Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд - дъно, процесор и рам.

Featured Replies

Логиката е валидна ако идеята е да спестим пари но често пъти се дават повече (памет на 2400MHz може да струва повече от такава на 3200MHz) а обикновено е за сметка на друго което прави нещата още по-лоши. 

Наскоро имаше покупка на 2x16GB Kingston 3200MHz за 355 лв. а за 220 лв. се взима горната на 3000MHz. Човек науми ли си нещо няма спирачки.

• Отговори 70
  • Прегледи 6,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, П.е.т.ъ.р написа:

И дъното още е висящо ако поръчвам от Жар. 

ASRock Fatal1ty X370  250лв

Asus Prime X370-PRO 286лв.

MSI X370 GAMING M7 ACK 350лв.

... защо така с процесорче за 200лв.. вземи си msi B450, което roujinz ти показа, повече не ти трябва

• Автор
преди 47 минути, arestant написа:

... защо така с процесорче за 200лв.. вземи си msi B450, което roujinz ти показа, повече не ти трябва

Защото дъното ще се ползва докато е жив сокет AM4 тоест ако всичко е наред следващите 6-7 години. Идеята на ъпгрейда е просто да осъвременя малко компютъра.

Дъното което ползвам в момента е претърпяло 4-5 смени на процесор. 

Ако ще слагаш процесори с повече от 8 ядра някога, по-добре вземай по-скъпо дъно. Виж тук кои дъна са с най-добри VRM и ще станат за висок клас процесори с много ядра:

https://forum.level1techs.com/t/x570-and-am4-motherboard-vrm-info/144608

Реално няма да имаш нови процесори а "рефреш" тоест оптимизации с енергопотреблението което може да позволи малко по-високи честоти и се съмнявам че с 4ххх ще видиш повече от 3% разлика.

В дъно никога не е изгодно да се инвестират много пари (изключвам чешене на крастата) още по-малко в стари чипсети. 

Това което ти препоръчах (в трите си варианта) според мнозинството е най-изгодното дъно като възможности-цена и позволява всеки процесор от серията вкл. бъдещия рефреш.

Ако говорим за 6 ядрени и дъното от 125 лв. върши работа TOMAHAWK е препоръчителен ако имаш планове за 8-16 ядреник.

Каквото и да купуваш търси ревюта как се държат (охл. VRM) с по-сериозни процесори а не само чипсет и фази.

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Ако ще слагаш процесори с повече от 8 ядра някога, по-добре вземай по-скъпо дъно. Виж тук кои дъна са с най-добри VRM и ще станат за висок клас процесори с много ядра:

В момента точно тези таблици разглеждам.

преди 6 минути, Roujin Z написа:

Май ще е това.

MSI B450-A PRO

AMD Ryzen 5 1600 с охлаждане Wraith Stealth

(2x8GB) DDR4, 3200MHz

Ще търся всичко налично от един магазин. 

Гледай да има MAX в името независимо дали е A-Pro, Gaming Plus или Tomahawk.

Блaгoдapeниe нa двoйния ĸaпaцитeт oт 256 Мb (32 MБ) нa UЕFІ чипa, нoвитe дънни плaтĸи нe caмo ca cъвмecтими 
c вcичĸи АМ4 пpoцecopи c apxитeĸтypa Zеn, Zеn+ и Zеn 2, нo и зaпaзвaт вcичĸи фyнĸциoнaлни възмoжнocти. 
Дa cи пpипoмним, чe във фъpмyepитe c пoддpъжĸaтa нa Rуzеn 3000 зa cтapитe плaтĸи, чecтo пъти ce oгpaничaвaт няĸoи фyнĸции 
и/или e пpeмaxнaт миĸpoĸoдa зa нeaĸтyaлнитe СРU и АРU.

п.с. Дали е от едно място има значение само в парите. В Скай доставката е платена в Никем под хилядарка във Варио под 200 лв. в Жар под 100 лв.

За това съм ти дал линкове от последните две фирми. 

• Автор
преди 15 минути, Roujin Z написа:

Гледай да има MAX в името независимо дали е A-Pro, Gaming Plus или Tomahawk.

MSI B450-A PRO MAX 190лв

MSI B450 GAMING PLUS MAX 205лв

MSI B450 TOMAHAWK MAX 210лв

Кое от трите? 

процесора YD1600BBAFBOX това ли търся AF !?

преди 42 минути, Raze написа:

- защо не погледна това хубаво списъче преди да препоръчаш Asrock X370 Gaming X пред Msi B450 A pro max, Tomahawk max... които си понасят сток 3950х.

Най-скъпото ако не ти е проблем. При по-евтините е спестено от тук и там въпреки че основата е една и не е проблем да вземеш което и да е.

Някакви специфични изисквания за слотове, портове и брой вентилатори ако имаш им провери точните характеристики.

Да с буквата F трябва да е. Старият е с Е.

Линковете от ЖАР и Варио който съм ти дал са именно за новия. Във Варио стария е премахнат и няма как да ги объркаш в Жар все още се предлагат и двата.

Новият - https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAFBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAFBOX.html?ref=prod

Старият - https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAEBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAEBOX.html?ref=prod

• Автор

Team T Force Vulcan Z DDR4 16GB 3000Mhz TLZGD416G3000HC16C01  след месец или ако усетя нужда още една.

MSI B450 GAMING PLUS MAX средна цена пък и чисто визуално ми допада.

AMD Ryzen 5 1600 3.20 GHz BOX YD1600BBAFBOX 

с доставката 540лв

има и по скъп вариант нов описанието е с номер 

Desktop
OPN Tray
YD1500BBM6IAE
OPN PIB
YD1600BBAEBOX

а доколкото разбрах AF е за предпочитане !?

преди 10 минути, Roujin Z написа:

Някакви специфични изисквания за слотове, портове и брой вентилатори ако имаш им провери точните характеристики.

Да с буквата F трябва да е. Старият е с Е.

Кутията ми има фан контролер ако не мога да закача вентилаторите към дъното ще ги закача към него.

Имам много USB  периферия два принтер, външен диск, wi-fi и т.н но наличните портове ще са достатъчни.

Благодаря а относно избора на магазин ще прегледам няколко места.

преди 1 час, arestant написа:

- защо не погледна това хубаво списъче преди да препоръчаш Asrock X370 Gaming X пред Msi B450 A pro max, Tomahawk max... които си понасят сток 3950х.

Защото сега стана ясно, че процесора ще се ъпгрейдва в бъдеще и се търси най-доброто. Преди се търсеше чипсет X370. Ти ако можеш да четеш мисли, аз още не мога!

Докато колегата arestant гледа въпросната таблица , направи ли му впечатление , че става въпрос за овърклок на въпросния процесор 3950Х. Тук говорим за използване минимум на PBO + някакви допълнителни Мхц-и , съответно по-висок волтаж от нормалния, по-висока консумация и т.н. Да , вероятно захранващата схема на въпросните платки няма да се справи.  Никъде обаче не е  посочено , че следващия ъпгрейд трябва да е с топ процесора от серията. Давам ти бърз пример. Ъпгрейд от r5 1600/Х към r5 3600/Х . Разликата е прилична между двата и е възможно потребителя да се реши на подобен ъпгрейд . Като нищо следващите модели R5 може да са 8/16 , особено след като интел вече официално ще предлагат 6/12 в този клас , независимо от факта , че са 14нм++++++++ технология.

Мен ми е интересно доколко ще са орязани функциите на подобни дъна (х370) след обновяване на биоса за 4ххх?

Но ще поживеем и ще видим.

Аз лично дори се чудя дали ще е възможно да изрежат повече от това към момента. Все си мисля , че с новите биоси изобщо ще премахнат всичко що е райзен 1-во / че дори и 2-ро/ поколение като поддръжка и ако човек се реши да флашне , ще се наложи да ползва само 3ххх и 4ххх процесори на това дъно.  Знам ли ?!

Това пък защо го реши, че така ще стане? Все едно аз като съм с по-ново дъно и BIOS за 3 поколение Ryzen, да не мога да си ползвам първото поколение, което реално е второ.

преди 1 час, Roujin Z написа:

Мен ми е интересно доколко ще са орязани функциите на подобни дъна (х370) след обновяване на биоса за 4ххх?

Но ще поживеем и ще видим.

Защо мислиш, че като обновяват BIOS се орязват функции, къде го видя това?

От къде да знам , ако и не стигне BIOS ROM  size от 16384 KBytes няма да се учудя да прибегнат и до подобен вариант.    До колкото си спомням не премахнаха ли на първите B350/x370 дъна поддръжката за някои Athlon процесори X4-940/950/970 ? Доспа ми се и ме мързи да проверя  , но ми остана подобен спомен след излизане на 1-вия биос за zen2 .

Не съм чувал/попадал на такава информация, може и аз да видя после/утре. Иначе за моето дъно съм виждал опция за автоматичен overclock, която е премахната, но може да е защото съм с по-нов процесор и не е съвместима с него, а за нови процесори да не са правили такова нещо. Иначе има ужасно много настройки, дето изобщо не ги знам за какво са и не ми трябват, така че има доста излишни неща, които, ако решат, могат да махнат, без да режат нормалните настройки.

преди 2 часа, Raze написа:

Защото сега стана ясно, че процесора ще се ъпгрейдва в бъдеще и се търси най-доброто. Преди се търсеше чипсет X370. Ти ако можеш да четеш мисли, аз още не мога!

- какво е предимството като врм на x370 gaming x спрямо msi max моделите... особено като сам пускаш линк към тази таблица? Не каза ли, че е добро дъно, което предлага повече... повече значи кросфайър и портове, не компоненти

- да ми се караш, не мерси

преди 2 часа, pepy86 написа:

Докато колегата arestant гледа въпросната таблица , направи ли му впечатление , че става въпрос за овърклок на въпросния процесор 3950Х. Тук говорим за използване минимум на PBO + някакви допълнителни Мхц-и , съответно по-висок волтаж от нормалния, по-висока консумация и т.н. Да , вероятно захранващата схема на въпросните платки няма да се справи.  Никъде обаче не е  посочено , че следващия ъпгрейд трябва да е с топ процесора от серията. Давам ти бърз пример. Ъпгрейд от r5 1600/Х към r5 3600/Х . Разликата е прилична между двата и е възможно потребителя да се реши на подобен ъпгрейд . Като нищо следващите модели R5 може да са 8/16 , особено след като интел вече официално ще предлагат 6/12 в този клас , независимо от факта , че са 14нм++++++++ технология.

- не те разбрах, в таблицата двете най-десни колони са за сток 3700х, 3800х, 3900х, 3950х: написано е със ситен шрифт... само се опитах да кажа, че б450 дъна има по-добри от някои х370, но от всичко стават спорове

Една от разликите при MAX е увеличения обем не просто обновен биос именно заради това. На същата страница съм дал цитат.

https://www.msi.com/blog/msis-max-motherboard-lineup

За това се чудех какво ще стане при следващите процесори и най-старите дънни платки като споменатия Асрок например...

• Автор

.

преди 13 часа, П.е.т.ъ.р написа:

Team T Force Vulcan Z DDR4 16GB 3000Mhz TLZGD416G3000HC16C01  след месец или ако усетя нужда още една.

MSI B450 GAMING PLUS MAX  или MSI B450 TOMAHAWK MAX 

AMD Ryzen 5 1600 3.20 GHz BOX YD1600BBAFBOX 

Благодаря още веднъж на всички. Ще изчакам няколко дена с поръчката :)  пуснах обяви със старите чаркове и ако успея да продам нещо може да има промени.

Рам паметта да стане кит  ще добавя и охладител и т.н

За паметта по-добрия вариант е 2х8ГБ , защото така (с една 16ГБ плочка )ще ти работи в едноканален режим .  Процесора е AF , нали така ?

Честито!

п.с. Ако ще поръчва още една след месец не виждам проблем с двуканалния режим.

Виж при 4х8GB има всякакви проблеми. Само не знам защо му е толкова много?

Старият процесор е с Wraith Spire така че явно е новия.

В този сайт не е много ясно какво се поръчва, аз бих говорил с тях предварително (ако не е говорено), за да пратят наистина AF процесор, понеже и на двата пише:

https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=84602

https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=70413

Цитат

Ядро: Summit Ridge

CMOS
14nm

преди 1 минута, Roujin Z написа:

Виж при 4х8GB има всякакви проблеми. Само не знам защо му е толкова много?

Дали? Че другия месец мисля да поръчам още 2х8 от същата памет, каквато имам в момента:

2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT Red DDR4-3000(XMP)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.