Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашен активен sub-woofer в кола

Featured Replies

Здравейте! С риск да ме нахулите и да ми обяснявате как нищо няма да стане от тая идея, все пак реших да пиша.

Имам домашна система за компютър Creative t6100, която от доста време хваща само прах вкъщи. За това исках да я сложа в колата (плейърът е sony dsx A40ui) и сега ще ви разкажа до къде стигнах,

Взел съм само баса и главния говорител.

Захранването на системата е на 13.5v т.е колата може да я захрани. За целта си пуснах плюс през ключа, за да може да се изключва,  когато го извадя. Минусът съм го хванал от болт на задните седалки. 

Първоначално опитах да взема сигнал от чинчовете на плеюъра. Купих кабел 2 чинча към женски стерео жак. Резултатът беше силно и непрестанно : Брууууууум.

Прочетох книжката на плейъра и установих, че чинчовете не могат да се използват за активни говорители а само за усилвател. След което махнах тези кабели и си направих друг сигнален кабел, който от едната страна е с женски стерео жак а от другата е свързан към заден десен говорител на буксата на плейъра.

Резултатът: Всичко тръгна и работи перфектно вече няколко дни, но има едно смущение, което се появява, когато е изключен плейъра или е намален прекалено много. Смущението  е от всякакви видове консуматори в колата- мигачи, аварийни, светване на плафоните при отваряне на вратата и тн.

Та въпросът ми е има ли начин да се оправи това нещо или да си го слушам така- лека полека сякаш свикнах, но ако има как да се оправи ще е супер. Някакъв филтър ли нещо- не знам.

Усилвателя на субуфера е в него, до него кабела трябва да е качествен - екраниран за да няма брум и смущения, а аудио сигнала изведен от предусилвател, а не от изход на крайно стъпало. Като цяло е абсолютна глупост което си направил, но го знаеш това. 

• Автор

Така е знам че е глупост, но работи и съм доволен много от резултата.

Малко ме дразнят смущенията и ако има как да се махнат ще е перфектно, въпреки, че не са нещо страшно и ги има само като е много намалено или изключено сд-то.

Ще пробвам да го захраня от оригиналния му трансформатор просто да видя, дали проблемът е от захранването или от сигнала.

• Автор

Резултатите от тестовете показват според мен, че проблемът е в сигнала.

1 Захранване от оригиналния външен трансформатор, сигнал от колата- има смущения.

2. Захранване от колата, сигнал от телефона- няма смущения.

Може ли нещо да се преправи и какво ? Да го дам на сервиз и да ми го направят- например да се вземе сигнал от еди къде си или някаква друга промяна. 

Скоро така и така ще нося сд-то да ми направят  usb-то да е отзад, та ако нещо трябва по него да се направи да им кажа на хората.

• Автор
на 25.02.2020 г. в 18:42, FusE написа:

Усилвателя на субуфера е в него, до него кабела трябва да е качествен - екраниран за да няма брум и смущения, а аудио сигнала изведен от предусилвател, а не от изход на крайно стъпало. Като цяло е абсолютна глупост което си направил, но го знаеш това. 

Доколкото разбирам, имаш предвид, че не взимам сигнала, където трябва. Какво трябва да се направи ? Смисъл, ако отида в сервиз и кажа да ми изкарат сигнала от предусилвателя ще могат ли да го направят ?

Много благодаря за мнението- наистина ми е много полезно.

преди 22 минути, slavi91 написа:

Доколкото разбирам, имаш предвид, че не взимам сигнала, където трябва. Какво трябва да се направи ? Смисъл, ако отида в сервиз и кажа да ми изкарат сигнала от предусилвателя ще могат ли да го направят ?

Много благодаря за мнението- наистина ми е много полезно.

Освен че трябва да е взет аудио сигнала от предусилвателя трябва нискочестотен филтър иначе се губи идеята за субуфер. Целта не оправдава средствата в случая. 

• Автор
преди 4 часа, FusE написа:

Много ти благодаря за полезната информация. Имам още два въпроса преди да се откажа да се занимавам с глупости.

1. Проблем ли е да го слушам така, както е в момента (Плюс през ключа, минус от купето и за сигнал + от задна дясна колона). Като изключим смущенията, които се чуват като е намалено на 1,2 или напълно изключено сд-то (тогава цъка постоянно), Други проблеми няма и съм доволен от звука .

2. Защо, когато използвам за сигнал чинчовете, които са изход за усилвател, но захранването не е от колата а от друг акумулатор или адаптер няма никакви проблеми и смущения. Щом свържа захранването от колата да е се чува бучене и не свири изобщо. 

• Автор

А няма ли да стане, ако разкарам цялата електроника от буфера- т.е да остане само кутията и колоната и да си купя някакъв усилвател около 30w от тези, които са на едни малки платки (виждал съм ги в магазин за електроника)

Слави, оплескал си терминологията и не е ясно какво си направил?

На всичкото отгоре се е намесил Бушон разбирачев, а той хал хабер си няма, игнорирай му глупостите!

Примерно:

на 25.02.2020 г. в 18:42, FusE написа:

аудио сигнала изведен от предусилвател, а не от изход на крайно стъпало

Всъщност въпросните "чинчове" (българско жаргонно наименование на RCA куплунзите) са точно изход от предусилвателя, т.е. не пипай нищо!!!

преди 6 часа, FusE написа:

Освен че трябва да е взет аудио сигнала от предусилвателя трябва нискочестотен филтър иначе се губи идеята за субуфер.

Пак тъпня, понеже този филтър е вътре в Креатива.

Сега да продължа с твоите измишльотини: ;)

на 25.02.2020 г. в 18:25, slavi91 написа:

установих, че чинчовете не могат да се използват за активни говорители а само за усилвател

Не знам коя е тази книжка, но това е едно и също. Просто активните колонки също имат усилвател, но той е вътре в тях!

на 25.02.2020 г. в 18:25, slavi91 написа:

Взел съм само баса и главния говорител.

Тъй като точно басовия говорител е главния, не се разбира какво си направил?

Брум се е получил от неправилното свързване на първия стерео кабел (Ground loop), но един кабел, както по-късно си го направил, е достатъчен, или почти достатъчен.

А смущенията е почти невъзможно да премахнеш, но ето ти за размисъл два варианта:

1. Вътре в кутията, там където на платката отиват 12V  от ключа, да свържеш между + и - два кондензатора. Един 10000 микрофарада на 15 до 25V и един 100 нанофарада - полипропиленов, тип МКР.

2. Най-добрият вариант е да използваш сигнала от сонито, служещ за изключване на крайното стъпало в багажника, в случая "твоята кутия", но за целта ще е необходимо допълнително реле и работата се усложнява.

Накрая е добре да снимаш тая кутия и вътре подробно, за да се доуточнят нещата!!!

Успех!

А, пропуснал съм последния ти пост - няма да е по-добре, защото това усилвателче може да не пасне на високоговорителя, а и няма да има въпросния филтър!

преди 8 часа, slavi91 написа:

Много ти благодаря за полезната информация. Имам още два въпроса преди да се откажа да се занимавам с глупости.

1. Проблем ли е да го слушам така, както е в момента (Плюс през ключа, минус от купето и за сигнал + от задна дясна колона). Като изключим смущенията, които се чуват като е намалено на 1,2 или напълно изключено сд-то (тогава цъка постоянно), Други проблеми няма и съм доволен от звука .

2. Защо, когато използвам за сигнал чинчовете, които са изход за усилвател, но захранването не е от колата а от друг акумулатор или адаптер няма никакви проблеми и смущения. Щом свържа захранването от колата да е се чува бучене и не свири изобщо. 

Проблем е ако се усилва много защото изхода от крайния усилвател е около 10W и има риск да повреди ОУ на субуфера. 

Виж в някой сервиз ако им се занимава да изведат един чинч от предусилвателя на касетофона, нискочестотен филтър с ИС NE5532 не е лош, но усложнява нещата защото работи на двуполярно захранване, вероятно ще се намери и такъв филтър на еднополярно захранване ако потърся. 

http://www.elimex.bg/product/139390/kit-k237-predusilvatel-za-subufer-s-nch-filtar.html

Като цяло не мисля, че си заслужава инвестицията, но преценката е твоя. 

преди 7 часа, slavi91 написа:

А няма ли да стане, ако разкарам цялата електроника от буфера- т.е да остане само кутията и колоната и да си купя някакъв усилвател около 30w от тези, които са на едни малки платки (виждал съм ги в магазин за електроника)

Дори да махнеш усилвателя от субуфера не постигаш нищо, защото няма касетофона изход от предусилвателя си, иначе не е лоша идея ако имаше такъв изход. 

преди 6 часа, JKirilov написа:

На всичкото отгоре се е намесил Бушон разбирачев, а той хал хабер си няма, игнорирай му глупостите!

Примерно:

Всъщност въпросните "чинчове" (българско жаргонно наименование на RCA куплунзите) са точно изход от предусилвателя, т.е. не пипай нищо!!!

Върни се и прочети от къде е взет аудио сигнала и тогава пиши! Не си запознат с аудиото на този автомобил и е добре да замълчиш, най малкото да не цапаш темата след като нямаш какво да кажеш по нея! Това че си запоил две жици не те прави знаещ и моля не ми казвай кое знам и кое не знам, мисля че това съм показал достатъчно добре тук какво знам! 

Пак тъпня, понеже този филтър е вътре в Креатива.

За теб тъпня за други не, почти си уцелил нещата без да искаш, но отново си се изхвърлил без покритие! Наистина има нискочестотен филтър в Креатива, но защо не свири ниски със срез до 150Hz ще чакам да ми кажеш, не тук да цапаме темата, а на лични или темата за общи приказки. 

1. Вътре в кутията, там където на платката отиват 12V  от ключа, да свържеш между + и - два кондензатора. Един 10000 микрофарада на 15 до 25V и един 100 нанофарада - полипропиленов, тип МКР.

И за какво са му тези големи кондензатори след като тока от акумулатора е прав? 

• Автор

Здравейте отново и Честита Баба Марта! Малко по-късно ще кача снимки на всичко, за да е по-ясно.

• Автор

Снимка 1 : Това са чинчовете на сд-то. Както казах, те работят само, ако захранването не е от колата. Ако захранването е от нея се чува силно бучене и не свири. В книжката за използване на сд-то пише да не се свързват там активни говорители.

Снимка 2 : На нея съм показал откъде съм взел сигнал- Лилавата жица ми е плюс от задна дясна колона. Друга не ползвам.

Снимка 3 : Тук се вижда откъде ми е захранването - +12v през ключа от захранващата букса на плейъра. Минусът ми е от болт на задните седалки.

Снимка 4 : Това е самият буфер+ главната колона (предна дясна), от която той се управлява. Нея съм я пуснал и увеличил и тя си стои така.

Снимка 5 : Тук се виждат стерео жаковете, които излизат от самия субуфер. В случая използвам оранжевия, защото той е за суб и централна колона,  а на другите съм увил тиксо да не се  допират някъде или една в друга.

Общо взето е така изпълнена схемата. 

А ето тук: 

https://ibb.co/S7ChpjQ
https://ibb.co/P6n2kdJ
https://ibb.co/nRgQYVr
https://ibb.co/djJsT9t
https://ibb.co/ydhXBZ5

Може да видите самата платка и говорителя.

преди 1 час, slavi91 написа:

Снимка 1 : Това са чинчовете на сд-то. Както казах, те работят само, ако захранването не е от колата. Ако захранването е от нея се чува силно бучене и не свири. В книжката за използване на сд-то пише да не се свързват там активни говорители.

Това е изход за свързване на допълнителен усилвател, субуфера може да бъде свързан към този изход на L канал с общо захранване, но това трябва да направи някой който разбира. 

• Автор

Тестовете приключиха, счупих без да искам  платката в десния говорител :crying10:

Дали има начин без нея да се пусне буферчето ?

Буксата е 9 пинова кръгла. Търсих какви ли не описания, но така и не разбрах кое точно за какво е и дали ще стане с мост между някои от жиците.

преди 6 минути, slavi91 написа:

Тестовете приключиха, счупих без да искам  платката в десния говорител :crying10:

Дали има начин без нея да се пусне буферчето ?

Буксата е 9 пинова кръгла. Търсих какви ли не описания, но така и не разбрах кое точно за какво е и дали ще стане с мост между някои от жиците.

Снимка на счупеното, така няма как да се каже дали може да се направи нещо. 

Аз така и не успях да разбера защо бе нужно да се разглобява субуфера. 

• Автор

Не е счупена платката на субуфера а на главната колонка.

Системата е с 5 говорителя, които влизат в буфера, но предна дясна е с кабел с 9 пина. В самата колонка е платката, от която се пуска/спира, увеличава/намалява системата.

преди 3 минути, slavi91 написа:

Не е счупена платката на субуфера а на главната колона- дясната колона служи за пускане на системата.

Тоест платката на която е запоен мустака? 

• Автор

Ето на тази снимка се вижда колонката, за която говоря:

https://ibb.co/MnTsTKC

Кабелът до тази колонка е кръгъл 9 пина, а в нея има малка платка на която има потенциометър, от който се пуска/спира, увеличава/намалява системата. диодче, което свети като работи и изход за слушалки. С една дума усилвателят се пуска през тази колонка на снимката отдясно на буфера. 

Счупих я по най-елементарния и тъп начин.

преди 3 минути, slavi91 написа:

Ето на тази снимка се вижда колонката, за която говоря:

https://ibb.co/MnTsTKC

Кабелът до тази колонка е кръгъл 9 пина, а в нея има малка платка на която има потенциометър, от който се пуска/спира, увеличава/намалява системата. диодче, което свети като работи и изход за слушалки.

Значи платка за входния сигнал на субуфера, здраво се обърках аз. Нищо не мога да кажа без да видя какво е счупено носи го на който разбира да го види и да направи което искаш, не е сложно стига да му се занимава на някой с това. 

• Автор

Значи няма да стане толкова елементарно колкото си мисля- Да направя мост между пин ? и пин ? и да се включи.

преди 2 минути, slavi91 написа:

Значи няма да стане толкова елементарно колкото си мисля- Да направя мост между пин ? и пин ? и да се включи.

Може да разпишем начин, но не мисля че трябва в случая, най - добре занеси го на майстор да го направи. 

• Автор

Нямам платката- тя се начупи и я изхвърлих.

Оголих целия кабел, жиците са следните :

черна

червена

бяла

оранжева

синя

кафява

жълта

зелена

лилава

Имам и мултицет, ако нещо трябва да меря.

преди 4 минути, slavi91 написа:

Нямам платката- тя се начупи и я изхвърлих.

Оголих целия кабел, жиците са следните :

черна

червена

бяла

оранжева

синя

кафява

жълта

зелена

лилава

Няма снимка, няма нищо, вадя кристалната топка и започвам, та това в очертаното червена е десен канал, бяла е ляв, а в средата маса, за да продължим с гадаенето кажи като пипнеш една от двете червена или бяла жица при включено захранване на субуфера има ли брум?

Цялото това нещо е абсолютно безсмислица, но това е лично мнение, както което написах още в началото на темата че е глупост. 

IMG_20200301_223623.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.