Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хардуерно защитаване на USB Flash памет за запис

Featured Replies

Здравейте,

Някога случвало ли ви се е USB Flash памет така да се повреди, че да не можете  нито да запишете нито да изтриете информацията от нея?
С течение на годините на няколко пъти ми се случва такъв проблем.
Предполагам, че тук има доста хора, които са в пъти по-наясно от мен от хардуера.

Въпросyт ми е следния: Има ли начин хардуерно да се направи нещо с Flash памет така, че никога да не може да бъде нито изтрита, нито добавена нова информация в нея.
Целта е да се запази информацията възможно най-дълго, защото съгласете се с мен при това разпространение на зловреден код, доста информация се губи безвъзвратно.
А и предполагам и други имат информация като снимки, справочна литература и тн., която искат да запазят за възможно най-дълго време.

Надявам се тук да има истински разбирачи, които да дадат компетентен отговор.

ПП: Същевременно съм пуснал темата на още няколко места и при развитие ще ви дам информация.

Функцията на флашката е за бързо и удобно прехвърляне на информация от един носител на друг. Ако искате да си съхранявате информация някъде, най-добре да си вземете външен HDD.

За да запазиш информация/данни/файлове възможно най-дълго време, то тя се пази/записва/копира на поне 2, а може би най-добре на 3 места, били те твърди дискове(HDD/SSD-та), флашки (не много надеждни бих казал), DVD/Blu-Ray дискове, облачни услуги...

Колкото и да защитаваш, каквото и да я правиш, флашката си е едва ли не консуматив.

Не че облачните услуги са перфектни или 100% сигурни, но за мен са едно от най-добрите решения. Разбира се за някои хора това може да означава много разходи, ако ще купуват (плащат месечно/годишно) за повече пространство за съхранение и възможности.

Има флашки и SD-карти с хардуерно ключе, което защитава от запис.

А по въпроса за сигурността на данните - записват се поне на две места, като е добре едно да е физически различно - например на работа, при приятел/роднина и т.н. Облак също важи, макар там да става солено като цена за по-голям обем.

Накратко - колкото са по-важни данните, на толкова повече места трябва да ги има записани.

• Автор

Това, че данните се съхраняват на няколко места е ясно. Дори го правя. За флашки с хардуерно заключване ползвам въпреки, че ги намирам само по заявка.
Удобни са за всекидневна употреба при включване в какви ли не компютри, но идеята е друга.
Въпреки че флашките са с голям ресурс на запис, се скапват сравнително бързо.
На няколко месеца хвърлям флашки. Идеята е, преди да е станала за хвърляне, да запиша нещо там, което никой компютър да не може да изтрие, дори и аз да не мога да я използвам за друго.
Така всяко важно нещо ще бъде съхранено на още едно място, за всеки случай.

Да, случва се такъв дефект. Цените на флашките вече са такива, че не си струва ремонтът.

преди 1 час, [email protected] написа:

Здравейте,

Някога случвало ли ви се е USB Flash памет така да се повреди, че да не можете  нито да запишете нито да изтриете информацията от нея?
С течение на годините на няколко пъти ми се случва такъв проблем.
Предполагам, че тук има доста хора, които са в пъти по-наясно от мен от хардуера.

Въпросyт ми е следния: Има ли начин хардуерно да се направи нещо с Flash памет така, че никога да не може да бъде нито изтрита, нито добавена нова информация в нея.
Целта е да се запази информацията възможно най-дълго, защото съгласете се с мен при това разпространение на зловреден код, доста информация се губи безвъзвратно.
А и предполагам и други имат информация като снимки, справочна литература и тн., която искат да запазят за възможно най-дълго време.

Надявам се тук да има истински разбирачи, които да дадат компетентен отговор.

ПП: Същевременно съм пуснал темата на още няколко места и при развитие ще ви дам информация.

За да не се заразят или криптират файлове и са много важни ползвам презаписваем компакт диск - говоря , когато трябва да взема инфото от чужда машина . Лично аз полвам за работа и лично ползване Линукс дистра на PCта и нямам подобни проблеми. Както казаха по-горе също се ползват флаш памети или SD адаптер преходници с хардуерен ключ за заключване на запис, но това помага само , ако ще сваляш , а не записваш файлове !

преди 40 минути, JohnTRIVOLTA написа:

За да не се заразят или криптират файлове и са много важни ползвам презаписваем компакт диск - говоря , когато трябва да взема инфото от чужда машина . Лично аз полвам за работа и лично ползване Линукс дистра на PCта и нямам подобни проблеми. Както казаха по-горе също се ползват флаш памети или SD адаптер преходници с хардуерен ключ за заключване на запис, но това помага само , ако ще сваляш , а не записваш файлове !

Ако си набиеш правилно правилата по папките на преносимата памет може и да правиш и двете - да имаш заделена сигурна част, част за запис и най-важното невъзможността за пренасяне на само стартиращ се вирус (компютърен!).

преди 16 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако си набиеш правилно правилата по папките на преносимата памет може и да правиш и двете - да имаш заделена сигурна част, част за запис и най-важното невъзможността за пренасяне на само стартиращ се вирус (компютърен!).

Мисля , че в темата се говори и пита за хардуерна защита , това не пречи и различни пермишъни да се сетват на директории и файлове ?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.