Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мога ли да получа пратка от Спиди без лична карта

Featured Replies

преди 2 часа, DarkEdge написа:

Каква гордост! Упс, простащина - не се удостоверяваш - не получаваш! Освен това те са оператори на лични данни...

Начина за получаване на пратка я дефинира изпращача!

Правния казус няма нищо общо с закона по отношение на куриерските услуги.

преди 1 час, Meri Meri написа:

Защото примерно, не едно магаре е Марко! Историята помни и такива случаи. 

За всеки вид материална ценност предавана от дадено лице към друго лице си има други разпоредби.

В случая с закона по отношение на работа с лични данни няма нищо общо с това дали лицето има право да получи вид пратка или не.

Пак да напомня: Пратката!!! Товарителницата!!! Начина на "освобождаване"  на пратка.

Изпращащият декларира какво има в пратката и упоменава изрично куриера, че въпросната пратка трябва да се предаде на лицето или упълномощено лице и прочие, за да достигне въпросната пратка до крайното лице.

В зависимост от ценността съдържаща пратката се подхожда различно. Дали куриерите, в частност служителите им постъпват по закон или по вътрешен правилник е друго нещо.

Паричните средства се тълкуват като ценни книжа, независимо от големината им! Изпращачът декларира вида на ценността на пратката с което той индиректно указва на куриера какво да изисква от получателя!!!

Аз съм си глупав човек .... принципно, но не съм наивник .... ;) 

:) 

И да, в дадени случаи съм нагъл даже ... :) 

• Отговори 91
  • Прегледи 16,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 31 минути, ИИ.ДИоNД.NN написа:

Дали куриерите, в частност служителите им постъпват по закон или по вътрешен правилник е друго нещо.

Да, аз за такива случаи говоря! Пример: Аз съм Тодорка Боева и служителите в офиса вече ме познават, грабват пакета от стилажа, аз се подписвам на таблета срещу името си и всички доволни. Да, ама не! Идва след час друга Тодорка Боева и си търси пратката, но тя нейната при мен, а моята още си е в офиса. Затова поне телефон си казвайте или си преглеждайте пакета! 

Все бързаме и после се чудим, ама що така!

преди 50 минути, ИИ.ДИоNД.NN написа:
преди 3 часа, DarkEdge написа:

Каква гордост! Упс, простащина - не се удостоверяваш - не получаваш! Освен това те са оператори на лични данни...

Начина за получаване на пратка я дефинира изпращача!

Правния казус няма нищо общо с закона по отношение на куриерските услуги.

Аре стига вече, а! К'ва е връзката между моя пост, който си цитирал и твоето писание? Никаква! Ноне, зиро! Имах малко по-високо мнение за теб, но явно съм сгрешил.
Хубав ден!

преди 2 минути, Meri Meri написа:

Да, това е в основата е проблематиката!!!

При мен куриера изрично каза да си прегледам пратката, защото сумата бе голяма.

Да се подценяват куриерите е признак на ниска култура. Друг е въпроса за "новобранци" в бранша ... и тяхната проява на важност.

В много фирми, предприятия не си заделят кадрова длъжност - кадровик. В повечето шефа е такъв и от .... прочие ... ;) 

Когато любовницата или любовника на шефа или шефката определят порядъка на вътрешния ред си е е**** м**** = не качествена концепция на даден човек който желае да се занимава с даден бранш ...

Малко фирми могат да отделят средства за обучение  на млади кадри ... всичко е бързане, един напуска друг бива назначен и прочие ....

Сетих се за вица - Малък бизнес ... :) Където даден няма средства да си назначи служителки ... :) 

преди 11 часа, Meri Meri написа:

Да, аз за такива случаи говоря! Пример: Аз съм Тодорка Боева и служителите в офиса вече ме познават, грабват пакета от стилажа, аз се подписвам на таблета срещу името си и всички доволни. Да, ама не! Идва след час друга Тодорка Боева и си търси пратката, но тя нейната при мен, а моята още си е в офиса. Затова поне телефон си казвайте или си преглеждайте пакета! 

Аааа не става така. Поне аз не съм забелязъл такова нещо и при Еконт и при Спиди , а ме познават понеже се виждаме всеки ден. Първо ме питат какво искам и после искат телефон и накрая подпис. Лична карта не ми искат отдавна. Пратката можеш да си прегледаш ако е активирана опцията преглед иначе плащаш и тогава гледаш.

Има дублаж да имена но няма дублаж на телефони, затова те търсят по телефончето. Минеш ли през някой куриер и вече си в базата им данни.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Не става, ама става. Приятелка точно така се мота с една пратка, преди около година. И аз и се чудих на разказа, но е факт.
И днес бях в офис за получаване, вярно са се стегнали и спазват правилата. Посрещнаха ме с: Мери нали, казвам да, но после ми поискаха и лична карта, предполагам, че ги следят с камерите и ги хокат.

Е, то ако си редовен, значи те знаят и би било тъпо да се представяш. Но ако си нов, най-малкото при части, е да видят поканата в телефона. За пари и пратки с обявена висока стойност е задължително. Поне при мен е така.

Не, че някой ще се взира, те имат опит и  усещат кой какъв е. 

Не съм толкова редовна клиентка, но в малко населено място, един и същ офис, едни и същи служители, както се казва, като едно голямо семейство. :) 

Добре са затегнали контрола, дано само не е временно!

В сайта на Спиди си е написано:

"34. Пратките се доставят на лицето, посочено като получател, на негов родител или законен настойник, ако е малолетно, или на упълномощено от получателя или законния му представител лице. Куриерските пратки при доставката се предават на лицето по предходното изречение лично, а в негово отсъствие на адреса – на лице, което се е задължило пред Оператора да му я предаде /напр. лице от домакинството на получателя, друго лице, което във времето на доставката се намира на адреса на получаване, портиер, охрана, деловодство при адрес на получателя в жилищна или административна сграда и др. подобни/. Това обстоятелство се отбелязва при предаването на пратката, в това число се регистрира в електронната система на Оператора и е видно за подателя. Лице, различно от получателя, може да получи пратка срещу подпис и представяне на документ зa самоличност, като трите му имена се вписват в служебните документи на Оператора."

Мисля, че това изчерпва казуса. Останалото са своеволни действия на конкретни служители, и не могат да бъдат давани като пример, доказващ нещо. 

По принцип когато искат да покажете лична карта или друг документ за самоличност, не е да ви гледат годините, а да удостоверят, че лицето, за което е пратката сте вие, така че дори в офис да е пратката пак може да си я вземе.

преди 1 минута, tepmu написа:

дори в офис да е пратката пак може да си я вземе.

Освен ако не може

преди 3 минути, DarkEdge написа:

Освен ако не може

Не ми се прави на интересен като ми копираш подбрани думи от поста ми. Ако прочетеш целия ми пост и имаш IQ над 30 ще асимилираш какво искам да кажа.

И кое точно от цитираното е извън контекста, господин IQ 30+?

преди 1 час, DarkEdge написа:

И кое точно от цитираното е извън контекста, господин IQ 30+?

Цялото ти мнение е излишно и с цел да се правиш на интересен, тъй като никъде не съм писал, че със сигурност ще стане за да ми пишеш "освен ако не може", просто съм виждал какво правят в офисите. Ако имаш още нещо да уточняваш с мен и не държиш това да става публично, може да ми пишеш ЛС да не спамим в темата.

Днес бях в офис на Спиди в който не ме познават. Никой не ми пойска документ за самоличност.

Пойскаха ми телефонен номер и да видят пина от СМСа. Платих си подписах и си пожелахме приятен ден.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.