Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на процесора на стар компютър

Featured Replies

казах му да прегледа обяви и да предложи цена.

На лични ме попита за дъното и процесора. Дадох му оферта. 

Прегледах нета и му дадох цена с 15-20лв по ниска от офертите който открих. 

Spoiler

На мен не ми е спешно да продавам. Писах в темата защото ми беше скучно. 

• Автор
преди 54 минути, plamen_petrov_80 написа:

Какво знаем:

- дъно Asrock N68-s > предлага му се Asrock 870 Extreme3 -40лв

- процесор amd II x2 240, той си е намерил Amd II x4 640 за 25 лева > предлага му се AMD Phenom II X2 Black Edition 555 с отключени ядра и работещ стабилно - AMD Phenom II X4 Black Edition B55, 3200 MHz - 45лв

- оперативна памет 2 плочки по 2GB DDR2 > предлага му се рам - Kingston 2 x 2 GB DDR3 40лв рам - OCZ XTC Platinum 2 x 1 GB DDR3 25, даден е пример за 4GB DDR2 34лв също.

може би ще получи и това подарък - охладител Arctic Cooling Freezer 64 Pro

- видео карта gt 610 > надявам се да не му предлагат sapphire HD5770 GDDR5 1GB - 45лв

Твърд диск - знае се, че има някакво SSD, но то няма да се продава, други данни няма.

Захранване - неизвестно

Гаранция - никаква.

При тези данни ние оценяваме системата със стойност от 80 лв. колкото са и двете цялостни системи дадено по-горе, но те имат гаранция!

Бърза сметка:

само процесор - 25 лв.

Процесор и памет 25 +34 = 59 лв.

Предложените компоненти какво са от обявата - 40 + 45 + 40 + 25 = 150 лв. дори да му направи 50% отстъпка > 75 лв. и за тези пари той ще получи отново 4 ядрен процесор и 6GB ram.

Също така не е ясно дали само със смяната на процесора системата няма да стане достатъчна, тъй като има SSD и swap файла не е толкова бавен.

Та 25 лв. срещу колко и за какво - това е въпроса който аз бих задал.

Захранването е 400w Fortron, ssd-to e san disk x400. Тоест според вас е по-добре да си купя Amd II 640 за 25 лева. Благодаря!

Аз виждам тези варианта (изключвам сделката която върви на лична, защото тя е тайна за нас)

- Правя само хардуерна и софтуерна профилактика на системата, оптимизирам и карам така докато може - YT - може да зависи от много неща (браузър, настройки) и той за мен никога не е водещ, ако толкова искам да гледам нещо от там мога просто да си го сваля и гледам локално.

- само процесор за 25 лв. и карате така докато може (при покупката е добре първо да пробвате преди да платите процесора, ще ви трябва и нова термопаста). Не съм търсил какви други обяви има за процесори поддържащи се от вашето дъно, може да има и по-добра (по-евтина) оферта.

или спестявате тези 25 лв. прибавяте още поне 125 лв. и вземате нещо такова http://alphacom-bg.com/product/1897/lenovo-m83-tower-g3260-8gb-500gb.html

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз виждам тези варианта (изключвам сделката която върви на лична, защото тя е тайна за нас)

- Правя само хардуерна и софтуерна профилактика на системата, оптимизирам и карам така докато може - YT - може да зависи от много неща (браузър, настройки) и той за мен никога не е водещ, ако толкова искам да гледам нещо от там мога просто да си го сваля и гледам локално.

- само процесор за 25 лв. и карате така докато може (при покупката е добре първо да пробвате преди да платите процесора, ще ви трябва и нова термопаста). Не съм търсил какви други обяви има за процесори поддържащи се от вашето дъно, може да има и по-добра (по-евтина) оферта.

или спестявате тези 25 лв. прибавяте още поне 125 лв. и вземате нещо такова http://alphacom-bg.com/product/1897/lenovo-m83-tower-g3260-8gb-500gb.html

Точно така. Офертата на господина я отказах, добра е, но моето дъно не подкарва неговия процесор, а нямам нужда от второ дъно. Профилактика правих скоро-термопаста, преинсталация и имам само необходимите програми. И пак системата не работи достатъчно бързо. В windows explorer всичко е отлично заради ссд-то, отвряне на документи и т.н. Но работата в и-нет е мъка. Заради процесора мисля, следя и в такс мениджъра. Ако имате идея за по-добър процесор за моя сокет бих дал и малко повече пари 35 и да имам поне адекватна, макар и стара конфигурация. Но аз не намерих по-бърз процесор, до 35 лева

Процесори ще потърся утре на свежа глава, все пак не е като да ги има в магазина.

С коя OS, AV и браузър сте? Какви са натоварванията на отделните компоненти при работа с интернет?

• Автор

С уин 7, chrome browser. Процесорът в idle e нa 0-5%, при отваряне на chrome скача на 100%. След това пак спада. И при отваряне на сайтове скача до 99% и после си пада. Докато върви информацията от ютуб си намаля до 50-60 докато зарежда. Рамта е на 2 от 4гб.

На времето бях запален и обичах да експериментирам. Минал съм през почти всички процесори за сокет АМ,2,3 и т.н дъното което му предлагах съм го ползват със Семпром 145 с отключено второ ядро. Ползвал съм го и няколко триядрени който пак подлежаха на отключване. Между Атлон и Феном има и други разлики освен броя на ядрата и честотата на която работят. Феном бляк едишън се клоква доста прилично и след отключване и овърклок се изравнява с Феном 950. Както и да е офертата я оттеглих защото след като писах в темата се появи купувач за почти всичко. Утре ще му предам лично нещата. Хубав петък на всички :)

преди 7 минути, П.е.т.ъ.р написа:

На времето бях запален и обичах да експериментирам. Минал съм през почти всички процесори за сокет АМ,2,3 и т.н дъното което му предлагах съм го ползват със Семпром 145 с отключено второ ядро. Ползвал съм го и няколко триядрени който пак подлежаха на отключване. Между Атлон и Феном има и други разлики освен броя на ядрата и честотата на която работят. Феном бляк едишън се клоква доста прилично и след отключване и овърклок се изравнява с Феном 950. Както и да е офертата я оттеглих защото след като писах в темата се появи купувач за почти всичко. Утре ще му предам лично нещата. Хубав петък на всички :)

Аз така на времето бях запален по АМД и бях сътворил сериозна топ машинка на с.939 ! Дъно DFI LanParty SLI NF4, Athlon 4600+, 2x1GB OCZ Platinum DDR@560 ... това бе последният път в който набих страшно много пари за PC . В един хубав ден получих оферта за него на която не можах да устоя :)  Високият клас компоненти винаги имат цена, особенно като станат ретро !

преди 11 часа, trqbvatiaccount написа:

С уин 7, chrome browser. Процесорът в idle e нa 0-5%, при отваряне на chrome скача на 100%. След това пак спада. И при отваряне на сайтове скача до 99% и после си пада. Докато върви информацията от ютуб си намаля до 50-60 докато зарежда. Рамта е на 2 от 4гб.

Един съвет и от мен - изпитано: инсталирайте ВИН 8.1, тази конфигурация ще литне, имам почти същата!

преди 5 минути, nickolaycho написа:

Един съвет и от мен - изпитано: инсталирайте ВИН 8.1, тази конфигурация ще литне, имам почти същата!

Колко да литне с този умрял двуядрен процесор? Той се товари при работа, не при бездействие. Тези изчисления пак ще са си същите, независимо от ОС. Реално може да се пробва с някой олекотен Linux или windows, но това главно ще разтовари паметта:

преди 6 минути, nickolaycho написа:

Процесорът в idle e нa 0-5%

• Автор
преди 47 минути, Raze написа:

Колко да литне с този умрял двуядрен процесор? Той се товари при работа, не при бездействие. Тези изчисления пак ще са си същите, независимо от ОС. Реално може да се пробва с някой олекотен Linux или windows, но това главно ще разтовари паметта:

Точно така. Товари се при работа. Да слагам ли AMD II х4 640?

преди 1 час, Raze написа:

Аз съм с триядрен Феном - умрял или не, машината лети с 6 ГБ РАМ!

преди 39 минути, trqbvatiaccount написа:

Точно така. Товари се при работа. Да слагам ли AMD II х4 640?

Слагай смело, по-добре ще е , питаш все едно 1000лв. ще влагаш 😁 Ако конвертираш, компресираш ще се осети разлика ! Не че се деля от моето основно мнение, щото утре като сгегне това изсъхнало дъно, пак тук ще има тема , но ще е късно !

преди 12 часа, trqbvatiaccount написа:

Това, че даден процесор достига до 100% натоварване не е болка за умиране ако реално не прави проблем.

Ако постоянно е на 100% и се усеща забавяне тогава има смисъл да се вземе по-бърз процесор.

Аз бих пробвал същото нещо под друг браузър - FireFox, Vivaldi, + добавка срещу реклами и мигащи екстри който "убиват" всеки стар процесор.

Също така бих проверил дали този процесор подлежи на леко увеличаване на честотата. Признавам си AMD от този период са ми непознати, чел съм ги на времето, но не съм притежавал такъв и последното AMD от него време което е минавало през ръцете ми е за s.939. 

Добре е да се знае кое ядро на всички процесори който поддържа дъното ти е най-производителното, след това да се гледа максимално висока честота на процесор със съответното ядро.

Аз лично до тук се загледах по този Athlon II X2 280 (3.6GHz)(ADX280OCK23GM)-45лв който е същия като твоя, но с доста по-висока честота. За същите пари има и Phenom II X2 550 Black Edition (3.1GHz)(HDZ550WFK2DGI)-45лв , но не мога да кажа кое е най-добрия вариант, а и още не съм намерил всички процесори който се продават.

преди 49 минути, nickolaycho написа:

Аз съм с триядрен Феном - умрял или не, машината лети с 6 ГБ РАМ!

Забрани едното ядро от BIOS, пробвай само с 2 и пак коментирай тогава.

• Автор

Мерси за полезните мнения на някои от потребителите. Най-вероятно ще намеря най-производителния на 95вата за цената си и ще кажа дали е имало ефект и подобрение. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.