Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ВНИМАНИЕ!!! Измамна схема в OLX за купувачи от Англия

Featured Replies

Здравейте, ако темата не е за тук, моля админ да я премести в подходящия раздел.

Искам да предупредя хората да не се хващат да подобна схема, на която аз попаднах и за щастие понеже съм човек, който винаги проучва нещата не се хванах.

Ето и случая на кратко:

Пускам за продажба лаптоп. Веднага след това има няма и 5 минути, някои започва да ми пише по Viber, че иска да ми купи лаптопа. Личеше си че ползва google translate понеже беше на леко развален български. Каза, че живее в Англия и иска да му го пратя по Спииди, викам си "Ок значи е Англичанин, сигурно купуват ефтино техника от Бг и вероятно ги препродават там". Казах на човека, че предпочитам да го продам на някой от Бг, попитах го дали няма човек тук, да го продам на него, пък после те да се оправят. Не ми харесваше мисълта лаптопа ми да се разнася до Англия и обратно ако евентуално не му хареса като го види. 

Той предложи да ми плати веднага цялата сума + разходите по транспорта. Направо се учудих супер много. Викам си "Извадих късмета тука сега още от раз стана сделката". Попитах го дали често си купува неща от Бг и от ОЛХ. Прати ми няколко снимки на стоки, които е разопаковал от Спииди. Стана ми любопитно, каза, че го бил вземал за сина си. (тука вкарваме малко психология, използва това, че е за детето му, стават лични нещата)

След като питах в Спиди за условията,  стана ясно че общо с таксите трябва да ми преведе 760лв. 

Той веднага още същия ден отиде до банката като ми прати снимка как чака на светофара, след това банката снимана отпред как е пред нея. Попита ме за ИБАН и Имена и мейл. След което получих меил от банката, че ми е пуснал парите.

Викам си "Бре!" Егаси кефа, даже вече бях нагласила парите какво ще ги правя като ги получа. Казах му, че довечера ще подготвя лаптопа за изпращане и ще го пратя по Спиди като получа парите. Той искаше снимки как го подготвям за да ги прател на сина си. Търсих името му в нета да го намеря Stevry Howen ама нямаше такъв, още тогава ми светна нещо.

Става върпос за HSBC банк. Та ето го и въпросния мейл. 

Capture.JPG.88eecc887eb075230c1e2aee64858c67.JPG

Първоначално всичко изглежда точно. Обаче след 10тина минути просто реших да Гуглъна мейл адреса, от който идва и веднага ми излезе резултат от форум за Scammers Warnings, абсолютно същия мейл, от същия човек със същото име и същото съдържание!! Само името беше мое, както и сумата, която бях казала. Всичко друго акаунт номер, мейл и т.н бяха публикувани и то от преди няколко седмици, значи схемата е нова.

Да нищо не му писах повече. Той ми писа на следващия ден от друг номер, със стария му нещо станало. Гледам кода от Нигерия. Викам му как така от Нигерия сега ми пишеш? Той започна да ми обяснява как бил пастор в Африка и от там имал номера ала бала. Започна да ме притиска кога ще пращам лаптопа.

Казах му, като получа парите. Той ми каза "е нали получи мейла от банката" . И след което му казах, че е попаднал на грешния човек и е скамер и съм го разкрила. След което той ми пейства ето това. (Не го написа ами направо го изтропа, т.е. има го подготвено, явно често му се случва да се обяснява на хората защо няма да си получат парите)

На кратко в съобщението се казва, че банката е взела сумата от неговата сметка, но я задържа понеже става върпос за продажба на предмети, и тряба заедно с предмета да изпратите и това банково съобщение, и чак тогава когато той го получи, банката ще пусне парите към вашата сметка.

Screenshot_20200214-104908_Viber.thumb.jpg.fa996b0305b86a6da736c33ffb9cbc90.jpg

Бла бла и след още няколко реда започна да ми обяснява как аз съм го била излъгала, как съм можела да лъжа божии служител и тинтири минтири.

Знам, че тук повечето хора са грамотни и не биха се хванали, но може да има и по-неопитни хора, които са доста на зор и пак могат да се подведат. В една от снимките, които ми беше изпратил, някой наистина си беше изпратил стоката заедно с изпринтиран този мейл, понеже отгоре имаше логото на АБВ поща.

Мерси

То ест къде е измамата – ти пращаш лаптопа и след това не получаваш парите? Какво става след изпращането на мейла от банката за преведените на твое име пари, та не ги получаваш?

Извинявай, не се задълбочих в подробностите на документите.

А дубрютрю, Пенке ле :D 

Винаги, като пусна нещо по-скъпо в OLX-а, ми се явява поне един такъв. Някой път ги отрязвам веднага, друг път, ако съм на кеф, си правя бъзик. На последния му обясних, че нямам банкова сметка, но щом е толкова на зор да купи чак от България фотоапарат, който в Англия (откъдето твърдеше, че е) може да се намери много по-евтино - да ми прати парите по Western Union, и ще имаме сделка. Още ги чакам :D .

• Автор

Много рядко, да не кажа почти никога не ползвам OLX като цяло и не съм запозната със схемите. Просто сега имах 1-2 неща, които исках да продам.

преди 2 минути, Ьрмалоу написа:

То ест къде е измамата – ти пращаш лаптопа и след това не получаваш парите? Какво става след изпращането на мейла от банката за преведените на твое име пари, та не ги получаваш?

Извинявай, не се задълбочих в подробностите на документите.

Измамата е там че никой не е изпратил парите. А те ти пращат измислен SMS от името на някоя банка. И ако мине номера.

• Автор
преди 1 минута, Pig написа:

Измамата е там че никой не е изпратил парите. А те ти пращат измислен SMS от името на някоя банка. И ако мине номера.

Виж и за това не се бях замислила. Може да добавят и получаване на СМС и без да провериш наистина да отидеш да изпратиш стоката.

преди 1 минута, ChromaCat написа:

Виж и за това не се бях замислила. Може да добавят и получаване на СМС и без да провериш наистина да отидеш да изпратиш стоката.

Точно на това разчитат, да не провериш банката. 

• Автор
преди 3 минути, Ьрмалоу написа:

ChromaCat,

вижда се истинското ти име в първия скрийншот, ако това те безпокои.

Ми то името ми го има и във Facebook :)

преди 12 минути, ChromaCat написа:

Ми то името ми го има и във Facebook :)

В OLX може ли да се търгува, без купувачът да знае имената ти по документи?

• Автор
преди 2 минути, Ьрмалоу написа:

В OLX може ли да се търгува, без купувача да знае имената ти по документи?

Не ти разбирам въпроса.

преди 7 минути, ChromaCat написа:

Не ти разбирам въпроса.

Мисълта ми е, че ако истинските ти имена не бяха свободно достъпни, "банката" от Нигерия нямаше да може да ти прати мейл, приличащ на достоверен без твоите имена.

П.П. Не съм запознат с търговията в OLX.

Редактирано от Ьрмалоу (преглед на промените)

• Автор
преди 6 минути, Ьрмалоу написа:

Мисълта ми е, че ако истинските ти имена не бяха свободно достъпни, "банката" от Нигерия нямаше да може да ти прати мейл, приличащ на достоверен без твоите имена.

П.П. Не съм запознат с търговията в OLX.

Ние имахме кореспонденция. То и аз не знаех, че има чужденци, които са подхванали българския маркет за подобни схеми. Но както и да е де,  аз така или иначе нямаше да пращам нищо преди да видя парите в сметката си. Просто си изгубих времето да се занимавам с този и отхвърлих други оферти. Бях се нагласила вече, че е кажи речи продадено. 

Хубаво правите че информирате неопитните в бранша, но това е стара схема...
...е ок с малко по-нов сценарий но като цяло все същия трик се ползва, документ от банка, африкански пастор или мисионер там примерно към ООН и т.н.
Това СМС-а е новото, а иначе тая шашма си има и име - Нигерийска примка.

преди 2 часа, Ьрмалоу написа:

В OLX може ли да се търгува, без купувачът да знае имената ти по документи?

Естествено, че може. Само че без да се ползват куриери, защото те искат лични данни на изпращача и получателя. Иначе, при продажба "очи в очи", можете да сте анонимни.

преди 2 часа, Ьрмалоу написа:

Авторката на темата сигурно му ги е изпратила, заедно с номера на банковата си сметка, за да ѝ "преведе" парите.

Да питам @ChromaCat- защо водите кореспонденция извън OLX канала за съобщения?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 40 минути, DarkEdge написа:

Да питам @ChromaCat- защо водите кореспонденция извън OLX канала за съобщения?

Много ясно защо - тарикатите правят първия контакт през Viber. Така е възможно дори изобщо да нямат акаунт в OLX. 

Пък и да имат, все тая. Най-много да им го изтрият. Случвало ми се е 2-3 пъти да получа такова измамно съобщение, а като тръгна да му отговарям - не мога, излиза ми грешка, че няма такъв акаунт.

Само преди месец- два тука някъде имаше тема, един се оплаква, че така се е прецакал. Не знам как има хора се вържат, аз цял живот за каквото и да е било съм се придържал към правилото "пари на длан", докато не си видя парите, забрави - нищо не пращам, нищо не давам :Д  няма ама утре, ама после, ама чакай сега, смс- и, пощи, вайбъри, заеви.

преди 3 минути, insec написа:

Само преди месец- два тука някъде имаше тема, един се оплаква, че така се е прецакал. Не знам как има хора се вържат, аз цял живот за каквото и да е било съм се придържал към правилото "пари на длан", докато не си видя парите, забрави - нищо не пращам, нищо не давам :Д  няма ама утре, ама после, ама чакай сега, смс- и, пощи, вайбъри, заеви.

Демек никаква търговия онлайн?

преди 12 минути, Bubbles написа:

Демек никаква търговия онлайн?

Е, чак пък толкова ... Просто се спазват известни правила, и се подхожда предпазливо. 

• 9 месеца по-късно...
на 14.02.2020 г. в 11:40, ChromaCat написа:

Здравейте, ако темата не е за тук, моля админ да я премести в подходящия раздел.

Искам да предупредя хората да не се хващат да подобна схема, на която аз попаднах и за щастие понеже съм човек, който винаги проучва нещата не се хванах.

Ето и случая на кратко:

Пускам за продажба лаптоп. Веднага след това има няма и 5 минути, някои започва да ми пише по Viber, че иска да ми купи лаптопа. Личеше си че ползва google translate понеже беше на леко развален български. Каза, че живее в Англия и иска да му го пратя по Спииди, викам си "Ок значи е Англичанин, сигурно купуват ефтино техника от Бг и вероятно ги препродават там". Казах на човека, че предпочитам да го продам на някой от Бг, попитах го дали няма човек тук, да го продам на него, пък после те да се оправят. Не ми харесваше мисълта лаптопа ми да се разнася до Англия и обратно ако евентуално не му хареса като го види. 

Той предложи да ми плати веднага цялата сума + разходите по транспорта. Направо се учудих супер много. Викам си "Извадих късмета тука сега още от раз стана сделката". Попитах го дали често си купува неща от Бг и от ОЛХ. Прати ми няколко снимки на стоки, които е разопаковал от Спииди. Стана ми любопитно, каза, че го бил вземал за сина си. (тука вкарваме малко психология, използва това, че е за детето му, стават лични нещата)

След като питах в Спиди за условията,  стана ясно че общо с таксите трябва да ми преведе 760лв. 

Той веднага още същия ден отиде до банката като ми прати снимка как чака на светофара, след това банката снимана отпред как е пред нея. Попита ме за ИБАН и Имена и мейл. След което получих меил от банката, че ми е пуснал парите.

Викам си "Бре!" Егаси кефа, даже вече бях нагласила парите какво ще ги правя като ги получа. Казах му, че довечера ще подготвя лаптопа за изпращане и ще го пратя по Спиди като получа парите. Той искаше снимки как го подготвям за да ги прател на сина си. Търсих името му в нета да го намеря Stevry Howen ама нямаше такъв, още тогава ми светна нещо.

Първоначално всичко изглежда точно. Обаче след 10тина минути просто реших да Гуглъна мейл адреса, от който идва и веднага ми излезе резултат от форум за Scammers Warnings, абсолютно същия мейл, от същия човек със същото име и същото съдържание!! Само името беше мое, както и сумата, която бях казала. Всичко друго акаунт номер, мейл и т.н бяха публикувани и то от преди няколко седмици, значи схемата е нова.

Да нищо не му писах повече. Той ми писа на следващия ден от друг номер, със стария му нещо станало. Гледам кода от Нигерия. Викам му как така от Нигерия сега ми пишеш? Той започна да ми обяснява как бил пастор в Африка и от там имал номера ала бала. Започна да ме притиска кога ще пращам лаптопа.

Казах му, като получа парите. Той ми каза "е нали получи мейла от банката" . И след което му казах, че е попаднал на грешния човек и е скамер и съм го разкрила. След което той ми пейства ето това. (Не го написа ами направо го изтропа, т.е. има го подготвено, явно често му се случва да се обяснява на хората защо няма да си получат парите)

На кратко в съобщението се казва, че банката е взела сумата от неговата сметка, но я задържа понеже става върпос за продажба на предмети, и тряба заедно с предмета да изпратите и това банково съобщение, и чак тогава когато той го получи, банката ще пусне парите към вашата сметка.

Бла бла и след още няколко реда започна да ми обяснява как аз съм го била излъгала, как съм можела да лъжа божии служител и тинтири минтири.

Знам, че тук повечето хора са грамотни и не биха се хванали, но може да има и по-неопитни хора, които са доста на зор и пак могат да се подведат. В една от снимките, които ми беше изпратил, някой наистина си беше изпратил стоката заедно с изпринтиран този мейл, понеже отгоре имаше логото на АБВ поща.

Мерси

Здравейте днеска за малко да се хвана абсолютно същата система 

Аз съм пастор
 Човек на честта и добре познат
 Така че не мога да бъда намерен в такова мръсно нещо

viber_изображение_2020-12-04_12-08-23.jpg

viber_изображение_2020-12-04_12-03-41.jpg

на 14.02.2020 г. в 11:40, ChromaCat написа:

Ето и случая на кратко:

Мерси

Name: Pa. David Green
Address: 330 Hoel Y Coleg,Newtown
City: Mid Wales
Zipcode: SY161RA
Country: United Kingdom
+44 7345 054119
[email protected]

• 1 месец по-късно...

Здравейте, 

Една година след този пост тези измамници все още продължават.

Преди няколко дена се свърза с мен и искаше да му изпратя фотоапарата, който пуснах за продажба в OLX.

Понеже вече са в Брекзит вече нещата се усложниха и реших да посетя близкият офис на DHL в Русе да попитам за цени, митници, такси.

Служителите в офиса бяха много добри и ми обясниха, че на 90% са сигурни, че това е измама и че няколко човека преди мен са се опарили вече.

Нямаше да им изпратя нищо без парите да са в сметката ми, но все пак се надявах да не е измама.

След като видях, че имената са различни и телефона е с Нигерийски код - съмненията ми се засилиха .

Накрая просто му казах, че ще го продам на приятел и го блокирах във Вайбър и го изтрих.

При мене контактите бяха различни. Поиска да изпратя пратката до:

Marshal Steven / +447125093721 / [email protected]

UK / Plymouth Devon / 80 kinnaird crescent southway city / PL6 6JG

Иначе на снимката във вайбър беше същия тип от снимката по-горе.

Вчера потърсих в гугъл информация за подобни измами и стигнах до този пост.

Надявам се да вдигнем малко шум по този проблем и да предпазим хората от този измамник. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.