Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с тъчпада на нов лаптоп

Featured Replies

Здравейте, преди няколко дена си закупих нов лаптоп без операционна система - Lenovo Ideapad S145-15IGM. Инсталирах Windows 10 но впоследствие се сблъсках с доста неприятен проблем, а именно че се оказа, че тъчпадът не работи. Въобще не го засича самия лаптоп. Инсталирах всички необходими драйвъри, включително от официалния сайт на Леново Synaptics и Elan, не се показват никакви грешки, когато отворя Device Manager-a, но липсват всякакви настройки що се отнася до тъчпада. Все едно го няма просто. Свързала съм отделна мишка, с която няма проблеми. Освен че липсва настройка в Device Manager-a за тъчпада, липсва и в BIOS, и в Control Panel. Прикачвам съм скрийншоти, от които е видна ситуацията. Опитах с натискането на Fn + F6, отново без резултат. Отделно сканирах за евентуални липсващи драйвъри, но не показва такива. 😔Уиндоусът е 10, х64. 

1.png

2.png

3.png

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/6yst0baf09mc.exe

Теглиш, стартираш с администраторски права, инсталираш, рестартираш.
Winkey+R >main.cpl

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Да не би да има закачена мишка?
Покажи диспечера на устройства с изглед Устройства по свързване. Разгърни всички USB хъбове така, че да се виждат всички дъщерни устройства. Покажи картинка.

• Автор

Уиндоусът е Windows 10 Pro, 1703. Тъчпадът никак не работи, въобще не е работил. Свързала съм мишка в момента, тъй като без нея въобще няма движение на курсора. На Mice and other pointing devices само тя излиза, а като я изключа нищо не излиза, изчезва цялото Mice and other pointing devices. Пробвах със стартирането като администратор и рестартирането, но пак няма резултат. Последният скрийншот е от Dеvice Manager-a без включена мишка. Просто целият таб е изчезнал.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.png

Изключи мишката и пробвай да активираш с клавишна комбинация.
В BIOS тъчът активен ли е?

Аз бих пробвал с Live Linux от флашка. Ако там работи - знае се, че проблемът е софтуерен и е във Windows. 

Ако не - нося лаптопа на продавача, да го праща в сервиз или да ми го сменя.

преди 3 минути, RudeBoy написа:

Аз бих пробвал с Live Linux от флашка.

Със същия успех проба може да се направи и с инсталатора на Windows. Ако тъчът е ОК и там ще работи.
В BIOS в раздел Integrated Peripheria виж да не е забранен тъчът.

• Автор

Пробвах активацията с клавишна комбинация и без мишката, но нищо. И в BIOS не е активен тъча, а липсват какво и да е настройки за него там. Иначе за втори път го преинсталирам уиндоуса, първият път инсталирах версия, която пак беше 10-ка, х64, но не про и пак не работеше тъча. 

Прегледах абсолютно целия BIOS, но няма нищо свързано с тъча, нито pointing device, нищо.

А по време на инсталациите тъчът беше ли активен или пак с мишка протече?

преди 3 минути, iva98 написа:

И в BIOS не е активен тъча

връщай го обратно в магазина

• Автор

И по време на инсталацията не беше активен. Въобще не е бил активен, откакто съм включила лаптопа за първи път.

• Автор

Ясна работа, това се надявах да избегна, ама явно няма как 😁 Благодаря за бързите отговори 

BIOS-а на Lenovo е много орязан от към настройки, така че нормално да нямаш настройки там. Обнови Windows-a до 1909 https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10 или от Windows Update. Също така обнови BIOS https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/ideapad-s-series-netbooks/s145-15igm/downloads/driver-list/component?name=BIOS%2FUEFI За да го обновиш батерията и зарядното трябва да са включени и стартирай инсталотора като администратор.

Щом не работи и в BIOS-а има вероятност да е хардуерен проблем, ако тези 2 неща не проработят, го давай на сервиз и те да се оправят.

• Автор
преди 11 часа, tepmu написа:

Обнови Windows-a до 1909 https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10 или от Windows Update.

Актуализацията на уиндоуса с линка проработи за мен. Много благодаря за помощта и съдействието 🙂

преди 9 часа, tepmu написа:

давай на сервиз и те да се оправят.

Що? Хайде първо да четем:

преди 10 часа, iva98 написа:

преди няколко дена си закупих нов лаптоп 

преди 10 часа, iva98 написа:

в BIOS не е активен тъча,

преди 39 минути, DarkEdge написа:

Що? Хайде първо да четем:

уш съм научил буквите и мога да чета
ама си нямам никаква идея, как аджеба в BIOS, тъча не работи, а с надграждане на ОС, тръгнал да работи
тук някой здраво нъ лъготи
темата, определено е подвеждаща и дано не се случи на някой нуждаещ се, да попадне на нея

преди 15 минути, дръндю написа:

уш съм научил буквите

Абе, ей! Ти вземи чети с разбиране - к'ъф сервиз за машина на 5 дни от магазин....

Ако не е купен през Интернет - в сервиза му е мястото. Даже и да направи рекламация в магазина, оттам пак ще го пратят в сервиз. И ако не подлежи на ремонт, тогава вече говорим за смяна или разваляне на сделката.

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Абе, ей! Ти вземи чети с разбиране - к'ъф сервиз за машина на 5 дни от магазин.

ясно ни беше написано, че тъча не работи в BIOS
за това казах, че си нямам на идея, какво стана

преди 13 минути, RudeBoy написа:

Ако не е купен през Интернет - в сервиза му е мястото.

И как ще регистрират в магазина рекламацията в дневника за целта? Само питам.
Да времеемко е магазин-сервиз-магазин...

преди 15 минути, RudeBoy написа:

Ако не е купен през Интернет - в сервиза му е мястото.

всъщност ако магазина е продал дефектна стока, трябва да се върне
сервиза поддържа гаранцията само на закупена изправна стока
няма как да се докаже, при покупката дали стоката е била изправна, но мисля, че има някакъв срок за връщане в магазина

преди 10 минути, DarkEdge написа:

И как ще регистрират в магазина рекламацията в дневника за целта? Само питам.

Ами никак :) - след като не е направена там ... Регистрира се в сервиза.

преди 5 минути, дръндю написа:

всъщност ако магазина е продал дефектна стока, трябва да се върне
сервиза поддържа гаранцията само на закупена изправна стока
няма как да се докаже, при покупката дали стоката е била изправна, но мисля, че има някакъв срок за връщане в магазина

Момчета, нищо лично, но доста години съм се занимавал точно с това - разнасяне на дефектни стоки по сервизи. Мисля, че знам процедурите по-добре от вас. Ако не вярвате на мен - правете си справки в ЗЗП.

Има някои търговци, които предлагат срок, в който закупена стока от физически (не онлайн) магазин може да се върне, без да се изтъква причина. Но не всички са длъжни да го правят. И след като в темата не се казва откъде е купен лаптопът - пиша по принцип как стоят нещата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.