Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на тонколони за домашно кино

Featured Replies

Здравейте,

Имам с-ма за домашно кино Sony BDVE4100 и следното терзание:

Искам Front L, Front R и евентуално Front Center колоните да ги заменя с такива за вграждане в таван (гипсокартон), а задните Soround R и L (високите) да ги оставя зад дивана.

Лошото е, че съм скаран с ватове, омове и всякакви такива измервателни единици. Знам само, че колоните трябва да са приблизително със същите спецификации като оригиналните и омовете не трябва да са под минималните на усилвателя.

Прилагам характеристики на усилвателя, по книжка:

Секция на усилвателя
BDV-E6100/BDV-E4100/BDV-E3100
BDV-E2100 (с изключение на
моделите за Обединеното кралство
и Ирландия)
ИЗХОДНА МОЩНОСТ (номинална)
Преден Л/преден Д:
75 W + 75 W (при 3 ома, 1 kHz,
1% ОХИ)
ИЗХОДНА МОЩНОСТ (еталонна)
Преден Л/Преден Д/Съраунд Л/Съраунд Д:
125 W (за канал на 3 ома, 1 kHz)
Централен:
250 W (при 6 ома, 1 kHz)
Събуфер:
250 W (при 6 ома, 80 Hz)
Входове (аналогови)
AUDIO IN
Чувствителност: 1 V/400 mV
Входове (цифрови)
TV (Обратен звуков канал/OPTICAL)
Поддържани формати: LPCM 2CH (до
48 kHz), Dolby Digital, DTS
BDV-E2100 (само за моделите за

Въпросът ми е - може ли да предложите някакви подходящи колони, които да работят добре на споменатия усилвател с монтаж в таван, чиято височина също не трябва да надвишава 11 см ?

Бюджетът за бройка ми е 150 лв.

Благодаря предварително !

Импеданса да е от 3 ома нагоре и мощност от 35W нагоре каквото и да избереш ще свърши работа. Вградените говорители трябва да бъдат пълнообхватни също така. 

• Автор

Благодаря за мненията.

FusE как да разбера дали дадени колони са широкообхватни, никъде не пише ? Гледам ето тези колони и нз като марка и качество как са. Някакви мнения ?

JKirilov защо мислиш че ще я "окензам". Не вярвам оригиналните колони да са особено качествени.

Жилището ми е ново и цялата концепция ми беше да разположа така озвучителните тела, дръпнал съм медни кабели  (надявам се наистина качествени) и вярвам че така ще е по-ефектно.

преди 3 минути, bellerephon написа:

JKirilov защо мислиш че ще я "окензам". Не вярвам оригиналните колони да са особено качествени.

Той не мисли, просто ръси простотии във всяка тема в Калдата :D 

Не му обръщай внимание.

• Автор
преди 7 минути, RudeBoy написа:

Той не мисли, просто ръси простотии във всяка тема в Калдата :D 

Не му обръщай внимание.

Не ми пречи, стига да се изкаже аргументирано.

Имам още един въпрос - волтажа какъв трябва да бъде, предполагам има значение ?

Хващам тонколона за вграждане на случаен принцип и в описанието пише:

Цитат

Integrated transformer for 70 V, 100 V, or 8 Ohms use

преди 19 минути, bellerephon написа:

Благодаря за мненията.

FusE как да разбера дали дадени колони са широкообхватни, никъде не пише ? Гледам ето тези колони и нз като марка и качество как са. Някакви мнения ?

Пише честотна лента  58 - 25 000Hz тоест е пълнообхватен говорител. Dali са добра марка и съм сигурен, че ще звучат прилично тези говорители. 

преди 20 минути, bellerephon написа:

Жилището ми е ново и цялата концепция ми беше да разположа така озвучителните тела, дръпнал съм медни кабели  (надявам се наистина качествени)

В такива случаи се пита 1 година по-рано! Но купувай...

преди 20 минути, bellerephon написа:

не вярвам оригиналните колони да са особено качествени.

В никакъв сличай не са по - качествени оригиналните колони, пластмасови кутии и посредствени говорители от най нисък клас. 

• Автор
преди 4 минути, FusE написа:

В никакъв сличай не са по - качествени оригиналните колони, пластмасови кутии и посредствени говорители от най нисък клас. 

И аз така мисля, това е и една от причините да го правя. Другата е от естетическа гледна точка.

преди 5 минути, JKirilov написа:

В такива случаи се пита 1 година по-рано! Но купувай...

Не е драматично да не правя нищо, което съм планувал. Дръпнат кабел под шпакловка и гипсокартон никога не е излишен.

Въпросът е защо да не го правя - дай ми аргументирано мнение, ако имаш такова ?

преди 11 минути, bellerephon написа:

Имам още един въпрос - волтажа какъв трябва да бъде, предполагам има значение ?

Хващам тонколона за вграждане на случаен принцип и в описанието пише:

Тези с "волтажа" не ги гледай, гледаш да е само говорител пълнообхватен. Принципно всеки такъв може да сложиш като след това си избереш по избор решетките. 

• Автор
преди 5 минути, FusE написа:

говорител пълнообхватен

Извинявай, видях отговора 

преди 5 минути, bellerephon написа:

И аз така мисля, това е и една от причините да го правя. Другата е от естетическа гледна точка.

Обаче има нещо което може и да дразни, субуфера ще е на земята, а задните подови, предните и център на тавана, тотално се разваля какъвто и да е съраунд. За да се добие представа като звучене, субуфера възприемат извежда от 20-30Hz до 130-150Hz, предни и център говорители от 130-150Hz до 20000Hz, а задните просвирват аудио ефектите. Предните тонколони е добре да бъдат в един ред това имах предвид. И тук идва момента в който ще започна да те убеждавам, че е по - добре да купиш подови тонколони вместо такива за вграждане, разбира се ако има място за такива. 

преди 2 минути, bellerephon написа:

С риск да се повторя - как да разбера кой говорител е пълнообхватен :) 

Цитат:

"Честотният обхват дава ясна представа за възможностите на един говорител да излъчва определени честоти. Той се измерва в Hz при определена мощност на говорителя. Човешкото ухо разпознава звуци между 17Hz и 20 000Hz.. Именно чрез честотният обхват, говорителите се разделят на няколко групи
•    Свръхнискочестотни – /subwoofer/субуфери –работещи в диапазона 20Hz – 200Hz
•    Нискочестотни – /woofer/-работещи в обхвата 30Hz-1000-2000Hz
•    Средночестотни – /midrange/- работещи в обхвата 300Hz-5000Hz
•    Високочестотни – /tweeter/туитъри – работещи в обхвата от 2500Hz до и над 25kHz
•    Широколентови – /full range/ - работещи сравнително добре в по-голямата част от честотният диапазон"

Тоест - ако долната граница на честотния обхват е под 100 Hz, а горната - над 12000 Hz, говорителят е пълнообхватен/широколентов.

преди 6 минути, bellerephon написа:

Въпросът е защо да не го правя - дай ми аргументирано мнение, ако имаш такова ?

Единствено ме притеснява закрепването на говорителите, както и акустичното им взаимодействие с гипскартона. Защото, може да се получи много неприятен звуков ефект ...

• Автор
преди 5 минути, FusE написа:

Обаче има нещо което може и да дразни, субуфера ще е на земята, а задните подови, предните и център на тавана, тотално се разваля какъвто и да е съраунд. За да се добие представа като звучене, субуфера възприемат извежда от 20-30Hz до 130-150Hz, предни и център говорители от 130-150Hz до 20000Hz, а задните просвирват аудио ефектите. Предните тонколони е добре да бъдат в един ред това имах предвид. И тук идва момента в който ще започна да те убеждавам, че е по - добре да купиш подови тонколони вместо такива за вграждане, разбира се ако има място за такива. 

Друг вариант, който мислех е само Front L и Front R да са на таван, а Center да си е на нивото на телевизора. Но нз преди да го направя какъв ще е ефекта. Иначе имам място и за подови колони, но повече ми се иска да са на тавана. Нз дали качеството ще е драстично по-лошо по този начин.

преди 4 минути, RudeBoy написа:

Цитат:

"Честотният обхват дава ясна представа за възможностите на един говорител да излъчва определени честоти. Той се измерва в Hz при определена мощност на говорителя. Човешкото ухо разпознава звуци между 17Hz и 20 000Hz.. Именно чрез честотният обхват, говорителите се разделят на няколко групи
•    Свръхнискочестотни – /subwoofer/субуфери –работещи в диапазона 20Hz – 200Hz
•    Нискочестотни – /woofer/-работещи в обхвата 30Hz-1000-2000Hz
•    Средночестотни – /midrange/- работещи в обхвата 300Hz-5000Hz
•    Високочестотни – /tweeter/туитъри – работещи в обхвата от 2500Hz до и над 25kHz
•    Широколентови – /full range/ - работещи сравнително добре в по-голямата част от честотният диапазон"

Тоест - ако долната граница на честотния обхват е под 100 Hz, а горната - над 12000 Hz, говорителят е пълнообхватен/широколентов.

Много благодаря за инфото !

преди 9 минути, RudeBoy написа:

Единствено ме притеснява закрепването на говорителите, както и акустичното им взаимодействие с гипскартона. Защото, може да се получи много неприятен звуков ефект ...

Ще звучи не по различно от аудио в магазин, бензиностанция и т. н където има такива вградени в тавана говорители, като за такива обекти има смисъл да са с таква, но в къщи не виждам причина да се слагат. 

преди 5 минути, bellerephon написа:

Друг вариант, който мислех е само Front L и Front R да са на таван, а Center да си е на нивото на телевизора. Но нз преди да го направя какъв ще е ефекта. Иначе имам място и за подови колони, но повече ми се иска да са на тавана. Нз дали качеството ще е драстично по-лошо по този начин.

Много благодаря за инфото !

Ако ще има на тавана говорители то най- добре да бъдат всички, предни, център и задни иначе мисля че ще се получи голямо омазване на звука. Подови колонине най - доброто, това което искаш да правиш с говорители на тавана няма особен смисъл, а и ценово ще е не по - малко от две подови колони и център. 

• Автор
преди 9 минути, FusE написа:

Ще звучи не по различно от аудио в магазин, бензиностанция и т. н където има такива вградени в тавана говорители, като за такива обекти има смисъл да са с таква, но в къщи не виждам причина да се слагат. 

Ако ще има на тавана говорители то най- добре да бъдат всички, предни, център и задни иначе мисля че ще се получи голямо омазване на звука. Подови колонине най - доброто, това което искаш да правиш с говорители на тавана няма особен смисъл, а и ценово ще е не по - малко от две подови колони и център. 

Да, разбрах на къде биеш. 

По-добрия вариант е да инвестирам в две подови колони и център. 

Много Ви благодаря за мненията, наистина ми помогнахте !

преди 6 минути, FusE написа:

Опитвам се да се сетя бензиностанция или магазин с таван от гипскартон и вградени в него говорители. Ама не успявам. По принцип търговските обекти са с окачени тавани от минерал-фазерни пана, PVC плоскости или профили, и други подобни. По-лесно се изработват, поддържат, реконструират и ремонтират. Окачените тавани от гипскартон са по-скоро за домове.

преди 7 минути, bellerephon написа:

Да, разбрах на къде биеш. 

Много Ви благодаря за мненията, наистина ми помогнахте !

Ще добавя и, че говорителите за вграждане са обикновенно с висок импеданс 8-16 ома от което ще загубиш значителна мощност, още повче че тя не е в излишък с този ClassD усилвател който се използва в ресивъра. Подови тонколони с импеданс 4 ома и мощност над 35W ще бъдат достатъчни . 

преди 3 минути, RudeBoy написа:

Опитвам се да се сетя бензиностанция или магазин с таван от гипскартон и вградени в него говорители. Ама не успявам. По принцип търговските обекти са с окачени тавани от минерал-фазерни пана, PVC плоскости или профили, и други подобни. По-лесно се изработват, поддържат, реконструират и ремонтират. Окачените тавани от гипскартон са по-скоро за домове.

Тавана няма значение какъв е говорителите са със своя кутия, не ползват тавана за аустика. Както ще звучат в окачен таван така и в такъв с гипсокартон. 

преди 6 минути, bellerephon написа:

Ти го каза :)

За качествен звук е много важно разположението на озвучителните тела, а не само техническите им характеристики. Това важи особено много за ниските честоти. При говорители, монтирани върху гипскартон, звукът се разпространява и по него, не само в околното пространство. И в зависимост от честотата и закрепването са възможни много неприятни звукови ефекти.

Най-доброто разположение на едно озвучително тяло е стабилно на пода.

• Автор
преди 5 минути, RudeBoy написа:

Честно казано идеята за цялата работа я взех от приятел живеещ в Лондон, който е направил нещо подобно. 

Суббуфер на земята , фронталните колони са горе в тавана (окачен от гипсокартон), но разликата е че съраунд колоните (задните) са също високо. Аз изведох кабелите ниско, като идеята ми беше да сложа високи подови колони, надявайки се звука да излиза почти от средата по височина на стаята.

Честно казано, звука при приятеля ми е уникален - кино, музика, ефекти - всичко е прекрасно. Вярно, че неговите колони са Bowers & Wilkins, но и с други мисля че пак щеше да има подобен ефект.

преди 9 минути, bellerephon написа:

Вярно, че неговите колони са Bowers & Wilkins, но и с други мисля че пак щеше да има подобен ефект.

При такъв клас говорители няма как да бъде друг звука освен добър, но е важно и начина по който са монтирани не е за всеки искам да кажа. 

Сменяй системата, ако искаш  осезаемо подобрение на звука в по-добра насока. Продай наличната. Почти всички известни производители на тонколони имат говорители за вграждане на кино.

Щом се намираш в Англия, несъмнено се оглеждай за добра оферта. Peter Tyson

Твоята, макар да не е евтина, не може да се сравни с многоканален AV ресийвър + качествени букшелф тонколони. + активен субуфер

Това за окачените говорители при HT се прави с цел, спестяване на място/естетическа гледна точка, или защото човека не разбира много, или е за всекидневна (и се гледа основно ТВ)

Ако всички канали/говoрители са на тавана ще получиш  ефект (voice of God навсякъде), което си e тотална аудио "катастрофа".

Като изключение правят само Atmos/DTS X каналите/говорителите, които се монтират на тавана.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.