото поведение."

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.